(Oheisen kirjoituksen oli tarkoitus olla vastaus Usarin blogista poistettuun kirjoituk- seen ”10 syytä äänestää Kokoomusta”...Kirjoitus oli kirjoitettu vuoden 2011 edus- kuntavaaleja varten, mutta asiat eivät ole muuttuneet parempaan Kookomuksen osalta myöskään presidentinvaaleja koskien.)

1. Kokoomuksella on kaikissa vaaleissa vain yksi varsinainen asia, jonka ympärillä kaikki muu henkilökysymyksiä myöten pyörii.

Se asia on Suomen NATO-jäsenyys. Se on niin keskeinen, että kun NATO lakkautetaan, niin Kokoomuskin varmaan lakkautetaan saman tien.

Kokoomus näkee, että maailman kaikkien muiden ongelmien Lopullisen Ratkaisun avain on NATO:n maailmanlaajuinen sotilasdiktatuuri, jotka kutsutaan koodinimellä ”demokratia”. Kokoomuksen linjan on formuloinut Aamulehdessä näkyville tutkija Vilho Harle. Se on myös monen muun kuin Kokoomuksen linja:

http://hameemmias.vuodatus.net/blog/3021417/suomi-ajaa-natoa-yk-n-tilalle-ei-jasenyytta-viikunanlehtena-kayttaen-2008/

MAAILMAN YMPÄRISTÖONGELMIA koskien erityisesti Koomuksessa pelätään, että jos me suomalaiset emme silloin ole osa NATOa, niin olemmekin osa sitä ympäristöongelmaa...

2. Kokoomuksen valttina pidetään kestopressaehdokkaaksi arveltua Sauli Niinistöä.

Nyt on eduskuntavaalit eikä pressanvaalit. Superehdokas Niinistö on vetänyt kaksi kertaa maton Kokoomuksen pressanvaalikampanjan alta Halosen hyväksi, ensin vahingossa v. 2000 pitäen perusstrategianaan Suomen viemistä NATOon Elisabeth Rehnin naiskortilla, ja toisen kerran vuonna 2006 tahallaan kansallisten ja ulkovalti-oiden huomion kääntämiseksi Halosen hörhö- ja naiskortilla pois siitä Wikileaksinkin vahvistamasta tilanteesta, että SUOMEA EI OTETA NATOon.

Ei me vastapuolen ihmisetkään sellaista hyvällä silmällä katsota,saati valita sellaista noin umpikieroa tyyppiä presidentiksi! Siellähän se voi taas lykätä tilaisuuden tullen "valtiolliseen- kin omaan pesään"...

3. Eurovaaleissa (2010) Kokoomus "menetti" kaksi paikkaa, kun Niinistö ei asettunut ehdokkaaksi,ja kun listoilla oli paikka varattuna Sarkozyn Ranskan Gaul- listien listoilta fidettämälle Ari Vataselle.Latviasta Vatanen vedätti kaksi julkistalinis- tia Europelleparlamenttiin "Soviet Story":llaan..."Varmana" läpimenijänä pidetty kal- leimman kampanjan käynyt Ukko Metsola vittuuntui varmaan niin,että hänestä ei ole sen jälkeen kuulunut oikein mitään.

Niinistö olisi pudottanut europelleparlamentista Haidi Hautahourulan, sillä hän olisi menettänyt reippaasti enemän Niinistölle ääniä kuin Satu Hassi, ja Ruotsalaisten edustajan. Mutta hänpä halusikin,että siellä olisi vielä yksi hourullalla lisää, Vatanen!

Näiden vaalien arivatanen taitaa olla tuleva oikeusministeri (jos Sekoomus sinne hallitukseen päästetään...), "suoraan oikeusministeriksi" yrittävä asianajaja Heikki Lampela, jonka mukaan "asiakkaatkin ovat Keenistä roistoja".

http://fi.wikipedia.org/wiki/Heikki_Lampela


4. "Supertalousministeri" Katainen ja muut talousjupit eivät ymmärrä mitään objektiivisten taloudellisten lainalaisuuksien perusolemuksesta, vaan ovat katastrofiin johta-neiden monetarististen talousteorioiden lumoissa:

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2016/07/helsingin-yliopisto-poisti-nakosalta-vuonna-2003-lakkauttamansa-agora-keskustelupalstan

5. "Superulkoministeri" Stubb jätti elokuussa 2008 Georgian rauhantarkkailus-ta ylimpänä vastaavana ETYJin puheenjohtajamaan ulkoministerinä ILMOITTA-MATTA ETEENPÄIN ETYJin sikäläisten sotilastarkkailijoiden raportoimista Georgian hyökkäysvalmisteluista. Näin ainakin venäläisten, ja myös niiden sikä-läisten tarkkailijoiden mukaan, joita syytettiin aiheettomasti "huolimattomuudesta"! Asia oli juuri sellainen,mitä tarkkailijat siellä nimenoaan olivat tarkkailemassa.

Kenen käskystä ja kenen laskuun Suomen ulkoministeri ja ETYJin puheenjohtaja "suojeli yllätystä"!? ETYJin olisi sääntöjensä mukaan ehdottomasti pitänyt raportoida mm.venäläisille! Nämä ovat samanlaisia "yllätyksiä" joihin myös Niinistön kohdalla ollaan jouduttu yrittämään "tottua", pienemmässä kansallisessa mittakaavassa... (Toki siellä oli venäläisten omiakin "tarkkailijoita", ettei ollenkaan sen puoleen...)

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2014/11/stubbin-maaginen-080808-puhe-v-2008-etyjin-puheenjohtajana-oli-aivopieru

ETYJ joutaa tehtävänsä tehneenä järjestönä lakkautettavaksi, ja näin säästettävät rahat on sijoitettava YK:n rauhanturvatoimintaan.Muuten joku gangsteri sen kaappaa juuri sen turhuuteen nojautuen, kuten "Euroopan (norsunraato)neuvostonkin"...

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2011/09/suomi-ajaa-natoa-yk-n-tilalle-ei-jasenyytta-viikunanlehtena-kayttaen-2008

YK:n on otettava hoitaakseen myös vaalitarkkailu, ja sen on lakattava käyttämästä "konsultteja" rauhanturvaturvatoiminnassaan, myös ETYJiä ja IVYä, NATOsta tietysti puhumattakaan, ja YK:n pitää kriisikohtaisesti muodostaa puolueettomat rauhanturvajoukot projektipohjalta.

6. Kokoomuksen ja muiden ydinvoimapuolueiden on ensin "luvattava" saada tämä nykyinen "Euro-Olkiluoto" käyntiin, ennen kuin puhutaan tavuakaan sitäkin laajemmasta ydinvoimasta!

Suomessa olisi uusiutuvaa energiaa, ”ettei pytylle taivu”, kun taas niin öljyt kuin uraanitkin loppuvat armotta varsin läheisessä tulevaisuudessa, ja niiden ympäristö-vaikutukset jäävät ikuisiksi...

7. Kokoomuksen terveydenhuoltouudistus tarkoittaa kaiken yksityistämistä ja ylikansallistamista, ja siten täystuhoa.

Kokoomus ei ole tavullakaan puuttunut Suomessa rehottavaan puoskaritieteelliseen pseudo-tutkimukseen lääketieteessä(kin), vaikka sillä on lääkäri- ja sen alan profes-sorikansaedustajia sekä johtavia virkanaisia, että päät yhteen kolisee! Eivät kai HE KAIKKI KUITEKAAN VOI TÄYSIÄ PUOSKREITA OLLA, RIKOLLISIA???!!!

http://hameemmias.vuodatus.net/lue/2015/10/europuoskaritiedetta-suomen-tieteen-huippuyksikossa-ka-2004

http://www.tiede.fi/keskustelut/psykologia-aivot-ja-aistit-f12/ihminen-m...
http://www.tiede.fi/keskustelut/muut-tiedeaiheet-f14/halosen-linjalla-tu...

Kokoomus ei muutenkaan ymmärrä tieteestä sen enempää kuin tanneristitkaan mitä jo se aivan väärä NATO-kuvakin osoittaa: noille ei ole vielä täysin valjennut, tai on päässyt hämärtymään, historian alalta, että ketkä siinä II maailmansodassa voittivat, ja ketkä hävisivät.

8. Kokoomus on ja on aina ollut sosiaaliturvan ykkösleikkaaja veronalennusten hyväksi rikkaille.

9. Kuntien määrän vähentäminen ei ole itsetarkoitus. Se päinvastoin heikentää kun- nallista demokratiaa, ja poistaa mahdollisuudet kokeilla järkevästi pienissä puitteissa joskus "kummallisiakin" paikallisia ratkaisuja. Sekoomuksessa saadaan nyt henkisiä ja ruumiillisia orkkuja Rääkkylän mallista, mutta sitäkään ei olsi voitu kokeilla ellei olisi myös hyvin pieniä kuntia, tai sillä olisi jyrätty pakolla laaja paikallinen katastrofi jolakin vippaskonstilla.

Kuntien aemaa parantaa todella joidemkin selaisten kalliden toimintojen siirtäminen valtiolle, joille kunnallishallinolla ja siten demokratiallakaan ei ole merkitystä, kuten erikoissairaanhoi- don.

10. Kokoomus haluaa Suomelle turhia joukkoja EU:n "nopean toiminnan jouk-kojen muodossa". EN:n ja NATO:n nopean toiminnan joukot ovat meri- ja aavikko-taistelujoukkoja, joilla ei ole mitään todellista kosketuskohtaa Suomen puolustuksen kanssa. Suomen aluepuolustus taas ei liity mitenkään NATOn eikä EU:n puolustus-kuvioihin. Sekoomus haluaa Suomeen helvetin kalliita ja turhia taisteluhelikop(ak)te- reita, jotka ovat Venäjän aluepuolustuksen yläpuolelle joutuessaan pelkkää hetken lentävää romurautaa. Sinne niitä ei ole tietysti tarkoitettukaan, vaan Jäämerelle Suomen "tueksi NATOlle" (johon siis Suomea ei oteta jäseneksi, kuten Wikileakskin tietää). Norja myös sotaharjoittelee Venäjän kanssa.

Kirjoittaja oli Suomen Työväenpuolueen ehdokas Tampereella tämän vuoden eduskuntavaaleissa.

Äänestin v. 2006 pressanvaalin toisella kierroksella Niinistöä. Ja petyin raskaasti hänen esitykseensä. Hänen ei olisi tarvinnut sanoa kuin pari valittua Halosen todellista kardinaalimunauksista, ja ja peli olisi ollut plakkarissa... Ei ole ikinä nähty tyytyväisempänä säteilevää pressanvaalien toisen kierroksen häviäjää...

PS: Ei taida olla kovin kauheaa vaaraa, että Suomea otettaisiin NATOon, vaikka Halonperkele nyt väistyykin:

http://www.huffingtonpost.com/dr-douglas-fields/obamas-vision-of-national_b_826976.html

http://hameemmias.vuodatus.net/blog/3003646/ajattelun-ja-muun-ehdollistumisen-biokemiallinen-mekanismi-aivoissa-on-selviamassa/

 

Tiede-lehden keskutelupalstan viesti Stubbin toimista ETYJin puheejohtajan Georgian sodan aikana on poistettu, joten pistään se tähän

Arkkis          Lähetetty 29.8.2008 klo 17:38Viesti 1132/1290

Re: Sotatila Georgiassa


Sanoma oli, että Georgian presidentti Saakashvili olisi ilmoittanut ETYJIlle/ Suomelle aikomuksestaan tunkeutua sotilaallisesti Etelä-Ossetiaan, mutta

ETYJ/SUomi/Halonen/Stubb eivät olisi ilmoittaneet tätä edelleen ainakaan ETYJin jäsenvaltio Venäjälle.

Tätä Pitää kysyä Haloselta ja Stubbilta, ja sitten uudestaan upseerilta.

Feniks: Oho! Miksi Saapasvilli ilmoitti Suomelle, mutta ei USA:lle? Kelle hän vielä ilmoitti?

(Tuo oli siis Aamulehden tieto.Mutta myös ETYJin rauhantarkkailijat,joita tietysti moi- tittiin huolimattomuudesta ainakin YK:n taholta,kertoivat raporoneensa ETYJille Ge-orgian epäilyttävistä aktiviteeteista, eikä tuo tieto joko tullut ETYJin organisaatiossa puheenjohtajaan asianomaisen päätöksentekijän eli Stubbin korviin TAI AINAKAAN LÄHTENYT HÄNELTÄ MINNENKÄÄ ETEENPÄIN, (ainakaan kaikille!) jäsenmaille! RK)

Saapasvelli oli varmasti saanut ohjeensa lopultakin USA:sta joko hallitukselta tai joltakin puolueelta tai firmalta. (Se nähdään sitten kun hän saa monua, että missä se "virheä oksa" odottaa;vaikaan Ruutisbyroo CNN:ää...mutta voi olla jokin öljy-yhtiökin, nehän ovat olleet viime aikoina aktiivisia kehäraakki-"manujen" kanssa, jotka ovat "tehtävänsä tehneet" jossakin muualla.)

Mutta toisaalta Saapasveli, ja MYÖS VENÄJÄ apinoivat kohta kohdalta Kosovon tapahtumia, ja siellähän taas "Suomi oli antanut ohjeita" jopa USA:lle:

viewtopic.php?f=13&t=7703&st=0&sk=t&sd=a&start=3031

Ja kuinka ollakaan hauskasti "ympäri käydään ja yhteen tullaan" näiden Halosten, Sahtivaarien ja Stubbien kanssa!

NATO taitaa olla omaksunut Hitlerin Aatun konstit "tannereineen" kaikkineen.

http://www.ulkopolitiikka.fi/arkisto/nu ... yrynen.htm

Halosen "kultapojan", Suomen akatemian entisen, tehtävässään täydellisesti epäon- nistuneen hölynpölytiedepuheenjohtajan ruudinsauhuNATOhenkinen vuodatus, josta hänen "valtiattaren-sakin" todellinen ("kaappi")NATO-kanta

" Naton ongelmat

Naton toiminta Kosovossa on ollut poliittisesti tehotonta ja jopa moraalitonta. Jatka- malla ilmasotaa viikkokaupalla on tuotettu paljon inhimillistä ja taloudellista tuhoa il-man, että sotilaallista ratkaisua on pystytty saamaan aikaan.Näissä oloissa kieltäyty- minen maajoukkojen käytöstä on merkinnyt serbien harjoittaman etnisen puhdistuk-sen ratifiointia. Siksi liittokunnan olisi pi- tänyt olla valmis ainakin valmistautumaan maavoimien käyttöön Kosovossa. Naton huhtikuun lopulla Washingtonissa pidetty juhlakokous olisi antanut sopivan kontekstin tämän päätöksen tekemiselle, mutta se mahdollisuus jätettiin monista poliittisista syistä käyttämättä.

Päinvastainen menettely olisi kertonut, että Naton päämäärät ovat kiinteitä, mutta ta-voitteet joustavia: Kosovon kansanmurhan lopettamiseen ollaan valmiita käyttämään kaikkia tarvittavia keinoja. Nyt Nato lähettää päinvastaista sanomaa, jonka mukaan tavoitteet ovat joustavia, mutta keinot kiinteitä (ilmasota). "

NATO surffasi YK-oikeuden kirjaimella,joka näkee laittoman hyökkäyksen laittomana miehityksenä, kun taas jokin rajojen yli ammuskelu voi olla esimerkisi pelkää terrori-isku. NATO ja USA "tulkitsivat" asiaa niin, että "maata saa pommittaa ja lamauttaa vaikka siten sen siviilienkin (mm. sairaaloiden) sähköhuolto (ja tuottaa siten ruumiita) "kunhan ei astu sen alueelle maajoukoilla".

"Tieteen Eddie Erwards" Väyrynen tähdentää,että "NATOn tehtävä ei ole neuvotella vaan, jyrätä, "muuten sen koko olemassolo tullaan asettamaan kyseenalaiseksi":

" Jos Kosovoa koskeva poliittinen ratkaisu joudutaan perustamaan kompromissiin Belgradin kanssa, niin Nato tulee kokemaan elämänsä poliittisen krapulan ja sen ko-ko olemassaolon tarkoitus tullaan asettamaan kyseenalaiseksi. Näin siitä huolimatta, että kompromissi saattaa palvella hyväksyttäviä humanitaarisia tarkoitusperiä, erityisesti ihmishenkien säästämistä ja pakolaisten asuttamista ennen talventuloa. "

Ilman muuta selvää näyttää olevan,että JOMMAN KUMMAN, NATON TAI YK:N TOI- SELLE ALISTUMATON OLEMASSAOLO "ASETTUU KYSEENALAISEKSI", ja sen jonkun pitää Väyrysen, JA AHTISAAREN JA MYÖS HALOSEN (KOSKA HÄN ON TÄYSIN TYHMÄ JA PIHALLA ILMAN MIEHIÄ!) olla YK! Eli tämä on sitä Sahtivaarin "YK NATON neuvonanatajana" linjaa, joka nollasi Suomenroolin toistaiseksi YK:ssa viime vuoden aikana.

" Oli Kosovon sisäisen kriisin lopputulos mikä tahansa, niin on todennäköistä, että Naton harjoittama humanitaarisen intervention politiikka hiipuu sen mukana. On vai- kea kuvitella, että Nato toimisi vastaavalla tavalla - siis sotilaallisilla iskuilla uhaten ja uhkien epäonnistuessa niitä käyttämällä - minkään tulevaisuuden humanitaari- sen kriisin ratkaisemiseksi. "

Tässä Väyry haikailee, että "NATOlta hiipuu rooli", joka kuitenkin laillisesti kuuluu ainoastaan YK:lle ja siellä sen Turvallisuusneuvostolle"!

Väyryn mukaan NATO NOSTAA ITSE ESIIN KULLOINKIN "TARVITSEMANSA" "TURVALLISUUSUHAT":

" Tällöin yhtenä vaihtoehtona on Naton pitäytyminen perinteiseen strategiseen roo- liinsa, joka nojaa ydinaseilla ja tavanomaisilla aseilla tuotettuun sotilaalliseen pelot-teeseen. Tämä merkitsisi käytännössä Venäjän nostamista uudelleen keskeiseksi turvallisuusuhkaksi, johon ei lännessä liene kuitenkaan sen enempää tarvetta kuin halujakaan. "

Totta kun vettä, mutta tämänkään faktan MÖLÄYTTÄMINEN julki kuin ohi mennen ei NATO-mieheltä "AKATEMIANPUHEENJOHTAJATASON JÄRJENJUOKSUSTA" kerro... (kepulainen läänintalousrikollinen "politiikan taustavaikuttaja" pystyisi parempaan...)

(Lisäksi on selvä kuin pläkki, että (Raimo) Väyrynen kannattaa NATOa fanaattisesti ihan muista syistä kuin TODELLISTEN turvallisuusuhkien kannalta, koska NATOn elämöimät sellaiset ovat sepitettyjä, taktisesti esiin nostettuja...)

Hölynpölytiede-Väyrysen mukaan "minkään NATO-maan sisällä ei voi periaatteessakaan ilmetä minkäänlaisia humanitaarisia ongelmia":

" Jäsenmäärän kasvu merkitsee ulkopuolella olevien maiden määrän supistumista, mikä puolestaan vähentää potentiaalisten kriisimaiden ja niiden liittolaisten määrää."

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2015/07/rauhanpalkinto-eu-ruutitynnyrille-peruutettava-2012

Todellisuudessa NATO- ja EU-maat loivat ehdoin tahdoin Jugoslavian liittovaltion ha-jautuessa tilanteen, joka toisi mahdollisuuden niiden välittömään sotilaalliseen läsnä-oloon alueella, ja hännännostoon "kriisinhallintaorganisaatioina" YK:n "VAIHTOEH-TONA" tunnustamalla pikapikaa osavaltiot niiden etnisesti, kulttuurisesti ja uskonnol- lisesti keinotekoisin rajoin, JA SITEN MM. KOSOVON KUULUMISEN SERBIAAN, vaikka nuo rajat eivät uudessa tilanteessa suinkaan olleet kaikkialla kansalaisten hy-väksymiä, ja vaikka olisi ollut kerrassaan erinomainen tilaisuus rajojen rauhanomai-seen uudelleenjärjestelyyn KANSALLISVALTIOPOHJALTA,jota YK kuitenkin preferoi kun maat tulivat joka tapuksessa olemaan verraten "pieniä". Esimerkiksi juuri Bosnia ja Serbia olivat voineet VAIHTAA Kosovon ja Bosnian serbitasavallan,jolloin sekä or- todoksien että islamilaisten valtaenenmistö olisi ollut yhdessä tasavallassa. Kansalta ei kysytty mitään, ja NATO halusi ehdottomasti varmistaa, ETTEI KYSYTÄKÄÄN.

Väyry meinasi jo lentää Ulkopoliittisesta instituutistakin ja on nyt "tarkkailun alla". Sen saisi lakkauttaa samalla, meinaan sen instituutin.

Ei se ole ihme, että siellä pressanlinnassa menee "tavallisen kansan ämmältä" pää sekaisin, kun supervalta antaa ymmärtää "ottavansa vastaan" tuollaisia "ohjeita"...

Ämmä on nostettava hyllylle. Tulkoon vaikka mikä hyvänsä vaskisti tilalle. Parempi sekin on kuin hullu. "

(PS: Noh, sellainenhan sitten tuli; mutta nyt siitäkin on aika päästä erron!)

 

***2024:

Kun Stubbikullia ei voi verrata (edes) suomalaisen yliopiston professoriin, hän ei voi verrata oikein mihinkään...

Haistatellut "asiantutkijat" Raimo "Eetu (Edwards)" Väyrynen ja Jukka Pekka Roos ovat itsekin haistapaskantieteilijöitä - alinta mutasarjaa!

Stubb tähtäsi alun perin kilpaurheilualalle meni amerkkalaiseen yliopistoon golfjouk-kueen kautta.. Ainakaan sen alan kilpaurheilijaa hänestä ei kuitenkaan tullut. Mutta hänpä oli oikeutettu yliopiston kirjoilla olevana opiskelemaan siellä mitä hyvänsä. Hän suoritti sikäläisiä löysiä yhteiskunnallisia.

 

https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/tallainen-on-firenzen-instituutti-jossa-alexander-stubbilla-on-professuuri/

Ajankohtaista

Tällainen on Firenzen-instituutti, jossa Alexander Stubbilla on professuuri – “Hän ratsastaa lainahöyhenillä”, tylyttää emeritusprofessori

Alexander Stubb on vaalikampanjan aikana esittäytynyt professorina, vaikka hänen työnsä Firenzen Eurooppa-Instituutissa ei vastaa suomalaisten yliopistojen professuurien vaatimustasoa.

Alexander Stubb on vaalikampanjan aikana esittäytynyt professorina, vaikka hänen työnsä Firenzen Eurooppa-Instituutissa ei vastaa suomalaisten yliopistojen professuurien vaatimustasoa.
 
Screenshot%202024-02-06%20at%2023-16-54%
 
Alexander Stubbin professuuri on herättänyt keskustelua kampanjan loppumetreillä. © Tommi Tuomi
 
06.02.2024 18.46
 
Teksti: Sanna Ihalainen
 
Presidenttiehdokas Alexander Stubb on työskennellyt Firenzen Yliopistollisessa Eurooppa-Instituutissa (EUI:ssa) Transnational Governance -keskuksen johtajana maaliskuusta 2020 lähtien. Vaalitenteissä Stubb on maininnut moneen otteeseen professuurinsa Firenzessä. Vaalikoneissa Stubbin ammatiksi on merkitty professori, ja hän viittaa itseensä professorina myös profiilissaan X:ssä.
 
Ei ihme, että ihmisille on saattanut muodostua hänestä kuva akateemisesti ansioituneena professorina.
 
Stubbin professorin arvo ja akateeminen ura ovat herättäneet viime päivinä keskus-telua sekä perinteisessä että sosiaalisessa mediassa. Ilta-Sanomat kyseenalaisti Stubbin uran akateemisia meriittejä. Stubb myönsikin Ilta-Sanomille, ettei häntä voi kutsua akateemikoksi, eikä hänellä ole viime vuosilta julkaisutoimintaa. 

Ei ole hirveästi tutkimuksellista uutta

Stubbin akateeminen ura alkoi pienestä, amerikkalaisesta alle 3000 opiskelijan Furman yliopistosta, jonne hän pääsi golfstipidendillä. Nuorena Stubbista piti tulla golfammattilainen.

Sittemmin hän on ansioitunut akateemisesti. 1980- ja 1990-luvulla Stubb on julkais-sut muutamia akateemisia julkaisuja ja väitellyt tohtoriksi kansainvälisistä suhteista London School of Economicsista vuonna 1999. Se on arvostettu yliopisto, jonka kansainvälinen ranking oli 45 vuonna 2024.

Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan emeritusprofessori J. P. Roos ei ole vakuuttunut Alexander Stubbin akateemisista meriiteistä. 

“Hänen väitöskirjansa on nähdäkseni ihan kelpo työ, vaikka se käsittelee yleisesti ottaen Stubbin omia kokemuksia ja intressejä EU:sta. Se on käytäntöön orientoitunut väitöskirja, jossa ei ole hirveästi tutkimuksellista uutta”, J.P. Roos sanoo.

Roos on ollut kuntavaaleissa vasemmistoliiton ehdokkaana.

Emeritusprofessori Raimo Väyrynen on toiminut Firenzessä sijaitsevan Euroopan yliopistoinstituutin korkeimman elimen (high council) puheenjohtajana ja myöhemmin instituutin nelihenkisen ulkopuolisen arviointilautakunnan jäsenenä. Hänen mieles-tään Stubbin väitöskirja ei ole maailman huippua, mutta ei pohjanoteerauskaan.

Väyrynen myös huomauttaa, että väitöskirja on jo 25 vuotta vanha.

Alexander Stubb ei kelpaisi Helsingin yliopiston professoriksi

Väitöskirjan jälkeen Stubb toimi pitkään politiikassa, kunnes siirtyi taas akateemiselle puolelle. Hänet valittiin Euroopan yliopistoinstituuttiin (EUI), joka ei J.P. Roosin mukaan ole yliopisto eikä tutkijakoulutuslaitoskaan. 

“Sen kansainvälinen ranking on 826, eli varsin alhainen. Siellä on kahden tasoisia professoreja: akateemisesti meritoituneita, jotka valitaan pitkän prosessin kautta, ja sitten sellaisia, joita voisi kutsua suomalaisittain työelämäprofessoreiksi.”

Stubbilla on Roosin mukaan jälkimmäisen kaltainen asema. Hänet kutsuttiin profes-soriksi poliittisen kokemuksen ansiosta, eikä hänellä ole EUI:n ajalta tieteellisiä julkaisuja, vaan lähinnä keskusteluja ja blogikirjoituksia. 

“Pähkinänkuoressa akateemisten ihmisten kritiikki Stubbia kohtaan on, että hän rat-sastaa lainahöyhenillä. Siinä mielessä häntä ei pitäisi tituleerata professoriksi. Ihmet-telen, ettei media ole enemmän puuttunut tähän. Ilta-Sanomissa Stubb nyt kuitenkin reilusti myönsi tämän, mikä on hänelle ansioksi.”

J.P. Roosin mielestä on poikkeuksellista, ettei Stubbilla ole julkaisutoimintaa, sillä se on keskeinen osa professorin tehtäviä. Yliopiston kolmas tehtävä on osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun, ja sitä Stubb on harrastanut. 

“Siinä mielessä voi sanoa, että Stubb toimii EUI:ssa ihan toisissa tehtävissä kuin professorina. Opetusta hän kuitenkin kertoo antaneensa.”

Ovatko Stubbin puheet vaalitenteissä olleet mielestäsi ristiriidassa akateemisten ansioiden kanssa?

“ Poliittisia meriittejä hänellä on paljon. Ainakaan minä en ole kuullut tentissä kysymyksiä, jotka koskisivat hänen toimintaansa instituutissa. Joidenkin mielestä tällä ei ole merkitystä ja toisten mielestä on. Pitäisi esittää meriitit oikeassa valossa eikä liioitella niitä, kun pyrkii keskeisiin tehtäviin yhteiskunnassa. Selvää on, että Stubbin akateemisilla ansioilla ei olisi mitään edellytyksiä päästä Helsingin yliopiston professoriksi.”

“25 viime vuoden aikana Stubb ei ole juurikaan julkaissut“

Raimo Väyrysen mielestä Stubbin akateemisen uran alkupuoli on hyvä. Stubbilla on puolenkymmentä kansainvälisesti vertaisarvioitua tutkimusartikkelia. Ne löytyvät hänen väitöskirjansa lähdeluettelosta. 

“Ne ovat vanhoja, kunnollisia tuloksia hyvästä yliopistosta. Likimain kaikki tutkijat viittaavat omiin julkaisuihinsa, eli se ei ole millään tavalla poikkeuksellista. Tosin 25 viime vuoden aikana Stubb ei ole juurikaan julkaissut.”

Papereita, kuten vertaisarvioimattomia kirjoituksia, Stubbilla on kolmisenkymmentä. Niitä Väyrynen ei kuitenkaan pidä tutkimuksina. Puolenkymmentä artikkelia on jul-kaistu arvostetuissa lehdissä. Väyrynen perustaa arvionsa vuoteen 1998 mennessä julkaistuihin artikkeleihin.

“Alexander Stubbin professuuri ei ole normaali professuuri“

Miksi osa yleisöstä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa on siinä käsityksessä, ettei Stubb ole julkaissut lainkaan tieteellisiä artikkeleita?

“Perätöntä informaatiota liikkuu. Korostan, että julkaisuja ei ole monta, ja jos suomalaisessa yliopistossa olisi professuuri auki, Stubb tuskin saisi sitä. Hänellä on kuitenkin väitöskirja arvostetusta yliopistosta ja joitakin kansainvälisiä, tosin vanhoja artikkeleita.”

Väyrynen uskoo, että osittain ihmiset eivät ymmärrä, mikä EUI on. Stubbin professuuriin ei kuulu Väyrysen mukaan varsinaista tutkimusvelvollisuutta, vaan se keskittyy laitoksen johtamiseen. 

“Stubbin professuuri ei ole normaali professuuri. Stubbin tiedekunta eli School of Transnational Governance on keskittynyt käytäntöön soveltavaan tiedon välittämiseen.”

Stubbin tiedekunta on tarkoitettu Väyrysen mukaan maisteritason virkamiestason koulutukseen. Siinä edellytetään paitsi akateemista näyttöä, myös perehtymistä Euroopan integraatioon. 

“Stubbilla on nähdäkseni kohtuullinen akateeminen näyttö ja käytännön kautta hankittu perehtyneisyys Euroopan integraatioon ja kansainvälisiin järjestöihin.”

Maailmalla professori voi tarkoittaa mitä vain

Raimo Väyrysen mukaan EUI on korkeatasoinen ja hyvässä maineessa oleva instituutti, josta voidaan puhua myös yliopistona. Kansainvälisesti instituuttikin on normaali nimitys. 

Väyrynen ottaa esimerkiksi ruotsalaisen Karolinska instituutin, jossa on voitettu lääketieteen Nobelin palkintoja. 

“Julkisuudessa on puhuttu myös siitä, että EUI:n maisteriopinnot kestävät vain kaksi vuotta. Se on täysin normaali pituus maisteriopinnoille. Perusopintojen pitää olla suoritettuna, ennen kuin pääsee EUI:hin. Suomesta on tullut oikein pätevää joukkoa, joka on sijoittunut hyvin työelämään.”

Voisiko Stubbia nimittää työelämäprofessoriksi?

“Ehkä se olisi mahdollista, mutta työelämäprofessori on aika lailla suomalainen käsite, jota ei maailmalla käytetä. Maailmalla professori voi tarkoittaa mitä tahansa. Eri kulttuureissa ja maissa on erilainen sisältö. Suomessa professorin titteli on ollut korkeatasoinen, mutta se on laventunut myös muun muassa tutkimuslaitoksiin.” 

Screenshot%202024-02-06%20at%2023-35-56%

“Olen vuosien varrella julkaissut noin 20 kirjaa ja tukun akateemisia artikkeleita“, Alexander Stubb vastaa Seuralle sähköpostitse. © Marjo Tynkkynen

”Stubbin professuuri on käytäntöön orientoitunut”

Alexander Stubbin akateemiset meriitit ovat Raimo Väyrysen mukaan väitöskirjan osalta kunnolliset. Varhaisessa tuotannossa ei ole mitään vikaa, mutta sen jälkeen hän ei ole tuottanut juuri mitään, vaan on toiminut politiikassa.

“Ei Stubb ole akateemiselle uralle lähtenyt. Korostan vielä, että Stubbin professuuri on käytäntöön orientoitunut. Stubb tuntee Euroopan unionin varmaan paremmin kuin useimmat suomalaiset.”

Väyrynen on huomannut, että monet hänen kollegansa ovat kommentoineet Stubbin akateemisuutta sosiaalisessa mediassa. 

“Paljon puhutaan paneutumatta asiaan. Toiseksi, sotketaan yliopisto ja instituutti. Instituutti on kansainvälisessä käytössä oleva tavallinen nimitys. Kolmanneksi, siinä on ehkä vähän pahaa tahtoa mukana. En halua kuitenkaan ottaa kantaa politiikkaan. Jos jotakin kannatan, niin EUI:ta.”

X:ssä Stubbin professuuri jakaa mielipiteitä.

Osa katsoo, että professorilla ja “professorilla” on eroa, eikä Stubbista voisi Suomes-sa tulla professoria. Toiset taas hehkuttavat Stubbia EUI:n professuurin vuoksi ja pitävät sitä yhtenä syynä, jonka takia hänet tulisi valita tasavallan presidentiksi.

Näin Alexander Stubb vastaa

Seura esitti Stubbille seitsemän kysymystä, jotka liittyvät jutuissa esitettyihin väitteisiin. Stubb ei vastannut niihin, vaan kirjoitti oman vastauksensa:

“Työskentelen Yliopistollisessa Eurooppa-instituutissa professorina ja laitoksen joh-tajana (Transnational School of Governance). Kyseessä on määräaikainen työ, jossa titteli on professori,laitoksen johtaja.Yliopistollisen Eurooppa-instituutin täysipäiväisil-lä tiedekunnan jäsenillä on vain kaksi kategoriaa: apulaisprofessori (92) ja professori (62). EUI:n säännöt ja käytännöt nimikkeiden suhteen eivät välttämättä heijasta jäsenvaltioiden sääntöjä titteleiden suhteen. Tieteellisten artikkelien kirjoittaminen ei kuulu toimenkuvaani, mutta olen vuosien varrella julkaissut noin 20 kirjaa ja tukun akateemisia artikkeleita, jotka löytyvät mm. Google Scholar tietopankista”, Stubb kirjoittaa sähköpostitse.

Kampanjasivuilla mainitaan, että Stubb on kirjoittanut 16 kirjaa. Goodreads-sivus-tolta puolestaan löytyy 14 kirjaa, joista suuressa osassa Stubb on yksi kirjoittajista. 

Joukossa on muun muassa Tuomas Enbusken kanssa kirjoitettu Twitterkirja, Ilkka Järvimäen kanssa kirjoitettu Miehen treenikirja ja listattu Karo Hämäläisen kirjoittama elämäkertateos Stubbista.

Seura lähestyi myös EUI:n emeritusprofessori Martin Kohlia ja kysyi tältä komment-teja, mutta Kohl sanoi olevansa haluton vastaamaan Stubbin professuuria koskeviin kysymyksiin. "