JIHUUU!

USA ei voi estää Palestiinan arabivaltiota liittymästä YK:n Kansainväliseen rikostuo-mioistui
meen (ICC), koska siitä ei päätä Turvallisuusneuvosto, vaan Sihteeristö, joka johtaa mm. oikeusjärjestelmää, ja tuomioistuin itse!

Päätös on eräs vastaveto sille, että USA esti vetollaan Turvallisuusneuvoston esityk-sen 20. 12. 2015 Yleiskoukselle Palestiinan arabivaltion täysjäsenyydestä YK:ssa.

Palestinians to become ICC member from April 1, UN confirms

" Palestine will join the International Criminal Court on April 1, announced UN Secre-tary-General Ban Ki-moon on Tuesday.The Palestinians will be able to sue Israel for war crimes, a move the Israeli administration has consistently opposed for decades.

The UN treaty website says that due to the court's procedures “the statute will enter into force for the State of Palestine on April 1, 2015.”

Along with the ICC application, the UN chief approved other sets of documents, enabling Palestine to join 16 international agreements, conventions and treaties.

Palestinian President Mahmoud Abbas signed the ICC application documents on the last day of 2014, following the UN Security Council’s resolution on December 30, which rejected Palestine’s official bid for statehood, a document vetoed by the US in support of Israel.

READ MORE: Palestinian statehood bid submitted to UN

The Palestinian delegation submitted its ICC application on January 2.

READ MORE: Palestinian Authority submits documents to UN to join International Criminal Court

Israel’s immediate reaction was negative. "

Palestiinan arabivaltio pääsee syyttämään israelilaisia sotarikoksista YK-tuomioistui- messa

YK:n v. 2002 perustama ja ylläpitämä Kansanivälinen rikostuomiostuin  (Kansainvä-listen rikosten t.) ICC tuomitsee HENKILÖITÄ rikoksista ihmiskuntaa vastaan. Se voi tuomita vain 1.7.2002 jälkeen tehdyistä.Syytteet tätä aikaisemmista esimerkiksi kansamurhista henkilöitä vastaan käsitellään kansallisissa tuomioistuimissa tai YK:n asettamissa erikoistuomioistuimissa kuten Jugoslavia- tai Ruanda-tuomioistuimessa. Syyttää voivat ISTUIMEN ratifioineet jäsenmaat sekä YK:n Turvallisuusneuvosto ja Yleiskokous. YK:n tilaamat päätökset ovat YK:n päätöksiä kuten ICJ:ssakin.

Palestiinalaishallinto saa oikeuden syyttää valtiona israelilaisia (ja muitakin) henklöitä ja viranomaisia sotarikoksista ICC:ssä.

Myös Sauli ja Tarja ovat ICC:n tuomiovallan alaisia (joukkomurhaan rinnastetettavas- ta puoskaritieteestä, josta he lisäksi eivät pysty osoittamaan muuta virkavastuullista Suomen laista!), jos valtio kuten vaikka Ruotsi,Venäjä tai Nauru heitä vastaan nosta- vat kanteen ICC:ssä. (Aihetta on, voin vakuuttaa... ja myös todistaa!) ICC-sopimuk- sen allekirjoittaneet ja ratifioineet täysjäsenet ovat sitoutuneet luovuttamaan kansalaisiaan ICC:n tuomittaviksi.

VALTIOITA tuomitsee YK:n Kansainvälinen tuomioistuin ICJ,YK:n korkein oikeustoi-mielin, josta on säädetty Peruskirjassa. Siitä YK:n jäsenmaa ei voi olla erossa. Myös Palestiina tavallaan kuuluu tähän, sillä Palestiinan arabivaltion ylimmän valtiovallan haltija on YK:n Yleiskokous. Sen pyynnöstä ICJ onkin antanut  tuomion Israelin rotu- erotteluaidalle palestiinalaisalueiden ympärillä. ICJ voi tuomita myös Suomen VAL- TION joukkomurhaan rinnastuvasta puoskaritieteestä (olemattamat "rotumurha- " ja muut "peilineuroonit" ja noin päin pois...). Sen se tekee varsinkin, jos niitä turhia ruumiita rupeaa oikein enmmän tulemaan.

TN kuuluu kyllä oikeussysteemiinkin, mutta ei johda sitä paitsi siten,että sillä on veto- oikeus pääsihteerin henkilöön,jonka Yleiskokous valitsee TN:n ehdotuksesta, ja siten muihinkin sihteereihin, jotka ovat pääsihteerin apulaisia. Sahtivaarikin on ollut siellä, mutta onneksi ei ole enää.

Jos TN pyytää YK-oikeuden päätöstä, se on sidottu siihen: oikeus tekee sen TN:n päätöksen "konsulttina". Myöskään TN ei voi tehdä mitään muuta kuin noudattaa Yleiskokouksen pyytä- mille YK-oikeuden päätöksille (jotka siinä tapauksessa Yleiskokous vahvistaa).

Jäsenmaan pyytämään oikeuden päätökseen TN tai Yleiskokous eivät ole ehdotto- masti sidottuja, mutta eivät ne niitäkään kyllä poliittista syistä käytännössä voi sivuut-taakaan. Kun nämä mainitut ylemmät YK-elimet eivät ole tehneet muita päätöksiä, ICC:n päätkset ovat YLEISSITOVIA (jonka käsitteen siis YK-lakikin tuntee!), kun ja koska 60 YK:n jäsenmaista on ratifioi- nut sopimuksen tuomioistuimesta. Sen on allekirjoittanut ja rafioinut nyt 123 maata.

Eräät tärkeät maat eivät ole allekirjoittaneet ICCsopimusta ollenkaan (Kiina, Intia, Indonesia, Pakistan, Vietnam, Laos, Malesia, Sri Lanka, Myanmar, Turkki, Valkove-näjä, Kazahstan, Azerbeidzhan, Turkmenistan, Libya, Afganistan, Kuuba, Pohjois-Korea, Nicaragua, El Salvador, Saudi-Arabia, LIbanon, Eritrea, Somalia), mikä ei pelasta heitä yleissitovuudelta eikä vapauta näiden kansalaisia, kun heidät kuitenkin saadaan kiinni ja oikeuden eteen.

Eräät muut maat eivät ole ratifioineet sopimusta, mikä tarkoittaa, että he tunnusta-vat oikeuden päätökset, mutta eivät osallistu toimintaan eivätkä ole sitoutuneet luo-vuttamaan kansalaisiaan tuomittaviksi: Israel, USA, Venäjä, Ukraina, Iran, Syyria, Egypti, Algeria, Angola, Mosambik, Uzbekistan, Kirgisia, Armenia, Kamerun, Sudan, Thaimaa, Zimbabwe. Nämä maat ovat yhden kynänvedon päässä täysjäsenyydestä (oletettavasti, ihan varmaa se ei ole esimerkiksi Ukrainan ja Syyrian kohdalla).

Ban Ki Moon näyttää olevan ihan hyvä pääsihteeri, kuten oli edeltäjä Kofi Annankin: eivät potki laillisuuden tutkainta vastaan. Tämä on erittäin taitava veto YK:n Sihteeristöltä ja ICC-tuomioistuimelta itseltään!

Tästä voisivat jotkut ei- ja vajaajäsenet antaa tunnustusta nostamalla jäsenyysstatustaan!

Yleiskokous on ainoa YK:n toimielin, jonka toimialaa ei ole rajattu millään tavalla. Jäsenmaat vaan eivät osaa käyttää sitä asioiden ajamiseen.

http://hameemmias.vuodatus.net/lue/2011/09/yk-n-yleiskokous-paatti-29-11-1947-samalla-paatoslauselmalla-pl-181-seka-palestiinan-arabivaltion-etta-israelin-olemassaolosta

http://hameemmias.vuodatus.net/lue/2012/10/kukaan-ei-ole-suomessa-virkavastuussa-valtion-kayttaman-tieteellisen-tiedon-todenperaisyydesta

http://en.wikipedia.org/wiki/International_Criminal_Court

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kansainv%C3%A4linen_tuomioistuin


http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/donald-kutsuu-palestiinan-presidentin-mahmoud-abbasin-valkoiseen


Donald kutsuu Palestiinan presidentin Mahmoud Abbasin Valkoiseen taloon.

Donald Trump invites Mahmoud Abbas to White House

White House says US president welcomes his Palestinian counterpart to visit 'in the near future'.


78de658e2b864963aa43d7eafcb17175_18.jpg

MENA - Outside Image [Daylife]


US President Donald Trump has invited Palestinian leader Mahmoud Abbas for a visit to the White House,in the first phone call between the two leaders since Trump's inauguration on January 20.

Trump invited Abbas "to visit the White House soon to discuss ways to resume the [Palestinian-Israeli] political process", Wafa, the official Palestinian news agency,  quoted Abbas' spokesman Nabil Abu Rudeina as saying on Friday.

The White House said in a statement that Trump invited Abbas to a meeting at the White House "in the near future".

Abbas told Trump that peace was a "strategic choice" for the Palestinian people which should lead to the "establishment of a Palestinian state alongside Israel," Wafa reported.


The White House said Trump told Abbas that he believes a peace deal between Israelis and Palestinians must be negotiated directly by the both sides.

"The president emphasised his personal belief that peace is possible and that the time has come to make a deal," according to a White House statement.

Al Jazeera's Patty Culhane, reporting from Washington, DC, said this signals that Trump is going to take a different approach than previous administrations.

"Like most things, he puts things in the language of a businessman. He's said in the past that it would be the 'ultimate deal'," our correspondent said.

"We believe he is going to let his son-in-law Jared Kushner take the lead. It's not clear how much the Palestinians will trust him.His family foundation has given money to illegal settlements in the West Bank. That is something the likely new US ambassador to Israel has also done." 

Trump's pick for ambassador, David Friedman, was approved on Thursday by the Senate Foreign Relations Committee. His nomination heads next to the full Senate for a vote.

He has been criticised for inflammatory language used in relation to the Israeli-Palestinian conflict, including calling the two-state solution "a scam".

In his confirmation hearing, he said that Israeli settlements, which he previously strongly supported, may not be helpful to the peace process. 

Israeli settlements in the occupied West Bank are considered illegal under internatio-nal law and have been major stumbling blocks in negotiations between Palestinians and Israelis.

Two-state solution

In February, Trump met Israel's Prime Minister Benjamin Netanyahu at the White House. 

During that meeting, Trump broke with decades of US policy by saying he was not bound to the two-state solution for ending the Israeli-Palestinian conflict.

"I'm looking at two-state and one-state, and I like the one that both parties like ... I can live with either one," Trump had said, causing consternation across the Arab world and in many European capitals.

The White House has since been more cautious on the issue of the two-state solution, and there has been less talk of moving the US embassy from Tel Aviv to Jerusalem, a promise Trump made during his election campaign.

Palestinians criticised such promises as they hope to make East Jerusalem the capital of their future state, and have had the broad support of the international community for that aspiration.

During his meeting with Netanyahu, the US leader had said he would "love to see" the American embassy move.

Friedman has also said he wants to see the embassy move and expects to work from Jerusalem at least some of the time.

In January, Abbas wrote to Trump telling him not move the US embassy, warning that such a development would have a "disastrous impact on the peace process, on the two-state solution and on the stability and security of the entire region". 

Israeli settlements

While Abbas was one of the first world leaders former President Barack Obama called, Trump has been cautious with contacts with the Arab world.He has spoken to Egyptian President Abdel Fattah el-Sisi and met Jordan's King Abdullah, who flew to Washington for an impromptu visit.

One of the most heated issues of Middle East peace is Israel's building of settle-ments in the occupied West Bank, including East Jerusalem, territory Palestinians want for their own state along with Gaza.

During the US election campaign, Trump said he did not necessarily see settlements as an obstacle to peace.

Since his inauguration,Israel has announced plans to build at least 6000 more settler homes, a substantial increase and an indication that Israel took Trump's softer language as a green light.

But during Netanyahu's visit,Trump said he wanted the Israeli prime minister to "hold back on settlements for a little bit". "