Näin hän sanoi äsken lähes ensimmäisinä sanoinaan valtionvarainministerinä Eduskunnan puhujapöntöstä. Ja kehua retosti Sip

... Ei kai tässä parane kuin toivottaa menestystä...

https://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/suomi-investoi-yli-20-miljoonaa-kvanttitietokoneen-hankintaan

Kvanttitietokone tarjoaa käyttäjilleen valtavan suurteholaskentakapasiteetin, jota käytetään esimerkiksi säätilojen ennustamiseen, kvanttimaailman ilmiöiden tutkimiseen, geenitutkimukseen ja moneen muuhun valtavasti laskentatehoa vaativiin toimituksiin.

Laskentatehoa tarvitaan erityisesti tekoälyprojekteissa, jossa puuttuva laskentateho on usein pullonkaulana.

Suurlaskentatehoprojekteja on Suomessa ollut jo ennestään, sillä tämän vuoden lopulla, kiitos EU:n, Kajaanissa alkaa raksuttaa toden teolla supertietokone LUMI. Sen on noin kymmenen kertaa tehokkaampi kuin Euroopan edellinen tehokkain tietokone.

Miten kvanttitietokone, jota nyt ollaan hankkimassa, erottuu perinteisestä supertietokoneesta?

Kvanttitietokone hyödyntää, kuten nimestä voi päätellä, kvanttimekaanisia ilmiöitä. Kvanttimekaniikassa tai -fysiikassa tutkitaan ja kuvaillaan luonnonilmiöitä atomitasolla ja sitä pienemmissä kokoluokissa.

Kvanttimekaniikan erikoisiin piirteihin kuuluu esimerkiksi superpositio, jossa asiat voivat olla useassa tilassa yhtä aikaa ja kvanttilomittuminen, jossa kaksi hiukkasta ovat yhteydessä toisiinsa niin, että toiseen vaikuttaminen vaikuttaa myös toiseen, vaikka hiukkasilla olisi pitkäkin välimatka.

Näitä kahta ilmiötä hyödynnetään kvanttitietokoneiden paljolti perinteisistä tietokoneista poikkeavassa toiminnassa.

Kvanttitietokoneiden koon perusyksikkö on kubitti, eli tietokonemaailmasta tutun bitin kvanttiversio.

Googlen kvanttiherruuden lippulaivassa Sycamoressa näitä kubitteja on 54 kappaletta. Suomeen hankittavan kvanttitietokoneen tavoitteeksi on asetettu vuoteen 2024 mennessä 50 kubittia, joten kauaksi emme jää. Tosin, neljään vuoteen mahtuu todennäköisesti monta teholoikkaa alalla.

 

'''

Hankkeen tausta on vähän outo Suomessa.

https://www.pirkanblogit.fi/2017/risto_koivula/aalto-rupeaa-kehittamaan-kvanttitietokonetta/

...

" ... Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö ja Jane ja Aatos Erkon säätiö ovat myöntäneet Aalto-yliopiston dosentin Mikko Möttösen vetämälle työryhmälle yhteensä 950 000 euron rahoituksen. Työryhmä haki rahoitusta säätiöiden yhteisen Tulevaisuuden tekijät -rahoitusohjelman kautta, jossa säätiöt etsivät uusia, rohkeita tutkimusavauksia. "

Mää en nimittäin jaksa muistaa ainakan pienellä pohhtimisella, ETTÅ KONEEN JA ERKON SÄÄTIÖIDEN RAHOITUKSILLA OLISI IKINÄ SYNTYNYT MITÄÄN KUNNOLLISTA! ... "