https://yle.fi/uutiset/3-11249399

"Bränditahra" – Kiina-tuntijoiden mielestä Helsingin yliopiston sisällä toimiva Konfutse-instituutti on mainehaitta, eikä sen toiminta kuulu enää huippuyliopistoon

 

Julie Chen
 
Helsingin yliopiston professori Julie Chen johtaa Konfutse-instituuttia muiden töiden ohella. Henrietta Hassinen / Yle

Jos yhteistyö aloitettaisiin nyt, riskejä mietittäisiin varmasti paljon tarkemmin, arvioi instituutin johtaja Julie Chen.

Kiina16.3.2020 klo 06.03

Tällä sanalla pitkän linjan Kiina-tutkija Anja Lahtinen kutsuu Helsingin yliopistossa toimivaa Konfutse-instituuttia.

Konfutse-instituutit ovat Kiinan kieleen ja kulttuuriin erikoistuneita laitoksia, joita toimii lähes 500 ympäri maailmaa pääosin yliopistojen sisällä.

Viime vuosina useat kymmenet yliopistot ovat lakkauttaneet instituuttien toiminnan, koska niiden on koettu olevan osa Kiinan propagandakoneistoa. Esimerkiksi kaikki Ruotsissa toimineet instituutit on suljettu.

Nyt Helsingin yliopiston pitäisi tehdä samoin, sillä Kiina-instituutista on tullut tahra huippuyliopiston maineelle, sanoo Lahtinen.

– Miksi meillä pidetään sitä vielä toiminnassa, kun on kuitenkin nähty jo haitta- puolet? Yliopiston pitäisi olla vapaa akateeminen toimija, eikä sen sisällä kuuluisi miettiä, että loukkaantuuko joku, Lahtinen kritisoi.

Lahtinen johti Helsingin yliopiston Konfutse-instituuttia 2010-luvun alussa.

Hänen kanssaan samaa mieltä ovat myös kaksi muuta Ylen tavoittamaa asiantuntijaa, jotka ovat seuranneet läheltä Helsingin yksikön toimintaa.

– Se nielee turhia resursseja, jotka voisi käyttää paremmalla tavalla. On myös tämä akateemisen vapauden kysymys. Turha pitää yllä tällaista instituuttia, joka rajoittaa keskustelunvapautta, sanoo Helsingin yliopiston emeritusprofessori Juha Janhunen.

Janhunen on juuri eläköitynyt Itä-Aasian kielten ja kulttuurien professori, joka on toiminut useita vuosia Konfutse-instituutin johtokunnassa.

Sekä Janhunen että Lahtinen arvostelevat instituuttia epäakateemiseksi toimijaksi, jonka paikka on yliopiston ulkopuolella.

Molemmat ehdottavat, että toiminta siirrettäisiin pois yliopistosta.

Kiina valitsee varajohtajan ja maksaa puolet budjetista

  • Vuonna 2007 perustettu Helsingin Konfutse-instituutti työllistää kahdeksan henkeä.
  • Instituutin vuosibudjetti on noin 250 000 euroa. Puolet rahoituksesta tulee Kiinasta ja puolet Helsingin yliopistosta.
  • Instituuttia johtaa Helsingin yliopiston Kiina-tutkimuksen professori. Hän hoitaa tehtävää muiden töiden ohella.
  • Varajohtaja valitaan Kiinassa. Valinnan tekee Kiinan opetusministeriön alainen Hanban-virasto. "

 

HM: Janhunen on itse hölynpölymaakari - jollaisia muuten etnisten tai valtiollisten kiinalaistan joukossa on minimaalisen vähän, muistan lähinnä erään Bruce "Lahna" Lahnin Kanadasta ja Kang "Kanki" Leen USAsta... pierupeilineuroonimiehiä... "Lahna" esiintynyt Suomen "Akatemian" kutsumana muistaakseni 2007 ja "Kanki" YLE:n Prismassa just siinä "vauvojen sisäpiiri-geenireiluusmoraali- ulkopiiri-rotumurhapeilineuroonipläjäyksessä...

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2017/12/lopullinen-totuus-pohjoiseurooppalaisten-alkuperasta

SE TAITAA KYLLÄ OLLA HELSINGIN ROTUMURHAPIERUPEILINEUROONI-YLIOPISTON ***PIENIN MAINEHAITTA***!!!

MISTÄ WITUSTA TÄÄ ÄÄLIÖMÄINEN KIINAN-VASTAINEN JANKUTUS NYT ON RÄJÄHTÄNNYT!!!????

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2015/01/helsingin-yo-julisti-v-2002-ehdollistumisen-patemattomaksi

Helsingin yo julisti v. 2002 "ehdollistumisen pätemättömäksi"

http://www.tieteessatapahtuu.fi/031/Raatikainen.pdf

” Tekeekö tieteen kehitys ihmistieteet tarpeettomiksi?

Panu Raatikainen, Tutkijakollegium, Helsingin yliopisto

Juhlapuhe Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan ja matemaattisluonnon-tieteellisen tiedekunnan 150-vuotisjuhlassa 15. marraskuuta 2002

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2015/10/europuoskaritiedetta-suomen-tieteen-huippuyksikossa-ka-2004

Europuoskaritiedettä Suomen tieteen huippuyksikössä? (KÄ 2004)

Kansan Äänen lukijat ovat niin lehdessään kuin monet myös kommunististen ja de-mokraattisten järjestöjen opintopiireissä ja usein neuvostoliittolaisen tieteellisen kir-jallisuuden kautta perehtyneet tieteellisen ja epätieteellisen ihmiskuvan kysymyksiin, ne ovat keskeisiä kysymyksiä paitsi psykologiassa ja psykiatriassa myös filosofiassa sekä marxilais-leniniläisessä tieteellisessä maailmankatsomuksessa, dialektisessa ja historiallisessa materialismissa (ja muissakin mahdollisissa tieteellisissä maailman-katsomuksissa).Me muistamme Ivan Petrovitš Pavlovin,suurimpiin kuuluvan nobelis- tin uraa uurtaneen työn ehdollisten ja ehdottomien refleksien järjestelmien löytäjänä, joista ensin mainittu on myös kaiken tietoisen psyykkisen toimintamme perusta, ja jonka koneisto on aivokuori. Samoin muistamme tieteellisen marxilaisen psykologian perustajan Lev Semjonovitš Vygotskin kielellisen ajatteluteorian, jota erinäiset sosio-biologiset ja "evoluutiopsykologiset" teoriat ovat yrittäneet kumota tai vaientaa vetäen kerta toisensa jälkeen "vesiperän" tieteellisen näytön suhteen, raivoisasta yrityksestä huolimatta.

http://www.marxists.org/archive/vygotsky/
http://psychclassics.yorku.ca/Pavlov/

Nämä asiat ovat ainakin tähän asti kuuluneet myös lukioiden psykologian kursseihin sekä yliopistojen psykologian, kasvatustieteen, psykiatrian, kielitieteen jne. approba-turkursseihin, ja opettajien ja lastentarhanopettajien akateemiseen koulutukseen.

On kuitenkin yhä "ammattilaisiakin", jotka eivät näistä tieteellisen ihmiskuvan perus-teista ole ikinä mitään kuulleetkaan, ja heitä on mitä yllättävimmillä paikoilla meidän tieteellisessä elämässäkin.

"Sosiobiologia" ja "evoluutiopsykologia",joita ainakin jälkimmäinen totaalisesti kiistää koko ehdollisten refleksien järjestelmän olemassaolon, ovat hieman yllättäen lähtöi-sin EU:sta, eivätkä Yhdysvalloista. Oheisissa "Euroopan Aivot ja käyttäytyminen" -seuran säännöissä vuodelta 1968, siis noin 10 vuotta ennen Edward O. Wilsonin "Sosiobiologia"-teosta ja 20 vuotta ennen John Toobyn ja Leda Cosmidesin "Evolu-tionary Psychology Primeria", jotka teokset määrittelevät nuo "tieteenalat", esitetään yhdistyksen tarkoituksen muodossa poliittinen ohjelma sellaisen tieteenalan luomiseksi, joka "selittää käyttäytymistä aivomekanismeilla", toisin sanoen geeneillä.

http://www.ebbs-science.org/RULES.htm

" The object of the Society shall be the furtherance of scientific enquiry within the field of the interrelationships of brain mechanisms and behaviour…"

YLE: "

 

Konfutse-instituutin kultainen nimikyltti Helsingin yliopistossa.
 
Helsingin yliopisto maksaa instituutin koordinaattorin palkan sekä tarjoaa toimitilat, Kiina puolestaan yksikön kieltenopettajien ja varajohtajan palkat.Harri Fagerholm / Yle

Työntekijöillä tiiviit suhteet Kiinan valtioon

Eri maissa on suljettu kaikkiaan jo noin 50 Konfutse-instituuttia.

Viime vuoden lopulla Brysselissä sijaitseva Vrije Universiteit lopetti yhteistyön paikal-lisen Konfutse-instituutin kanssa sen jälkeen, kun viranomaiset syyttivät instituutin entistä johtajaa vakoilusta Kiinan hyväksi.

Ranskassa Lyonin yliopisto lopetti yhteistyön jo vuonna 2013. Yliopiston johtoryhmä koki, että Kiinan lähettämä instituutin johtaja oli alkanut kyseenalaistaa opetuksen sisältöä rajoittaen akateemista vapautta.

Ruotsissa Tukholman yliopisto lopetti instituutin toiminnan vuonna 2015.

– Yleisesti ottaen voidaan sanoa,että toisen valtion rahoittamien instituuttien perustaminen yliopistojen sisään on varsin kyseenalainen toimintatapa, yliopiston vararehtori Astrid Soderbergh Widding kommentoi tuolloin Dagens Nyheter -sanomalehdelle.

Yhteistyö on kangerrellut myös Helsingissä.

Instituutissa on pyritty rajoittamaan keskustelua Kiinalle aroista aiheista kuten Tiibetistä, Ylen juuri julkaistu Spotlight-ohjelma kertoo.

Spotlightin haastattelema tutkija sanoo, kuinka Konfutse-instituutin työntekijä arvosteli häntä Tiibetiä koskevan esitelmän jälkeen.

– Hän kritisoi hyvin paljon sitä, miten Kiinasta puhutaan niin negatiivisesti, ohjelmassa nimettömänä esiintyvä tutkija muistelee.

Myöhemmin samana vuonna Kiina hylkäsi hänen viisumihakemuksensa maahan. Tutkija antoi Ylelle haastattelun nimettömästi siksi, että pelkää Kiinan arvostelun johtavan viisumin hylkäykseen uudelleen.

Spotlight: Kiinan valtio kampuksella

Mitä Helsingin yliopiston Konfutse-instituutissa oikein tapahtuu? Spotlight kertoo kiinalaisten yrityksistä vaikuttaa akateemiseen vapauteen.

Ohjelma esitetään Ylen Teema Fem-kanavalla maanantaina 16.3 kello 20.30. Areenassa voit katsoa sen jo nyt.

Helsingin yliopisto maksaa instituutin koordinaattorin palkan sekä tarjoaa toimitilat, Kiina puolestaan yksikön kieltenopettajien ja varajohtajan palkat.Harri Fagerholm / Yle

"Osa Kiinan pehmeää vaikuttamista"

Helsingin Konfutse-instituuttia johtanut Anja Lahtinen kirjoitti yksikössä esiintyneistä ongelmista (siirryt toiseen palveluun) jo ennen kuin niistä alettiin puhua laajemmin eri puolilla maailmaa.

Lahtinen näkee, että instituutit ovat osa Kiinan pehmeää vaikuttamista.

– Kiina hakee taloudellista ja kulttuurista yhteistyötä, ja haluaa muuttaa näin maail-man sen ehdoilla toimivaksi. Meidän tehtävämme on ymmärtää, miten Kiina toimii, Lahtinen sanoo. Hän on viime vuosina tutkinut muun muassa Kiinan toimintaa Afrikassa.

 

Spotlight: Kiinan valtio kampuksella

Mitä Helsingin yliopiston Konfutse-instituutissa oikein tapahtuu? Spotlight kertoo kiinalaisten yrityksistä vaikuttaa akateemiseen vapauteen.

Ohjelma esitetään Ylen Teema Fem-kanavalla maanantaina 16.3 kello 20.30. Areenassa voit katsoa sen jo nyt.

39-6527095e6a53a4b8316.jpg

 

konfutse-instituutti
Konfutse-instituuteissa järjestetään muun muassa kiinan kielen opetusta.Harri Fagerholm / Yle

Lahtinen johti instituuttia vuosina 2012–2014. Hänen mukaansa Helsingin yliopiston tehtävänanto oli, että yksikköä pitäisi kehittää akateemisempaan suuntaan.

Työ osoittautui vaikeaksi. Yhteistyö Kiinan lähettämän varajohtajan kanssa ei sujunut.

Varajohtaja arvosti muun muassa kalligrafiakursseja ja shakkikerhoa, mutta toimin-nan uudistamista hän vastusti. Johtajalla näytti olevan myös läheiset suhteet Kiinan suurlähetystöön.

– Hänelle tärkeitä olivat kiinalaiset shakkikerhot, jotka toimivat instituutissa vielä tänäkin päivänä. Ne olivat hänen ykkösprioriteettinsa, Lahtinen mainitsee.

Konfutse-instituutin nykyistä toimintaa läheltä seuraava Helsingin yliopiston työntekijä on samoilla linjoilla.

Hän arvostelee myös Kiinan lähettämää nykyistä varajohtajaa epäakateemisuudesta.

– Varajohtaja käyttää kiinalaisittain titteliä professori, mutta ei hänen tehtäviinsä ja kompetenssiinsa kuulu tällaista. Lähinnä hän on kiinalaisten työntekijöiden esimies, joka varmaankin raportoi Kiinan suuntaan.

Yle julkaisee kommentin nimettömänä, koska työntekijä ei halua nimeään julkisuuteen työtehtäviensä takia.

Instituutin kiinalainen varajohtaja ei halunnut antaa Ylelle haastattelua vedoten yliopiston kanssa sovittuihin tiedotusjärjestelyihin.

Instituutin johtaja: Nyt riskejä mietittäisiin tarkemmin

Alun perin Konfutse-instituutit nähtiin hyvänä kanavana saada kipeästi kaivattua Kiina-tuntemusta eri maihin. Kiina on kasvava supervalta, minkä takia kiinan kielen ja kulttuurin osaaminen on tärkeää.

Useiden asiantuntijoiden mukaan Konfutse-instituuteista on tullut kuitenkin Kiinan vaikuttamisen välineitä.

– Sitä on nyt kokeiltu ja todettu, että se on muuttanut muotoaan. Samoin Kiinakin on kehittynyt toiseen suuntaan kuin toivottiin, ja siksi on ehkä aika arvioida tilannetta uudelleen, emeritusprofessori Juha Janhunen sanoo.

Helsingin instituutin nykyinen johtaja, professori Julie Chen myöntää, että tilanne on toinen kuin instituutin alkuaikoina.

– Jos tätä yhteistyötä tarjottaisiin nyt aivan uutena mahdollisuutena, tietysti sen riskejä mietittäisiin paljon tarkemmin, Chen sanoo.

"Luulin ensin, että kontrollia tiukennetaan väliaikaisesti"

Ruotsin lisäksi myös Tanskassa Konfutse-instituutit ovat lopettaneet toimintansa.

Kööpenhaminan kauppakorkeakoulu päätti yhteistyön vuonna 2017. Aalborgin yliopisto teki samoin viime kesänä.

Ruotsalainen Kiina-tuntija näkee, että muutos instituuttien toiminnassa tapahtui, kun Xi Jinping kohosi Kiinan johtajaksi vuonna 2012. Xi on keskittänyt valtaa kommunis-tiselle puolueelle ja kiristänyt muun muassa vähemmistökansojen valvontaa.

– Se (Xin nousu Kiinan johtajaksi) oli käännekohta. Luulin ensin, että kontrollia tiukennetaan väliaikaisesti. Mutta se olikin pysyvää, sanoo Tukholman Konfutse-instituutin entinen johtaja, nykyinen emeritusprofessori Torbjörn Lodén Ylelle.

Lodénin mukaan Tukholman yliopisto oli laatinut instituutin perustamisasiakirjaan omat säännöt yksikön toiminnalle, mutta kiinalaiset halusivat uusia sääntöjä omalla peruskirjallaan. Instituuttien Pekingin-päämaja ehdotti muun muassa, että yksikön toiminnan pitäisi olla linjassa Kiinan lain kanssa.

Tukholmalaiset eivät kiinalaisten ehdotuksiin koskaan suostuneet, Lodén sanoo.

Lodén kehuu instituutin antamaa kielenopetusta. Hän kuitenkin näkee Konfutse-instituuttien tulevaisuuden hyvin pessimistisenä, ellei Kiinan johto muutu vähemmän autoritaariseksi.

Kiina ei pyri pelkästään vaikuttamaan vaan myös kokonaan vaientamaan sitä vastaan esitetyn arvostelun, hän sanoo.

– Ei tietenkään käy, että Kiinan viranomaiset todella alkavat käyttää instituutteja propagandaan.

Konfutse-instituutissa mies selailee oppikirjaa.
 
Kiina valitsee Helsingin instituuttiin tulevat kiinalaiset varajohtajat pekingiläisestä Renminin yliopistosta.Henrietta Hassinen / Yle

Supo: Ei ole ongelmatonta, jos vieras valtio rahoittaa akateemista opetusta tai tutkimusta

Kiina valtiollinen vaikuttamistoiminta on lisääntynyt viime vuosina. Useissa maissa on havaittu, miten Kiina käyttää yhdistyksiä, yrityksiä ja yksityisiä ihmisiä Kiina-kuvan kiillottamiseen ja toisaalta arvostelijoiden hiljentämiseen.

Yle kertoi sunnuntaina, miten Suomessakin toimii yhdistyksiä, jotka kytkeytyvät Kiinan kontrollikoneistoon.

Myös Suomen suojelupoliisi muistuttaa Kiinan olevan yksi niistä valtioista, joka kohdistaa Suomeen tiedustelun lisäksi valtiollista vaikuttamista.

Supon mukaan Kiina yrittää ohjata siitä käytävää keskustelua haluamaansa suuntaan.

– Riippumatta maasta ei ole ongelmatonta, jos vieras valtio rahoittaa akateemista opetusta tai tutkimusta ja pääsee sitä kautta vaikuttamaan esimerkiksi opetus- ja tutkintosisältöihin, viestintäpäällikkö Milla Meretniemi toteaa Ylelle.

Kaksi ovea Konfutse-instituutissa.
Helsingin yliopiston sopimus Konfutse-instituutin kanssa on voimassa vuoteen 2023.Harri Fagerholm / Yle

Helsingin yliopisto: Toiminta jatkuu normaalisti

Helsingin yliopiston sopimus Konfutse-instituutin kanssa on voimassa vuoteen 2023 saakka. Yhteistyö jatkuu vararehtori Hanna Snellmanin mukaan normaalisti.

– Pitäisi olla aika isoja rikkeitä, että sitä lähdettäisiin ennen aikoja purkamaan. Totta kai tätä yhteistyötä sitten aina aika ajoin arvioidaan, Snellman sanoo.

Hän ei myöskään näe ongelmaa kiinalaisen varajohtajan tehtävässä, sillä se on hä-nen mukaansa luonteeltaan hallinnollinen eikä akateeminen. Siksi kelpoisuus mää-rittyy eri tavalla kuin yksikköä vetävällä Helsingin yliopiston nimittämällä johtajalla, Snellman kommentoi.

– Tarve ymmärtää Kiinaa ei ole vähentynyt instituutin perustamisen jälkeen, pikemminkin päinvastoin, hän sanoo.

Katso myös MOT-ohjelma Kiinan vaikuttamisesta

Perussuomalainen Kiina-ilmiö Ylen TV1:ssä maanantaina 16. maaliskuuta kello 20. Ohjelma on nähtävissä Yle Areenassa maanantaina kello 6 alkaen.

Lue myös:

Ylen selvitys: Kiinan kontrollijärjestelmä pesiytyi myös Suomeen – Toiminnalla on yhteys suomalaiseen puoluepolitiikkaan

Pandat on peruttu ja Venäjän lähetystön osoite nimettiin tapetun poliitikon mukaan – Prahan pormestari ei kumartele Kiinaa eikä Venäjää

Vakoojalinnut lentävät Kiinan rajaseudun taivaalla – Yle kävi maakunnassa, jossa miljoona ihmistä on viety leireille vannomaan uskollisuutta puolueelle

"Poikani ei enää palaa Kiinaan", sanoo Ateenaan kotinsa siirtänyt miljonääri – Kiinalainen raha hurmasi Kreikan ja kääntää Euroopassa muidenkin maiden suuntaa

 

 

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2011/08/tasavallan-presidentille-16-11-2003-hallituksen-esityksen-vuoksi-akatemian-puheenjohtajaksi

Tasavallan presidentille 16.11.2003 hallituksen esityksen vuoksi Akatemian puheenjohtajaksi

Arvoisa Tasavallan presidentti

Hallitus (opetusministeri Tuula Haatainen) on tänään päättänyt esittää Suomen Aka-temian johtajaksi Helsingin yliopiston Tutkijakollegiumin johtajaa YT Raimo Väyrystä.

Hallituksen perusteluna ehdotukselleen eivät ole niinkään YT Väyrysen omakohtai-set perustutkimusansiot, vaan hänen oletettu "kansainvälisyytensä".

Perustutkimus onkin aina jo suorastaan olemukseltaankin kansainvälistä, tiedän sen asian itsekin perustutkijana aivan tarkalleen. Mutta valitettavasti YT Väyrysen ja hä-nen joidenkin alaistensa Tutkijakollegiumissa kansainvälisyys ei ole hänen johtaja-kaudellaan ollut lainkaan perustutkijan tieteellistä kansaivälisyyttä, vaan jotakin muuta, hallinnollista, muodollista, tieteellisesti sisällötöntä kansainvälisyyttä, kaikkein pahimmassa tapauksessa se on ollut todellisen kansainvälisen perustutkijayhteisön ulkopuolella olevaa pseudotieteen "kansainvälisyyttä", eräänlaista kansainvälistä terrorismia.

Ja tämä on siksikin erityisen ikävää,että samalla kun Väyrysen johtaman Kollegiumin tutkijoiden käytetävissä ovat olleet esimerkiksi muiden suomalaisten perustutkijoiden kehittämät maailman hienoimmat aivokuvantamislaitteistot,niin keskeiset tutkijat ovat olleet kansainvälisen efektiivisen,etenevän perustutkijayhteisön ulkopuolella, eivätkä ole tunteneet keskeisimpiäkään alansa tuloksia ja teoriota, kuten Ivan Petrovitš Pav-lovin ehdollistumisteoriaa ja Lev Semjonovitsh Vygotskin kielellistä ajatteluteoriaa. Väyrysen ja hänen kaltaistensa johdolla Suomelta on saatettu jo ”mämmätä” yksi tai vaikka useampikin kätten ulottuvilla ollut Nobelin palkinto.

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2013/12/antibaltistista-pangermanistista-pseudokielitiedetta-helsingin-yliopistossa

Antibaltistista pan-germanistista pseudokielitiedettä Helsingin yliopistossa

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2013/11/kansan-aani-2-2013-puoskari-vaitos-helsingin-yliopistossa-synnynnaisesta-ydintiedosta-1

Kansan Ääni 2/2013: PUOSKARI"väitös" Helsingin yliopistossa "synnynnäisestä ydintiedosta"

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2016/03/yliopistoissa-pitaa-tuottaa-totuutta-eika-vain-rakastaa-sita

Yliopistoissa pitää tuottaa totuutta eikä vain "rakastaa" sitä...
Ilkka Niinilluoto, 70, "totuuden petollinen rakastaja", johti organisaationsa tuottamaan pääasiassa paskaa. " 70 vuotta: Ilkka Niiniluoto uskoo yhä vain järjen voittoon Ihmiset 11.3. 06.39 Trond H. ...

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2019/01/puoskaritieteilijoiden-tekopyha-vastaisku-huuhaalle

keskiviikko, 9. tammikuu 2019

Puoskaritieteilijöiden tekopyhä "vastaisku HUUHAAlle"...

Puoskaritieteilijöillä en tarkoita näitä kolmea erityisesti, vaikka vaan Helsisingin ylio-pistoa ja Hesaria yleensä.Mutta tässäkin tuuleteltiiin vanhoja paskoja,mm. että muka "Stalin olisi pakottanut uskomaan hankittujen ominaisuuksien periytymiseen". Ote-taan kaikkein ensimmäiseksi muistin virkistämiseksi Hasarin tiedesivu 26.10. 2001:

http://keskustelu.skepsis.fi/Message/Message/95018

HELSINGIN SANOMAT suuntautuu Suomen tieteen tuhoamiseen!

RK, 10/27/2002 1:23:38 AM, 95018

Ja sitten tähän "uuteen ryhdistäytymiseen"...

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005959266.html

Nyt tulee vastaisku huuhaalle – Kolme eri sukupolven tutkijaa kertoo HS:lle, miten trumpilainen nettikeskustelu ja harhaanjohtavat poliitikot kampataan. Tieteilijät ovat saaneet tarpeekseen ja haluavat käydä puolustusasemista hyökkäyk-seen vääriä uskomuksia ja suoria valheita sekä propagandaa vastaan. HS kysyi kolmen eri sukupolven tutkijoilta, mitä tämä voi käytännössä tarkoittaa. Keskustelu jatkuu tällä viikolla Tieteen päivillä.

Haistapaskantieteen myöyäilijäöt ja suopjelijat pällistelee ... mokomatkin saatanat! Haistapaskntiede rinnastuu kansainvälisesti joukkomurhaan, rikokseen ihmiskuntaa vastaan. Turha yrittää kieroilla!

Professori Kari Enqvist, entinen rehtori ja kansleri Risto Ihamuotila ja tutkijatohtori Johanna Vuorelma valmiina taas harhautukseen Helsingin yliopiston päärakennuksen edessä. (KUVA: Outi Pyhäranta / HS)

Vuorelma on kovasti ollut joka paikassa tapeetillla...

 

***

 

https://yle.fi/uutiset/3-12498334

Kiinan valtion rahoittama instituutti sai lähtöpassit Helsingin yliopistolta – jatko ei ole neuvoteltavissa

Kymmeniä läntisten yliopistojen yhteydessä toimivia Konfutse-instituutteja on lakkautettu, koska niiden on epäilty olevan osa Kiinan propagandakoneistoa.

Konfutse-instituutti on toiminut Helsingin yliopistossa jo 15 vuotta. Toiminnasta on tullut yliopistolle mainehaitta. Kuva: Harri Fagerholm / Yle

Kirsi Skön
 

Helsingin yliopisto lähetti tällä viikolla Kiinaan virallisen irtisanomisilmoituksen koskien Kiinan etujen palvelemisesta epäiltyä Konfutse-instituuttiaan. Yliopiston vararehtori Hanna Snellman kertoo, että asiasta tiedotettiin kiinalaisille ensimmäisen kerran alkuvuonna epävirallisessa kokouksessa.

Kiina olisi halunnut jatkaa yhteistyötä.

– He kysyivät onko jatko neuvoteltavissa. Ei ole, vastasimme, sanoo Snellman.

Sopimus yhteistyökumppanin eli Renmin-yliopiston kanssa umpeutuu 10.1.2023. Hallinnollisesti kyse on sopimuksen uusimatta jättämisestä.

Kiinan suurlähetystö puuttui asiaan

Viime vuosina kymmeniä läntisten yliopistojen yhteydessä toimivia instituutteja on suljettu, koska niiden on epäilty olevan osa Kiinan propagandakoneistoa.

Esimerkiksi kaikki Ruotsissa toimineet instituutit on suljettu. Myös Tanskassa Konfutse-instituutit ovat lopettaneet toimintansa.

Kiinalle kehitys ei ole ollut mieleen.

Hanna Snellman myöntää, että Kiinan Suomen suurlähetystö on ollut asiassa yhteydessä.

– Lähetystö olisi toivonut instituutin jatkoa.

Kysymykseen siitä, onko Kiina reagoinut instituutin lopetusuutiseen rajoittamalla muuta yhteistyötä, Snellman vastaa kieltävästi.

– Toistaiseksi Helsingin yliopiston muu Kiina-yhteistyö on jatkunut normaalisti, hän sanoo.

Kielen opetus omiin käsiin

Käytännössä Helsingin yliopisto siirtää syksystä alkaen kiinan kielen opetuksen omaksi toiminnakseen. Hanna Snellmanin mukaan kaksi opettajaa on jo palkattu.

– Haluamme vahvistaa kiinan kielen osaamista. Sille on tarvetta enemmän kuin koskaan.

Syitä Kiinan rahoittaman instituutin lakkauttamiseen on Snellmanin mukaan kaksi.

– Haluamme valita opettajamme itse ja olla heidän työnantajansa.Lisäksi haluamme, että kiinan kielen opetus on tutkimukseen perustuvaa, sanoo vararehtori Hanna Snellman.

Pehmeää vaikuttamista

Konfutse-instituutit ovat osa Kiinan niin sanottua pehmeää vaikuttamista.

Konfutse-instituutit ovat Kiinan kieleen ja kulttuuriin erikoistuneita laitoksia, joita toimii lähes 500 ympäri maailmaa pääosin yliopistojen sisällä.

Kiinan läntisiin yliopistoihin palkkaamien työntekijöiden on epäilty levittävän Kiinan valtiollista propagandaa.

Ylen Spotlight-ohjelma kertoi kaksi vuotta sitten, miten Helsingin Konfutse-instituutis-sa on pyritty rajoittamaan keskustelua Kiinalle aroista aiheista kuten Tiibetistä.

Helsingin yliopiston yhteydessä toimiva Konfutse-instituutti perustettiin vuonna 2007.

Sopimuksen mukaan Helsingin yliopisto valitsi ja kustansi instituutin johtajan. Kiinalainen osapuoli puolestaan valitsi ja kustansi varajohtajan sekä kolme kielen opettajaa.

Erityisesti Kiinan lähettämän varajohtajan roolia on Ylen saamien tietojen mukaan yliopiston sisällä pidetty epäakateemisena ja suhteita suurlähetystöön liian läheisinä.

Kiinan suurlähetystö ei vastannut MOT-toimituksen sille lähettämään kommenttipyyntöön.

Katso myös MOT: Yliopistot Kiinan armeijan asialla

Suojelupoliisi on varoittanut suomalaisia korkeakouluja sinisilmäisyydestä Kiina-yh-teistyössä. 31.1.2022 julkaistu MOT-ohjelma kertoo tutkijoista, jotka auttavat samaan aikaan sekä Suomen tiedemaailmaa että Kiinan armeijaa.