https://areena.yle.fi/1-3963007

Historia: Rasputin

Screenshot%202023-03-27%20at%2003-58-25%

Rasputinin matka kulkurista yhdeksi Venäjän vaikutusvaltaisimmista henkilöistä kiin-nostaa ihmisiä yhä tänäkin päivänä. Häntä rakastettiin ja vihattiin, ja lopulta hänen kohtalonaan oli päätyä raa’an salamurhan uhriksi.

Linkit ja artikkelit

  • Historia: Rasputin
  • Rasputin vastusti jyrkästi Nikolaita ryhtymästä I maailmansotaan. Tämä olikin Nikolain tarkoitus, mutta hänen serkkunsa Saksan keisari Wilhelm II käsitti hänen suorittamansa joukkojensiirrot, joiden tarkoitus oli ”rauhoittaa Saksaa” (että ”Venäjä ei pelkää Saksan hyökkäystä”), väärin hyökkäysvalmisteluiksi Itävaltaa vastaan Serbian avuksi, ja julisti sodan.

Varmin todiste tästä on, että Nikolai pyrki myös erillisrauhaan. Kaikki ministerit eli se-naattorit eivät tietenkään olleet samaa mieltä, ja he saattoivat kusettaa Nikolaita joh-tamalla ministeriöitään tavalla,joka ei tosiasiassa tukenut tämän politiikkaa. Venäjällä ei ollut varsinaisesti hallitusta eikä pääministeriä vaan Senaatti, joka ei ollut kollektii-vinen päätöksentekoelin, vaan kukin senaattori/ministeri johti itsevaltaisesti suoraan tsaarin alaisena ministeriötään.

Tämä kumoaa teorian, että Nikolai olisi ehdoin tahdoin pyrkinyt ”sota-seikkailuun” ja jopa aloittanut sodan Venäjän maatalouden pakkokula-kisoimisen, ns. Stolypinin agraarireformin vauhdittamiseksi ja läpiviemiseksi.Sitten kun sota oli alkanut, sitä kyllä käytettiin tähän, ja tsaari kutsui armeijaan kaksi kertaa niin paljon väkeä, kuin olisi ollut optimaalista taistelukyvyn kannalta, puolet aikaisemmin sotilaskouluttamat-tomia ns. keskivarakkaita talonpoikia, jotka juuri oli tarkoitus köyhdyttää kulakkien ja kaupunkien porvarien palkkatyövoimaksi. Itse kulakit oli vapautettu asepalveluksesta tuottamaan armeijalle ruokaa,puuta,kangasta (hevosia tuottivat kasakat),eikä heidän palkkatyövoimaansakaan oltu ensimmäisenä kutsumassa,elleivät he sitten itse pyrki- neet armeijaan (syömään,kun olivat saaneet kulakilta potkut,tai sitten kiipimään sosi-aalisesti ainoassa paikassa,jossa se oli omin ansioin mahdollista). Keskivarakkaiden talonpoikien, meikäläisittäin perhe- ja pienviljelijöiden kutsuminen imperiumin armei-jaan köhtymään, kuolemaan turhaan rintamatauteihin ja osaamattomina taisteluihin ja vallankumouksellistumaan oli tsaarin armeijan tuho ja Puna-armeijan sotakoulu.

Suuriruhtinas Felix Jusupov ja suuriruhtinantar Irina os.Romanova. Valkoisten ”vara-tsaari”, Arkkienkeli Mikaelin seuran ”ydinpersoona”, tiettävästi Rasputinin ampuja, joka houkutteli tämän ansaan porukan suunnitelman mukaan sanomalla ”vaimon haluavan tavata”.

Dokumentin mukaan Rasputin saatettiin murhata viime kädessä tämän erillisrauhan estämiseksi, ja asiassa olisi edelleen dokumentin mukaan Englannilla saattanut olla sormensa pelissä, sillä erillisrauha olisi ollut Ententelle katastrofi tuossa vaiheessa.

Rasputin murhattiin otsaan ampumalla tsaarin veljen vävyn suuriruhtinas Jusupovin kellarissa. Tämä on koko ajan tiedetty joka paikassa joissakin piireissä, mutta silti on levitetty Jusupovin omaa versiota myrkkyineen ja leivoksineen, vaikka Rasputin ei lainkaan syönyt sokeria,eikä siitä eikä myrkyistä löydetty myöskään mitään merkkiä ruumiinavauksessa. Ruumis saatiin kahden päivän kuluttua talteen samasta avan-nosta, josta se oli pudotettukin,sillä Neva virtasi pudotushetkellä jäätymisistä johtuen sattumalta väärään suuntaan.”Outoja sattumuksia” Rasputinin ympärillä siis tapahtui loppuun saakka, ja hän seuraajineen osasi aina kiskoa niistä kaiken propagandahyödyn irti.

Vladimir Mitrofanovitš Puriškevitš, 1870 – 1920 Duuman äärioikeiston ja Arkkienkeli Mikaelin seuran johtaja 1916. ”Finis Finlandiae!”, Rasputinin murhaajia, jotkut ihaile-vat taas mm.Venäjällä. AMS:n johdon natsipedofiilisadistihomot eivät olleet ainakaan vähemmän pervoja kuin Raspu tai Talvipalatsin naisetkaan…

Fasistinen valeuskonnollinen homomafia ”Arkkienkeli Mikaelin seura” johti ”Valkoisia”

Jusupovin perimmäinen motiivi ”kunnostautua” Ententen silmissä oli, että hän pyrki itse tsaariksi.Seuraa johti Duuman äärioikeistoryhmän johtaja bessarabialainen tilan- omistaja Vladimir ”Finis Finlandiae!” Pu- riškevitš. Tsaarinvallan kaatumisen jälkeen Seuran jäsenet karkotettiin Pietarista lusimaan, mikä pelasti luultavasti heidän hen-kensä, sillä erää. Puriškevitš viihtyi hyvin valkoisen osapuolen rintamalla, vaikka ei ollut sotilas, vaan teki ”aatteellisia” rintamalehtiä. Hän oli siis valkoinen politrukki. Ja linja tiedetään! Hän kuoli rintamatauti pilkkukuumeeseen 1920.Seuran kolmas kan- tava voima ja Rasputinin murhaaja oli dokumentin mukaan tsaarin serkku suuriruhti- nas Dmitri Pavlovitš Romanov. Suomalainen Wiki väittää virheellisesti,että Dmitri oli- si palvellut Puna-armeijassa Persiassa, josta loikannut englantilaisten puolelle. Hän tappeli kuitenkin  Georgian menshevikkihallituksen nimittämän georgialaisen kasak-kakenraali Nikolai Baratovin (Baratašvili) joukoissa.Myös kenraali Nikolai Judenitš oli tavoitellut tuota eteläisen rintaman komentajan paikkaa kolmatta kertaa eläissään tultuaan ensin Rasputinin ja sitten Kerenskin erottamaksi, mutta ei-kaukasialaisena ei ollut tärpännyt. Baratov ei Dmitristä tykännyt, koska tätä oli vaikea suojella joukko- jen epäluuloilta ja salahankkeilta. Dmitrin ”bolševikkien teloittama perhe” tarkoittaa hänen isäänsä suuriruhtinas Pavel Romanovia. Hän oli poikamies tuolloin, ja hänen äitinsä oli kuollut hänen syntyessään. Dokumentin jälkeen on entistä ”hämärämpää” kenen ja millaisissa asioissa suuriruhtinas Dmitri surffasi…

Suuriruhtinas, ”arkkienkeli” Dmitri Romanov, Rasputinin murhaajia.

Tsaarin toinen homoserkku Tiedeakatemian johtaja suuriruhtinas Konstantin Roma-nov ei kuulunut arkkienkeliseuraan,vaan sai korkealla kruununperimysjärjestyksessä olevana pelätä henkeään sekä näiden että Raspun jengin taholta. I maailmansodan sytyttyä keuhkosairas suuriruhtinas tuli talvella jalkaisin metsien ja rintamien läpi (kuin Rasputin ikään) saksalaisesta hoitolaitoksesta Pietariin,mutta kuoli kesäkuussa 1915 tämän uroteon pahentamiin terveysongelmiin. Kommunikaatio tsaarinhuoneen ja Pietarin akatemian välillä näyttää katkenneen Konstantinin kuolemaan palkamaksua lukuun ottamatta niin, että Akatemia ei ehdottanut mitään (edes uutta puheenjohtajaa), eikä valtio nimittänyt ketään esimerkiksi vapautuviin virkoihin.

Konstantin Konstantinovitš Romanov

Ilja Repinin maalaus

Raspun jengi hovissa

Raspun jengiä olivat hovissa paitsi naiset, myös ja erityisesti korkein sotilashenkilö kenraali, suuriruhtinas Nikolai Nikolajevitš Romanov Jr., läntisen rintaman komen-taja ensimmäisen vuoden aikana. Hänen ja Raspun kytkentä EI kulkenut keisarinnan kautta,sillä keisarinna halveksi ja katsoi alaviistoon Nikolaita, joka oli 1905 vallanku-mouksen aikaan ratkaissut tsaarinhuoneen kannan Duuma-uudistukseen kieltäyty-mällä ryhtymästä sotilasdiktaattoriksi niin, että neuvoa-antava Duuma perustetaan, mutta sen todellinen vaikutusvalta vesitetään. Hän oli vanha kokenut taantumukselli-nen monarkistinen sotilas ja hallintomies, ei mikään höyrypää eikä bimbo.

Nikolai Nikolajevitš Romanov Jr.,

Kytkentä lienee ollut sellainen, että Nikolai todella uskoi, että Rasputin saattaa ratkaista kruununperillinen Aleksin pysymisen hengissä,mikä olisi parempi kuin vaikkapa Dmitrin tai pahimmassa tapauksessa Jusupovin nousu valtaistuimelle. Hänellä itsellään ei ollut lapsia vaimonsa Montenegron prinsessan kanssa.

Joko suuriruhtinas Nikolai järjesti itse Rasputinin avulla, tai ”Rasputin järjesti” (joku muukin siinä kumminkin oli takana) Turkin-vastaisen rintaman komentajan Judenitšin vaihtamisen Nikolaihin.

Koska Rasputin ajoi erillisrauhaa, voidaan päätellä, että sitä ajoi myös suuriruhtinas Nikolai. Nikolain tasoinen komentaja ei poukkoile Raspun mukaan, ei vaikka tsaari itse poukkoilisikin, vaan Raspu poukkoilee hä- nen mukaansa, tai herrat sattuvat ai-dosti olemaan tasan samaa mieltä. Nikolain luottohenkilöitä olivat sekä Mannerheim että Claes Charpentier (Yrjö Nenosesta en tiedä), joten voidaan olettaa heidänkin havitelleen erillisrauhaa.

Englantilaisille mikä tahansa natsi-pedofiili-arkkienkelinritari oli parempi kuin kukaan erillisrauhan kannattaja. Saattaa olla, että brittien antipatia Mannerheimia kohtaan juontaa jo täältä.


***

Miten ja miksi I maailmansota syttyi:

https://www.gazeta.ru/science/2019/07/28_a_12540163.shtml

«Зло пришло»: как Австрия развязала Первую мировую войну

«Сербы, защищайтесь»: как Австрия начала Первую мировую войну

Screenshot%202023-03-25%20at%2002-43-10%

Император Австро-Венгрии Франц-Иосиф

РИА Новости

105 лет назад нападением Австро-Венгрии на Сербию началась Первая миро-вая война. «Газета.Ru» рассказывает, как имперское правительство объяснило причины агрессии против соседнего королевства своим подданным и какие ответные меры предприняли в Белграде.

Сложную геополитическую ситуацию на континенте взорвало убийство в Са-раеве эрцгерцога Австро-Венгрии Франца Фердинанда с супругой Софией Хо-тек 28 июня 1914 года. Преступником оказался 19-летний боснийский серб Гав-рило Принцип, состоявший в революционной организации «Молодая Босния», которая, в свою очередь, сотрудничала с крупным сербским националистичес-ким движением «Черная рука», имевшим целью объединение южнославянских народов в единое государство.

И хотя студент Принцип являлся подданным австро-венгерского императора и юридически не имел отношения к Сербии, Вена обвинила в случившемся Бел-град.23 июля правительство империи выдвинуло сербам ультиматум. Предъяв- ленные условия подразумевали чистку госаппарата и армии от офицеров и чиновников, замеченных в антиавстрийской пропаганде, арест подозреваемых в содействии антиавстрийским организациям и так далее. Сербы вынужденно приняли все требования, кроме допуска на свою территорию австро-венгерской полиции для выявления и наказания виновных в антиавстрийских действиях — такое разрешение затрагивало бы суверенитет страны.

25 июля австро-венгры заявили о разрыве дипломатических отношений с сербами.

На следующий день Австро-Венгрия объявила мобилизацию и приступила к переброске войск к границам с Сербией. Параллельно Берлин и Вена отклонили предложение главы МИД Великобритании Эдуарда Грея о созыве международной конференции в Лондоне.

«Пятого июля Германия заверила Австрию в том, что та может рассчитывать на «надежную поддержку» в случае, если принятые ею карательные меры против Сербии приведут к конфликту с Россией. Это явилось причиной потока необра-тимых событий: 23 июля Австрия предъявила ультиматум Сербии, 26 июля отклонила данный на него ответ (хотя кайзер, уже проявлявший беспокойство, признавал, что этот документ не дает никаких оснований для начала войны), а 28 июля она объявила войну Сербии, 29 июля Белград подвергся обстрелу», — писала американский историк Барбара Такман в своем известном труде «Первый блицкриг. Август 1914».

Россия обратилась к Австро-Венгрии с предложением выступить посредником в решении спора с Сербией, скорректировав некоторые пункты ультиматума. Однако в Вене уже не хотели разговаривать. Австро-венгерский посол в Петер-бурге был проинструктирован о том, что «империя не остановится даже перед возможностью европейских осложнений».


В 11:00 28 июля 1914 года министр иностранных дел Австро-Венгрии Леопольд Берхтольд направил в Белград телеграмму обычной почтой.

«Королевское правительство Сербии не отреагировало должным образом на ноту от 23 июля. Поэтому наше правительство считает себя вынужденным полагаться на силу оружия для сохранения своих прав и интересов.

С этого момента Австро-Венгерская империя находится в состоянии войны с Сербией»,

— сообщалось в тексте депеши, полученной сербским премьер-министром Николой Пашичем в отеле «Европа».

«В тот же день, когда Берхтольд ответил отказом на мое предложение продол-жать переговоры с австро-венгерским послом в Петрограде, т.е. 28 июля (по но- вому стилю), Австрия объявила войну Сербии и совершила нападение на серб-скую флотилию на Дунае, — писал в своих мемуарах министр иностранных дел Российской империи Сергей Сазонов. — В Петрограде ожидали с часа на час объявления австрийской мобилизации. Уже 26 июля управляющий нашим кон-сульством в Праге известил меня о состоявшемся, но еще не объявленном официально приказе о мобилизации, за которым должен был очевидно после-довать приказ об общей мобилизации,который и был подписан 28-го, т. е.в день объявления войны Сербии».

На следующий день австро-венгерская армия приступила к артиллерийскому обстрелу Белграда. Орудия были установлены в Земуне на правом берегу Дуная и левом берегу Савы. Дистанция до сербской столицы оказалась незна-чительной, что привело к серьезным разрушениям. Первой жертвой Первой мировой войны стал студент Торговой академии Белграда Душан Джонович. Он погиб в результате ранений осколками австро-венгерского снаряда.

Оправдывая свою агрессию, власти в Вене заявили о том, что империи приш-лось вытащить меч из ножен,чтобы «защитить честь, репутацию и звание вели- кой державы, а также постоять за ее территориальную целостность». Сербия в этой прокламации обвинялась в «подрыве стабильности и порядка» на юго-восточных границах империи. Особо подчеркивалось, что Австро-Венгрия оказалась «вынуждена» начать войну.

В те же часы с обращением к своему народу выступил принц-регент Сербии Александр Карагеоргиевич, руководивший государством из-за болезни своего отца короля Петра I.

«Много зла пришло в нашу Сербию. Австро-Венгерская империя объявила нам войну,

— отмечал Александр, принявший на себя обязанности верховного главноко-мандующего. – Проблемы нашего королевства с Веной начались не вчера. Мое правительство любой ценой хотело избежать конфликта и потому пошло на-встречу империи по части принятия условий ультиматума. К сожалению, вен-ские государственные деятели оказались глухи. Я вынужден пригласить всех своих дорогих и смелых сербов под сербский триколор. Сербы, защищайте свой очаг и сербское племя всеми силами!»

«В ту пятницу, канун августовских банковских каникул, фондовая биржа закры-лась в 10:00 утра, охваченная волной финансовой паники, начавшейся в Нью-Йорке после того, как Австрия объявила войну Сербии. Стали закрываться и другие европейские биржи. Сити дрожал, предвещая гибель и крушение между-народных финансов. По свидетельству Ллойд Джорджа, банкиры и бизнесмены приходили в «ужас» при мысли о войне, которая разрушила бы «всю кредитную систему с центром в Лондоне». Управляющий Английского банка посетил в субботу Ллойд Джорджа и информировал его о том, что Сити «решительно выступает против нашего вступления» в войну», — указывается в книге Такман.

По мнению главы МИД Российской империи Сазонова, в своем стремлении уничтожить Сербию Австро-Венгрия являлась лишь подходящим инструментом в руках Германии, которая намеревалась реализовать план переустройства старой Европы и проложить себе дорогу на Ближний Восток.

«Для выполнения подобной задачи надо было, уничтожив Сербию, вытеснить Россию с Балканского полуострова и заменить ее влияние австро-венгерским, в чем кайзер с полной откровенностью признался,отмечая, согласно своей при- вычке,на полях донесения Чиршкого от 24 июля 1914 года,что «Австрия должна первенствовать над мелкими государствами на Балканах за счет России,а то не будет покоя». Было ясно,что пока существует жизнеспособная Сербия, Австрия не сможет спокойно владеть пятью миллионами сербов,присоединенных Эрен- талем вместе с Боснией и Герцеговиной,ни тем более осуществить старую меч-ту о захвате Салоник, а Германии, не забрав в свои руки Константинополь, изв- лечь из великого пути,предназначенного связать Гамбург с Багдадом,всю поль- зу, которую от него ожидали его строители», — вспоминал в 1927 году Сазонов.

С сербами солидаризировались черногорцы. Несмотря на расхождение с ди-настией Карагеоргиевичей по ряду политических вопросов, король Черногории Никола I заявил о безоговорочной поддержке соседней страны. 5 августа Цетине объявил Вене войну.

Через два дня начались первые боевые столкновения между черногорской и австро-венгерской армиями.

«Черно-желтая угроза, давно терзающая душу югославского народа, хочет те-перь довершить свое дело.Мы хотели мира,но война нам навязана. Наши герои последуют по стопам древних сербских королей и прольют кровь за свободу и единство», — с такими словами Никола I обратился к населению своей страны.

«В Петрограде, где убеждение неизбежности вооруженного столкновения с Австро-Венгрией вследствие объявления ею войны Сербии в то самое время, когда императорское правительство прилагало все усилия,чтобы путем мирных переговоров и дружелюбного посредничества держав предотвратить войну, проникало все глубже в сознание правительства и общественного мнения всей России,

пришли той порой к заключению о необходимости принятия соответственных мер предосторожности, чтобы избегнуть опасности быть застигнутыми врасплох австрийскими приготовлениями.

Совет министров, под председательством государя, постановил приступить к немедленной мобилизации четырех военных округов,в общей сложности 13 армейских корпусов, предназначенных действовать против Австро-Венгрии, и утром 29 июля указ об их мобилизации был обнародован в обычном порядке», — писал Сазонов.

Для России война началась 1 августа с получением соответствующей ноты из Берлина. Через пять дней аналогичное сообщение пришло из Вены. "



https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jukkaraustia/ensimmaisen-maailmansodan-alku-uudessa-suomettaressa-sodan-alkamisesta-ei-ollut-epaselvyytta-huhuja-liikkui-valtavasti/


" Ensimmäisen maailmansodan alku Uudessa Suomettaressa – sodan alkamisesta ei ollut epäselvyyttä, huhuja liikkui valtavasti

profiilikuva-1021x1024.jpg

Jukka Raustia 26.3.2023 9:17

us02081914.jpg

Uusi Suometar 2.8.1914 kertoi edellisen päivän Saksan sodanjulistuksesta Venäjälle.

Maailmansotien syttyminen 1914 ja 1939 oli luonnollisesti keskeinen uutisaihe suomalaisessakin sanomalehdistössä.Sodan laajaan luonteeseen ei kummallakaan kerralla havahduttu hiipien vaan välittömästi, syyskuussa 1939 ja elokuussa 1914. On mielenkiintoista havainnoida yhtäläisyyksiä Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan ja ensimmäisen maailmansodan alkuvaiheen uutisoinnista. Olemme ihmisinä samanlaisia uutisjanoisia, huhu-, toive- ja pelkoherkkiä otuksia kuten läpi ihmiskunnan historian.

Käytän käytännön syistä esimerkkisanomalehtenä Uuden Suomen edeltäjää Uutta Suometarta. En ainoastaan sen vuoksi että se on toki nimensä puolesta verkkoleh-den edeltäjä vaan sen vuoksi että se yhtenä harvoista vuoden 1914 sanomalehdistä oli siirtynyt antiikvaan vanhemman fraktuuran sijaan. 

Suomi oli osa Venäjää, yhtä aikansa voimakkaimmista suurvalloista. Oli selvää, että jos maailmansota syttyisi olisi Suomi osana Venäjää sodassa mukana. Uusi Suome-tar oli Venäjän sensuurin kynsissä siinä missä muutkin painotuotteet. Suurvaltojen välien kiristymisestä oli Uuden Suomettarenkin palstoilla julkaistu juttuja vuosikausia ja spekulaatiot suursodan – maailmansodan – syttymisestä olivat 1910-luvulla yleistyneet.

Arkkiherttua Franz Ferdinandin murhasta lähtien yleiseurooppalaista tilannetta seu-rattiin lehdin ja lisälehdin erittäin tiuhasti sanoin ja kuvin.Lähteinä toimivat tietotoimis- tojen sähkösanomain lisäksi myös kansainvälisen lehdistön seuranta. Heinäkuun loppua kohden huolestuttavat uutiset lisääntyivät. Lopulta 27.7.1914 uutisoitiin jo sotatoimien alkaneen Itävalta-Unkarin ja Serbian välillä.

us270714.jpg

Uusi Suometar julkaisi monen muun lehden tapaan iltapäiväisin jaettavaa lisälehteä tuoreimpien tapahtumien välittämiseksi. US 27.7.1914.

Kiristynyt tilanne aiheutti luonnollisesti erilaisten spekulaatioiden leviämiseen aikan-sa sosiaalisessa mediassa, eli siellä missä ihmiset tapasivat. Varmat ja vähemmän varmat käsitykset odotettavissa olevista sotatapahtumista levisivät ja usein taustalla lienevät olleet skeemat aikaisemmista sodista.Olihan vaikkapa Iso-Britannian laivas-to ollut voimatekijänä Itämerellä niin joidenkin muistaman Krimin sodan aikoihin kuin myös historiankirjojen Napoleonin sodassa. 

Eräs mielenkiintoinen varma tieto oli Saksan välitön maihinnousu-uhka Suomeen. Sensuurilehdistössä julkaistuna syynä lienee ollut yleisen mielipiteen valmistelu sotatoimin. Erilaiset maihinnousut ovat yllätyksellisyyden elementtinsä vuoksi olleet sinänsä mehukkaita spekulaation kohteita halki vuosisatojen. Viime vuodelta taas muistamme lukemattomat sosiaalisen median ja iltapäivälehtien spekulaatiot Venä-jän sotajoukkojen välittömästä valmiudesta ottaa haltuunsa Gotlanti, Ahvenanmaa – ehkä Hailuotokin – kuin taikaiskusta… Näissä tapauksissa toki on ollut kyse lähinnä yleisestä jännityksenhalusta ja peloista.  Myös samaan tapaan kuin nykypäivänä ensimmäisen maailmansodan alkupäivinä liikkui varmoja tietoja vastustajain valtionpäiden heikosta terveydestä tai jopa kuolemasta. Turvallisuuspolitiikan asiantuntemuksen kysyntä kasvoi.

Onko samankaltaisuuden havainnointi rohkaisu kyynisyyteen? Ei suinkaan. Kuiten-kin kontekstoimalla historiallisesti nykypäivän jatkuvaa uutisvirtaa Twitter-reagointi-nopeuksineen lienee parempi mahdollisuus tarkastella nykypäivää hiukan rauhalli-semmin ja lähdekriittisemmin. Jokainen leviävä huhu ei pidä paikkaansa vaikka se olisi lähtenyt liikkeelle ilman pahaa tarkoitusta. Tilanne on harvoin myöskään yksityi-sen kansalaisen kannalta sellainen etteikö voisi nukkua yön yli ja tarkastella maail-maa laajemman, analyyttisemman journalismin kautta konekäännettyjen seuranta-fiidien sijaan. Tähän on nykypäivänä mahdollisuus laadukkaan kotimaisen ja kan-sainvälisen median sekä Yleisradion taustoittavien juttujen avulla. Sama olisi syytä muistaa myös mahdollisten tulevien kansainvälisten kriisien aikana.

Uutta Suometarta ja muitakin historiallisia sanomalehtiä vuoden 1939 loppuun saakka voi lukea mainiossa ilmaisessa ja helppokäyttöisessä Kansalliskirjaston Historiallisessa Sanomalehtikirjastossa.

https://digi.kansalliskirjasto.fi/search?formats=NEWSPAPER

us010814.jpg

Ensimmäisessä maailmansodassa, kuten myöhemminkin, julkaistiin erityisen mielel-lään tietoja vastustajan johtohenkilöiden terveydentilan romahtamisesta tai kuole-masta. Keisari Frans Joosef kuoli 21.11.1916 – tämä uutinen US:n lisälehdestä 1. 8. 1914. Alla varmana julistettu tieto Saksan maihinnoususta Suomeen. Sellainenhan toki tapahtui, mutta vasta 1918 ja itsenäiseen Suomeen… US 30.7.1914

us300714lisalehtisuomi.jpg

us280714.jpg

Uusi Suometar kehotti 28.7.1914 kirjoituksessaan rauhallisuuteen ja muistutti tietojen vajavaisuudesta. Pitkälti samankaltaisen tekstin voisi julkaista myös tänään.  US 28.7.1914.

us31071914.jpg

Syttyvä sota lisäsi myös turvallisuuspolitiikan asiantuntijoiden kysyntää. Rudolf Holsti loi sittemmin uran Suomen ulkopolitiikassa tunnetuimpana tehtävänään Suomen ulkoministerinä toimiminen 1919-1922 ja 1936-1938. US 31.7.1914. "