http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/partisaanit-ja-desantit-jne-suomen-meedia-kehitt-sis-ist

Tällaisen sisäpiireiskelyn harrasteleminen on TÄYDELLISESTI TURHAA JA VA-HINGOLLISTA JA PELKÄSTÄÄN TYHMISTÄÄ SUOMALAISIA. Otsikon termit ovat vain yksi esimerkki laajasta ongelmasta. Kaikki, varsinkaan poliittiset toimijat, eivät valehtele koko ajan joka asiasta, vaan esimerkiksi Sahtivaari on YK-aikanaan ja myöhemminkin toiminut laajasti kolmannen maailman silloisten partisaaniliikkeiden kuten Etelä-Afrikan ANC:n (Thabo Mbekin...),silloisen Etelä-Rhodesian (Zimbabwen) ZANU-puolueen (Robert Mugabe, vastarintaliike oli yhteinen syrjäytettyjen kommu-nistien, Joshua Nkomo, kanssa), Namibian Frelimon, Indonesian Acehin ja Palestii-nan Hamasia (jota kannattaa) kanssa. Hänkään ei silti ikinä oikaise partisaanitermin käyttöä merkityksessä desantti - tai terroristi (joita partisaanit tietysti ovat laittomien miehittäjien mielestä).


https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2017/06/kelvoton-sahtivaarin-suomennos-yk-n-peruskirjasta-finlex-lakikokoelmassa

http://www.tiede.fi/keskustelu/32246/ketju/kotimainen_ja_lantinen_historiankirjoitus_ii_maailmansodasta

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2014/11/stubbin-maaginen-080808-puhe-v-2008-etyjin-puheenjohtajana-oli-aivopieru

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/edelleenkin-on-suomalaisia-kommunisteja-jotka-puolustelevat-t?id=2119722%3ABlogPost%3A1764797&page=6#comments

Juha Porola: "Koko partisaani-liike oli rikollinen ja rikos ihmiskuntaa vastaan. Sotarikollisia ja murhaajia ja pelkureita olleet jokainen sen jäsen."

RJK: PARTISAANIT oikean määritelmän mukaan ovat TAISTELEVA KANSA. Jos "PARTISAANILIIKE" "kielletään", julistetaan kaikki FASISMIN JA KANSALLISEN SORRON VASTAINEN ASEELLINEN LIIKEHDINTÄ "LAITTOMAKSI", vaikka se on YK:NKIN MUKAAN MONESSAKIN TAPAUKSESSA SUORASTAAN VELVOLLISUUS!

Kaikki partisaani- ja kansalliset vapautusliikkeet kommunistisista rojalistisiin olisivat tuo mukaan olleet olisivat edelleen "laittomia".

Kehitys on kulkemassa päinvastaiseen suuntaan: että YK:n kansainvälisen oikeuden mukaan toimivat vapautusliikkeet ovat pitkälti AINOA LAILLINEN sodankäynnin muoto, hallitusten fasismin- ja terrorisminvastaisen sodankäynnin ohella!

Jos sää meinaat,että DESANTIT ovat laittomia,niin sitä ne monin tavoin yleensä ovat jo nyt, kunhan vain sotalakeja tulkitaan niin: ne eivät yleensä näytä ulospäin keitä ovat, he eivät ole toimissaan sellaisen sotilasjohdon alaisia, joka todella tietäisi, mitä he tekevät ja ottaisi "poliittisen vastuun" heidän kaikista toimistaan,desantit hyökkää- vät pääasiassa siviili- ja infrastruktuurikohteita vastaan, sillä he eivät pärjää sotilaille silmästä silmään.

Desantit voivat itsekin esiintyä esimerkiksi jonkin kolmannen tahon tukemina partisaaneina. "


RJK: " Nämä henkilöt eivät olleet partisaaneja vaan desantteja.Desantit ovat ARMEI- JAN lähettämiä yleensä vieraaseen maahan vihollisen selustaan tekemään terrori- iskuja ja aiheuttamaan ylimääräistä puuhaa kuten niiden desanttien metsästystä.

Partisaanit tappelevat tavallisesti kotimaassaan jotakin miehittäjää vastaan kommu- nistisen tai itsenäisyyspuolueen johdolla. Jokin liittouma voi tunnustaa heidät "edus-tajikseen" kyseisessä maassa tai "sen kansan edustajiksi" heidän näkökulmastaan. Suomessa oli Liittoutuneiden tunnustamia partisaaneja vain Tampereen seudulla. "

Kalervo ilmari Pohjola: " Tuo RJK:n määritelmä desantista = vakooja ja tuhotyön teki-jä, partisaani = sissi, tiedustelija,tuhotyön tekijä ja pääsääntöisesti vihollisen puolella toimiva.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Partisaani. Aika hyvä määritelmä joskin ylimalkainen.

Täällä useasti esiin tullut sissitoiminta "kotirintamalla" on kyllä tehokas järjestelmä mutta valitettavasti liki 60 vuotta liian vanha, vrt nykyaikainen sodankäynti. Ei toimi nyky-Suomessa, esim. Afganistanissa kohtuullisesti. "

En ole antanut tuollaista "partisaanin" määritelmää. Desantista taas suomen sanakirjat antavat etymologisen alkuperän "laskuvarjojoukot":

http://www.suomisanakirja.fi/desantti

Suomalainen wikisivu tulkitsee termejä desantti ja partisaani Suomen kohdalla tasan päin vastoin, kuin  määrittelee ne:

" Suomi ja partisaanit

Partisaaneja voidaan myös lähettää vihollisvaltion rajan taakse. Jatkosodan aikana neuvostopartisaanit tekivät lukuisia hyökkäyksiä Suomen alueelle surmaten lukuisia siviilejä. Yksi tällainen oli muun muassa Laaniojan partisaanihyökkäys Inarissa 4. heinäkuuta 1943. Kaikkiaan näissä hyökkäyksissä sai surmansa 181 siviiliä, joista suurin osa oli rajaseudun kylissä tai erämaataloissa asuvia naisia ja lapsia.

Partisaanien kiinni saaminen oli työlästä ja vaarallista, koska sangen monilla oli taipumus räjäyttää itsensä ja vangitsijansa käsikranaatin tai kasapanoksen avulla vangitsemisen tapahtuessa. [4]

Oikeustieteen tohtori Jukka Lindstedtin väitöskirjasta ilmenee, että suomalaiset tulkit- sivat kiinni saatujen partisaanien ja desanttien asioita sangen väljästi: siviilipuvun päällä ollut lumi- tai maastopuku oli jopa raskauttava tekijä, mutta jos asuun liittyi lumi- tai maastotakin kauluksessa ollut sirppi- ja vasaratunnus tai lakissa oli punatähtikokardi, asu saatettiin tulkita sotilaspuvuksi. "

Sotilaspukuiset rintaman taakse pudotetut tai maihin nousseet joukot ovat tavallisia sota- ja sotarikoslakien alaisia sotilaita.


Desantit EIVÄT ole yleensä asepukuisia, he voivat olla myös valepukuisia, he eivät noudata sotalakeja eivätkä nämä koske heitä.


" Desantit Suomessa

(Ohjattu sivulta Desantti)
.

Desantti (ven. десантник, desantnik, ranskan kielen verbistä descendre ‘laskeutua alas’) on suomen kieleen venäjästä lainattu sana, joka tarkoittaa laskuvarjomiestä. Venäjällä laskuvarjojoukot tunnetaan nimellä Vozdušno-desantnyje voiska (ven. Воздушно-десантные войска) eli VDV.

Suomen kielessä desantti-nimitystä käytetään erityisesti toisen maailmansodan ai- kaan selustaan vakoilua tai sabotaasia varten lähetetyistä laskuvarjomiehistä ja -nai- sista ja varsinkin venäläisistä vakoilijoista, jotka lähetettiin tällä tavalla Suomeen. "


Desantti EI TULE VENÄJÄN SANASTA DESANTNIK,joka tarkoittaa TAVALLISTA maahanlasku- tai maihinnoujoukkojen sotilasta. Tuo sivu on täyttä hörönlöröä ja tie-toista vääristelyä,sitä infosotaa (tällaistako se paljonpuhuttu  höperturvallisuuskeskus touhuaa ...?).

Se tulee nimenomaan venäjän sanasta DESANT (Sovjetskaja entsiklopedija)

" Десант (франц. descenteвысадка, спуск)
.
войска, специально подготовленные для высадки на территории, занимаемой противником, или высадившиеся на ней с целью ведения боевых действий. По масштабу и целям различают Д.: стратегические, оперативные, тактические; по способу переброски войск - морские, воздушные, танковые и комбинирован-ные. Воздушные Д.могут быть парашютными,посадочными или парашютно-по-садочными. См. также Воздушно-десантные войска, Воздушный десант, Морс-кой десант, Воздушно-десантная операция,Морская десантная операция. "

Desant,
.
sotajoukkoja, jotka on erkoisvalmennettu lähetettäväksi vastustajan hallussa oleval- le alueelle, tai/eli sellaiselle jättäytyneitä/laskeutuneita/maihinnousseita sotatoimien suorittamiseksi. Vahvuuden (laajuuden, määrän) ja päämäärien mukaan desantit jakautuvat mm. strategisiin, operatiivisiin, taktisiin, paikalleensaattamisen mukaan mm. meri-, ilma-, tankki- ja yhdistettyihin joukkoihin. ... "
.

Kaikki laskuvarjojoukot eivät myöskään suinkaan ole desantteja (edes vihollisen selustassa, ne voivat kyllä olla esimerkiksi partisaanejakin).
.
Paitsi armeijan desantteja, saattoi olla Sisäministeriön, NKVD:n kuten rajavartiojouk- kojen ja ulkomaantiedustelun (Pavel Sudoplatov) alaisia desantteja, edelleen aivan muuta väkeä kuin partisaanit.

Kaikkein kummallisinta tässä verbaalisessa veivaamisessa on,että (ainakin maahan palanneiden) Neuvostoliiton armeijan tai ulkomaanvakoilun DESANTTIEN toimista voitaisiin katsoa NL:n valtiona olevan vastuussa, mutta PARTISAANIEN toiminnasta (NL:sta katsoen) ULKOMAILLA on AINA VARMASTI JOKIN KOKONAAN MUU TAHO VASTUUSSA,vaikka olisi sitten venäläisiäkin tai muita NL:sta tulleita taistellut joukossa!


Keskustelua:

Juha Porola kommentoi_ 23. huhtikuu 2017 20:23

Minä ainakin puhuessani ja kirjoittaessani partisaaneista tarkoitan venäläisiä ja nii-den puolella taistelleita epämääräisiä joukkioita. Nämä roistojoukot eivät kantaneet mitään asepukua päällään ja olivat niinollen  kaikkien maiden sotalakien mukaan rikollista porukkaa, jotka kiinni jäädessään sai teloitaa ilman oikeuden käyntiä.

Nämä rikolliset paskajoukkiot tyytyivät murhaamaan siviilejä ja sotilaita kun siihen tarjoitui edullinen tilaisuus,vailla oman hengen menetystä.Yhtään reilusti kansainvä-listen sotalakien mukaan toimivaa partisaania ei ole koskaan ollut olemassakaan. 

Virolaisia metsäveljiä ei kannatakaan yrittää sotkea näihin partisaani rikollisiin ja käyttää niistä partisaani nimitystä.

Make kommentoi_ 23. huhtikuu 2017 23:22

Täytyy muistaa että avaaja on vakaumuksellinen kommunisti, taisi olla juuri ehdollakin vaaleissa kommunistien riveissä.

Venäläisten "partisaanien" murharetket Suomen itärajan siviilikyliin eivät todellakaan olleet mitään sotahistorian suurinta gloriaa...

Lasse Kallo kommentoi_ 24. huhtikuu 2017 00:11

Toimittaja ja tietokirjailija Veikko Erkkilän kirja "Vaiettu sota:Neuvostoliiton partisaa-nien iskut suomalaisiin kyliin" julkaistiin vuonna 1998. Erkkilän samaa aihepiiriä kä-sittelevä kirja "Viimeinen aamu:neuvostopartisaanien vaietut jäljet" ilmestyi vuonna 2011.

Ilmeisesti Koivula yrittää tältä osin kirjoittaa historiaa uusiksi.

Kalle kommentoi_ 24. huhtikuu 2017 05:31

Juha Porola; olivatko esim Titon Partisaanit, Puolan partisaanit, Tsekkoslovakian (entisen) partisaanit, siis rikollisia. Mielenkiintoinen väite.

Sissin alkuperäinen vanhin määritelmä suomenkielessä oli mm maankiertäjä, rosvo, ryöstelijä, harvemmin vakooja ( esim Tapani Löfving).

Risto Juhani Koivula kommentoi_ 27. huhtikuu 2017 09:24

Asepuvun puuttuminen tekee jonkin armeijan sotilaista rikollisia,mutta ei kansalaisis- ta, jotka taistelevat laitonta miehitysvaltaa tai fasismia vastaan aseellisesti.

Ilman oikeudenkäyntiä ei saa keitään muita telottaa kuin korkeintaan YK:n Turvalli-suusneuvoston, tuolloin Kansainliiton neuvoston toteamia kansainvälisiä terroristeja, mieluiten ei heitäkään.


Risto Juhani Koivula kommentoi_ 27. huhtikuu 2017 09:32

Esimerkiksi koko Vapaan Ranskan armeija oli virallisesti partisaaneja, "vapautuslii-ke", ja taisteli yleensä ilman asepukua, tai sitten siirtomaiden omissa asepuvuissa, joita ne ottivat käyttöön, kun itsenäisyys oli luvassa.


Risto Juhani Koivula kommentoi_ 29. toukokuu 2017 15:05 Poista kommentti


YLE:n "uusi tulkinta" tämän illan MOT-ohjelmassa ENTISTÄ ENEMMÄN PIELESSÄ:

" Desantit vakoilivat, partisaanit tuhosivat"!

Näin EI ole vaan enempikin päinvastoin: partisaanit saattoivat vakoilla liittolaisek-seen katsomansa valtion hyväksi, mutta desantit olivat sen VIHOLLISVALTION SOTILAITA, JOIDEN PERUSTEHTÄVÄ OLISI SOTILAALLINEN TUHOAMINEN tai ainakin SIINÄ AUTTAMINEN.