"Tieteen" palstalta, julkaistu myös Kansan Äänessä no 5/2008.

Arkkis:   Lähetetty: Ke Loka 01, 2008 10:47 pm

200px-Thabo_Mbeki_2003.jpg

Thabo Mbeki, Etelä-Afrikan presidentti 1999 - 2008

Etelä-Afrikan presidentti Thabo Mbeki luopui asemastaan maan presidenttinä 25. 9. 2008 puolueensa Afrikan kansankongressin ANC:n kehotuksesta, jolla on 2/3:n enemmistö maan parlamentissa Kansalliskouksessa. Hänen seuraajakseen valittiin väliaikaiseksi presidentiksi vallankumoustaistelun ja mm. Robben Islandin vankilan veteraani, ammattiyhdistysjohtaja Kgalema Motlanthe. Thabo Mbeki seurasi ANC:n legendaarista johtajaa Nelson Mandelaa ANC:n puheenjohtajana v. 1997, ja Etelä-Afrikan presidenttinä v. 1999. Vuonna 2005 Mbeki erotti puoluetoverinsa varapresi-dentti Jakob Zuman lahjusten otosta epäiltynä, jota epäilystä oikeus ei kuitenkaan pystynyt osoittamaan todeksi, vaan päin vastoin tämän epäilyksen luonne asetettiin kyseenalaiseksi aiheellisuudeltaan. Mbeki hävisi ANC:n puoluekokouksessa joulukuussa 2007 puheenjohtajaäänestyksen Zumaa vastaan selvin numeroin.

Afrikan kansalliskongressi (African National Congress, ANC) on ollut Etelä-Afrikan hallituspuolue ensimmäisistä apartheidin purkamisen jälkeisistä vaaleista touko-kuusta 1994 lähtien. Se on perustettu jo 1912 nimellä South African Native National Cong
ress aluksi puolustamaan mustan kantaväestön oikeuksia.Rotusortohallitus kri- minalisoi ANC:n 1961 ja vangitsi sen johdon, jonka jälkeen Nelson Mandela perusti YK:nkin hyväksymän ANC:n maanalaisen aseellisen siiven Umkhonto we Sizwen (Kansakunnan keihäs), lyhyesti MK, jota johti pitkään liettuanjuutalaissyntyinen eli täysin “valkoinen“ Joe Slovo (1926-1995). ANC lopetti aseellisen toiminnan 1990, ja Umkhonto we Sizwe liitettiin osaksi Etelä-Afrikan puolustusvoimia 1993. Sen jälkeen ANC:n tärkeimmät poliittiset liittolaiset ovat pitkään olleet ammattiyhdistysliike COSATU ja Etelä-Afrikan kommunistinen puolue (SACP), joka on osallistunut maan parlamenttivaaleihin ANC:n ehdokaslistoilta. Kaksi ANC:n puheenjohtajaa on saanut Nobelin rauhanpalkinnon: Albert Lutuli v.1960 ja Nelson Mandela v.1993.

Thabo Mbeki on toiminut koko aikuisikänsä ammatikseen ANC:n palveluksessa. Vuonna 1959 hänen isänsä Govan Mbeki vangittiin yhdessä ANC:n muun johdon kanssa, ja lukiolainen Thabo (s. 1942) pakeni Englantiin, jossa hän toimi 28 vuotta mm. ANC:n sikäläisen toimiston johtajana ja suoritti kansantaloustieteen tohtorin tutkinnon Sussexin yliopistossa. Hän opiskeli jonkin aikaa myös Moskovassa. Poliittiset vastustajat murhasivat hänen veljensä Jama Mbekin vuonna 1982 Lesothossa. Mbe
kin poliittista linjaa hänen presidenttiaikanaan on luonnehdittu ”markkinahenkiseksi” verrattuna edeltäjäänsä Mandelaan.

Mbekin vakaa kansainvälinen liittolainen jo ANC:n ja Zimbabwen ZANU-puolueen yhtenäistetyn aseellisen maanalaisen taistelun ajoilta on ollut Zimbabwen nykyinen demaripresdentti Robert Mugabe,jota hän on kieltäytynyt sanallakaan arvostelemas-ta, vaikka molempien linjassa on tapahtunut täyskäännöksiä ja johtomenetelmätkin ovat suuresti vaihdelleet…

Valitettavasti Thabo Mbeki tunnetaan kuitenkin maailmalla ja erityisesti inter- netissä hieman muista asioista, nimittäin AIDS-VIRUKSEN KIISTÄJIEN hölynpö-lytiedeliikkeen näkyvimpänä hahmona maailmassa, niin että hänen presidentti-kau
tensa alkuvuosina liikkeen aktivistit jopa signeerasivat asiakirjansa tunnuksella ”Presidentti Mbekin AIDS-neuvoston jäsen”.

Myös ANC ryhtyi AIDS:in poliittiseen torjuntaan presidentin asenteesta huolimatta.


Nelson Mandela ja monet muut johtajat antoivat näkyvästi tukensa vuoden 2001 YK:n Durbanin konferessin ns. Durbanin julistukselle, jossa ikään kuin YK:n kantana todetaan, että

”HIV-virus aiheuttaa AIDSin. On tuomittavaa, että näkyvät vaikuttajat mitätöivät todisteet. Se maksaa suunnattomasti ihmishenkiä.”

Vuonna 2006 YK piti erikoiskonferenssin erityisesti Etelä-Afrikan AIDS-tilanteen ja sen hallituksen toimettomuuden ja väärien toimien vuoksi asiassa. 4 Eräs konferens- sin asiantuntija luonnehti Mbekin hallituksen edesottamuksia ”noitakultin eikä vastuullisen hallituksen toimiksi asiassa”.

On mahdotonta sanoa, mistä tuollainen noitatohtoriasenne kumpuaa ihka oikealla tohtorismiehellä. Taustalla voi olla vuosikymmenien vastakkainasettelu kristillisten hörhölahkojen ja lähetyspiirien kanssa elämäntapakysymyksissä ja perhejärjestel-mässä. Mbekin perheessä on kaikilla ”pakananimet”. (Eikä ”lähetysnimet”. Mutta niin on kyllä esimerkiksi lapsilla meidänkin perheessä.) Maanpaossa hänen ei koskaan kertonut mitään kotitaustastaan edes elämäkertureille. Mutta taustalla voi olla myös luineen karvoineen nielaistu machilainen ”sosialidemokraattisen luonnontieteen filo-sofia”, joka pitää kaikkea tiedettäkin ”politiikkana”. Mbeki itse väitti vuonna 2000, että AIDSia ei aiheutakaan HIV-virus. Hän on myös sanonut AIDSin olevan länsimaiden rasismia afrikkalaisia kohtaan. Kohun jälkeen Mbeki pysyi asiasta hiljaa, ja hallitus salli laajemman retroviraalilääkkeiden jakelun. AIDSia on myös väitetty ”patriarkaatin juoneksi” ties keitä vastaan,mutta en tiedä, onko herra Mbeki ollut tuolla ”kannalla”…Vielä jäävät tietysti täysin yksilökohtaiset selitykset…

Niin tai näin, ei voida asettaa vain perstuntumalla ”jotakin mikä voisi olla mukavaa” esimerkiksi tieteellisten faktojen ”edelle”, vaan luonnonlait ovat luonnonlakeja, ja niiden tunteminen on niiden hallitsemisen ja hyödyntämisen edellytys, kuten myös sen edellytys, ettei tule ideologisesti nielaisseeksi ”väärennettyjä luonnonlakeja”!


AIDS oli ilmeisesti paha isku joillekin ideologisille yhteiskunta”teorioille” ja käyttäyty-misselityksille. ”Mieleinen” se oli varmaan joillekin uskonpiireille esimerkiksi jäsenten yksityiselämän kontrolloimiseksi (tai ainakin siitä oli niiden mielestä täysin sallittua ”ottaa hyöty irti” aatteellisesti…) Thabo Mbekin ”ratkaisu” ongelmaan oli ja on väärä, ja hänen erottamisensa tieteellisen ja terveydellisen hölynpölytiedeterrorismin takia ainoa oikea menettelytapa huolimatta hänen varmastikin suurista ansoistaan Etelä-Afrikan vapauden hyväksi ja rasistivallan kumoamiseksi.

Tällaisia epätiedetapauksia myös varmasti tulee vastakin eteen, ja myös ”vasemmis- tolaisten” ja ”hyvää tarkoittavien” päättäjien keskuudessa.Toivottavasti niiden kanssa ei enää kuitenkaan suoranaisesti YK:ta tarvitse vaivata tulevaisuudessa,vaan tieteel- linen ajattelu ja paikkansa pitävä todeksi osoittaminen saadaan ”menemään kan-saan” demokratiankin vaatimalla tavalla (jolle se ei millään muotoa ole ”vastakkaista” kuten edelleen usein juuri nuo samat epätiedepiirit liputtavat).Keskustelua:

Arkkis, Lähetetty: Pe Loka 03, 2008 2:54 pm

Muutoksen Etelä-Afrikan hallituksessa presidentinvaihdoksen jälkeen osoittavat, että presi-dentinvaihdoksen takana ei ole ollut "erilainen markkinahenkisyys" vaan juuri suhtautuminen tieteseen ja erityis AIDS-ongelmaan:

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Ete ... 5239923522

" PRETORIA.Etelä-Afrikan uusi terveysministeri Barbara Hogan aikoo puuttua maan vakavaan aids-tilanteeseen lääketieteen avulla. Hänen edeltäjänsä, "Tohtori Puna-juurenakin" tunnettu Manto Tshabalala-Msimang suositteli maata ravistelevan taudin hoitoon muun muassa punajuurta ja valkosipulia.

Torstaina Hogan sanoi välttävänsä ongelman ratkaisemisessa "halpoja ratkaisuja" ja "poliittisia pelejä".Hän myönsi aidsin olevan Etelä-Afrikan pahimpia terveysongelmia. Hogan halusi, että mahdollisimman moni eteläafrikkalaisista saisi uudenlaista lääkitystä tautiin.

Etelä-Afrikka on yksi maailman pahimmista aids-maista. Hi-viruksen arvioidaan tart-tuvan joka vuosi puoleen miljoonaan eteläafrikkalaiseen ja tautiin kuolee joka päivä tuhatkunta ihmistä.Kaikkiaan virusta kantaa 5,7 miljoonaa eteläafrikkalaista. Etelä-Afrikan asukasluku on vajaat 48 miljoonaa.

Etelä-Afrikassa aidsin vakavuutta ei ole tunnustettu tähän mennessä maan korkeim- massa johdossakaan. Maan johdosta viime kuussa eronnutta Thabo Mbekiä syytettiin taudin vähättelystä ja ongelman kieltämisestä.

Hoganilta tivattiin torstaina, onko hänellä tehtäväänsä varten tarpeeksi kokemusta terveydenhuollon alalta.

"Ehkä kunnioitan enemmän ammattilaisten mielipiteitä", Hogan piikitteli kysyjälle. "

Ongelma ei silti ole poistunut kuvioista,ja mielummin olisin kuullut ministerin vetoa-van tieteeseen kuin "ammattilaisuuteen".Mutta suunta on ainakin tässä muutoksessa selvä.Arkkis kirjoitti: Lähetetty: Su Kesä 07, 2009 8:25 am

"Noutaja" seuraa kaikkea hölynpölytiedettä:

http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/45122- ... t-koleraan

" Zimbabwessa jo lähes 1 200 on kuollut koleraan

Julkaistu: 22:02

Zimbabwessa riehuvaan koleraepidemiaan on kuollut jo liki 1200 ihmistä,
kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef. Avustustyöntekijät pelkäävät, että alkamassa oleva sadekausi ja lisääntynyt matkailu levittävät tautia entistä nopeammin.

Lähes 3000 uutta koleratapausta on todettu sen jälkeen, kun YK julkisti edelliset tilastonsa viisi päivää sitten. Tautiin on sairastunut kaiken kaikkiaan lähes 24000 ihmistä muutoinkin humanitaariseen kriisiin ajautuneessa Zimbabwessa. "Noutajan lasketaan vieneen Mbekin porukan hörhöilyjen takia ainakin 330000 ylimääräist "sielua" ennenaikaisesti:

http://keskustelu.skepsis.fi/html/Kesku ... iID=275230

"Uusi Time-lehti. 100 vaikutusvaltaisinta henkilöä, joukossa Etelä-afrikan uusi ter-veysministeri Barbara Hogan,joka viimein alkaa antaa kunnon AIDS-lääkkeitä mm. äideille, ettei virus siirry syntyviin lapsiin. Edellinen terveysministeri (joka ei uskonut HI-virukseen?) suositti vain valkosipulia ja punajuurta. Ja sitten sanotaan suoraan ty-lyt numerot, miten tämä uusi järkiministeri lopetti aikaisemman tappavan typeryyden:

"-ending a policy of denial that was responsible for the loss of an estimated 330000 lives." - TIME, May 11,2009, s.79. "