perjantai, 18. syyskuu 2015

Pääministeri Sipilän puhe 16.9.2015.


Kommentoidaan yksityiskohtaisesti myöhemmin.


" UUTISET  POLITIIKKA


Politiikka 16.9.2015 klo 21:34


Katso ja lue Sipilän puhe tästä kokonaisuudessaan


Pääministeri Juha Sipilä piti nauhoitetun puheensa keskiviikkoilta. Alla on Sipilän puhe sanasta sanaan.

Video: Juha Sipilä 16:00


Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) nauhoitettu puhe esitettiin keskiviikkona illalla Ylen kanavilla. Katso puhe kokonaisuudessaan tästä. Video: Yle



" Hyvää iltaa!


Suomen tilanne on poikkeuksellisen vakava. Siksi koen velvollisuudekseni ottaa myös uusia viestintätapoja käyttöön ja lähestyä teitä suoraan.

Kiitos Yleisradiolle tästä mahdollisuudesta.

Suomen talouskasvu on Euroopan alhaisinta ja talous on supistunut pitkään. Mis-sään muussa Euroopan maassa työttömyys ei kasva yhtä nopeasti kuin Suomessa. Suomalainen työ ja tuotanto ovat menettäneet kilpailukykynsä."

HM: Syynä on haistapaskantiede. On ollut jo ainakin 30 vuotta. Sitä saa, mitä tilaa.

http://hameemmias.vuodatus.net/lue/2015/09/suomea-on-johdettu-50-vuotta-puoskaritiedeproffakaverusten-yrjo-ahmavaaran-7-8-1929-7-82015-ja-tatu-vanhasen-9-4-1927-22-8-2015-skitsokuviossa

(On kuitenkin unohtunut, että herra se on herrallakin nykymaailmassa. Enkä tarkoita nyt mitään lestadiolsisten "Taivaan Herraa.)

JS: " Olemme velkaantuneet nopeammin kuin muut EU-maat keskimäärin.

Valtion ja kuntien menot ovat selvästi tuloja suuremmat.

Työllisyysasteemme on kaukana kilpailijamaidemme tasosta. Ruotsin työllisyysasteella taloutemme olisi jo kunnossa.

Pakolaistilanne kiristyy Euroopassa nopeasti ja maailma on rauhaton.

Aloitan pakolaistilanteesta, mutta muuten keskityn talouden karuun kuvaan ja uudistamisen tarpeeseen. Pakolaisten tulva Eurooppaan on kiihtynyt kesän aikana. Miljoonia ihmisiä on liikkeellä. Ihmiset pakenevat sotaa, nälkää ja köyhyyttä.

Ihmisten salakuljetuksessa liikkuvat usean miljardin laittomat rahat. Se on syy siihen, että perheen vahvimmat laitetaan edellä etsimään turvallista kotia muulle perheelle vaarallisia reittejä pitkin.

Kansainvälinen yhteisö on ollut aivan liian heikko puuttumaan pakolaistulvan syihin saati tilkitsemään salakuljetusta.

Suomeen odotetaan tänä vuonna 15000 - 30000 turvapaikanhakijaa. Se on ennennäkemätön haaste yhteiskunnallamme. Meidän on pystyttävä löytämään inhimillisyyttä itsestämme tukalasta taloustilanteesta huolimatta.

Järjestelmämme tarvitsee resursseja turvapaikkahakemusten pikaiseen käsittelyyn ripeyttä kielteisten päätösten saaneiden palauttamiseen ja kunnollista kotouttamista myönteisten päätösten saajille.

Suomesta turvapaikansaaneiden on voitava tuntea olonsa turvalliseksi ja tervetulleeksi. Suomi kantaa kansainvälisen vastuun pakolaistulvasta ja hallitus on jatkuvassa toimintavalmiudessa ja aktiivinen myös EU-tasolla.

Jos tunnet, että haluat tehdä tässä asiassa itse enemmän, ota yhteyttä esimerkiksi Suomen Punaiseen Ristiin. Monet teistä ovat jo toimineetkin – kiitos siitä.

Hyvät kuulijat,

Suomen valtio on velkaantunut melkein miljoona euroa tunnissa seitsemän vuotta – yötä päivää - pyhää arkea.

Näin emme voi jatkaa. Rahat loppuvat.

Nyt on korkea aika miettiä missä mennään. Emme pääse pakoon tosiasioita.

Kansainvälinen talous on kasvanut viimeiset vuodet, mutta emme ole päässeet tuo- hon kyytiin mukaan. Emmekä pääse, ellemme tosissamme tahdo ja tee sen mukai-sia toimia. Hankalat päätökset eivät lopu näihin viikkoihin. Lähivuodet ovat vaikeita. Joudumme tekemään sarjan kivuliaita päätöksiä, joiden avulla yhteiskuntamme rahoitus saatetaan kestävälle pohjalle.

Ymmärrän, että muutos on vaikeaa. Osa vastustaa säästöjä, osa uudistuksia ja osa nyt käsillä olevia kustannuskilpailukyvyn eli suomalaisen työn kannattavuuden parannuksia. Kaikki vastuulliset suomalaiset kuitenkin haluavat lopettaa velaksi elämisen.

Meidän tulisi nyt löytää keskinäisen syyttelyn sijaan yhteinen uudistamisen henki. Ei ole olemassa pohjatonta rahakirstua. Hyvinvointi ansaitaan ahkeruudella, osaamisella ja kovalla työllä. "

HM: EI VÄHÄISINTÄKÄÄN MERKKIÄ HAISTAPASKANTIETEEN HEITTÄMISESTÄ WITTUUN SUOMALAISESTA YHTEISKUNASTA!!! KONKATKAA, PERKELE!!! SE NYT VIELÄ PUUTTUISI, ETTÄ ETTE KONKKAISI!!! SILLOINHAN KAPITALISMI OLISI MENETTÄNYT UUDISTUMISKYKYNSÄ OMILLA KEINOILLAAN!!!


JS: " Meidän on saatava mahdollisimman monelle suomalaiselle töitä, jotta he pääsevät rakentamaan yhteiskuntaamme.

Perustuslain mukaan hallituksen velvollisuus on edistää työllisyyttä ja turvata peruspalvelut. Sitä olemme nyt tekemässä ja siihen tarvitsemme tukeanne.

Säästämme,koska rahat uhkaavat loppua. Teemme suuret rakenteelliset uudistukset turvataksemme peruspalvelut. Uudistamme työmarkkinoita, koska vain sillä tavalla voimme päästä takaisin kilpailijamaidemme, Saksan, Ruotsin ja Tanskan rinnalle kansainvälisillä markkinoilla. "



HM: EMME PÄÄSE. AINOA "TOIVOMME" TUOSSA SUHTEESSA ON, ETTÄ NE TYRISISIVÄT VIELÄ ENEMMÄN!!!


JS: " Panostamme kärkihankkeisiin, koska muutos tarvitsee myös investointeja. "



HM: HAISTAPASKANTIETEESEEN JA PUOSKAROINTIIN TE PANOSTATTE!!! JA OMAAN TASKUUNNE ESIMERKIKSI "TIETEENKIN" NIMISSÄ!!!


JS: " Puramme merkittävästi normeja ja byrokratiaa saadaksemme pyörät taas pyörimään. Yhdessä nämä toimenpiteet nostavat meidät siitä alhosta, johon olemme joutuneet.

Hyvät kuulijat,

Tiedän,että valtion menoleikkaukset kohdistuvat kipeästi moniin ihmisiin.Jos emme tee niitä, muutaman vuoden päästä edessä on vieläkin kipeämmät päätökset.

Haluan kantaa vastuuni ja tehdä suunnan kääntämiseksi tarvittavat päätökset. Ta- savallan presidentin sanoin tekemättä ei voi jättää. Emme voi siirtää laskua tämän päivän hyvinvoinnista tuleville sukupolville.

Meidän on tärkeä ymmärtää, että ongelmiin joutuneissa kriisimaissa kuten Irlannissa ja Portugalissa on tehty paljon rankempia päätöksiä, kuin me nyt Suomessa esitämme.

Sekä Irlannissa että Portugalissa julkisen sektorin palkkoja alennettiin noin 15 prosenttia. Irlannissa työttömyysturvaa alennettiin 40 prosenttia. Julkisista menoista nipistettiin huomattavasti enemmän kuin nyt Suomessa.

Mitä heikommin valtio hoitaa asioitaan, sitä vaikeammaksi ja kipeämmäksi käyvät ratkaisut, joilla tilanne korjataan. Olimme etunenässä neuvomassa kreikkalaisia.

Otetaan nyt neuvot itse käyttöön. Emme saa päästää tilannetta siihen, että muut päättävät asioistamme.

Hyvät kuulijat,

Huomasin yhteiskuntasopimusneuvotteluiden aikana, että Suomessa työntekijä- ja työnantajajärjestöt ovat ajautuneet liian kauaksi toisistaan. "


HM: Ne ovat ollet aikaisemmin LIIAN LÄHELLÄ! (Ja yhdessä sovussa kolmansien osapuolien taskulla.)


JS: " Oman kokemukseni mukaan saksalainen työnantaja miettii ensisijaisesti sitä, miten työ voidaan jatkossakin tehdä kotimaassa ja samoin Saksassa työntekijät tulevat oma-aloitteisesti työnantajaa vastaan vaikeassa tilanteessa.

Tätä henkeä tarvitaan enemmän Suomessa. Tavoitteemme on, että suomalaiset yritykset investoivat Suomeen ja palkkaavat uusia työntekijöitä Suomessa.

Tavoitteem me on, että ulkomaiset yritykset investoivat Suomeen, siirtävät ja perustavat tuotantoa Suomeen ja työllistävät Suomessa. "

HM: EIVÄT VIERASEEN HAISTAPASKANTIEDEMAAHAN INVESTOI MUUT KUIN IHAN TÄYDET PÖKKYPÄÄT!!! SELLAISIA EMME TARVITSE!!! (Ettekä tarvitse sen puoleen tekään.)


JS: " Yrityksiltä ja yritysjohtajilta odotamme johtajuutta ja taitavuutta sekä ripauksen lisää isänmaallisuutta.

Suomi on ollut vastaavassa tilanteessa aikaisemminkin. Sotien jälkeen Suomi teollis- tui ja nousi köyhyydestä ennennäkemättömällä ahkeruudella, sitkeydellä ja yhteen hiileen puhaltamisella. Tämän takasi ennen muuta halu mennä eteenpäin.

Suomi uskalsi tehdä rohkeita ratkaisuja. Näin on toimittava myös tänään ja lähivuosina.

Suomi ei nouse pelkästään säästämällä tai veroja kiristämällä. Tähän maahan tarvi- taan enemmän työpaikkoja. Niiden luomiseksi hallitus on päättänyt toimista, joilla parannetaan suomalaisen työn kilpailukykyä.

Hallituksen viime viikolla ilmoittamia työelämätoimenpiteitä on arvosteltu kiivaasti. Vaikka muutosturva paranee irtisanomistilanteessa merkittävästi ja vanhempain- vapaan kustannuksia tasataan naisvaltaisten alojen tilanteen helpottamiseksi, ymmärrän silti hyvin ihmisten hämmennyksen.

Demokratiaan kuuluu myös oikeus mielenilmaukseen ja lailliseen lakkoon. Työelämän ulkopuolella olevat, opiskelijat, eläkeläiset ja työttömät kantavat jo oman taakkansa säästöpäätösten kautta.

Myös työtä tekevien on kannettava oma panoksensa työttömien hyväksi. Monet ovat esittäneet sisäisen devalvaation keinoa. Sen olisivat maksaneet kaikki suomalaiset, kun arvonlisäveroa olisi jouduttu korottamaan usealla prosenttiyksiköllä. Arvonlisävero on tasavero ja se rokottaisi ihmisten taloutta salakavalasti.

Sisäinen devalvaatio olisi myös temppu, ei pysyvä uudistus.Minulta on kysytty, miksi hallitus ryhtyi näin poikkeuksellisiin toimiin.

Tein kaksi epäonnistunutta yritystä yhteiskuntasopimuksen solmimiseksi. Yritin tosis-sani ja neuvottelujen kariutuminen oli suuri pettymys. Tein vielä viimeisenä iltana kompromissiesityksen. Olin todella yllättynyt, kun siihenkään kaikki eivät tarttuneet. "

HM: " Teidän "yhteiskuntasopimuksenne" on väärennös porvarillisesta yhteiskunta-sopimuksesta, jonka ehdoton kulmakivi on "Haistapaskantiede wittuun -sopimus", jota ilman se ei ole oikea yhteiskuntasopimus lainkaan.

Hallitus väärentää tiedettä "yhteiskuntasopimuksessaankin"!


JS: " Silloin minulle oli selvää, että todellista valmiutta yhdessä sopimiseen ei ole. Suomella ei ole varaa jäädä odottamaan, josko kolmas yritys onnistuisi.

Siksi hallituksen vastuu ja velvollisuus oli ryhtyä päätöksiin itse. Minulta on myös kysytty, miksi hallitus puuttui sopimusvapauteen.

Käytämme niitä keinoja, joita hallituksella ja eduskunnalla on. Lainsäätäjän keinot ovat nyt vähän karkeampia kuin jos olisimme päässeet yhdessä sopuun keinoista työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Lain muuttaminen ei auta, jos työehtosopimuksissa voidaan sopia toisin.

Minulta on niin ikään kysytty, miten viennin kilpailukykyä parantaa se,jos leikkaamme sairaanhoitajan tai poliisin sunnuntaikorvauksia.

Myönnän, että valvoin tämän kysymyksen äärellä ennen päätöksen tekemistä. Sun-nuntaikorvauksen pienentäminen vähentää merkittävästi julkisen puolen kuluja ja mahdollistaa osaltaan työnantajan sosiaaliturvamaksun alentamisen.

Sunnuntaikorvauksen vaihtoehtona olisi esimerkiksi pidentää kaikkien päivittäistä työaikaa vajaalla kolmella minuutilla tai leikata pientä osaa lomarahoista.

Tämä olisi voitu yhteiskuntasopimusneuvotteluissa sopia.

Nämä ovat työehtosopimusasioita. Hallituksella ei ole päätösvaltaa tähän.

Vetoan vielä kerran työmarkkinaosapuoliin. Etsikää hankaliksi koettujen keinojen, kuten sunnuntailisän, tilalle helpompia keinoja työehtosopimusten sisältä.

Aikaa on vielä muutama päivä ennen kuin eduskunta alkaa käsitellä hallituksen esittämiä toimia. Koko hallituksen esittämä paketti voitaisiin korvata jatkamalla päivittäistä työaikaa parillakymmenellä minuutilla tai luopumalla lomarahoista.

Haluan korostaa, että paketin yksityiskohdat eivät ole arvovaltakysymys hallitukselle, mutta tavoitteesta emme voi tinkiä.

Suomalainen työ ja työllistäminen on tehtävä nopeassa tahdissa taas kannattavaksi. Tämä on tärkeä viesti yrityksille ja yrittäjille: he voivat luottaa siihen, että Suomi on sellainen maa, johon voi perustaa yrityksiä ja luoda työpaikkoja. "

HM: SEN TAKIA PITÄÄ HAISTAPASKANTIEDE HEITTÄÄ WITTUUN EIKÄ PIERESKELLÄ SUNNUNTAIKORVAUSTEN KANSSA!!!


JS: " Entä onko hallituksella mandaatti, valtakirja uudistaa Suomea? "

HM:HALLITUKSELLA ON KANSAINVÄLIOIKEUDELLINEN VELVOITE HEITTÄÄ HAISTAPASKANTIEDE KUTEN "ROTUMURHA-" JA MUUT "PEILINEURONIT" WITTUUN SUOMALAISESTA YHTEISKUNNASTA!!! NE RINNASTUVAT OIKEUDELLISESTI JOUKKOMURHAAN!!!


JS: " Äänestäjien valtakirja meillä on. Odota, katsele ja ota velkaa -asenne ei enää toimi. Nyt pitää oikeasti tehdä muutos eikä miettiä tyylipisteitä.

Osa oppositiostakin tukee uudistuksia.Omalta osaltani lupaan,että kaikessa työssäni pyrin toteuttamaan uudistuksia niin oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti kuin mahdollista.

Työelämäpaketin yksityiskohtainen lainsäädäntö tehdään tuttuun tapaan työelämän osapuolia kuullen.

Mitäkö minä oikein ajattelen?

Tiedän, että nyt on viimeisiä hetkiä laittaa Suomi kuntoon. Suomi on taitekohdassa. Hallitusohjelman vision mukaan ”julkinen valta tekee yhdessä suomalaisten kanssa vaikeitakin ratkaisuja tulevan hyvinvoinnin turvaamiseksi. Avoin ja positiivinen asen-ne toisiimme sekä ympäröivään maailmaan tekee Suomesta ainutlaatuisen, hyvän maan”. "



HM: HAISTAPSKANTIETEEN HEITTÄMINEN WITTUUN EI OLE VAIKEAA!!!


***

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/201702072200066382


JS: "Se on ainoa tavoitteeni - kaikki hallituksen toiminta tähtää siihen.En voisi kos- kaan antaa itselleni anteeksi, jos jätämme nyt tekemättä ja pudotamme kinttaat.

Moni asia tehdään jatkossa pienemmällä rahalla kuin aiemmin.

Sopeutuminen vaatii luovuutta, uudistamisen halua ja tinkimätöntä työtä yhteisten tavoitteiden eteen.

Hyvät kuulijat,

Meillä suomalaisilla on erityinen luontosuhde, otamme innolla uutta teknologiaa käyttöön, olemme käytännönläheisessä ongelmanratkaisukyvyssä maailman parhaita. "


EMME OLE! MIKÄÄN EI OLE KÄYTÄNNÖLLISENPÄÄ KUIN OIKEA TEORIA,SANOI LENIN,JA SE PÄTEE TÄNÄKIN PÄIVÄNÄ!

Mutta TEILLÄ EI OLE OIKEATA TEORIAA!!!


JS: " Olemme hieman outo kansa - teemme mieluummin kuin puhumme ilmanai-kuisia. Suomalainen kädenpuristus merkitsee enemmän kuin satasivuinen juridinen sopimus. "

HM: HAISTAPASKANTIETEILIJÄN KÄDENPURISTUN TARKOITTAA; ETTÄ ON MENTÄNÄ PESULLE, JOPA SUUIHKUUN, KESKEN PÄIVÄN...


JS: " Näille vahvuuksille pystymme rakentamaan uutta.

HM: Ai MILLE "vahvuuksille"??? 

JS: " Hallitus on tässä vakavassa paikassa – yhtenäinen ja tosissaan. Kaivetaan nyt sisu sekä yhdessä tekemisen ja välittämisen henki. Jos jokin on varmaa, niin se, että tästäkin selvitään. "

PAREMPI OLISI KUN OLISITTE KOKO AJAN UMPIKÄNNISSÄ.




Pääministeri Juha Sipilä piti nauhoitetun puheensa keskiviikkoilta. Alla on Sipilän puhe sanasta sanaan.

yle.fi


***


" IL-analyysi: Sipilän Chempolis-laina vaihdettiin osakkeiksi - lasten sijoituksen arvo nousi nollasta miljoonaan euroon

Pääministeri Juha Sipilän esteellisyysselvitykset synnyttävät yhä uusia kysymyksiä, kirjoittavat Iltalehden Marko-Oskari Lehtonen ja Juha Ristamäki.

Screenshot%202023-02-12%20at%2018-13-54%

Salattujen asiakirjojen joukossa on myös Sipilän ja Intian pääministerin Narendra Modin tapaamisesta 13. helmikuuta 2016 laadittu keskustelumuistio.

Pääministeri Juha Sipilää (kesk) koskevien esteellisyysepäilyjen ensimmäinen erä tuli päätökseen viime keskiviikkona.

Oikeusasiamies Petri Jääskeläisen mukaan Sipilä ei ollut marraskuussa 2016 esteellinen osallistuessaan valtion omistaman kaivosyhtiö Terrafamen pääomittami-seen. Sipilästä oli tehty 22 kantelua, jotka pohjautuivat siihen, että Sipilän lasten sijoitusyhtiön osittain omistama Katera Steel oli saanut Sotkamossa kaivosta pyörittävältä Terrafamelta teräsrakenneurakan.

Koko Jääskeläisen 33-sivuinen päätös löytyy oikeusasiamiehen sivuilta http://www.oikeusasiamies.fi , mutta muutamaan kohtaan on hyvä palata.

Oikeusasiamiehen keskeisiä johtopäätöksiä on, että Sipilän hallituksen päättämällä 100 miljoonan euron pääomittamisella ja Katera Steelin Terrafamelta saamalla urakkasopimuksella ei ole mitään keskinäistä yhteyttä.

Johtopäätös perustuu ensinnäkin siihen, että Terrafame päätti ja teki tilauksensa Katera Steeliltä jo ennen (24.10.2016) kuin Sipilän puheenjohtamat talouspoliittinen ministerivaliokunta (11.11.2016) ja valtioneuvoston yleisistunto (18.11.2016) päättivät Terrafamen pääomittamisesta.

Yksi mahdollisuus olisi ollut myös pohtia, onko sillä mitään merkitystä, että Sipilän johdolla Terrafamea on pääomitettu jo pitkään: vajaalla 400 miljoonalla eurolla ennen marraskuun 2016 rahoituspäätöstä.

///

Oikeusasiamies Jääskeläisen keskeinen huomio on myös, että Katera Steel olisi saanut urakkansa,vaikka kaivoksen toiminta olisi päätetty ajaa alas. Oikeusasiamies katsoo, että näin ollen Sipilän hallituksen päätöksillä marraskuussa 2016 ei ollut vaikutusta Katera Steelin urakan saantiin.

Herää kysymys, että koska hallitus joka tapauksessa vastaisi kaivoksen alasajosta, olisiko hallituksen jo tekemillä satojen miljoonien eurojen tukipäätöksillä jotain merkitystä hankkeille, joita tarvittaisiin myös alasajon tullessa.

Kansan Uutisten toimittaja kysyi päivää ennen (17.11.2016) valtioneuvoston istuntoa Sipilältä Katera Steelin mahdollisista yhteyksistä Terrafameen. Oikeusasiamiehelle antamassaan selvityksessä Sipilä kertoo tuolloin saaneensa ensimmäisen kerran tiedon näiden yhtiöiden "mahdollisesta yhteistyöstä".

Seuraavana päivänä Sipilän johdolla päätettiin Terrafamen pääomittamisesta. Sipi-län mukaan Kansan Uutisten kysely ei ollut herättänyt edes epäilystä, että Katera Steel olisi saanut urakan Terrafamelta.

Oikeusasiamies Jääskeläisen mukaan "toimittajan yhteydenotto ei muuta asian arvostelua".

///

Vastauksessaan oikeusasiamiehelle (21.12.2016) Sipilä kertoi, ettei hän tässä asiassa missään vaiheessa pohtinut esteellisyyttään. Hänelle ei ollut mieleenkään "pohtia tai ottaa esille taikka muullakaan tavalla kysyä" Katera Steelin yhteydestä Terrafameen.

Aiemmin eduskunnan suullisella kyselytunnilla, joulukuun 1. päivänä 2016, Sipilä kuitenkin vakuutti pöytäkirjan mukaan,että myös Terrafamen rahoitusta päätettäessä hän harkitsi huolellisesti oman esteettömyytensä. Tätä ristiriitaa ei oikeusasiamies ole pohtinut.

Olisiko edellä mainituilla asioilla merkitystä esteellisyyden juridisen pohdinnan kannalta? Ei välttämättä.

Sipilä ei oikeusasiamiehen juridisen arvion mukaan ollut esteellinen. Jääskeläinen perustelee kantaansa myös muilla kuin edellä mainituilla syillä. Hänen mukaansa Sipilän hallituksen päätöksestä ei syntynyt sellaista erityistä hyötyä Sipilän lapsille, että se olisi vaarantanut luottamuksen Sipilään päätöksentekijänä.

Tiedotusvälineiden tehtävä ja oikeus on kuitenkin tarkastella maan ykköspäättäjän toimintaa laajemmalti. Jatkamme matkaa Sotkamosta Intiaan.

///

Viime vuoden helmikuussa pääministeri Sipilän vienninedistämismatkalla Intiassa oli mukana myös hänen lastensa sijoitusyhtiön osittain omistama bioteknologiayhtiö Chempolis Oy.

Sipilän mahdollisesta jääviydestä tuohon matkaan liittyen on tehty 15 kantelua. Ne ovat oikeuskanslerilla käsittelyssä.

Pääministeri on myöntänyt olleensa tietoinen intressiristiriidasta, jonka Chempolis hänelle aiheuttaa. Tästä huolimatta Sipilä päätti tehdä matkan Intiaan kertomatta etukäteen tästä mahdollisesta ongelmasta.

Chempolis on yhtiö...

Jota Sipilä oli itsekin omistanut.

Jonka neuvonantajana hän oli toiminut.

Jolle hänen sijoitusyhtiönsä oli lainannut 750 000 euroa.

Joka ei ollut maksanut lainaa takaisin ennen Intian-matkaa.

Joka oli käytännössä konkurssikypsä.

Jota hänen lastensa sijoitusyhtiö nyt omistaa.

Sipilä ei ole yrityksistä huolimatta suostunut kertomaan, mitä hänen myöntämälleen 750 000 euron vaihtovelkakirjalainalle kuuluu. Lainaa ei ollut Intian-matkan aikaan maksettu takaisin, eikä sitä ollut vaihdettu myöskään Chempoliksen osakkeisiin.

Joku voisi sanoa, että tästä syystä Sipilällä oli erityinen intressi oululaisyhtiötä kohtaan. Siis yhtiötä, jota hänen lapsensa nyt omistavat.

///

Chempoliksen kaupparekisteriin toimittamat asiakirjat paljastavat,että Sipilän vuonna 2011 myöntämän lainan eräpäivää on siirretty useaan otteeseen. Vuoden 2015 tilin-päätöksen mukaan viimeisin eräpäivä oli 30. kesäkuuta 2016 eli nelisen kuukautta Intian-matkan jälkeen.

Eräpäivällä ei ole käytännössä ollut merkitystä, koska kroonisesta kassakriisistä kärsineellä Chempoliksella ei ole ollut millä maksaa. Juuri tästä syystä Sipilä ojensi yhtiölle auttavan kätensä.Saman teki Sipilän lähipiiriin kuuluva toinen Elektrobit-miljonääri Juha Hulkko, joka on lainannut Chempolikselle miljoonia euroja.

Chempoliksen oma pääoma painui negatiiviseksi vuoden 2011 aikana, ja yhtiö teki asiasta lakisääteisen rekisteri-ilmoituksen heinäkuussa 2012. Erikoista kyllä asiasta ei ole mitään mainintaa vuosien 2011-2014 tilintarkastuskertomuksissa.

Ensimmäinen maininta asiasta löytyy vasta vuoden 2015 tilinpäätöskertomuksesta. Ernst & Youngin Oulun toimiston johtajan Jari Karppisen laatima kertomus on laadit-tu huhtikuussa 2016, vajaa kaksi kuukautta Intian-matkan jälkeen. Chempoliksen oma pääoma oli tuolloin yli seitsemän miljoonaa euroa miinuksella.

- Yhtiön käyttöpääoma ei vastaa seuraavan 12 kuukauden tarpeita. Yhtiön pääoma on negatiivinen - 7 163 993,79 euroa. Toimintakertomuksessa ja tilinpäätöksessä esitetyt asiat osoittavat merkittävää epävarmuutta, jotka saattavat antaa merkittävää aihetta epäillä yhtiön kykyä jatkaa toimintaa, Karppinen lausui tilintarkastuskertomuksessaan 7. huhtikuuta 2016.

///

Suomalaisille yrityksille tutkimus-,kehittämis- ja innovaatiorahoitusta myöntävä Tekes tuki oululaista Chempolista lähes 11 miljoonalla eurolla vuosina 2001-2011. Rahaha-na meni kiinni marraskuussa 2013, kun Tekes perui yhtiölle saman vuoden kesä-kuussa myönnetyn yli puolen miljoonan euron avustuksen. Avustuksen epääminen johtui yhtiön heikosta taloustilanteesta.

- Tekes ei voi myöntää rahoitusta yritykselle, joka on kokonaan menettänyt oman pääomansa eli on ns. vaikeuksissa oleva yritys, päätöksen perusteluissa todettiin.

Suomeksi sanottuna Chempolis oli konkurssikypsä.

Vuonna 1994 perustettu yhtiö oli vuoden 2015 lopussa tilanteessa, jossa sen kassassa oli 8000 euroa. Tämä tarkoittaa sitä, että Sipilän lasten sijoituksen arvo oli käytännössä pyöreä nolla.

Tilanne olisi ollut paljon pahempi, elleivät hyväsydämiset sijoittajat olisi antaneet yh-tiölle sen velkoja anteeksi.Vuoden 2016 välitilinpäätöksen perusteella yhtiön harteilta hävisi vuoden 2015 aikana 5,4 miljoonan euron edestä velkaa. Hyvistä haltijoista suurin oli Hulkko.

Screenshot%202023-02-12%20at%2018-28-15%

Kansan Uutisten toimittaja kysyi päivää ennen (17.11.2016) valtioneuvoston istuntoa Sipilältä Katera Steelin mahdollisista yhteyksistä Terrafameen. Oikeusasiamiehelle antamassaan selvityksessä Sipilä kertoo tuolloin saaneensa ensimmäisen kerran tiedon näiden yhtiöiden "mahdollisesta yhteistyöstä". PEKKA LASSILA

///

Sitten tuli vuosi 2016, Fortum ja finanssikonserni Taaleri.

Fortum ja Taaleri ilmoittivat 20. lokakuuta sijoittavansa yhteensä noin 10,4 miljoonaa euroa Chempolikseen. Omistus- ja rahoitusrakenteen uudelleenjärjestelyn myötä Fortum sai noin 34 prosentin ja Taaleri noin 21 prosentin siivun Chempoliksesta.

Valtion omistajaohjauksesta vastaava Sipilä sanoo, ettei hänellä ole ollut mitään tekemistä eikä tietoa valtionyhtiö Fortumin Chempolikseen tekemästä sijoituksesta.

Osakkeiden merkintähinnaksi ilmoitettiin 1660 euroa, mikä oli noin sataa kertaa enemmän kuin vuonna 2012, jolloin Chempolis nosti Sipilän myöntämän vaihtovelkakirjalainan.

Fortumin ja Taalerin sijoitusten myötä konkurssikypsä Chempolis olikin yhtäkkiä lähes 19 miljoonan euron arvoinen yritys. Samalla Sipilän lasten sijoituksen arvo kasvoi muutamasta hassusta tuhannesta miljoonaan euroon.

Fortum-Taaleri -rahoista 2,9 miljoonaa euroa meni lainojen maksuun.

Hulkko sai 1 330 000 euroa, Nordea sai 656 250 euroa, Esa Rousu 406 100 euroa, Innocolo 235 000 euroa ja vähän ”eksoottisempaa” sijoittajahaaraa edustava Empire International Holdings Limited 300 000 euroa. Yhtiö on rekisteröity Mauritiukselle.

Kaupparekisteriin toimitettujen asiakirjojen mukaan Chempolis ei ole enää velkaa myöskään Sipilän lasten sijoitusyhtiö Fortel Investille.

Tämä tarkoittanee sitä, että Sipilät päättivät vaihtaa 750 000 euron velkakirjan yhtiön osakkeisiin. Fortel Invest on tällä hetkellä Chempoliksen viidenneksi suurin omistaja 5,25 prosentin omistusosuudellaan.

///

Iltalehti pyysi ulkoministeriötä toimittamaan kaikki asiakirjat, jotka liittyvät Sipilän johdolla tehtyyn Team Finland -vienninedistämismatkaan Intiaan helmikuussa 2016.

Ministeriö salasi suurimman osan pyydetyistä asiakirjoista julkisuuslain perusteella.

Salattujen asiakirjojen joukossa on useita taustamuistioita, jotka koskevat muun muassa matkan tavoitteita ja Suomen Intian-suhteita. Myös viralliset kiitoskirjeet salattiin.

Salattujen asiakirjojen joukossa on myös Sipilän ja Intian pääministerin Narendra Modin tapaamisesta 13. helmikuuta 2016 laadittu keskustelumuistio. Saman kohtalon koki Sipilän ja sektoriministereiden, osavaltioiden johdon ja yritysjohtajien keskusteluista laadittu muistio.

Nämä ovat juuri niitä tapaamisia, joissa Sipilä on kertonut puhuneensa asioista vain ”yleisellä tasolla” suomalaisesta biotalousosaamisesta pääministeri Modin kanssa.

///

Pääministerien tapaamisesta julkaistussa englanninkielisessä raportissa kerrotaan kuitenkin pääministerien keskustelleen myös Assamiin rakennettavasta biojalosta-mosta, joka tuottaa etanolia bambusta. Pääministerien todettiin ”arvostavan” hankkeen etenemistä. Kyseessä on Chempoliksen hanke intialaisen öljyjätin NRL:n kanssa.

Intialainen talouslehti Business Standard haastatteli Sipilää. Lehden verkkosivujen mukaan toimittaja kysyi Sipilältä, miten keskustelut Intian pääministerin ja yritysten kanssa olivat sujuneet.

Sipilä nosti erikseen esiin Chempoliksen. Lehtijutun mukaan Chempolis "olisi allekirjoittanut sopimuksen".

Tarkasti ottaen juuri ennen Sipilän matkaa intialaisyhtiö NRL:n hallitus päätti jatkaa kumppanuussopimusta Chempoliksen kanssa.

Kolme kuukautta Sipilän matkan jälkeen yhtiöt allekirjoittivat aiesopimuksen, joka oli ilmeisesti jo laatuaan toinen. Se tähtää mahdolliseen yhteisyritykseen.

///

Chempolis on ollut Sipilän lempilapsi. "

Keskustan puheenjohtajaksi pyrkinyt Sipilä julkaisi kesäkuussa 2012 Vihreä talous -nimisen kampanjalehden. Rovaniemen puoluekokoukseen oli vajaa viikko.

Kampanjalehdessä oli kahden sivun artikkeli oululaisesta bioteknologiayhtiöstä, Chempoliksesta. Artikkelin otsikko oli: ”Olkijätteestä öljyn korvaaja”.

Artikkelin oli kirjoittanut Sipilän poika, jolla on oma mainostoimisto.

- Pöytä on katettu maailmanlaajuisia markkinoita varten. Sopii vain ihmetellä, miksei Suomessa ole tartuttu kotimaisen maatalousjätteen tuomiin mahdollisuuksiin jo vuosia sitten, artikkelin alussa ihmeteltiin.

Chempoliksen toimitusjohtajan Esa Rousun mukaan "länsirannikolle voisi perustaa heti viisi olkietanolitehdasta". Rousun mukaan yhtiöltä puuttuu vain ensimmäiseen tuotantolaitokseen vaadittavat 50 miljoonaa euroa.

- Uskottavuus tulee kuntoon ensimmäisen tuotantolaitoksen myötä. Tähän tarvitaan enää kaupallinen läpimurto, joka siis vaatii tehtaan investoinnin, Rousu vakuutti.


JUHA RISTAMÄKI, MARKO-OSKARI LEHTONEN


Kommentit

Ladataan...