maanantai, 19. lokakuu 2015

Suomen kielen "pyhä" merkitsee alun perin seksiä...


(Tämä juttu ei ole artkkeli vaan taltiointi keskustelusta, joka on ollut välillä poistettu-nakin "TIETEEN" palstalta. Jutun juoni mm. muuttuu kesken menon, eikä otsikon väite sellaisenaan pidä paikkaansa,vaikka sanat kauempaa ovatkin ilmeisesti samaa alkuperää. Tätä sanastoa on tutkinut myös mm.kuuluisa ansioitunut Venäjän akatee- mikko Oleg Trubatšev, Max Vasmerin Venäjän etymologisen sanakirjan toimittaja ja mm. volganbalttilaisten goljadien kielen tutkija.)


Arkkis: Lähetetty 28.1.2010 klo 0:13

Suomen sana 'pyhä' merkitsee alun perin seksiä?

Siltä vahvasti näyttää ainakin tämän etymologian valossa. Otan tämän "uskontokes-kustelun" omaksi aiheekseen suomalaisten erilaisia juuria koskevan keskustelun joukosta.

Ajattelin, että jos täällä sitten käsiteltäisiin enemmän asian ("pyhyyden" ja uskonnollisten päähänpistojen) filosofista puolta...

historia-kulttuurit-ja-yhteiskunta-f13/turku-ja-tori-kauppiaat-ja-kupparit-t43312-648.html

" Itse asiassa sana "pyhä" vaikuttaisi olevan tullut baltin kautta ainakin, se on nimit-täin sanan "piha" kanssa vastaavanlainen latgallisanapari kuin vaikkapa "rinta, rin-nat" ja "ryntäät" sanasta "rynda" (lg.), siitä eteenpäin tyntematonta alkuperää, ja oli noita muitakin.

Jos "piha"/"pyhä" olisi sitä perua, niin sana olisi "*pyša" (lg.), ja sellainen sana to-della on, ja se tarkoittaa, istu ja pala! JUSTIIN SITÄ IHTIÄÄN! Ns. täyttä toimintaa!


http://www.lietviu-anglu.com/pisti/

http://etimologija.baltnexus.lt/?w=pisti

http://www.letonika.lv/groups/default.aspx?q=pist&s=0&g=2&r=10621063

http://www.suduva.com/virdainas/

pist (pisa, pisoi) = to copulate (Inf)

Mää kun oon jo valmiiksi kirkonkirouksessa (Sääksmäellä syntyneenä) niin voin tämä julkituoda ilman että varsinaisesti olisi olennaista menetettävää...

"Pistää" ja "pystyä" (pysyä), lapin bistet, bastet, muodostavat aivan vastaavan sa-naparin samasta juuresta kuin "piha" ja pyhä". Juurta pidetään suomalaisugrilaise-na, mutta se on tullut idästä päin kristinuskon mukana uudessa merkityksessä "tabu", "yksityisalue" (ihan aiheellisesti, jos ei se ennen ole ollut sitä...   )

http://kaino.kotus.fi/algu/index.php?t=sanue&lekseemi_id=18511&hakusana=bastit&sanue_id=7437

Näkökulma siitä, että joillakin pakanoilla YKSITYISELÄMÄ olisi ollut "pyhää" ja louk-kaamatonta jonkin temppelin sijasta, on harvinainen, muttei mitenkään mahdoton ...


Kommentit

Ladataan...