https://www.pirkanblogit.fi/2019/risto-koivula/ylen-doku-mantti-projekti-tuuttaa-ylistavan-infosotaplajayksen-obaman-hillaryn-cameronin-ja-johnsonin-terroristijarjestosta-bellingcatista/

https://www.youtube.com/watch?v=o5RWC9joWKk

Dokumentin varjolla uhkaillaan kansalaisia kuten mihua, joka levitän aiheesta mm. YK:n ja sen toimijoiden julkista materiaalia.

https://www.tiede.fi/comment/2706518#comment-2706518

KimmoK kirjoitti:

”Ikävä kyllä on olemassa sellainen oikeus kuin sananvapaus,” Jos sananvapautta käytetään järjestäytyneesti valheiden levittämiseen, tarkoituksena murentaa yleistä järjestystä,  mm. sotilaallisesti maanpuolustustahtoa murentaen ja jopa rekrytoida taistelijoita, eikö jotain ole syytä kuitenkin tehdä? tokkurasta, terrosistijoukkoihin liittyneistä, yms, päätellen suomessakin on heikkomielisiä jotka on ylipuhuttavissa riittävällä aivopesulla.

Jossain on oltava raja mitä laillisesti voi tehdä ja mitä ei. Mutta mennään toistaiseksi pehmein menetelmin elikkä opettamalla ja sivistämällä.


https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/08/19/dokumenttiprojekti-bellingcat-j…


Suoraan ohjelmaan:

https://areena.yle.fi/1-50119014

Bellingcat on terroristijärjestö, joka kärysi heti ensimmäisestä operaatiostaan Syyian hallituksen lavastamisesta ISISin lapsikilpilapsien kaasuttelijaksi (missä ei tietenkään olisi ollut sotilaallisesti missään tilanteessa mitään järkeä – tämä on muodostunut Pellinpaskan muidenkin lavatusten ydintuntomerkiksi) vuonna 2013. Syyrian paikalla oleva taisteleva ”oppositio” oli Al-Nusran rintama – se tunnusti myöhemmin olevansa Al-Qaidan/ISISin osasto, se ”eliitti”. Syyrian hallitus oli soluttanut Al-Nusran Venäjän avulla ”tshtshenipakolaisilla”, hommaa johti Ramzan Kadyrov. Kukaan ei tiennyt siitä mitään, ennen kuin Nusran johto oli vainaa Venäjän pommi-iskusta.

https://www.pirkanblogit.fi/2018/risto-koivula/aiheellisia-kysymyksia-be…

Aiheellisia kysymyksiä Bellingca t – ”Peltikissalle”…

Englannissa majaileva (hölynpöly)tomittaja Eliot Higginsin luoma nettisivusto Belling-cat väittää ratkaisseensa kaikki suuret kansaiväliset rikosmysteerit Malesialaisten Boeing-matkuatajakoneiden putoamisista ja katoamisista Syyrian kaasuiskuihin ja Englannin loikkariagenttien myrkytystapauksiin.

Yhteistä kaikille ”Koristekissan” ”saavutuksille” on kolme seikkaa:muka ARRMOTON ”moukantuuri”, näennäiset ”perstuntumaselviöt” = muualta hyvinpedattu disinformaa- tio) ”todistusmentelmänä”, paikkoihin ja tilanteisiin ja henkilöihin nähden uskomatto-man edistynyt NASA-tasoinen informaatioteknologia, erityisesti vakoilu- ja huijaussellai nen…

… ja ennen kaikkea muuta aina sama ”syyllinen ja suurroisto” – PUTIN!

http://exiledonline.com/shamiwitness-when-bellingcat-neocons-collaborate…

”ShamiWitness: When Bellingcat & Neocons Collaborated With The Most Influential ISIS Propagandist On Twitter”

YK:n Kansainvälinen sotarikostuomioistuin (Carla del Ponte) tiesi homman alun pe-rin, sillä he tunsivat myrkyn ja tiesivät, että se on AL-Nusralta, Saddamin ja hänen väynsä Kemikaali-Alin perintöä. Ainoa. jolle tuomiostuin tässä vaiheessa oli velvolli-nen asiasta kertomaan, oli YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon, joka johtaa YK:n tuomio-istuinlaitosta. Asia salattiin mm. Obamalta, Cameronilta, Hollandelta, Merkeliltä ja Erdoganilta, ja he kuuluivat myös epäiltyihin.

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2014/06/yk-n-kriisinhallintaa-haukut…

… Bellincatin seuraava ”bravuuri” oli Ukrainassa alas ammutun HM17 matkustajako-neen ”todistaminen muka Venäjän armeijan ampumaksi Ukrainasta”.Ohjus oli kuiten- kin Ukrainan omaisuutta, ja Bellingcatin animaatiovideoillaan kuljettaa, yhtä ohjusta vajaa BUK-lavettikin oli ukrainalainen ja tapahtumahetkellä Ukrainan hallituksen puolella, lähellä kylläkin.


YLE:N ESITTELYSSÄ EI OLE TAVUAKAAN TOTTA:

” Dokumenttiprojekti: Bellingcat ja totuus – tutkiva kansalaisjournalismi ravistelee paljastuksillaan

TV1 torstaina 29.8.2019 klo 19.00 – 20.30, uusinta sunnuntaina 1.9. klo 13.00, Areenassa

Screenshot_2019-08-26%20Dokumenttiprojek

Kansainvälinen tutkivan journalismin Bellingcat-verkosto on tehnyt monia paljastuk-sia kuten MH17-koneen kohtalo Ukrainassa, Syyrian iskut ja Skripalien myrkytys Britanniassa. ”

RK: Bellincat on ollut JÄRJESTÄMÄSSÄ SYYRIAN LAPSIKILPIKAASUTUKSIA, ja noissa muissa joko järjestämässä tai harhauttamassa.

Kaikki Pellinpaskan keräämät ”tiedot” ovat virheellisiä.

” Kansalaisjournalistien ryhmän jäsenillä on työkaluinaan älypuhelimet, sosiaalinen media ja valtava määrä informaatiota, joka on netissä kenen hyvänsä ulottuvilla. Eri puolilla maailmaa toimivat vapaaehtoiset osaavat kerätä ja hyödyntää jo olemassa olevaa tietoa.

Ryhmän jäsenet kokoavat valtavaa palapeliä, joka vaatii aikaa ja tai- toa. He ottavat suuren riskin selvittäessään monimutkaisia, suurvaltojakin koskevia tilanteita.

Brittibloggarin perustama ryhmä

Bellingcat-ryhmän on perustanut itseoppinut, englantilainen bloggari Eliot Higgins, joka työttömäksi jäätyään ryhtyi penkomaan Syyrian sotaa.

”Minua kiinnosti, miten USA:n ulkopolitiikka vaikuttaa maailmaan. Kun some yleistyi vuoden 2008 paikkeilla, saimme älypuhelimet. Oli helppo ottaa kuvia ja jakaa ne heti maailmalle. – Se oli vallankumouksellista”, Higgins kertoo.

Vuonna 2014 perustettu ryhmä oli alkuun harrastajatutkijoiden löyhä verkosto, joka alkoi sittemmin toimia järjestelmällisesti ja ryhtyi hyödyntämään vapaaehtoisten erikoistaitoja. Nyt ryhmässä on kymmenen kokoaikaista työntekijää, ja kymmenet ihmiset eri puolilla maailmaa avustavat tutkimustyössä.  ”

RK: ”Ryhmä” höyrysi suuna ja päänä vuonna 2013 joka paikassa, kuten linkkini osoittavat.

” Suomalainen mukana Bellincatissa

Bellingactin verkostossa on mukana suomalainen Veli-Pekka Kivimäki. Hän on seurannut Ukrainan konfliktia alusta alkaen, ja on ollut merkittävässä roolissa malesialaisen matkustajakoneen MH17 kohtalon selvittämisessä.

Kivimäki tutki MH17:n alas ampuneen Buk-ilmatorjuntaohjusajoneuvon reittejä. Ohjusajoneuvon liikkeet alkoivat hahmottua geopaikannuksen avulla. Menetelmä perustuu netistä löytyviin valokuviin ja videoklippeihin.

Bellingcat tuli tutkimuksissaan ensimmäisenä siihen lopputulokseen, että MH17-matkustajakone ammuttiin alas Venäjältä tuodulla Buk-ohjuslavetilla.”

RK: Toiset provokaattorit syöttävät niitä ”videoklippejä” ja toiset keräävät niitä. Tää on alun perin ollut Pelinpaskan toimintamalli.

Siitä venäläisestä ilmatorjunta-aseajoneuvosta ei ole Venäjältä mitään muuta ”tietoa” kuin nuo kusetusvidiot. Eräs mies pantiin Ukranassa oikeuteen muka ”kyseisen lait-teen kuljettamisesta”, kun hänellä oli ollut kännykässä ajovideota sotilasajoneuvo-saattueesta, jossa ei kuitenkaan näkynyt merkkiäkään sellaisesta ajoveuvosta: ”seli-tys”: setäytyi olle kuvattu just siitä telarirekasta! Äijä on sitten onnistunut todistamaan muun selityksen.

” Bellingcatin verkostoon Kivimäki osallistuu päivätyönsä ohessa. Hän työskentelee puolustusvoimissa ja tekee parhaillaan Maanpuolustus- korkeakouluun väitöskirjaa sosiaalisen median käytöstä tiedonhankinnassa.

Kansalaistutkinnan rooli oikeudessa

Hollantilainen dokumentti Bellingcat ja totuus tutustuu kansalaisjournalistien ryhmään sekä taisteluun riippumattoman journalismin puolesta valeuutisten ja valheiden maailmassa. Miksi verkosto onnistuu tehtävässään jopa perinteisiä uutistoimituksia paremmin?

Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC antoi kesällä 2017 ensimmäisen pidätysmää-räyksen, joka perustui pitkälti sosiaalisesta mediasta saatuihin tietoihin. Kyseessä oli teloituksiin syyllistynyt libyalainen komentaja Mahmoud al-Werfalli, jonka toimintaa Bellingcat on tutkinut.

”Minua kiinnostaa kansalaistutkinnan käyttö oikeuden ja vastuun hyväksi. Edessä lienee siltä osin suurin ja tärkein muutos. Verkossa on valtavasti todistusaineistoa, jonka käytöstä on herännyt paljon kysymyksiä”, Bellingcatin Eliot Higgins pohtii.

Bellingcat – Truth In a Post-Truth World. Käsikirjoitus ja ohjaus: Hans Pool. Tuotanto: Submarine/VPRO, Alankomaat, 2018. "


***
JAAHA TUOSTA VALEDOKUSTA ONKIN JÄTETTY .KOKONAAN TÄMÄ SYYRIAN VUODEN 2013 ZAMALKAN KAASUISKU POIS, JOHON CARLA DEL PONTEKIN VIITTAA, IKÄÄ KUIN SILLÄ EI OLSISIKAAN TEKEMISTÄ BELLINGCATI KANSSA, VAIKKA SITÄ VARTEN RYHMÄ ALUN PERIN KOOTTIIN!

PANENKOKO JUTUN HUFFINGTON POSTISTA ESILLE, KUN MINUN SYYTETÄÄN KOHTA MUUTE SEPITTÄNEEN KOKO YHTEYDEN!!!

https://www.huffpost.com/entry/eliot-higgins-syria_n_4269417

TECH


11/18/2013 12:24 pm ET Updated Dec 06, 2017

Inside The One-Man Intelligence Unit That Exposed The Secrets And Atrocities Of Syria’s War


There was something strange about the rockets that landed on Zamalka, a town south of Syria’s capital, just after two in the morning on Aug. 21. They didn’t explode. Yet even lodged into walls of homes or injected into the dirt fully intact, they proved lethal. Hundreds of people sleeping near the landing sites were killed instantly and bloodlessly, as if choked by invisible hands. A cloud of death spread quietly, ending hundreds of other lives.

Just after dawn the following day, Muhammed al-Jazaeri,a 27-year-old engineer who had joined a coalition of activists fighting to take down the regime of President Ba-shar al-Assad, felt an urge to document what had occurred. He found one of the roc-kets protruding from a patch of orange dirt behind a mosque a mile from his home. Recalling later that he was determined to reveal to the world the “real picture” of life in Syria, he used a handheld Sony camera to capture a short video of its twisted re-mains. That same day, he uploaded his clip to a site that has become an intelligence hub for war-watchers and a time-killing venue for bored teenagers: He sent it to YouTube.

Several hours later and 2,300 miles to the northwest in Leicester, England,a shaggy-haired blogger named Eliot Higgins peered at his laptop and clicked play on al-Ja-zaeri’s video. It was one of scores Higgins turned up that day as he trawled Twitter, Google+ and the more than 600 Syrian YouTube accounts he monitors daily. From his living room,Higgins was racing to solve the same whodunit confronting world lea-ders amid claims that Assad had unleashed chemical weapons against rebel sympa-thizers in the suburbs of Damascus. Was Zamalka a victim of such an attack? If so, who was responsible for the deed?

On paper,Higgins - a 34-year-old with a 2-year-old daughter - brought no credentials for the job. He had no formal intelligence training or security clearance that gave him access to classified documents.He could not speak or read Arabic. He had never set foot in the Middle East, unless you count the time he changed planes in Dubai en route to Manila, or his trip to visit his in-laws in Turkey.

Yet in the 18 months since Higgins had begun blogging about Syria, his barebones site, Brown Moses, had become the foremost source of information on the weapons used in Syria’s deadly war.Using nothing more sophisticated than an Asus laptop, he had uncovered evidence of weapons imported into Syria from Iran. He had been the first person to identify widely-banned cluster bombs deployed by Syrian forces. By The New York Times’ own admission, his findings had offered a key tip that helped the newspaper prove that Saudi Arabia had funneled arms to opposition fighters in Syria.

His work unraveling the mystery of the rocket strikes of Aug. 21 played a key role in bringing much of the world to the conclusion that it was indeed a chemical weapons attack,one unleashed by Assad’s forces. That conclusion led to a diplomatic deal un- der which the Syrian government submitted to international inspections and pledged to destroy its stocks of chemical weapons.

“I saw the U.N. got the Nobel Prize for Syria,” says one weapons expert, referring to the United Nations-backed Organization for the Prohibition of Chemical Weapons, who declined to be named on account of his own work with the international body. “I think Eliot has done a lot more for Syria than the U.N.”

Higgins belongs to an obsessive coterie of self-appointed military intelligence experts who use social media to piece together critical details of faraway conflicts, often well ahead of seasoned professionals. Frequently self-taught and operating far outside the military-industrial complex, these amateur analysts have honed a novel set of sleuthing skills that fuse old-fashioned detective work with new sources of in-telligence generated by cell phone cameras and spread by social networks. Syria’s war, widely considered the most documented conflict in history,has turned social me- dia into a weapon of mass detection - critical both for fighters on the ground and for faraway observers trying to make sense of the conflict.

“All parties to the conflict in Syria realize that social media is an important front in this war", says Peter Bouckaert, an expert in humanitarian crises and the emergen-cies director for Human Rights Watch. “There is a war for the truth as much as for territory.”

Many government agencies,private research groups and newsrooms are still wary of analyses based on the Facebook status updates or viral videos of Syria’s opposition groups. Such “open source intelligence” — so-called by the U.S. military — is deeply biased and difficult to verify, its critics say, often amounting to meaningless chatter.

“I personally don’t really have the time to go through the social media in Syria so as to start knowing which sources, which sites, which media, which individuals are credible or not,” said Yezid Sayigh, a senior associate at the Carnegie Middle East Center. “All that takes time and continuous follow up. “

But in an age in which social media produces seemingly limitless streams of information, some people are proving obsessive enough to go rooting through it all in search of small nuggets of undiscovered reality. People like Higgins.

After a temporary job reviewing orders at a ladies’ lingerie maker came to an end in February, he dispensed with looking for another so that he could devote himself to blogging full-time. His wife admits she does not read his blog and yearns for a time that he will return to “a real job.” But as Higgins sees it, he is consumed with the realest job of all, sifting through a digital goldmine disdained by those who lack the patience for the work.

“If you’re in intelligence and you want to know what your enemies are armed with, just watch their YouTube channels and see what weapons they’re waving around,” he advises. “You’ll find out all sorts of information - and not necessarily the stuff they intend to show you.”

https://youtu.be/Tzhhhv3uHio?list=PLPC0Udeof3T4_ws0Xhv4O2ABwjrxYJVK9

The YouTube video uploaded by al-Jazaeri.

***

Higgins operates from his command center in a narrow, two-story home just down the street from a Salvation Army and a community center, in a town about 100 miles north of London. His “office” alternates between a cream leather couch in the living room and an Ikea chair with a lap desk in an upstairs bedroom. His standard uniform is jeans and white T-shirts layered with dark-colored V-necks.

Born in 1979 to a Royal Air Force engineer and a caterer, Higgins describes himself as an avid gardener and budding cook, but his core passions have always centered on a fascination with screens: During his schooling years, he engaged in marathon sessions playing video games and argued ceaselessly on Internet forums. These two pursuits trumped his attention to schoolwork, filling his report cards with Cs.

Throughout his life, Higgins has taken hobbies to illogical extremes. After his brother introduced him to the iconoclastic rockstar Frank Zappa, Higgins rushed out to buy all of his four-dozen albums. As a video gamer, Higgins pressed well past casual bouts of “World of Warcraft,” staying up late to lead teams of 40 players in complex online raids. Even now, he feels compelled to systematically beat each new video game before he can start another, in this fashion gradually making his way through strategy and role-playing games like “Fallout,” “Baldur’s Gate,” “Total War: Rome II” and “Command and Conquer.” Before getting married, he was known to game for 36 hours at a stretch.

“It’s like he’s got tunnel vision,” says Higgins’ brother, Ross. “He latches onto some-thing and gets kind of obsessed about it. Most people don’t think like my brother does.”

After dropping out of university midway through a media studies degree, Higgins moved through a series of jobs with no relation to munitions, Syria or blogging. He worked as a data entry clerk at Barclays bank and then managed invoices for a pro-cess management firm. When that task was outsourced overseas, he helped asylum seekers find housing. His next, and most recent, job was working on women’s undergarments.

Yet in his off hours, Higgins morphed into “Brown Moses,” a fastidious online com-menter who challenged strangers to heated debates over protests in Egypt or the veracity of videos showing civilians shot down in Libya. He took his alias from a Zappa song and his avatar from a portrait by Francis Bacon of the howling Pope Innocent X flanked by animal carcasses.

“I was always interested in that sort of counterculture stuff,” Higgins says. He lists as his favorite authors Naomi Klein, Noam Chomsky and Nick Davies.

Higgins also brought a longstanding interest in media and American policy in the Middle East. He attacked this interest, like every other, with a fanatic intensity. In 2011, “Brown Moses” became an active voice in the online comments section of the British newspaper The Guardian. Almost as soon as The Guardian would publish a new story on its website touching on the Middle East, “Brown Moses” would be the first to leave a comment. Initially, this was purely by chance; later, as Higgins confes-ses, he would get there first just to annoy people irked by his obsessiveness. By la-test count, Higgins has left a total of 4,700 comments on The Guardian’s site. That’s just a fraction of his activity on Something Awful,one of the oldest forums on the web and a favorite of Higgins’ for more than a decade. In just over two years, he posted 10,000 times to a live-blog chronicling the twists and turns of Libya’s revolution.

“I just got obsessed with it,” Higgins says.

But what drove this obsession — Idealism? Politics?

“Boredom at work more than anything,” Higgins says. “And I guess I’m a bit argumentative.”

It was an online argument that got Higgins mulling over the idea of a blog. A Guar-dian commenter challenged him to prove that a certain protest had actually been filmed in Libya. In piecing together evidence from satellite images and social media, Higgins experienced a series of epiphanies.

When viewed in isolation, the micro-dispatches posted to Twitter, Facebook and YouTube tended to confuse and overwhelm anyone trying to make sense of events. But if you viewed such posts together, Higgins realized, the photos and videos could yield detailed accounts of events across the globe. The posts could be used to fact check claims, providing clues far beyond what cameramen had intended to show. Arguments could be won, myths disproved, rival commenters put in their place.

Most people were failing to scrutinize such material in a systematic fashion.The ans-wers to big questions were out there — such as which rebel groups were working to-gether, what guns they carried, and how much force they could rally against Assad. Yet confronted with so many thousands of videos and contrasting depictions, obser-vers threw up their hands. Too much information became no information. Journalists and analysts lacked time to dissect YouTube clips, or figured there was nothing to gain there. Higgins came to recognize a form of “snobbery” and “dismissiveness” to-ward social media,which meant that crucial evidence was disappearing into a morass of “likes,” tweets, shares, uploads and updates.

In the spring of 2012,Higgins created a small site,Brown Moses,where he could save some of this digital material for his own future reference. A pet project, nothing more.

He fell into a routine of writing about weapons purely out of convenience. His early blogs were less focused, ranging from analyses of the Murdoch phone hacking scandal to a critique of a tasteless tweet. Drawn to the action in the Middle East but unable to speak Arabic, Higgins was attracted to analyzing munitions videos, which transcended all languages.

Higgins also craved daily fodder for his blog, and it seemed every day he delivered a newsworthy video about rocket launchers or warheads in Syria, a country then beco-ming more volatile.In the course of just three days in July 2012,for example, Higgins’ blog posts included the following:evidence of an increasingly well-armed Free Syrian Army packing heavy assault rifles and truck-mounted Soviet machine guns; videos of al-Farouq Brigades rebels showing off tanks captured from the Syrian Army; and documentation that Syrians were being hit with cluster bombs, controversial and widely-outlawed munitions that pose high risks to civilians.

Higgins got a rush from being the first to spot things that no one - outside, perhaps, Assad’s army - knew existed.And it helped that with each month, more and more po- werful people were taking their talking points from his blog. Even before the attacks this past August, Higgins’ audience had grown to include members of the Defense Department, the State Department, the United Nations, the U.K. Foreign Common-wealth Office, Turkey’s National Intelligence Organization, Amnesty International, Human Rights Watch, The New York Times, The Guardian, as well as countless think tanks and Russia’s state-run news channel.

“Brown Moses has been carrying a lot of hod in the coverage of the Syrian war,” CJ Chivers, a New York Times reporter covering Syria, wrote on his personal website in the summer of 2012. “So c’mon, let’s say it: Many people (whether they admit it or not) have been relying on that blog’s daily labor to cull the uncountable videos that circulate from the conflict.” (Chivers himself had based a story for the Times in part on Higgins’ work tracking Yugoslav weapons in Syria.)

In April 2013, Chivers delivered another endorsement, providing a promotional blurb that Higgins used as he raised funds - about $17000 - so he could support his family while devoting himself to the blog full-time.He raised the sum quickly.Half came from the crowdfunding site Indiegogo, and the other half from an anonymous donor. Hig-gins also began picking up occasional contract work doing social media forensics for groups that track weapons use overseas, like Human Rights Watch and Action on Armed Violence.

Still, six months after his fundraising campaign, Higgins was having doubts he could pay his mortgage analyzing YouTube videos. He figured he had just a few months of finance left before he once again needed to find the steady income of a full-time job.

Yet in the course of Brown Moses’ lifetime, Higgins has created an indispensable news source by doing what no news organization can: devoting virtually unlimited time to digging through the endless detritus of YouTube in the hopes of possibly coming up with something interesting to say on some or another niche topic. And he shares his loot. Unlike journalists, who guard their scoops, Higgins works like an open source Sherlock Holmes, asking questions,bouncing ideas off other people, soliciting tips and generally thinking out loud.

The obsessiveness that has framed much of his life has a new channel. He spends his days on seemingly arcane minutiae - analyzing the welding on the lip of a rocket, reconstructing how metal folds over the edge of a warhead’s column, compiling end-less YouTube playlists, or clicking play-pause-play-rewind-play in rapid succession on numerous videos to freeze the precise moment when a blurry rocket appears for just a few seconds in Syria’s sky.

“I love it when there’s a new bomb used in the combat",Higgins says. “Well, not love. But I see a new bomb and I’m like, ‘Oh! Great! There’s something new to look at.’”

****

The morning of Aug. 21 delivered something new to look at. Something so new, no one knew what it was.

Like most mornings, this one began with Higgins reaching for his Nexus 4 smart-phone while still in bed so he could check Twitter before getting up to care for his daughter. His Twitter stream was full of frantic dispatches claiming that a chemical weapons attack had been directed at several suburbs of Damascus, killing what seemed an impossibly large number of people - more than 1,000. After Higgins had downed a black coffee,changed and fed his daughter, his wife, Nuray, took over. Nu- ray, who is Turkish and works part-time at a post office, happened to be home that day, and she tended to their daughter so Higgins could watch YouTube videos in peace.

While his daughter played, Higgins settled on the couch in his living room and quick-ly assembled nearly 200 videos of the victims into a YouTube playlist. He sent his findings to chemical weapons experts he’d come to know in the course of writing his blog, asking them to opine on whether these clips were consistent with a nerve gas strike. Probably so, the experts agreed, but they could not say definitively. The world would have to wait for the United Nations to test samples collected from Syria.

Waiting was the last thing Higgins planned to do. As he saw it, a “ridiculously huge” number of people had been killed, and no one knew how, or by whom. Waiting seemed tantamount to letting a criminal get a head start. There was also the issue of nerve gas. If chemical weapons had been used in the attack, the party responsible had violated nothing less than an international ban on munitions “justly condemned by the general opinion of the civilized world,” in the words of the Geneva Protocol. And the stakes could not have been higher. President Barack Obama had declared that chemical weapons usage constituted a red line that, if crossed, could trigger American military intervention. That moment was potentially at hand.

Higgins sees his one-man intelligence unit as a vital source of information for the general public - more in depth than any newspaper article, but more open than any think tank or government agency. The world needed answers, and he was singularly able to help find them. “I can’t imagine there are many people in the world who know more about this than I do,” he says matter-of-factly. “It became my mission to find out everything about these things because no one knew anything.”

That day and into the next, his research surfaced hundreds more videos, including Muhammed al-Jazaeri’s video clip from Zamalka.

The photos and videos Higgins tracks down online are posted by scores of different sources in Syria: armed rebel groups, like the Environs of the Holy House Battalions, Ahrar al-Sham and Liwa al-Islam;local news outlets run by the opposition,like “Darya Revolution,” “Erbin City,” “Ugarit News” and the “Adra News Network”; and individual activists, like al-Jazaeri. Thanks to this near-real-time feed,Higgins can describe acti- vity in Syria as if he’d seen it from his own window. “Today there’s been a lot of mid- 29s flying around Damascus,” he observed recently from the security of his kitchen table.

The proliferation of this material attests to how Syria’s opposition has embraced so-cial media as a PR tool, a form of subterfuge, a propaganda apparatus and a crucial fundraising mechanism.Activists and armed battalions have assembled a sophistica-ted media arsenal,having long ago realized that their online presence can affect their offline success in forging alliances, raising funds and securing weapons. Their press offices carry out online brand-building campaigns complete with up-to-the-minute press releases and carefully edited highlight reels of successful attacks. The social media guru is the newest recruit in the fighting army.

“It’s sort of like a social media arms race", said Nate Rosenblatt, an analyst for Cae-rus Associates, a research and advisory firm. “They continuously try to innovate and improve on the uses and purposes of social media to stay ahead of their opponents and gain an advantage.”

The Free Syrian Army unit Suqur al-Sham, for example,boasts a media staff of eight. In addition to keeping up a steady stream of posts on YouTube, Facebook and Twitter, it maintains three dedicated websites and last year added training in social networking for Suqur al-Sham press staff. Its YouTube channel - like those of many other rebel groups - features clips of soldiers leading attacks on enemy outposts. Most follow a predictable formula. There’s a close-up of men firing machine guns or loading warheads into rocket launchers, then a cut to the target being destroyed with off-camera voices shouting “Allahu Akbar” (“God is great”).


https://youtu.be/kSPuvmrQf_c

A promotional video, “The Age of Peace is Over,” uploaded in June 2013 by the Al-Islam brigade, an opposition group in Syria. (via Syria Conflict Monitor)

With so many Syrian opposition groups vying for dominance, rebels have used these videos as a kind of resume-booster intended to show off their strength and brand them as heir-apparent to the Assad regime. Brigades also hope their highlight reels - often meticulously edited with Instagram-style filters and custom animation - will con-vince wealthy, sympathetic donors to part with their cash. For Higgins and other arm-chair analysts like him, these videos serve a very different purpose: They can offer valuable glimpses at what weapons are being used in battle, or who’s leading the charge.

Professional analysts often discount this kind of footage because so much of it can be faked.One opposition group’s footage of a Syrian Army helicopter shot down mid-air, for example, turned out to be a video of a Russian craft that had been filmed in the Chechen conflict.

But Higgins is undeterred, having refined his skill in separating the real from the bo-gus.He has determined that not all social media is created equally.Tweets and Face- book posts are no good because text is far easier to fake than photos. He distrusts footage of casualties or bombed-out buildings.

“People will say, ‘Oh well that person just wrapped bandage around their head, they’re faking it,’” Higgins says. “And, you know, fair enough. But when you’ve got an unexploded bomb stuck inside of someone’s house, that’s a lot harder to fake.”

He was immediately suspicious when an anonymous tipster sent videos purporting to show Liwa al-Islam, an opposition group,firing chemical weapons on Aug.21. Liwa al-Islam produces high-quality videos, but these had been filmed on a blurry cell phone camera, Higgins said. Flags with the Liwa al-Islam emblem had been hung everywhere, also atypical for the group’s videos. Then there was the issue of the T-shirts. Liquid sarin can kill through contact with skin, Higgins knew. Would these rebels really be hanging around a deadly toxin in short sleeves?

Higgins credits this attention to detail to the many years he’s spent arguing with Internet commenters - the harshest, most meticulous and most relentless critics on the planet. In martialing evidence for analysis on Brown Moses, Higgins tries to imagine every disagreement from some ticked-off stranger online, and preemptively strengthen his argument’s weaknesses.

“If you want someone to really question your work, just post it on the Internet,” he says. “There are plenty of people who’ll want to tell you you’re an idiot and you’re wrong.”One of three videos Higgins says he received purporting to show Liwa al-Islam firing chemical weapons.

* * *

As Higgins trawled through videos the day after the attacks, he saw, over and over again, long, cylindrical rockets with fins on one end and a round plate on the other, and red numbers stenciled in between.

Hello, I know I’ve seen these before, Higgins thought. He did a mental inventory of the thousands of YouTube videos he’d watched over the preceding eight months, trying to remember where else he’d come across these hunks of metal.

Daraya, Adra, Homs, Higgins realized. He quickly pulled up videos filmed in three other cities, on four different dates between January and August, and embedded them in a blog post. The rocket he’d seen after the strike the day before had also been spotted after four separate attacks, two of which were suspected to have involved chemical weapons, he wrote.

Higgins still had no idea what it was. And neither did the arms experts he consulted. He christened the weapons UMLACAs, short for Unidentified Munitions Linked to Alleged Chemical Attacks, and began a hunt to rebuild them using everything that had been shared about them online.

His methodology recalls the card game “Memory", in which players overturn two cards at a time trying to find a pair. But instead of finding clubs or hearts, he’ll try to match a mystery object - a blurry warhead, a kind of rocket launcher - to an image of something that’s known. Earlier that month, Higgins had debunked a rumor that pou-ches of glass tubes, widely documented online, were proof that chemical weapons had been used in Syria. He did so by matching the vials captured in videos to photos of a Cold War-era chemical weapons testing kit for sale on eBay.

In the week following the bombing outside Damascus, Higgins spent hours a day at his computer, breaking only to feed his daughter and perhaps catch an episode of “Columbo,” the detective TV series, with his wife. (Higgins says he feels like he and the TV detective are “kindred spirits in some ways.”)

One crucial challenge was figuring out exactly where the rockets had landed. If Higgins could determine where a weapon had crashed, he’d have a better chance of finding where it was shot from. And, in turn, who fired it.

He zeroed in on one well-documented rocket labeled “197” that he knew, from a Twitter follower’s tip, had fallen somewhere approximately between the towns of Zamalka and Ein Tarma.

To narrow that down further, he began studying images of “197” to see what land-marks he could make out in the background. He tried to sketch a rough map of the area beyond the twisted metal. A building here, an apartment there, an empty plot of land just in front. Next, he compared his makeshift diagram to satellite imagery of the Damascus suburb on Google Maps and its open-source equivalent, Wikimapia, ho-ping he’d find an area that matched it. It was like “finding a key and matching it to a lock,” Higgins says. Imagine being given a snapshot taken at a backyard barbecue somewhere in Tacoma, and being asked to match it to a house on a map in Washington state — an area roughly the size of Syria.

He couldn’t find an exact likeness. Yet there were five images that corresponded well enough. After some back-and-forth with Syria-watchers and journalists on Google+, where Higgins often turns to ask for help and second opinions, Higgins wrote a blog post that walked through his best guess of where “197” had crashed. He presented five composite images, each juxtaposing a still taken from an activist’s video with a screenshot of satellite imagery. To each, he added red lines and small numbers meant to indicate which spots matched up, along with a brief explanation.

Based on the maps and the way the rocket buckled on impact, the weapon must have been fired from the north, Higgins concluded.He didn’t fail to point out what was located just 6 to 8 kilometers in that direction: a missile base belonging to the Syrian Army’s 155th Brigade.

syria


One of the images Higgins published attempting to show where rocket “197” had landed. The top picture is from satellite imagery, the bottom from a YouTube video.

* * *

On Aug. 31, 10 days after the attacks in Damascus, President Obama convened re-porters in the White House Rose Garden. The United States had evidence Assad’s army had fired chemical weapons on opposition groups outside the country’s capital, he announced. He was calling for a military strike against Syria.

By then, Higgins had published nine stories on the attacks.He had identified not only where one of the rockets had landed, but had also shared proof that they resembled munitions used in prior suspected chemical attacks. He’d argued that the Syrian op-position’s “Hell Cannon” couldn’t have been used to fire rockets like those in the Aug. 21 strike; that Assad forces had been using “DIY weapons,” previously linked to che-mical weapons; and that United Nations inspectors in Syria had examined an artillery rocket, collected after the strikes, that could be used as a chemical warhead and loaded with more than 4 pounds of sarin gas.

He shared high-resolution photographs of activists holding a tape measure over a rocket recovered in Damascus after the attacks - the first time anyone had offered clear measurements of the weapons. And Higgins also posted a video that showed Assad’s Republican Guard - recognizable from its red berets - had loaded and fired munitions similar to those linked to chemical attacks.

Visitors to the Brown Moses blog had reached an all-time high, growing eightfold in the days and weeks following the attacks, from about 3,000 daily readers to more than 25,000. News networks were regularly airing videos Higgins had featured on his blog and Human Rights Watch had tapped Higgins to help compile its report on the alleged nerve gas attacks outside Damascus. The group was drawing liberally from the YouTube footage and Facebook photos he’d gathered.

What made his analysis so compelling, even to those in government or with security clearance, was its detail. While the White House’s case for a chemical weapons at-tack had included vague references to “independent sources” and “thousands of so-cial media reports” in the four-page document it released to the public, Higgins had pointed people directly to the sources themselves. His readers didn’t have to believe rockets were fired. They could look at them in dozens of videos and photographs Higgins had compiled. The White House asked the public to trust them. Higgins’ instructions? “Go see for yourself.”

Higgins sympathizes with the pressures that prevent journalists from scouring social media the way he does. But he says he has little patience for political leaders and their tendency to offer vague assurances that they have proof of weapons of mass destruction — in Iraq, in Syria, wherever — while refusing to make the goods public.

“The U.S., U.K. and France produce a one-page report saying, ‘We have this evi-dence, we can’t show you it,’” he says. “That’s frustrating in this modern era where we have access to all this open source information. People don’t just want reassurances that the evidence is there. They want to see it.”

Higgins plans to keep revealing it.

Even months after Obama’s showdown with Syria, and after Syria’s chemical weapons have largely faded from headlines, Higgins is still scouring social media to expose dark secrets and cruel acts.

“No one cares anymore because the chemical attack was two-and-a-half months ago", he says. “But I’m still looking into it. You do get the feeling there are people who have this obsessive nature. And then there are the normal people.”

This story appears in Issue 79 of our weekly iPad magazine, Huffington, available Friday, Dec. 13in the iTunes App store. ”

***Lapsia kaasuttelavalla terooristijärjestöllä ei ole minkäälaista pääsyä mihinkään todelliseen kasnainväliseen oikeuteen!!Myös tapaus Skripal on kaikkea muuta kuin sellainen, kuin ohjelma esitti.

Sellaisen väärän ”tiedon”, että käytetty myrkky olsi ollut Novichokia, päästi suustaan Boris Johnson ennen kuin ensimmäistäkään näytettä oli tukittu. viereisessä kemialli-sen sodankäynnin tutkimulaitoksessa Porton Downissa. Porton Downin johtaja oikaisi tiedon.


Jos venäläiset olisivat myrkyttäneet, niin HE KAIKKEIN VIIMEKSI OLISIVAT KÄYTTÄNEET NOVOCHOKIA, vaikka sitä on tehty muuallakin (kuin Neuvosto-Uzbekistanissa), ja se on yleisesti tunnettu aine.

Tokkura

Viestejä6425
8cb010bd-f71d-4f55-abaa-5f1b39ded609.jpg


Näinon0070 kirjoitti:
Tokkura kirjoitti:
ekavekara kirjoitti:

Pieni, mutta ehkä merkityksellinen muutos. Wales äänesti poispotkitun konservatiivin tilalle uuden eu-myönteisen liberaalin. Ja tämä siis Walesissa, jossa enemmistö äänesti EU:sta eroamisen puolesta 2016. Ehkä sielläkin on jo huomattu, mikä katastrofi tuossa sopimuksettomassa erossa odottaa. Britannian uusi pääministeri Boris Johnson on kärsinyt ensimmäisen vaalitakaiskunsa.

Johnsonin edustaman konservatiivipuolueen Chris Davies menetti parlamenttipaikkansa hävittyään täytevaaleissa Jane Doddsille. Dodds edustaa EU-myönteistä liberaalidemokraattipuoluetta.


https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/61bb6595-0ce2-44d0-9cdf-f15313e8e2a9

Nyt jos Boris käryää Skripalien myrkyttämisestä (fentanyylillä), niin sitten ei tiä, mitä tapahtuu…


https://nation-news.ru/465829-plemyannica-skripalei-obvinila-v-otravlenii-dyadi-borisa-dzhonsona

Voi viddu mitä paskaa
Mutta erittäin hyvä todiste Venäjän sotkeutumisesta sen levittämiseen, ja meillä Tokkura toimiessa lannan luojana
Venäjä / Putin kun on niin syvällä tuossa luomassaan sontaläjässä, ettei siitä selviä edes Ilkka Luoma selityksineen .
Putinin Venäjä on syyllinen Ukrainan tapahtumiin, MH17 tuhoon, Bexittiin, Trumpin valintaan, Skripalien myrkyttämiseen…
Lista vaikuttaa yhtä loputtomalta kuin Venäjän lohduton tulevaisuus, itsensä KGBn tsaariksi julistautuneet johtajansa suojelussa. Paska ei muutu puhumalla paremmaksi, olisi luullut kansan oppineen yli 70 vuoden ihmiskokeella.

Kyllä se vaan niin on,että se oli Boris kun pieraisi ensimmäisenä ilmoille ”Novicho-kin” ENNEN KUIN ENSIMMÄSTÄKÄÄN ANALYYSIÄ OLI VIREISESSÄ PORTON DOWNIN KEMILLISTEN ASEIDEN TUTKIMUSKESKUKSESSA EHDITTY TEHDÄ!

Kertoja on kyseisen laitoksen johtaja.

Myrkky EI ole ollut novichkokia,josta ei ainakaan parane, vaan hoitohirtorian mukaan se on ollut keintekoista opiaattia fentanyyliä, sillä heidät pelastettiin ohikulkijoiden ja kauppakeskuksen ensiapupäivystyksen ansiosta tekohengityksellä, sydänhieronnal-la ja oppiumin vasta-aineella, joka tepsii myös fentanyyliin. Novichokille ei ole vasta-ainetta.

Pelastajat eivät huomanneet tieteeävästi saaneensa mitään erityisiä myrkytysoireita.

https://www.tiede.fi/comment/2630783#comment-2630783

https://www.rt.com/uk/423105-porton-down-revelation-skripal-may/

Vuosi sitten… myrkkyjä ei ollut vielä ehditty tutkiakaan… Tosi se Porton Down on todennäköisesti ollut suorastaan arvaamattoman hyvin perillä, mitä se todella oli, ettei sen puoleen…

https://www.rt.com/uk/423107-boris-johnson-lied-russia-skripal/

” Did Boris Johnson lie that lab told him Russia was source of Salisbury nerve agent?

(WATCH VIDEO)

Published time: 3 Apr, 2018 20:13

https://twitter.com/EL4JC/status/981205256452431872

For the avoidance of doubt - here is Boris Johnson clearly claiming that Porton Down had confirmed to him the source of the Salisbury nerve agent. Words matter. He lied. …

5,683

7:22 PM – Apr 3, 2018

Boris Johnson put his post in jeopardy after possibly lying about Russia being proven as the source of a nerve agent used in the Skripals’ poisoning. On Tuesday, the Porton Down lab said that they hadn’t identified the source.

The Foreign Secretary’s statement, which is being widely shared on social media, features him telling Germany’s state broadcaster that scientists from the Porton Down laboratory were “categorical” about the Russian origin of the substance used in the alleged nerve attack.

Midway through the interview, conducted a fortnight ago, the German TV interviewer asks Johnson: “you argue that the source of this nerve agent, Novichok, is Russia. How did you manage to find it out so quickly? Does Britain possess samples of it?

“Let me be clear with you … When I look at the evidence, I mean the people from Porton Down, the laboratory,” he replies, before the presenter interjects “So they have the samples?”

“They do. And they were absolutely categorical and I asked the guy myself, I said, ”Are you sure?” And he said there’s no doubt,” Johnson replies.

READ MORE: ‘London will have to apologize yet’ – Putin spokesman on UK lab’s revelation in Skripal case

On Tuesday, the chief executive of Porton Down told Sky News how his scientists were unable to link samples of the substance, allegedly used to attack Sergei and Yulia Skripal, to Russia. Gary Aitkenhead insisted that, while the experts had identi-fied the agent as A-234 or “Novichok” they had “not identified the precise source.”

Amid online fury over Johnson’s deception, some prominent figures have sought his head. They include Guardian contributor,Hicham Yezza,who tweeted: “In a Deutsche Welle interview two weeks ago, Boris Johnson said Porton Down experts were ’cate-gorical’ Russia was the source of the Skripal Novichok. Today, Porton Down’s CEO has confirmed this was not true. If confirmed, Boris Johnson must resign.”

Tokkura

Viestejä6425

vladimir-uglev-novichok-scientist_0.jpg

Jos venäläiset olisivat myrkyttäneet, HE OLISIVAT KAIKKEIN VIIMEKSI KÄYTTÄNEET NOVITSHOKKIA!

Pääministerin levittämä aivopieru levisi kutenkin muutamassa minuutissa ympäri maailmaa, eikä sitä ”ainetta” monikaan tullut epäilleeksi – oli levittäjä sitten kuka hyvänsä. Se on yleisesti tunnettu aina, mutta hankalaa ja äärimmäisen vaarallista käsitellä, sillä se on nestemäistä, eikä sitä voi sekauttaa paikan päällä myrkyttömistä komponenteista.
Monet tahot reagoivat heti väitteseen: yksi oli Novichokin kehittäjä (Uzbekistanissa) Vladimir Uglëv, joka on pitkään vaikuttanut USA:ssa:

https://www.tiede.fi/comment/2632265#comment-2632265

Russian scientist Vladimir Uglev told the Russian news outlet The Bell how he helped develop the nerve agent Novichok as part of a program ordered by the Soviet ministry of defence. He says there is no antidote. Vladimir Uglev

Vuosi sitten: Novitshok-myrkyn venäläinen kehittäjä Vladimir Uglëv latelee faktat tiskiin: Skripalit kuolevat, jos myrkky on Novichokia, siihen ei ole vastamyrkkyä, eikä siitä parane.

https://thebell.io/en/the-scientist-who-developed-novichok-doses-ranged-…

https://www.newsweek.com/russian-novichok-developer-says-there-no-antido…

Russian Novichok Developer Says There Is No Antidote so Sergei Skripal and His Daughter Will Die

By Brendan Cole On 3/21/18 at 7:50 AM EDT

The Russian scientist who helped develop the nerve agent that the British govern-ment says left former spy Sergei Skripal and his daughter Yulia in a critical condition in Salisbury has said they will die if they are taken off life support because there is no antidote.

Vladimir Uglev worked at Russia’s state scientific research institute for organic che-mistry and technology, or GOSNIIOKHT, where he helped develop ”Novichok” in a pilot project between 1972 and 1988 in the town of Volsk in the Saratov region.

Uglev pointed out Novichok is in fact a group of four nerve agents, each named after the year they were created. He developed B-1976 and C-1976. The other two, A- 1972 and D-1980, were developed by Pyotr Kirpichev, who led the so-called “Foliant program” ordered by the then Soviet ministry of defense.

He said they produced doses of up to several kilograms in liquid form, apart from D-1980 which was a powder, and they were stored in a special warehouse in sealed packaging.

He told the Russian news outlet The Bell that the person who poisoned Skripal would have had to transport the nerve agent via a carrier like cotton balls or powder, which would have been in a container covered in a degassing solution.

“If Skripal and his daughter received a lethal dose of B-1976, C-1976, or D-1980, then, most likely, they will suffer the same fate as earlier victims. There is no antidote to these agents.I can say with nearly 100% certainty that if Skripal and his daughter are taken off of life support,they will die,although they are now only technically alive", said Uglev.

At the institute, where he worked until 1994, he was unable to make Novichok a binary weapon, in which the toxin can be created by mixing two non-toxic substances together. …  ”

Vasta sitten rupesivat kulmakarvat kohoilemaan varsinkin asiantuntijapiireis- sä, kun saatiin kuulla, että potilaat ovatkin paranemaan päin ja ensin Julija ja sitten Sergei myös heränneet koomasta.

Borikselle tulee lähtö heti, kun Brexit on pulkassa.

https://www.tiede.fi/comment/2632343#comment-2632343

A British military laboratory says its scientists cannot prove the nerve agent used to poison a former double agent and his daughter was made in Russia. (File Photo)

https://www.presstv.com/Detail/2018/04/03/557336/No-evidence-nerve-agent-came-from-Russia-UK-scientists

No evidence nerve agent came from Russia: UK scientists

Tue Apr 3, 2018 05:54PM

British scientists have said there is no concrete evidence to prove the nerve gas used to poison a former double agent in the UK was Russian-made.

”We have not identified the precise source, but we have provided the scientific info to government who have then used a number of other sources to piece together the conclusions,” Gary Aitkenhead, chief executive of the Porton Down defense laboratory, told Britain’s Sky News on Tuesday.

According to Britain’s Defense Science and Technology Laboratory, although the nerve agent required extremely sophisticated methods to create, experts have been unable to establish its country of origin.

It was, however, confirmed that the chemical was identified as military-grade Nvichok nerve agent. The findings were provided to the British government in order to use other sources to piece together a conclusion.

On March 4, former double agent Sergei Skripal and his daughter, Yulia, were found unconscious outside a shopping center in the town of Salisbury in southern England.

The UK says the nerve agent Novichok had been used to poison the pair, claiming only Russia had the capability, motive and intent to be behind the attack.

Moscow has vehemently denied any involvement, saying the substance could have originated from the countries studying Novichok, including the UK itself, Slovakia, the Czech Republic and Sweden.

A few days after the incident, British Prime Minster Theresa May announced the expulsion of 23 Russian diplomats in the wake of the alleged attack. In retaliation,  Moscow expelled 23 British diplomats in response to Britain’s “baseless accusations over the incident in Salisbury on March 4.”

Skripal was found guilty by a Russian tribunal of selling classified information to the UK’s spy agency MI6 and was imprisoned in Russia in 2006. He was exchanged in a spy swap in 2010.

Britain’s National counter-terrorism police have taken over the investigation on the alleged attack and are treating the case as attempted murder. ”

Mediat tekivät ohjelmia heidän hoidostaan lähisairaalassa, mutta heitä ei pelastanut lähisairaala, vaan ohikulkijat, joista yksi oli 16-vuotias ensiapumestari sairaanhoidon opiskelja Abigail McCourt:

methode_times_prod_web_bin_b71f51a2-1ce2

Abigail McCourt, 16, thought Sergei Skripal was having a heart attack, but also noticed that his daughter wasn’t breathing

Oletteko muuten huomannut, että Suomen meedia ei ole käytännössä hiiskahtanut-kaan tapaus Skripalista – ei vanhaa eikä uutta ”tietoa”, siis myöskään propagandaa. Hiljaisuus alkoi suurin piirtein kuin Skrpialit itse katosivat lagoilta – oikeina tai ”tekoälyversioina”.

Britit ovat silti pitäneet yllä showta: tammikuussa he toivat esiin 16-vuotiaan armeijan sairaanhoitajaopiskelijan, joka olisi antanut ensiapua Sergei Skripalille, jonka oletti saaneen sydänkohtauksen.

https://www.thetimes.co.uk/article/teenager-honoured-for-being-first-to-help-skripals-after-salisbury-novichok-poisoning-bszhl0zkf

Teenager honoured for being first to help Skripals after Salisbury poisoning

Lucy Fisher, Defence Correspondent

January 21 2019, 12:01am, The Times

A 16-year-old girl has been honoured for her efforts to save Sergei Skripal, the former Russian spy who was poisoned in Salisbury in March. Abigail McCourt was named as a “lifesaver” at a ceremony yesterday.

She was the first to treat Mr Skripal and his daughter, Yulia, who had collapsed on a bench in the city centre.

Ms McCourt, who is a qualified first aider, had thought that Mr Skripal was having a heart attack and noticed that his daughter was not breathing.“We were coming home and I saw them on the bench and at this point people were still walking past and I don’t think anyone had really noticed them,” she told Spire FM. She pointed the pair out to her mother, Alison,…

Abigail McCourt, 16, thought Sergei Skripal was having a heart attack, but also noticed that his daughter wasn’t breathingTohtorit hoitivat aluksi Skripaleja ”opiaatin yliannostuksena”, kunnes armeijan myrk-kytutkimulaistos Porton Down, jossa tutkitaan ebola-virustakin, aivan naapurissa, veti hihastaan ”Novichokin” (jonka kanssa aineella ei ole ollut tekemistä).

http://rogerannis.com/uk-medics-treated-skripals-for-opioid-overdose-until-porton-down-claimed-nerve-agent-poisoning/

UK medics treated Skripals for opioid overdose until Porton Down claimed nerve agent poisoning

News compilation on A Socialist In Canada, May 30, 2018

Introduction by Roger Annis:

Readers can compare the following news report published in RT to this May 29 print report by the British state broadcaster BBC. Each news item reports on the same, five-minute broadcast on BBC2 ‘Newsnight’ television program on May 29, 2018.

In the BBC print report (where the BBC2 video broadcast can be viewed), there is no effort to explain why medical officials at the Sainsbury Hospital in Salisbury, England ‘survived’ some 12 hours of treating without precautions two alleged victims of an apparent attack by one of the deadliest classes of chemical weapons agents known to humankind, namely ‘Novichok’. The BBC report contains no timeline of events, hence obscuring that the Skripals were treated for some with what was diag-nosed to be an opioid overdose before British police officials convinced the hospi-tal to go into emergency, ‘chemical weapons’ mode. Treatment for a ‘chemical wea-pon’ only commended afer 48 hours. (The full BBC2 Newsnight episode of May 29, 2018 is here but can only be viewed in the UK due to “rights issues”.)

The United Nations’ Organization for the Prohibition of Chemical Weapons has said from the get-go that it does not list the ‘Novichok’ class of chemical weapons in its registry. The organizatoin has “no record” of production or possession of such a chemical.

Two articles are enclosed, along with weblinks for suggested, related readings.

UK medics treated Skripals for opioid overdose until Porton Down tests showed nerve agent poisoning

RT, May 30, 2018  (with four-minute news report)

The medical team at Sainsbury Hospital were treating Sergei and Yulia Skripal for opioid overdose without any extra precautions until UK chemical weapon experts “confirmed” nerve agent poisoning and “advised” them on treatment, BBC reports.

Staff at Salisbury District Hospital say that former Russian spy Sergei Skripal and his daughter, Yulia, who were found unconscious on a bench in Salisbury on Sunday, March 4, were initially treated for opioid overdose, a new documentary reveals.

“The evening that Yulia and Sergei were admitted, at that point we were led to believe that they have taken an overdose, so there was no mention of nerve agent poisoning", Sarah Clark, ward sister in charge of the shift on March 4, told BBC2‘s ‘Newsnight’ in an interview broadcast on May 29. “They were needing their support with their breathing and support with their cardiovascular system.”