perjantai, 21. huhtikuu 2017

Lähteekö Suomi mukaan sekoilemaan: Elon Musk huijaa mahdottomalla "aivokaapelitelepatialla"!


http://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/miljardoori-elon-musk-perusti-uud...

INNOVAATIOT

Olli Vänskä

  • 28.3. klo 07:36

Miljardööri Elon Musk perusti uuden yrityksen – hullu idea laitetaan käytäntöön

9c0eaa7b-d8c9-32c2-97ef-24fd0807aa1c.jpg

Sähköautot ja Marsin asuttaminen eivät riitä Elon Muskille. Tesla-firmasta tuttu, muun muassa nettifirma Zip2:lla ja PayPalilla rahansa tehnyt miljardööri aikoo seuraavaksi yhdistää tietokoneet ihmisaivoihin.

Wall Street Journalin lähteiden mukaan Musk on perustanut uuden firman nimeltään Neuralink Corp., jonka ideana on kehittää aivoihin asennettavia pieniä elektrodeja. Niiden avulla voidaan kenties jonakin päivänä ladata tai istuttaa ajatuksia.

Muskilla on yrityksessä aktiivinen rooli, WSJ kirjoittaa. Mukana on myös muun muassa Max Hodak, joka oli aiemmin perustajana robotiikkaan keskittyneessä Transcripticissa. Hodak on vahvistanut uuden yrityksen olemassaolon.

Elon Muskin aktiivisuus tällä alalla ei ole yllätys.Hän on aiemminkin puhunut tekoä-lyn kehittymisen mukanaan tuomista riskeistä.Viime kesäkuussa hän varoitti ihmisen kehityksen jäävän jälkeen koneista.

Tuolloin hänen ehdotuksensa oli ihmisaivoille suunniteltu uusi käyttöliittymä, käytän- nössä tekoälykerros aivojen sisällä. Sen avulla hän toivoo ihmisten saavuttavan seuraavan tason - eräänlaisina kyborgeina.

 

https://www.iltalehti.fi/digi/a/2016060621686646

" Digi & tekniikka

Keksijä Elon Musk uskoo: ihmisen aivot voidaan yhdistää tietokoneeseen

Tutkijat ovat jo onnistuneet asentamaan hiirten aivoihin "neuropitsin", joka yhdistää orgaaniset aivot tietokoneisiin, ja sama on monien mukaan mahdollista ihmisten kohdalla.

Screenshot%202024-02-06%20at%2004-14-46%
Kuvituskuva. MOSTPHOTOS

Tekoälyn on pelätty jonain päivänä tulevaisuudessa ohittavan ihmisaivojen kyvyt, minkä useat tulevaisuustutkijat ja asiantuntijat näkevät vakavana uhkana ihmiskunnalle.

Vaihtoehtona tälle tulevaisuudenkuvalle osa kuitenkin näkee sen mahdollisuuden, että teko- ja ihmisäly yhdistyvät jossain määrin siten, että tekoälyä käytetään inhimillisen älyn ominaisuuksien parantamiseen.

Tämä teoreettinen tulevaisuudenkuva on viime aikoina ottanut askeleita kohti todellisuutta. Kiinalaiset tutkijat onnistuivat vuonna 2015 luomaan toimivan "neuropitsin" (engl. neural lace), jolla he yhdistivät orgaaniset hiirten aivot tietokoneeseen. Kiinalaistutkijoiden kokeilusta uutisoi tuolloin International Business Times. Tutkijat istuttivat neuropitsin hiirten aivoihin neulalla ja pystyivät sen kautta tarkkailemaan niiden aivotoimintaa. Hiiret selvisivät hengissä kokeilusta.

Kyseinen keksintö on kuviteltu tieteiskirjallisuudessa jo kauan ennen sen todellisuutta, ja englanninkielinen termi onkin peräisin tieteiskirjailija Iain M. Banksin Kulttuuri -kirjasarjasta. Teoriassa toimiva neuropitsi voisi tarkoittaa sitä, että ihmisälyn toimintaa voitaisiin keinotekoisesti kasvattaa tukemalla aivojen toimintaa tekoälyominaisuuksilla.

Tulevaisuuden teknologioita kehittävä keksijä ja yrittäjä Elon Musk uskoo, että neuropitsi on ratkaisu superälykkään tekoälyn muodostamaan uhkaan ihmiskunnalle, kertoo Inverse-sivusto.

- Neuropitsin kehittäminen on tarpeen, jotta ihmiskunta voi saavuttaa symbioosin koneiden kanssa, Musk sanoo Twitterissä.

Musk puhui aiheesta myös Code-konferenssissa, jossa hän esiintyi. Tilaisuudessa haastattelija epäili, olisivatko ihmiset halukkaita käymään läpi aivoleikkauksen vain parantaakseen älyänsä, mutta Muskin mukaan tämäkään ei välttämättä ole tarpeen, sillä neuropitsin yhdistäminen saattaisi onnistua verenkierron kautta.

- Neuronit ovat jo paljon energiaa käyttäviä kehon osia, joten ne tarvitsevat voimakasta verenkiertoa. Verenkiertomme kautta meillä on jo valmis yhteys neuroneihimme, Musk sanoo.

LASSI LAPINTIE [email protected] "

 

***

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2014/09/aivokaapelitelepatia-on...

" perjantai, 5. syyskuu 2014

Aivokaapelitelepatia on edelleen huijausta!

"Aivokaapelitelepatia" on edelleen humpuukia, kuten "kaapelitonkin":

Mutta YLE taas riehaantui!

Telepatiaa toteutettiin käytännössä – aivoista-aivoihin -viesti kul...

Ajatus välittyi internetin välityksellä. Tutkijat uskovat aivoista aivoihin siirtyvän kommunikoinnin yleistyvän lähitulevaisuudessa.

Aivotutkijat ovat ensi kertaa onnistuneet lähettämään viestin ihmisaivoista toisen ih-misen aivoihin ilman, että henkilöt olivat kosketuksissa toisiinsa. Kokeessa käytettiin hyväksi aivojen sähkömagneettisuutta ja internetiä.

Intialaisessa laboratoriossa olleen koehenkilön päähän oli asennettu aivosähkökäy- rää eli EEG:tä mittaava laite, joka oli yhdistetty internetiin. Henkilö ajatteli yksinkertaista viestiä, joka oli tässä tapauksessa tervehdys "hei!". "

RJK: Tämä on Hans Bergerin, EEG:n kehittäjän (natsijohdon salatun pääideologin, hän kehitti EEG:n alun perin hullujen tunnistamiseksi tapettaviksi, mutta väitti sen välittävän myös "telepatiaa" niin langattomasti kuin varmati langallisestikin...) kuningasaajatus!

Tosiasiassa sama fysikaalinen prosessi eri henkilöiden aivoissa EI TARKOITA SA-MAA AJATUSSISÄLTÖÄ, vaan ajatussisältöjen "fysiikka" riippu oppimishistoriasta!

AIVOT EIVÄT TOIMI BINÄÄRISESTI, vaan aivoslut toimivat "analogisesti"!

Laleh ja Ladan Bijanilla oli yhteinen aivokuori, mutta he eivät tienneet telepaattisesti mitään toistensa kunkinhetkisestä ajattelusta tai havainnoista.

 

YLE: " Laite purki ajatellun viestin binäärikoodiksi,joka lähetettiin Ranskassa olleelle toselle koehenkilölle,hänen päähänsä asennettuun purkulaitteeseen.Laite sai aikaan aivostimuloinnin, mikä näkyi vastaanottajan silmissä näkökentän laidalla pieninä valonvälähdyksinä. Vastaanottaja pystyi tulkitsemaan viestin sisällön. "


Binäärikoodi on TÄYDELLISESTI LAITTEEEN ITSENSÄ LUOMUS, eikä mikään "aivojen binäärikoodi"!

Helvetti taas tätä paskanruskeaa valehtelua!

YLE: " Koetta johtivat Harwardin yliopiston tutkijat. Heidän mukaansa kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun ihmiset ovat viestineet suoraan aivoista aivoihin, joskin teknologiaa hyväksikäyttäen.

- Halusimme nähdä,onko mahdollista kommunikoida pelkästään ajatuksilla internetin kautta, mutta jättäen väliin internetiin käyttöön kuuluvan puhumisen tai kirjoittamisen, kertoi Harvard Mecical Schoolin professori Alvaro Pascual-Leone.

" Tutkijat kiinnittivät erityistä huomiota siihen, ettei koehenkilöiden välillä voinut olla mitään muuta yhteyttä, joka olisi voinut edesauttaa viestin perillemenoa. Koe toistettiin siten, että lähettäjä oli Espanjassa.

Aivoista-aivoihin viestiminen on toki vasta alkeellisella tasolla ja vaatii paljon lisäke-hittelyä. Tutkijat uskovat kuitenkin,että tietokoneiden ja ihmisaivojen välinen, samoin kuin tietokonevälitteinen aivoista-aivoihin kommunikointi lisääntyy ja muuttuu suju- vammaksi lähitulevaisuudessa. Nyt tehdyissä kokeissa tutkijat huomasivat tieto-koneen tulkinneen väärin noin 15 prosenttia aivojen välittämästä informaatiosta.

Ihmisaivot suoraan teknisiin laitteisiin yhdistävä teknologia lisääntyy kovaa vauhtia. Esimerkiksi toukokuussa Saksassa tutkittiin lentokoneiden ohjaamista pelkillä aivojen käskyillä.

Tutkimuksesta kertoo tiedejulkaisu Plos One. "
 

 

Ajatuksensiirto onnistui rotan aivoista toisen rotan aivoihin

” Päivitetty 28.2.2013 16:01, julkaistu 28.2.2013 16:00

Ajatuksensiirto onnistui rotan aivoista toisen rotan aivoihin

Vesa Vanhakakka

Kaksi rottaa on saatu viestimään toisilleen pelkästään yhden rotan aivoista toisen rotan aivoihin siirrettyjen sähköisten signaalien avulla. Rotat pystyivät ikään kuin lukemaan toistensa ajatuksia ja suoriutumaan yhdessä yksinkertaisista tehtävistä.

Rottien aivojen välisestä suorasta viestinnästä kertoi muun muassa se, että molemmat rotat muuttivat käytöstään kokeen aikana toisilleen välittyneiden viestien perusteella.

Koe tehtiin Duken yliopistossa Yhdysvalloissa brasilialaisen aivotutkijan Miguel Nicolelisin johtamassa aivolaboratoriossa.

... Rotat eivät nähneet toisiaan

Koeasetelmassa rotat olivat eri kopeissa,eivätkä ne nähneet toisiaan.Ensimmäinen rotista ohjattiin ledivalon avulla kahdesta vivusta sen ääreen, joka avaa vesilähteen josta rotta pääsee hörppäämään vettä.

Kun ensimmäinen rotta etsi ja painoi oikeaa vipua,sen liikeaivokuoren tietyn alueen aivosolujen sähköinen toiminta tallentui neurosirulle ja siirrettiin reaaliajassa toisen rotan aivoihin täsmälleen samaan paikkaan sen liikeaivokuorelle.

Saatuaan ensimmäisen rotan aivosoluilta viestin, toinen rotta osasi sen perusteella hakeutua kahdesta vivusta sen ääreen, joka avasi pääsyn koekopin takaosassa olevalle vesilähteelle.

Tämän jälkeen ensimmäinen rotta sai koekumppaninsa onnistumisesta viestin aivoihinsa, ja se sai palkinnoksi ylimääräisen vesihörpyn.


Kokeen aikana tutkijat ohjasivat ledivalon avulla (keltaisen ympyrän sisällä) ensimmäistä rottaa vivulta toiselle.

Videolla näkyy, kuinka toinen rotta löytää oikean vesivivun aivoihinsa ensimmäisen rotan aivoista saapuvien viestien avulla. Sillä ei ollut ledivaloa oppaana. Se oppi pai-namaan oikeaa vipua seitsemän kertaa kymmenestä. Tämä on selvästi enemmän kuin sattuman kautta olisi mahdollista.

Rottien keskinäisen aivoviestinnän tehokkuudesta kertoo,että kun jälkimmäinen rotta painoi väärää vipua eikä ensimmäinen rotta saanut ylimääräistä vesihörppyä, niin ensimmäinen rotta osasi toisella yrittämällä lähettää koekumppanilleen aiempaa selkeämmän signaalin.

– Se pystyi kirkastamaan viestiään, Nicolelis sanoi.  "



http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/emme-tarvitse-eu-n-...

" Antti Revonsuo ideoi ja kehittelee "koneellista telepatiaa" Tiede-lehdessä.

www.tiede.fi/uusinnumero/?id=102&vl=2007

Revonsuo pitää tajuntaa "puhtaasti biologisena ilmiönä", jossa sama fysikaalinen kokonaisuus "edustaa samaa ajatusta" (mitä tuokin sitten eri henkilöillä tarkoittaneekin). Biologisen ainoaksi vastakohdaksi hän asettaa "yliluonnollisen".

Revonsuo sanoo "telepatiastaan" seuraavaa, suora lainaus lehdestä:

"Aivosta kerätty data täytyy esittää kokemuksellisessa muodossa.Sen mukaan pitäisi pystyä simuloimaan tasan sama kokemusmaailma (jota kerätty data koodaa) itselle.

Silloin tutkija todella näkisi tutkittavan unet ja surisi hänen murheitaan. Tällainen ta- junnansiirto kulostaa huikean mileikuvitukselliselta, mutta Revonsuo on vakuuttunut, että siihen suuntaan ollaan menossa. "

Teorian ongelma on, että ainoa rakenne mikä eri ihmisten aivoissa on samanlainen tai poikkeaa vain vähän ovat geenit, ja niiden koodaamat yksittäiset proteiinit.

Tämä johtaisi Matt "Trofim" Ridleyn teoriaan, että perinnöllisyyden biokemiallinen DNA /RNA-mekanismi olisi myös ehdollisten (ja ehdottomien) refleksien biokemialli-nen mekanismi. Teoria ratkaisisi näppärästi mm. Antonio Damasion ja Steven Pinke-rin teorioiden ongelmat, joissa mm. synnynnäistä ja opittua tietoa esiintyy erottamat-tomana sekamelskana tajunnan sisällöissä ikään kuin sellaisenaan. Että "yksi Keeni = yksi ajatus" -periaate.

Tuon teorian itsensä ongelma kuitenkin on, että se on satavarmasti epätosi. Geneet- tisellä ja opitulla informaatiolla on eri biokemialliset mekanismit, jälkimmäisellä ehkä useampiakin sellaisia. "


http://hameemmias.vuodatus.net/lue/2014/11/unet-kasetille-tietoyhte...

" " Unet kasetille": Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskuksen Jyrki Kasvin YLEn-antia...

http://ristokoivula1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/173076-unet-kasetille...

" Ei todellakaan ole ihme, että Suomelle konkka irvistää...

Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskuksen  tutkimusjohtaja Jyrki Kasvi töräyttelee jälleen totaalisia järjettömyyksiä, varsinaista YLEn-antia taas:

Lähitulevaisuuden hurja ennuste: Katsot unesi uusintana

" Tekniikan tohtori Jyrki Kasvi visioi, että kymmenen vuoden kuluttua katsomme yöllä näkemämme unen uudestaan tallenteelta. ...

Kymmenen vuotta sitten kukaan ei puhunut pilvipalveluista.Kännykän käyttö ajaessa oli vanhanaikaisesti puhelimeen puhumista. Nyt autoilijoita kehotetaan kännykkään puhumisen lisäksi välttämään Facebookin päivittämistä ajon aikana.

Onkin herkullinen ajanviete pohtia, millaista tekniikkaa  nykyiset kymmenvuotiaat käyttävät parikymppisinä. Siihen puuhaan hyvä kumppani on Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskuksen tutkimus- ja kehittämisjohtaja Jyrki Kasvi.

– Kymmenen vuotta on pitkä aika, sillä tekniikka kehittyy niin nopeasti. Yksi todennäköisempiä kehityskulkuja on, että tekniikka ja ihminen ovat yhä enemmän vuorovaikutuksessa, kertoo Kasvi. "

JNE...

https://asiakas.kotisivukone.com/files/kansanaani.kotisivukone.com/...


Aivojen todellisesta toimintamekanismista:

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2015/09/tieteellinen-vallankumo...

 

Täältä löytyy viimeisin tieto glia-solujen muodostaman valkean aineen monimutkaisesta rakenteesta:

http://www.cell.com/neuron/pdf/S0896-6273(15)00040-9.pdf

" Glial Regulation of the Neuronal Connectome through Local and Long-Distant Communication

R. Douglas Fields'Correspondence information about the author R. Douglas Fields , Dong Ho Woo, Peter J. Basser "
 
Erikoinen termi ´connectome´, joka on ironinen väännös sanasta genomi, selittyy täältä:

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2014/01/barrack-obama-ja-r-doug...

 

 

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Neuralink

" Neuralink

From Wikipedia, the free encyclopedia
Neuralink
Private
Industry Neurotechnology, Medical device
Headquarters California
Website neuralink.com[citation needed]

 

Neuralink is an American neurotechnology startup company founded by Elon Musk reported to be developing implantable brain–computer interfaces. The company was started in 2016, operates in California, and was first publicly reported in March 2017. [1][2] The trademark for "Neuralink" was purchased from its previous owners in January 2017. [3]

Musk did not respond to requests for comments when news of the company broke but the Wall Street Journal reported that people who had held discussions with the company said that it intended to first address difficult brain disorders like epilepsy and major depressive disorder and then pursue human enhancement. [1][4]

Musk had discussed a science fiction technology called "neural lace" prior to forming the company and when news of the startup broke, the concept was discussed in the reports. [1][2][4][5][6]

It's planned to be available in four years for patients with neurological disabilities and in eight to ten years for people without neurological disorders. It'll allow for wireless communication between people with those implants.[7]

References

  1.  Winkler, Rolfe (March 27, 2017). "Elon Musk Launches Neuralink to Connect Brains With Computers". Wall Street Journal.

 

https://kkpp71.vuodatus.net/lue/2016/06/elon-musk-ihmisaivot-tarvitsevat-digitaalisen-kerroksen-muuten-tekoaly-voittaa

perjantai, 10. kesäkuu 2016

Elon Musk: Ihmisaivot tarvitsevat digitaalisen kerroksen – muuten tekoäly voittaa

Yrittäjä ja innovaattori, SpaceX-yrityksen perustaja ja sähköautoyhtiö Tesla Motor-sin toimitusjohtaja Elon Musk on hiljattain puhunut useammassakin yhteydessä ihmisaivoihin lisättävästä ”hermopunoksesta” (neural lace).Muskin mukaan se yhdistäisi ihmisaivot tekoälyyn ja mahdollistaisi ihmiskunnan pärjäämisen tekoälyä vastaan.  ”Neural lace” on tieteiskirjailija Iain M. Banksin lanseeraama termi.

Musk uskoo, että ihmisistä tulee jonain päivänä parhaassakin tapauksessa pelkkiä robottien lemmikkejä,pahimmassa tapauksessa ihminen joutuu tuhotuksi.Sen vuoksi hän pitää tätä hermopunosta, aivojen ”digitaalista kerrosta” tai tekoälykerrosta elintärkeänä ihmiskunnalle.

Sen myötä ihmiskunta voi Muskin mielestä pärjätä tekoälyä vastaan.

 

Musk myös visioi sitä,miten tämä tekoälykerros sitten aivoihin lisättäisiin.Muskin visi- ossa hermoverkko syötettäisiin ihmisen verenkiertoon kaulavaltimosta ja sitä kautta se kulkeutuisi aivoihin.

Muskin ajatuksia pidetään hyvinkin futuristisina,mutta useat lehdet kertovat, että tätä teknologiaa jo tutkitaan ja rahoitetaan. Nature-lehdessä on esimerkiksi julkaistu tutkimus, joka käsitteli aivoimplantin asentamista hiirille ruiskun avulla.

 

Keskustelua:

whiic kommentoi_ 28. maaliskuu 2017 17:38

Jaa... Vaikka en pidä hyvänä sijoituksena panostaa yhtiöihin,jotka tekevät tutkimusta asioilla, jotka eivät tuota taloudellista tulosta varmaan seuraavaan 50 vuoteen (tai ainakaan nämä projektit eivät tuota, yhtiö itsessään voi tuottaa,jos tekee muuta siinä sivussa), en pidä erityisen asiallisena väittää aivojen ja tietokoneen liittämistä toisiinsa "telepatiaksi".Sellainen väittämä on melko sukua kuin syyttää vastapuolta "salaliittoteoreetiksi". Argumentaatiovirhe ab absurdo (ei sovi sotkea Reductio ad absurdum) eli yleinen pilkanteko joka ei itsessään sisällä argumenttia.

Se taas,että aivot eivät toimi binäärisesti ei ole argumentti sille,etteikö binääriä dataa voi antaa aivojen tulkittavaksi. Pelkästään signaalinkäsittelyssä on DAC-muuntimia jolla binäärit saadaan analogiseen muotoon. Ja lukiessa tätä tekstiä, on jokainen kirjain diskreetin arvon omaavaa dataa (jokainen kirjain voidaan esim. esittää ASCII-koodina) ja niinikään jokainen kirjain siirretään digitaalisena verkon yli. Ei silti tuota ongelmia kirjoittaa ja toisen lukea netin yli.Paitsi joki kuin kommari ja kapitalisti kes-kustelevat keskenään, mutta tasan sama kommunikaatio-ongelma syntyisi jos tavat-taisiin torilla. No, ehkä voitaisiin motata toisiamme turpaan siellä torilla, mitä ei voida tehdä netissä. Tämä varmasti vain hyvä asia.

Vaikka aivot kokonaisuutena toimivat melko analogisesti, käsittääkseni yksittäiset aivosignaalit ovat binääristä informaatiota. Sähkö menee synapseihin, vapauttaa välittäjäainemolekyylin joka siirtyy vastapuolen synapsiin ja tieto siirtyy solusta toiseen. Ei ole olemassa puolta molekyyliä välittäjäainetta, joten tieto on väistämättä binääristä meidän aivoissamme, jos tarkastelemme aivojen toimintaa mikrotasolla.

 

Risto Juhani Koivula kommentoi_ 28. maaliskuu 2017 18:02

Mites sää selität, ettei yhteinen aivokuorikaan, jota molemmat siamilaiset kaksoset käyttävät, takaa tajuntojen "telepatiaa"?

Miten sitten sähkökaapelit voisivat taata?

Tajunta on aistien syöttämää, eikä konkin tietyn fysikaalisen tapahtumakulun infor-maatisisältö ole eri aivoille sama, vaan se riippuu kuillkin aivoille siitä, mikä havainto sellaisien on aikaisemmin aiheuttanut.

Tuollaisilla kyktkyillä voidaan hävittää tietoa ja ehkä saada huijaamalla näyttämään oppimiseltakin (kuin Eric Kandel), mutta ei siirtää eikä luoda.

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/yle-n-haistapaskant...

" Kökkönoopelisti ERIC KANDEL on pöyristyttävä HUIJARI ja NÄMÄ KYSEISET ILMIÖT kuten uusien neuronienvälisten fyysisten kytkentöjen muodostuminen SITÄ OHJAAVINE kemikaaleineen EIVÄT OLE MUISTIN mekanismi MILÄÄN SELKÄRANKAISELLA, keskushermostollisella lajilla!

Aivopierun tekijä on "aivohakkerifirma" (joka haluaa kehittää "aivokaapelitelepatiaa", joka on MAHDOTONTA!)

Eric Kandel huijasi härskisti myös keskushermostottomilla selkärangattomilla kuten kuten banaanikärpäsillä ja merietanoilla tekemissään valekokeissa, joissa hän mm. "simuloi aistiärsykkeitä" kohdistamalla sähköisiä "neurosignaaleita" suoraan vaikka banaanikärpäsen alkoholireseptorin (jolla se löytää ruokansa) neuronien viejähaa-rakkeeseen aksoniin. SE OLI MUKA "VIINASTA VIEROITTAVA AVERSIIVINEN (ran-kaiseva) ÄRSYKE (se EI ollut lainkaan ärsyke, sellaiset tulevat AISTIMIIN), joka saa banaanikärpäsen hetkeksi "raitistumaan pahan tunteen takia"!!! Se lakkaa ainakin joksikin aikaa kokonaan syömästä, ja kuolee, ellei lillu jossakin hedelmämehussa.

Jos se kuitenkin lilluu sellaisessa ja syö, palautuu myös alkoholintunnistus ja liikkuva ruoanetsintäkyky, koska alempien oloiden neuronit uusidituvat ja paluttavat geneetti-sen mallin. Näin Kandel tulkitsee drosophilan viina- ja ruokalakon "PAVLOVILAISEK- SI EHDOLLISTUMISEKSI" KOSKA SE ON MUKA "PALAUTUVAA, VÄLIAIKAISTA OPPIMISTA (mikä on ydintuntomerkki)! Pavlovilaista ehdollistumista, joka perustuu palkitseville ja rankaiseville KOKEMUKSILLE, ja jolle IHMISEN MUISTI YKSINO-MAAN PERUSTUU,ESIINTYY VAIN AIVOKUORELLISILLA LAJEILLA: nisäkkäillä ja linnuilla. ... "

Muistia etsimässä

Julkaistu perjantaina 04.12.2009 9 411

Kuinka muistot tallentuvat aivoihin? Itävallassa vuonna 1929 syntynyt, Nobel-palkittu neuropsykiatri Eric Kandel on tutkinut aivojen molekyylibiologiaa. Hänen oman lapsuutensa muistoja leimasivat juutalaisvainot.

perjantai 30.12. klo 18.05

 

whiic kommentoi_ 28. maaliskuu 2017 19:06

"Mites sää selität, ettei yhteinen aivokuorikaan, jota molemmat siamilaiset kaksoset käyttävät, takaa tajuntojen "telepatiaa"?"

Jaa. Eipä siamilaisia kaksosia ole tarkoituksella yhteen liitettykään,jotta kommunikoi- sivat keskenään. Se ei ole suunniteltua vaan sairaus. Hieman eri asia kuin esim. nä-kökeskuksen stimulointi sähköimpulsseilla tuottamaan hallusinaation virtuaalitodelli- suudesta. Toisaalta, mitäpä minä puolustamaan mitään.Ei minun tarvitse. Sinä esität väittämän, joten on sinun velvollisuutesi todistaa se todeksi.Todista, että aivojen sig-naaleja ei voi digitoida eikä päinvastoin mitään tietoa voida projisoida aivojen sähkö-kemiaan. Minä en esitä väittämää. Minulle riittää "ehkä". Sinä sanot, että homma on kukkua, joten odotan ehdottomia ja vedenpitäviä todisteita.

Voi tuntua aika kohtuuttomalta,että vaadin kaltaistasi maallikkoa todistamaan asioita, joista jopa jotkut "kökkönobelistitkin" ovat kanssasi eri mieltä, mutta ellen vaadi sinua todistamaan väittämiäsi (tässä ja nyt), helppo sinun olisi vain sanoa, koska et olet täällä elämässä esim. vuonna 2100, jotta saisit hävetä silmiä päästäsi. Sama toki myös ihmisille, jotka väittävät että kasvihuoneilmiötä ei ole lainkaan olemassa tai päinvastaisesti ne, jotka väittävät että ihmiskunta on kasvihuoneilmiön sukupuuttoon tappama samaan päivämäärään mennessä. Hekään eivät ota sosiaalista vastuuta sanomisistaan, koska kun heidät todetaan paskanpuhujiksi, he ovat jo kuolleet.

Tämän takia positiiviset väittämät pitäisi pyrkiä todistamaan todeksi esittäessään, tai tunnustaa ne pelkiksi arvauksiksi.

 

Risto Juhani Koivula kommentoi_ 28. maaliskuu 2017 22:52

" @Make

Ja ajatus siitä, että kovelevyjen ja SSD-tallentimien sijaan käyttäisimme yhä "kasetteja". Mies kuvittelee tietokoneiden lukevan yhä reikäkortteja. "

Tasan yhtä mahdotonta "lukea" unia päästä reikäkorteille ja päinvastoin. Kyse ei ole siitä.

 

Seppo Roth kommentoi_ 29. maaliskuu 2017 10:55

Ylläpidon tiedote:malttia kommentointiin. Pidättäydytään asiallisessa kielenkäytössä.

 

Risto Juhani Koivula kommentoi_ 31. maaliskuu 2017 02:26

whiic: " "Mites sää selität, ettei yhteinen aivokuorikaan, jota molemmat siamilaiset kaksoset käyttävät, takaa tajuntojen "telepatiaa"?"

Jaa. Eipä siamilaisia kaksosia ole tarkoituksella yhteen liitettykään, jotta kommunikoisivat keskenään. Se ei ole suunniteltua vaan sairaus. Hieman eri asia kuin esim. näkökeskuksen stimulointi sähköimpulsseilla tuottamaan hallusinaation virtuaalitodellisuudesta. "

Et voi millään kaapelillakaan välittää TIEETYÄ hallusinaatiota näkökeskuksesta toiseen. Näköhermon kautta voisi ehkä saada aikaan tietyn väriärsykkeen, mutta se rinnastuisi silloin silmään eli aistimeen tulevaan "tavalliseen" signaaliin.

" Toisaalta, mitäpä minä puolustamaan mitään. Ei minun tarvitse. Sinä esität väittämän, joten on sinun velvollisuutesi todistaa se todeksi. "

Muskin velvollisuus on todistaa todeksi, mitä väittää, varsinkin kun se on kaiken tähänastisen TIETEELLISEN tiedon vastaista. (En katso Turun Aivokaapeli-Anttia tieteen edustajaksi. Hän on horissut haastatteluissa aiva ufologisia, kuten että "ihmiset näkevät unissaan Keenistä muinaiseläimiä, joita ei enää ole...")

" Todista, että aivojen signaaleja ei voi digitoida eikä päinvastoin mitään tietoa voida projisoida aivojen sähkökemiaan. "

Nojaan vain johtaviin virkavastuullisiin neurofysiologeihin kuten R. Douglas Fieldsiin ja heidän selvittämiinsä aivomekasnimeihin.

" Minä en esitä väittämää. Minulle riittää "ehkä". Sinä sanot, että homma on kukkua, joten odotan ehdottomia ja vedenpitäviä todisteita. "

Homma on niin kauan kukkua kuin se on absoluuttisen varmasti todistettu todeksi.

" Voi tuntua aika kohtuuttomalta, että vaadin kaltaistasi maallikkoa todistamaan asi-oita, joista jopa jotkut "kökkönobelistitkin" ovat kanssasi eri mieltä, mutta ellen vaadi sinua todistamaan väittämiäsi (tässä ja nyt), helppo sinun olisi vain sanoa, koska et olet täällä elämässä esim.vuonna 2100, jotta saisit hävetä silmiä päästäsi. "

Ne, jotka noihin aivopieruihin ja kusetuksiin hassaavat kansan eli meidän rahat, saavat hävetä silmät päästään.

" Sama toki myös ihmisille, jotka väittävät että kasvihuoneilmiötä ei ole lainkaan ole-massa tai päinvastaisesti ne, jotka väittävät että ihmiskunta on kasvihuoneilmiön su-kupuuttoon tappama samaan päivämäärään mennessä. Hekään eivät ota sosiaalista vastuuta sanomisistaan, koska kun heidät todetaan paskanpuhujiksi, he ovat jo kuol-leet.Tämän takia positiiviset väittämät pitäisi pyrkiä todistamaan todeksi esittäessään tai tunnustaa ne pelkiksi arvauksiksi. "

On väittämiä, jotka pitää todistaa oikeiksi,eli verifioitava, kuten juuri olemassaoloväit- teet ilmiöistä,joita ei toistaiseksi ole löydetty,ja on väitteitä,jotka pitää voida falsifioida kuten yleisyysväitteet,esimerkiksi että "kaikki korpit ovat mustia".Muskin väite kuuluu edellisiin.
 

Heikki Karjalainen kommentoi_ 31. maaliskuu 2017 06:16

Telepatiaa on jo luonnollisestikin ihmisissä. Se ilmenee parhaiten identtisten kaksos-ten ajatuskuvioissa, jossa toinen ennakoi toisen toimet ja pystyy etäältä aistimaan toisen tekemisiä ja ajatuskuvioita ilman mitään sovittuja toimia.

Toinen alue ovat pitkään keskenään eläneet vanhukset, jotka joko tapakäyttäytymi-sen tms. mukaisesti osaavat ennakoida puolisonsa käyttäytymisen ja ajatuskuviot. Siinä on osa telepatiaa osa muuta.

Se on selvää,että ajattelu on "mikrosähköistä" ml. kemiallista toimintaa ja, että tele-patian käyttö on mahdollista laajemminkin tulevaisuudessa. Ja, että tulevaisuuden viestintä voi olla täysin langatonta ilman välihärveleitä- kännyköitä yms..

 

Risto Juhani Koivula kommentoi_ 31. maaliskuu 2017 08:15

Tuo on kaikki perätöntä,ja sitä miten Saksan natsipuolueen salattu pääideologi Hans Berger ajatteli. Informaation alitajuinen välittyminen aistimellisin merkein ei ole telepatiaa.
https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2013/12/aivosahkokayra-eeg-n-kehittaja-hans-berger-oli-natsijohdon-salattu-paaideologi

 

YLEn hörönlöröä intuitiosta ja mm. muka "koneiden kanssa yhteensulautumisesta". Asiaan on kytketty henkilöitä, jotka taatusti eivät tykkäisi hyvää jos esimerkiksi edelleen olisivat hangissä... Lapsille tuputetaan puoskarineurotiedettä:

"Dok: Inn sæi - intuition voima

 

Risto Juhani Koivula kommentoi_ 1. huhtikuu 2017 21:00

(Inn sæi - The Sea Within, Islanti/Englanti 2016) Kaksi islantilaista naista yrittää selvittää, kuinka ihminen voi päästä kosketuksiin sisimpänsä kanssa nykyajan stressaavassa ympäristössä. He löytävät intuition voiman. "

https://areena.yle.fi/1-3257820

 

Risto Juhani Koivula kommentoi_ 21. huhtikuu 2017 11:01

http://www.iltalehti.fi/viihde/201704182200104549_vi.shtml
 

Johnny Deppistä riitaisasti eronnut Amber Heard löysi uuden rakkauden miljardööri Elon Muskin kanssa - suunnittelee jo häitä

Tiistai 18.4.2017 klo 19.02

 

Amber Heard ja Elon Musk löysivät yhteisen onnen.

 

  • Amber Heard löysi uuden onnen Johnny Deppin jälkeen.
  • Heardin uusi mies on miljardööri Elon Musk.
  • Kaksikon kerrotaan suunnittelevan häitä.
 
 

Lähes koomisen riitaisasti ex-miehestään Johnny Deppistä eronnut näyttelijä Am-ber Heard on löytänyt uuden rakkaan. Heard on seurustellut viime vuodesta lähtien Tesla-yhtiön perustajan Elon Muskin kanssa.

Daily Mail kertoo nyt, että pariskunta on varsin vakavissaan suhteensa kanssa. Tam-mikuussa lopullisen eron Deppistä saanut Heard onkin jo huhujen mukaan valmis solmimaan uuden avioliiton.

Muun muassa Heardin isä David kertoi vastikään Grazia-lehdelle tyttärensä haluavan asettua ja perustaa perheen Muskin kanssa.

- Amber ja Elon ovat molemmat hyvin tosissaan suhteensa kanssa.Tyttäreni haluaisi kovasti mennä naimisiin. He ovatkin jo tehneet suunnitelmia perheen perustamista varten, isä paljastaa.

30-vuotias näyttelijä yhdistettiin 45-vuotiaaseen biljonääriin jo viime kesänä, mutta vasta tänä vuonna pariskunta on tehnyt suhteestaan julkisen.

Yli 10 miljardin omaisuuden teknologiayhtiöillään tehnyt Musk iski silmänsä Heardiin jo parin tavatessa Machete Kills -elokuvan kuvauksissa vuonna 2013.

Musk meni jopa niin pitkälle, että lähetti elokuvan ohjaajalle Roberto Rodriguezille lukuisia sähköposteja, joissa pyysi ohjaajaa järjestämään tapaamisen ihannoimansa näyttelijän kanssa. Heard oli tuolloin kuitenkin yhdessä Deppin kanssa.

Muskin sinnikkyys kuitenkin palkittiin, ja pariskunnan välit alkoivat lämmetä Heardin ja Deppin suhteen ajauduttua umpikujaan.

Heard muutti vastikään Muskin Bel Airissa sijaitsevaan linnamaiseen kartanoon. (ALL OVER PRESS)

Elon Musk iski silmänsä Heardiin jo neljä vuotta sitten. (ALL OVER PRESS)

Amber Heard ei anna epäonnistuneen avioliittonsa seisoa uuden onnensa edessä. (ALL OVER PRESS)

OLLI MARTELA

 

Risto Juhani Koivula kommentoi_ 1. kesäkuu 2017 09:55

No nyt se pahan keksi...

http://yle.fi/uutiset/3-9642635

Teslan perustaja uhkaa jättää Trumpin hallinnon, jos USA vetäytyy ilmastosopimuksesta

Uhkauksesta vetäytyä Pariisin ilmastosopimuksesta tuli kynnyskysymys sähköautoyrittäjälle



 

Sähköautoja valmistavan Tesla Motorsin perustaja ja toimitusjohtaja Elon Musk uhkaa jättää presidentti Donald Trumpin neuvonantajan tehtävät jos Yhdysvallat vetäytyy Pariisin ilmastosopimuksesta.

Musk ilmoitti suunnitelmistaan Twitter-tilillään heti presidentti Trumpin aikeiden tultua julki.

Pariisin ilmastosopimuksen kannattajana Musk on yrittänyt vakuuttaa presidentti Trumpia ilmastosopimuksen tärkeydestä.

Muskia on arvosteltu kovin sanoin hänen roolistaan Trumpin hallinnon neuvonanta- jana. Useat hallinnon neuvonantajista ovat eronneet tehtävistään tehtävissä syntyneiden erimielisyyksien vuoksi.

Lähteet: AFP, STT

 

NILKIT ASIALLE:

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/matti-apunen-ek-bolderberg-h-perehti-noopelistin-sijaisena-teko

Matti Apunen (EK, Bilderberg) höperehti noopelistin sijaisena tekoälystä YLE:ssä


Hyvä, petraava blogi yleisesti ottaen tuo Lauri Gröhnin KVASITIETOYHTEISKUNTA tästä samasta aiheesta viime kädessä!

Skepsiksen entinen puheenjohtaja on tässä täysin oikeassa.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK,Bilderberg, Helsingin yliopisto, kyberturvallisuushör- hö Jarno Limnell, Teknologian kehittämiskeskuksen johtaja Jyrki "naisia ahdistellaan Eduskunnan hississä" Kasvis, Hesari ja YLE monen muun ohella LEVITTÄVÄT "UUTTA" TÄYSIN JÄRJETÖNTÄ JA HÖYRÄHTÄNYTTÄ USKONTOA muka "TODELLA AJATTELEVISTA TIETOKONEISTA"!

Hatunnosto hölynpölytieteen veteraanivastustajalle!

(Joskus hän on vähän vastustanut oikeaakin tiedettä kuten I. P. Pavlovia...)

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/228142-matti-apunen-hopsi-tek...

http://areena.yle.fi/1-3062583

Äärimmäisen outo "varamies" noopelistille.... mitähän se ties....

(Välillä sillä on flunssa ja välillä hammassärky... Kävi kuitenkin pokkaamassa sen plootunsa Kalle-Kustaalta.)

 

Lauri Gröhn

Parainen

Sitoutumaton

Nauvo, 1997-2004 Brysselissä. Tutkinto: teor.fysiikka ym.Työura: Helsingin yliopisto, Viherlaakson yk. iltalinja, Ollituote, Kone, Telefenno, Telenokia, Tekes 1984 - 1997, yrittäjä Brysselissä, Euroopan komissio (multimedia ja knowledge man.), Suomessa yrittäjä 2005-. Rakensin 1. tietokoneeni 1976. Lanseerasin termin "sulautetut järjestelmät" 1981. Skepsiksen pj. 1993.

Matti Apunen höpsi tekoälystä

MA: "Eric Brynjofsson, joka on maailman johtavia robotisaation tutkijoita..." Matti Apunen Ykkösaamussa 17.12.2016. 

LG: EB ei ole robotisaation eikä tekoälyn tutkija. 

"Erik Brynjolfsson (born 1962) is an American academic,and Schussel Family Professor of Management at the MIT Sloan School of Management, the Director of the MIT Initiative on the Digital Economy, [1] Director of the MIT Center for Digital Business and a Research Associate at the National Bureau of Economic Research, - known for his contributions to the world of IT Productivity research and work on the economics of information more generally." Wiki

MA: "... sanoi, että koneiden syvä oppiminen,deep learning, on kaikkien aikojen suurin teknologinen murros. Se tapa, jolla koneet pystyy nyt hallitsemaan tietoa muuttaa lähesulkoon kaiken. "

LG:  Rankkaa liioittelua. Mitään läpimurtoa ei ole nähty. Heikko tekoäly perustuu räätälöintiin, vahvaa tekoälyä ei ole olemassa, ei ehkä koskaan.

MA: "Kysymys ei siis ole siitä, että me näytetään koneelle mitä tehdä, vaan ko-neet alkavat oppia itse. Ne oppivat nollasta kolmessa päivässä kansainvälisen tason shakkia ilman ihmisen väliintuloa."

LG: Perustuu valeuutiseen. Viittaa opiskelija  Matthew Lain gradussaan kehittämään Giraffe-ohjelmaan. 

"Rather like many lonely humans, learns by playing chess against itself, but as MIT Technology Review pointed out, t was also fed a massive dataset of moves from real chess matches. Lai used a database of millions of chess moves, adding in random other moves to build up a library of 175 million moves for Giraffe to call upon. Giraffe uses those moves in games it plays against itself, learning which worked in which si-tuation,until it has enough of a knowledge base to take on other computer programs.
Giraffe apparently finds the best move from its top three move decisions for each round on 70% of moves. Lai found that after just 72 hours,Giraffe had the proficiency higher than about 98% of ranked human players."


http://qz.com/502325/an-ai-computer-learned-how-to-beat-almost-anyone-at-chess-in-72-hours/

TUOTA SAMAA TÄYSIN HÖYRÄHTÄNYTTÄ JA SEKAPÄISTÄ PASKAA TUNKEE NYT OVISTA JA IKKUNOISTA JA VIELÄ SAVUPIIPUSTAKIN SISÄÄN...

Pannan tähän nyt yksi vähän vanhempi juttu aiheesta koskien Maikkarin "tiedeohjelmaa" (jota teki patapönttö IT-toimittajapimu Johanna Korhonen):

http://hameemmias.vuodatus.net/lue/2016/07/helsingin-yliopisto-pois...

Assosiatiiviselle muistille perustuva tietokone ei ajattele


Helsingin Sanomien 10.11. tiedesivulla on kirjoitus Nokian tutkijan tohtori Pentti Hai-kosen kehittämästä oppivasta neuronimikropiiristä.Tällaisella mikropiirillä olisi tarkoi-tus yhdistää esimerkiksi koneen "aistimaan" hahmoon jokin esimerkiksi sanallinen koodi,jos nämä hahmot  esiintyvät riittävän monta kertaa yhdessä,ja eri koodien osia yhdistelemällä voitaisiin saada kone myös muodostamaan ikään kuin assosioimalla uusia hahmoja aikaisempien hahmojen osien tai "ominaisuuksien" avulla.

Mikropiirin "oppimia" hahmoja nimitetään kirjoituksessa "mielikuviksi", ja koska ajat-telu yleisesti ja ilmeisen oikein ymmärretään (ihmisen) mielikuvien yhdistelemiseksi signaalien (kielen,sisäisen puheen) avulla,herää kysymys, voisiko riittävän monimut- kainen ja ennen kaikkea riittävän monimutkaisista mikropiireistä koostuva oppiva konekokonaisuus "ajatella":"Voiko kone muka todella oppia ihan itse merkityksiä, älytä?", kysyy toimittaja.

Edelleen Haikosen yritys poikkeaa muista tuhansista yrityksistä rakentaa oppiva kone tarkastelunäkökulmaltaan: "Muut ovat lähteneet hermoverkkomalleissa alhaalta ylös. Minulla on uusi näkökulma, eli katson koko systeemin arkkitehtuuria ylhäältä päin." 

Edelleen todetaan mm.: Haikonen käyttää sirussaan rinnakkaisia signaalien ryhmiä. Niistä jää muistijälki verkottuneeseen piirimuistiin, kuten muistijäljet meillä aivoihin.

"Hahmo on tärkeämpi kuin 0 ja 1. Ei ihminenkään käytä numeerisia laskuja koko ajan. Kaikki ajatuksemme ovat itse asiassa hahmotusta."

"Tässä ei sinänsä ole mitään uutta. Jo Aristoteles selitti, että ajattelemme assosioimalla, yhdistelemällä asioita."


Mutta ajatteleeko se kone sitten? "Ainakin siihen syntyy sisäisiä mielikuvia, joiden merkitys on sidottu ulkomaailmaan", Haikonen vastaa:

"Assosiatiivinen muisti poikkeaa tietokoneiden vakiintuneista 0/1-ohjelmista siinä, että muistin merkitys on sidottu "rautaan" eli tässä tapauksessa piikiekkoihin. Samal-la tapaa mielikuvamme on sidottu aivojen hermoverkkoon", todetaan kirjoituksessa, ilmeisesti toimittajan taholta.

Haikosen molemmat perusnäkökohdat ovat varmasti periaatteeltaan oikeita myös tarkasteltaessa todellista ajattelua. Tieto on päässämme varmasti jonkinlaisessa as-sosiatiivisessa eikä esimerkiksi digitaalisessa muodossa, ja systeemin arkkitehtuuria on tarkasteltava ylhäältä alaspäin eikä päin vastoin. Viimeksi mainittu on jo sikälikin selvää, että mitä pienemmiksi osiksi me systeemin jaamme, hermosoluiksi, synap-seiksi, välittäjäaineiksi jne., sitä laajemmalle joukolle kauempana ja kauempana inhi-millisestä ajattelusta olevia eläinryhmiä nämä peruspalikat ovat yhteisiä. Esimerkiksi simpanssin ja ihmisen perusaivosolut tuskin paljonkaan poikkeavat toisistaan, rotan synapsit ovat samanlaisia kuin näiden kehittyneempien lajien (luulisin), niitä vain on solua kohti vähemmän jne. Sen sijaan ei ole lainkaan selvää, että mielikuva olisi nimenomaan sidottu johonkin hermosoluun tai niiden ryhmään. Ajattelu ei myöskään ole mitä tahansa hahmotusta,vaan se on nimenomaan kieltä ja mm. logiikkaa käyttä- vää hahmotusta, sillä on niin "digitaalinen" (tosi/epätosi) kuin assosiatiivinenkin puolensa. Paitsi ajattelumme kieli, myös sen logiikat kehittyvät historiallisesti.

Tämä vertaus muihin lajeihin, kuten simpansseihin, jotka eivät ajattele ympäristöstä riippumattomalla tavalla kuten ihmiset, vaikka nekin orientoituvat ympäristöönsä opi-tun tiedon avulla,myöskin pääasiassa opitun ns. ärsykehierarkian ohjaamina, kertoo- kin vastauksen siihen, ajatteleeko kone vai ei: hienoimmatkaan komponentit eivät ta-kaa, että syntyisi ajattelua. Sen sijaan voi syntyä uusia tehokkaita tapoja kuvata ym-päristöä koneeseen ja kehittää tätä automaattina. Mitä enemmän mennään solu- ja komponenttitasolle, sitä enemmän se, mitä simpanssin aivoissa tapahtuu,on täsmäl- leen samaa fysikaalisesti,kemiallisesti,sähköisesti ja informatiivisestikin kuin se, mitä meidänkin aivoissamme tapahtuu. Tosin eri asiat ovat vähän eri paikoissa. Koneisto on perusteiltaan sama ja ehdollisten refleksien järjestelmän kehittämä,mutta ihminen käyttää sitä eri tavalla. Ajattelu edellyttää tietoisuutta, jossa me kielellisesti mielikuvi-amme yhdistelemme, ja "oikeiksi" eli tosiksi katsomamme johtopäätökset objekti-voimme uusiksi muistijäljiksi takaisin alitajuntaamme, josta niitä sitten voimme taas palauttaa mieleemme edelleen prosessoitaviksi.

Haikosen ja muiden tutkimus,jolle toivotan parhainta menestystä, saattaa tietysti poi-kia vaikka miten järisyttäviä parannuksia tietoteknologiaan,joskaan digitaalista laske- mista sellaiset automaatit eivät syrjäytä. Niille syntyy muita, nyt ennakoimattomiakin käyttökohteita.

Helsingin Sanomien 13.10. tiedesivulla käsitellään periaatteessa samaa kysymystä: milloin ihmisen keksimän koneen voidaan katsoa olevan älykäs? Alaotsikko antaa yhden vastauksen: "Koneille voidaan luoda historia ja persoonallisuus, mutta ei tietoisuutta."

Voidaan keskustella siitä, mitä ovat historia ja persoonallisuus,mistä kone ikään kuin "luulee" olevansa peräisin, ja mitä se itse "luulee" olevansa, ja voidaanko koneesta tällaisia termejä käyttää johtamatta "yleistä tietoisuutta" ehdoin tahdoin harhaan. Mutta tietoisuus on ilmiö,joka ikään kuin peilautuu ihmispäähän yhteiskunnan kautta, muiden kehittämän päidemme ulkopuolelle koodatun tietopohjan, palautteen (joka sekin on osattava tarvittaessa tulkita jopa valheelliseksi), paitsi ympäristön myös omien ajatusten havainnoinnin ja niiden todenperäisyyden testaamisen jne. kautta.

Koneellisen tietoisuuden kehittäminen edellyttäisi, että koneet ikään kuin eläisivät omassa yhteiskunnassaan,josta käsin ne sitten tekisivät havaintoja esimerkiksi tästä meidän yhteiskunnastamme, ja vaikuttaisivat siihen. Ei oikein vaikuta mahdolliselta, eikä välttämättä kauhean toivottavaltakaan. Ja kuten mainittu,tietoisuus on ajattelun, ja ajattelu tietoisuuden ehdoton edellytys.

 

Risto Koivula, DI, Tampere


Kulostaa "hyvältä", mutta on hölynpölyä:

http://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/tietoinen_kone_tarvi...

 

 

 

Jos halutaan ymmärtävä ja oppiva kone, sille pitää antaa aisteja, tunteita ja motiiveja - ja riittävästi aikaa harjoitella.

 

 

tunteita ja motiiveja - ja riittävästi aikaa harjoitella.

Pikkulintu pyrähtää orapihlaja-aidan läpi loukkaamatta itseään piikkeihin, vaikka tuulisi puuskaisesti. Suoritus on hämmästyttävämpi kuin äkkiseltään kuulostaa.

Jos tehtävä uskottaisiin supertietokoneelle, se ohjaisi lintua mittaamalla nopeutta ja suuntaa sekä etäisyyttä esteistä ja laskemalla kaiken aikaa uusia ohjausarvoja siiville. Tähän kone tarvitsisi koko nopeutensa. Lisäksi koneessa pitäisi olla kaikki laskentakaavat valmiiksi ohjelmoituina.

Linnusta ei ole laskijaksi. Aivosolut ovat suhteellisen hitaita, eikä edes niiden valtava rinnakkaisuus riitä korjaamaan asiaa. Aivot eivät kerta kaikkiaan ehtisi laskea tarvittavia ohjaustietoja ajoissa.

Jotenkin muutaman gramman painoiset linnunaivot kuitenkin päihittävät nykyiset supertietokoneet. Mitä aivoissa tapahtuu? Saisiko koneet yhtä tehokkaiksi?

Tekoälylle ei ole saatu maalaisjärkeä

Koneet voivat hyvinkin alkaa pärjätä aivoille,jos numerolaskentaan ja valmiiseen ohjelmakoodiin perustuvan tekoälyn sijasta saadaan tietokone itse oppimaan ja ym-märtämään. Näin uskoo tekoälytutkija Pentti Haikonen.Hän ei ole yksin: maailmalla monissa koneymmärryksen ja kognitiivisen tietojenkäsittelyn hankkeissa haluttaisiin saada aikaan ensimmäinen toimiva konetietoisuuden sovellus.

Konetietoisuuden ajatus virisi osaltaan nykyisten tekoälyohjelmien rajoittuneisuudes- ta. Ne kyllä suoriutuvat luotettavasti tarkoista ja yksitoikkoisista tehtävistä, mutta ohjelmoijaa tarvitaan aina, kun mennään ennalta ohjelmoitujen rajojen ulkopuolelle. Koneelle ei ole saatu maalaisjärkeä.

Nykyisillä tietokoneilla konetietoisuutta voi tutkia vain simuloimalla, panemalla tavalli- nen tietokone matkimaan toisella tavoin toimivaa järjestelmää.Uudet lähestymistavat tähtäävät enemmän aivojen kaltaiseen koneeseen, jossa tietoisuuden ilmiöt esiintyisivät luontaisesti.

Kokonaan toimivaa konetta Haikosella ei vielä ole,mutta joitakin järjestelmän osia on kokeiltu nykyisillä tietokoneilla ja erityisesti tätä varten rakennetuilla piiriratkaisuilla. Haikonen uskoo, että nopeuden ja suorituskyvyn läpimurto nähdään, kun käyttöön saadaan rinnakkaisia neuroverkkomikropiirejä.

 

Tietoinen kone harrastaa sisäistä puhetta

Konetietoisuuden luojan kannattaa aluksi analysoida, mistä ihmisen tietoisuus koostuu. Sen voi eritellä esimerkiksi näin:

- tietoisuus itsestä ja ympäristöstä
- käsitys menneisyydestä ja nykyhetkestä
- tietoisuus omista tarpeista ja tavoitteista
- tietoisuus omista ajatuksista.

Jotta Haikosen koneesta tulisi toimintakykyinen, sillä täytyy siis olla muistoja sekä käsitys nykyhetkestä ja mahdollisesta tulevaisuudesta. Sillä pitää olla tavoitteita ja toimintavaihtoehtoja niihin pääsemiseksi.Koneen täytyy osata etukäteen suunnitella, kuvitella ja ennakoida toimiensa mahdollisia lopputuloksia.

Tämä tarkoittaa käytännössä koneen sisäistä mielikuvavirtaa ja myös sisäistä puhet-ta, samaa, jota me käytämme. Haikosen mukaan nämä il-miöt ovat ainakin lähellä sitä, mitä ihmiset ovat kautta aikojen pitäneet tietoisena ajatteluna.

 

Saadaan robotti reagoimaan mielikuviin

Tietoiseksi koneeksi valmistettu robotti ei suorittaisi ohjelmaa mekaanisesti, käskystä toiseen. Robotti reagoisi mielikuviin, jotka perustuvat sen omien havaintojen, liikkeiden ja päämäärien vertailuun.

Jotakin tehdäkseen tällaisella koneella pitää olla motiiveja, aivan kuten ihmiselläkin. Koemme esimerkiksi nälkää, uteliaisuutta, halua ja väsymystä. Mielihyvää tuottavaa toimintaa haluamme jatkaa ja mielipahaa välttää.

Haikosen mallin mukaisella tietoisella koneella olisi tunnetilojen vastineita: robotti voi esimerkiksi ryhtyä uteliaaksi,kun akut ovat tarpeeksi täynnä ja kaikki systeemit toimi-vat eikä muuta aktiivisuutta ole. Tai jos odotettu tavoite ei toteudu,seuraa pettymystä vastaava reaktio - hyödyllinen opetus tilanteen toistumisen varalle. Motivoimalla konetta voisi myös ohjata haluttuihin suorituksiin.

Tunnetilat ovat Haikosen mallissa jatkuvasti muuttuvia reaktiotiloja.Ne muun muassa siirtävät koneen huomion kohteesta toiseen aina, kun kohteen aiheuttaman reaktion voimakkuus ylittää jonkin kynnysarvon.Tällaisia systeemireaktioita ei ole tavallisessa tietokoneessa, eikä niitä edes voida ohjelmoida siihen, koska tietokoneen piirikytkentä ei ole aivojen kaltainen systeemi.

 

Lapsuus tutustuttaa aisteihin ja kieleen

Ensimmäinen Haikosen kone tarvitsee lapsuuden eli oppimisjakson. Lapsuuden aluksi koneelle annetaan aisteja, kuten näkö, sekä alkeishahmojen tunnistuksessa tarvittavia menetelmiä.

Nämäkin vastaavat paljolti sitä, mitä ihmisaivoissa on valmiina. Vaistomme - koneen tapauksessa valmiiksi annetut osat - ohjaavat vauvaa alkuun, esimerkiksi tunnistamaan ihmiskasvoja.

Kun kehitys etenee, yhä suurempi osa aistihavainnoista perustuu oppimiseen. Aisti-havaintoja opitaan ymmärtämään yhdistämällä eri aistien antamaa tietoa. Esimerkik-si käsitys nähtyjen esineiden muodosta syntyy alun perin koskettelun ja eri kulmista katselun avulla. Esineisiin aletaan yhdistää myös käsitys niiden käytettävyydestä ja niiden arviointi vaikkapa hyviksi tai pahoiksi.

Havaintojen kohteille voidaan antaa nimiä. Pelkät nimisanat eivät kuitenkaan riitä, vaan tarvitaan muun muassa verbejä. Verbit kertovat muutoksista ja tapahtumista ja myös riippuvuussuhteista: kuka teki, mitä teki, mille teki. Sanojen käyttöön tarvitaan kielioppia.

Kielitaitoisen koneen kanssa voi keskustella, ja sitä voi opettaa sanallisesti. Tietyn pisteen jälkeen kone voi opiskella lisää kirjasta tai katsoa mallia toisten tekemisistä.

Kun ensimmäinen tietoinen kone on läpäissyt lapsuutensa, seuraavia koneita ei tarvitse enää opettaa alusta alkaen. Niiden muistiin voi ladata kopion prosessin oleellisista osista ja lopputuloksista.

 

Tietoinen ja tiedostamaton kytkeytyvät

Motoriikan kone voi oppia kuten ihminen: kokeilemalla ja leikkimällä, ensi alkuun satunnaisin liikkein. Kustakin liikkeestä jää mielikuva, joka kytkeytyy tämän liikkeen aiheuttaneisiin tiedostamattomiin liikesäätelysignaaleihin.


Myöhemmin pelkkä liikkeen mielikuva herättää vastaavat liikesäätelysignaalit. Silloin robotti voi liikuttaa esimerkiksi kättään mutkikkaasti ilman liikeratalaskentaa. Ihmisellä samaa vastaa liikemuisti.

Haikosen mukaan tässä koneelle muodostuu kytkentä tietoisen ja tiedostamattoman välille. Vastaavasti ihminen vaikkapa tarttuu kahvikuppiin tiedostamatta mitenkään omia hermosignaalejaan - puhumattakaan mistään liikeratalaskuista. Näin ihminen säästää valtavasti tietojenkäsittelykapasiteettiaan. Hän antaa maailman "laskea" eli kertoa oikeat vastaukset, jotka hän havaitsee ja oppii kokemuksen kautta.

 

Kokeillen oppinut liikkuu tehokkaasti

Tällä tavoin opetettu robotti voi päihittää nykykoneet kirkkaasti monessa sellaisessa tehtävässä, jotka ovat ihmiselle yksinkertaisia.

Esimerkiksi siirtyäkseen vaikkapa vain pari metriä perinnäinen robotti tarvitsee tark-kaa paikkatietoa infrapuna-antureilta tai GPS-laitteesta. Lisäksi reitin pitää olla val-miiksi koodattuna. Vasta tämän jälkeen robotti voi laskea, miten sen on käytettävä moottoreitaan, jotta siirtyminen toteutuisi.

Haikosen kone sen sijaan selviää oudossakin ympäristössä ihmisen tavoin. Robotti ymmärtää havaitsemansa vapaan tilan liikkumismahdollisuutena, ja jos senhetkiset tavoitteet tai uteliaisuusreaktio ovat riittävän vahvoja, robotti alkaa liikkua. Reittiä ei tarvitse etukäteen suunnitella ja laskea, vaan kone toimii tilanteen mukaan.

 

Koneella pitää olla tärkeysjärjestys

Tiedon yhdistelemisessä ja pilkkomisessa sekä mieleen painamisessa pitää päästä tasapainoon. Yksityiskohtia on valtava määrä, joten koneella täytyy olla tärkeysjär-jestys. Onnistuneet ratkaisut kannattaa ihmisen tavoin muistaa herkästi ja käyttää uudelleen.

Ihmisen muistissa säilyvät lisäksi monet epäonnistuneet yritykset, joiden turha toista-minen veisi aikaa, kun seuraavan kerran on kokeiltava samantyyppistä ratkaisua.

Ennalta annetut tunteet tai vaistot voivat Haikosen mukaan ohjata koneenkin tär-keysjärjestystä.Haikonen uskoo,että näin rakennettu kone selviää myöhemmin myös uusista tilanteista kuten ihminen: yhdistelemällä kokemuksesta hankittua tietoa, soveltamalla tunteitaan ja ennakoimalla.

 

Sopii tulipaloihin, sarsiin ja Marsiin

Filosofien iloksi konetietoisuuden kehitys voi valaista ikiaikaista tietoisuuden arvoitusta. Tämä on kuitenkin sivutuote. Varsinaisina tavoitteina ovat nykyisiä tehokkaammat robotit.

Vieraissa ja vaarallisissa oloissa tietoinen kone kykenisi itsenäiseen toimintaan. Se pelastaisi tulipalosta ihmisiä tai tavaroita, jotka ovat inhimillisille savusukeltajille liian vaarallisissa paikoissa.

Robotit eivät sairastu - eivät ainakaan ihmisen tauteihin. Yksi nykymaailman uhkakuva on superinfluenssan tyyppinen, helposti leviävä uusi tauti, johon ei ole vielä lääkitystä. Hoivarobotti toimisi epidemioissa, joissa hoitavat ihmiset olisivat kuolemanvaarassa.

Marsissa robotti osaisi paitsi liikkua itsenäisesti myös etsiä uteliaisuuttaan kiihottavia kohteita, jotka samalla olisivat tieteellisesti mielenkiintoisia.

Jeff Hawkins,Palm Pilot -tietokoneen keksijä,on sanonut kirjassaan On Intelligence, että "kymmenen vuoden sisällä nämä koneet ovat teknologian ja tieteen kuumimpia aloja". Haikosen mukaan Suomella on vielä mahdollisuus olla maailman eturivin mai-ta kognitiivisen teknologian tutkimuksessa ja soveltamisessa, jos alaan satsataan.

 


Risto Kaivola on tekniikan lisensiaatti ja entinen toimittaja, nykyinen Nokian akustiikkasuunnittelija.

Asiantuntija, tekniikan tohtori Pentti O.A. Haikonen tutkii tekoälyä Nokian tutkimus- keskuksessa. Haikonen on myös kirjoittanut kirjan The Cognitive Approach to Conscious Machines (Imprint Academic, UK, 2003)

Lisätietoja konetietoisuuden taustoista: http://en.wikipedia.org/wiki/Artificial_consciousness

Aiheesta aiemmin: Kun robotti ihmismäistyy, Tiede 5/03, s. 30-32.


Teksti myös nettiarkistossa: http://www.tiede.fi/arkisto/artikkeli.php?id=380&vl=2003

 

Miten kohdella konetta?

Jos Atorox on ihminen, onko sen pahoinpitely tai tappaminen samanlainen eettinen vääryys kuin ihmisen tappaminen? kysyy filosofi Timo Airaksinen tuoreessa kirjassa Ihmiskoneen tulevaisuus (WSOY 2006). Robottietiikka vaatii vastausta, hän painottaa.

Kirjailija Aarne Haapakoski (1904-1961) eli nimimerkki Outsider loi 1940-luvulla mielikuvituksessaan Atorox-robotin. Tarinassa nerokas professori Mitax kopioi robottiin ihmisaivojen täydelliset "sähkövärähtelykuvat".

Nyt kysymys kehittyneiden koneiden kohtelusta on siirtynyt fantasiasta akateemiseen tieteeseen.

Tekoälytutkija Pentti Haikonen puhuu "robotin lapsuudesta". Ihmisen ominaisuuksia vain siirretään opetuksen avulla, ei "aivofilmillä", kuten Atoroxin tapauksessa.

Ei edes tarvitse odottaa Atoroxin tasoista tekniikkaa,ennen kuin eettiset ongelmat tu-levat vastaan. Kysymys ei kuulu "voivatko ne järkeillä?" eikä myöskään "voivatko ne puhua?" vaan "voivatko ne kärsiä?", julisti brittiläinen filosofi ja juristi Jeremy Bent-ham (1748-1832) jo vuonna 1789 kirjassaan Moraalin ja lainsäädännön periaatteet.

Bentham puhui eläinten oikeuksista, mutta muuttuuko asia miksikään, jos sanan "eläin" tilalle pannaan sana "kone"?

 

Kettutytöistä konetyttöihin

Joidenkin tutkijoiden mielestä edes kärsimisen kyky ei ole tarpeen. Yhdysvalloissa pidettiin 1970-luvun alussa oikeudenkäynti, jossa ympäristöjärjestö Sierra Club ajoi eräässä Nevadan laaksossa kasvavien puiden asiaa. Puut - tai pitäisikö sanoa pui-den puolustajat - hävisivät jutun tuomariäänin 4-3. Kolme tuomaria oli siis valmis an-tamaan puille oikeuksia. Oikeustieteen professori Christopher D. Stone Etelä-Kali-fornian yliopistosta julkaisi vuonna 1972 artikkelin otsikolla "Tulisiko puiden saada oikeudellinen asema? Kohti luontokappaleiden laillisia oikeuksia".

Seuraava askel on sanoa,että oikeuksia pitää olla elottomillakin esineillä. Brittiläinen moraalifilosofian professori Mary Midgley julistikin jo 1980-luvulla,että meillä on mo-raalisia velvoitteita kuolemaa,jälkimaailmaa, lapsia,mielenvikaisia,ihmisen ja muiden sikiöitä,tuntevia ja tunteettomia eläimiä,kasveja,tehtyjä tai luonnonmukaisia elottomia esineitä, järjestelmiä (perhettä, lajia, maata, elonkehää), omaa itseä sekä Jumalaa kohtaan (lainaus Luc Ferryn ym. kirjasta Uusi ekologinen järjestys, Expertise 1993).

Filosofinen keskustelu ennakoi tulevaa.Kaksisataa vuotta Benthamin jälkeen kettuty- töt iskivät turkistarhoihin ja metsien suojelijat sitoivat itsensä puihin. Kohta näemme ehkä konetyttöjä, jotka päästävät robotteja ulos tehtaista tai lukitsevat itsensä koneisiin.

 

Moraaliongelmia koneilla ja ihmisillä

Yhtä tärkeää kuin ihmisen suhtautuminen koneeseen on koneen suhtautuminen ih-miseen.Itsenäinen ja utelias robotti,jolta puuttuvat moraaliset tunteet,voi tappaa ihmi-sen tutkiakseen, mitä hänen sisällään on.Tai kone voi keksiä, kuten tietokone HAL Arthur C.Clarken romaanissa 2001:Avaruusseikkailu,että ihminen on häiriö, joka on parasta raivata pois.

Tieteiskirjailija Isaac Asimov (1920-1992) laati kaukonäköisesti jo vuonna 1942 roboteille kolme lakia. Ensimmäisen lain mukaan robotti ei saa vahingoittaa ihmistä. Toiseksi robotin on noudatettava ihmisen käskyä, paitsi jos ensimmäisen lain täyttäminen vaarantuu. Kolmanneksi robotin on suojeltava itseään, kunhan kahta ensimmäistä lakia ei tällöin rikota.

Koneiden oikeudet ovat yksi ongelma ja koneiden moraali toinen. Kolmas ja kenties suurin ongelma on se, mitä ihmiset tekevät robottien avulla toisilleen. Asimovin Alas-tomassa auringossa, joka ilmestyi vuonna 1956,ihminen antaa kahdelle robotille teh-tävän. Erikseen suoritukset ovat vaarattomia, mutta yhdessä ne aiheuttavat toisen ihmisen kuoleman. Robotiikan lakeja noudatetaan,mutta tuloksena on silti murha.


Kirjoittaja Kalevi Rantanen on teknistä luovuutta tutkiva diplomi-insinööri, tietokirjoittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

http://hameemmias.vuodatus.net/lue/2015/09/tieteellinen-vallankumou...

http://hameemmias.vuodatus.net/lue/2013/11/kansan-aani-2-2013-puosk...

http://hameemmias.vuodatus.net/lue/2014/11/unet-kasetille-tietoyhte...


http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/emme-tarvitse-eu-n-...

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/saatanan-ylen-prisma-mik-sontakasa-daniel-kahnemannin

 

 

http://www.aalto.fi/fi/midcom-serveattachmentguid-1e4c66697f50d52c66611e48992db3bcb01db3fdb3f/doctoral_dissertation_asta_raami.pdf

 

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/n-in-roistovaltiossa-rotumurhapeilineuroonoitieteen-tuuttaaja

 

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/yle-suoltaa-fasistista-v-rennetty-aivorasismia-muka-tieteen

 

http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/clintonin-perheen-p...

http://hameemmias.vuodatus.net/lue/2014/09/aivokaapelitelepatia-on-...

Tämän Apunen bannasiAamulehdestä:

 

http://hameemmias.vuodatus.net/lue/2015/12/paviaanin-kasitteellinen-ajattelu-ei-oikein-vakuuta-2001

 

https://www.theguardian.com/technology/2015/jul/27/musk-wozniak-hawking-ban-ai-autonomous-weapons?CMP=share_btn_fb

 

Musk, Wozniak and Hawking urge ban on warfare AI and autonomous weapons

More than 1,000 experts and leading robotics researchers sign open letter warning of military artificial intelligence arms race

 
 

terminator

 

Over 1,000 leading experts in artificial intelligence have signed an open letter calling for a ban on military AI development and autonomous weapons, as depicted within the Terminator sci-fi franchise. Photograph: Moviestore/REX Shutterstock

Over 1,000 high-profile artificial intelligence experts and leading researchers have signed an open letter warning of a “military artificial intelligence arms race” and calling for a ban on “offensive autonomous weapons”.

The letter, presented at the International Joint Conference on Artificial Intelligence in Buenos Aires, Argentina, was signed by Tesla’s Elon Musk, Apple co-founder Steve Wozniak, Google DeepMind chief executive Demis Hassabis and professor Stephen Hawking along with 1,000 AI and robotics researchers.

The letter states: “AI technology has reached a point where the deployment of [auto-nomous weapons] is – practically if not legally – feasible within years, not decades, and the stakes are high: autonomous weapons have been described as the third revolution in warfare, after gunpowder and nuclear arms.”

The authors argue that AI can be used to make the battlefield a safer place for mili-tary personnel,but that offensive weapons that operate on their own would lower the threshold of going to battle and result in greater loss of human life.

Should one military power start developing systems capable of selecting targets and operating autonomously without direct human control, it would start an arms race si-milar to the one for the atom bomb,the authors argue.Unlike nuclear weapons, how-ever, AI requires no specific hard-to-create materials and will be difficult to monitor.

“The endpoint of this technological trajectory is obvious: autonomous weapons will become the Kalashnikovs of tomorrow. The   question for humanity today is whether to start a global AI arms race or to prevent it from starting,” said the authors.

Toby Walsh, professor of AI at the University of New South Wales said: “We need to make a decision today that will shape our future and determine whether we follow a path of good.We support the call by a number of different humanitarian organisations for a UN ban on offensive autonomous weapons,similar to the recent ban on blinding lasers.”

 

Musk and Hawking have warned that AI is “our biggest existential threat” and that the development of full AI could “spell the end of the human race”. But others, inclu-ding Wozniak have recently changed their minds on AI, with the Apple co-founder saying that robots would be good for humans, making them like the “family pet and taken care of all the time”.

At a UN conference in Geneva in April discussing the future of weaponry, including so-called “killer robots”, the UK opposed a ban on the development of autonomous weapons, despite calls from various pressure groups,including the Campaign to Stop Killer Robots.

The Guardian view on robots as weapons: the human factor

DeepMind: ‘Artificial intelligence is a tool that humans can control and direct’

Since you’re here …

… we have a small favour to ask. More people are reading the Guardian than ever but advertising revenues across the media are falling fast. And unlike many news or-ganisations, we haven’t put up a paywall – we want to keep our journalism as open as we can. So you can see why we need to ask for your help. The Guardian’s inde-pendent, investigative journalism takes a lot of time, money and hard work to pro-duce. But we do it because we believe our perspective matters – because it might well be your perspective, too.

I appreciate there not being a paywall: it is more democratic for the media to be available for all and not a commodity to be purchased by a few.I’m happy to make a contribution so others with less means still have access to information. Thomasine F-R.

If everyone who reads our reporting, who likes it, helps to support it, our future would be much more secure.

***

http://www.talouselama.fi/uutiset/elon-musk-varoittaa-jalleen-tekoalysta-paljon-suurempi-riski-kuin-pohjois-korea-6668795
 

 
Tekoäly
 
Elon Musk varoittaa jälleen tekoälystä - "Paljon suurempi riski kuin Pohjois-Korea"
 
Talouselämä 14.8. 09:42
 

EPA/ULISES RUIZ BASURTO

Elon Musk

 

Muun muassa Teslan toimitusjohtajana tutuksi tullut Elon Musk otti viikonloppuna kantaa lempiaiheeseensa. Musk julkaisi viikonloppuna Twitterissä selväsanaisen kannanoton,jonka oheen liitti kuvan julisteesta,jossa lukee:"Lopulta koneet voittavat".

"Jos et ole huolestunut tekoälyn turvallisuudesta, sinun pitäisi olla. Paljon suurempi riski kuin Pohjois-Korea", Musk twiittasi.

Nobody likes being regulated, but everything (cars, planes, food, drugs, etc) that's a danger to the public is regulated. AI should be too.

Musk on yksi uuden teknologian näkyvimmistä kriitikoista. Hän on jo aiemmin kutsunut tekoälyn hallitsematonta kehitystä suurimmaksi huolenaiheekseen.

Heinäkuussa Musk otti aiheesta yhteenFacebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerbergin kanssa.

 

***

 

https://nypost.com/2022/02/10/elon-musks-neuralink-allegedly-subjected-monkeys-to-extreme-suffering/

 

Elon Musk’s Neuralink allegedly subjected monkeys to ‘extreme suffering’

February 10, 2022

 

Screenshot_2022-02-14%20Elon%20Musk%E2%8

Elon Musk’s brain-chip company Neuralink is facing a legal challenge from an animal rights group that has accused the company of subjecting monkeys to “extreme suffering” during years of gruesome experiments.

Neuralink’s brain chips — which Musk claims will one day make humans hyper-intel-ligent and let paralyzed people walk again — were implanted in monkeys’ brains du-ring a series of tests at the University of California, Davis from 2017 to 2020, accor-ding to a compliant from the Physicians Committee for Responsible Medicine filed with the the US Department of Agriculture on Thursday. 

In one example, a monkey was allegedly found missing some of its fingers and toes “possibly from self-mutilation or some other unspecified trauma.” The monkey was later killed during a “terminal procedure,” the group said in a copy of the complaint shared with The Post. 

In another case, a monkey had holes drilled in its skull and electrodes implanted into its brain, then allegedly developed a bloody skin infection and had to be euthanized, according to the complaint.

In a third instance, a female macaque monkey had electrodes implanted into its brain, then was overcome with vomiting, retching and gasping. Days later, resear-chers wrote that the animal “appeared to collapse from exhaustion/fatigue” and was subsequently euthanized. An autopsy then showed the monkey had suffered from a brain hemorrhage, according to the report. 

Monkeys

The experiments involved drilling holes in monkeys’ brains, leading to fatal infections and other deadly side effects, according to the complaint.Xinhua News Agency via Getty Ima

elon-musk_21-2.jpg

Elon Musk’s Neuralink conducted gruesome tests on monkeys for years, according to a new complaint from an animal rights group.

Anadolu Agency via Getty Images

The experiments involved 23 monkeys in all. At least 15 of them died or were eutha-nized by 2020, according to the group, which based the report on records released through California’s open records law. 

“Pretty much every single monkey that had had implants put in their head suffered from pretty debilitating health effects,” Jeremy Beckham, the Physicians Committee for Responsible Medicine’s research advocacy director, told The Post. “They were, frankly, maiming and killing the animals.”

The macabre report comes as Neuralink plans to begin its first human tests. Musk said in December that he wants to start human trials for the devices in 2022 and the company posted a job listing for a clinical trial director this January. 

The group behind the report, the Physicians Committee for Responsible Medicine, advocates for veganism and alternatives to animal testing - positions that have sometimes put the group at odds with the American Medical Association. It has also previously received funding from controversial animal rights group PETA, The Guardian reported.

Neuralink-experiment-97.jpg

Elon Musk wants to start human testing of Neuralink brain chips this year.

SOPA Images/LightRocket via Gett

 

The group doesn’t currently have “any relationship with PETA” but sometimes works on overlapping issues, Beckham said.

The organization is accusing Neuralink and UC Davis of nine violations of the federal Animal Welfare Act — a federal measure designed to reduce suffering during animal experiments. 

“Many, if not all, of the monkeys experienced extreme suffering as a result of inade-quate animal care and the highly invasive experimental head implants during the ex-periments, which were performed in pursuit of developing what Neuralink and Elon Musk have publicly described as a ‘brain-machine interface,’” the group wrote in its complaint to the USDA.

“These highly invasive implants and their associated hardware, which are inserted in the brain after drilling holes in the animals’ skulls, have produced recurring infections in the animals, significantly compromising their health, as well as the integrity of the research.”

https://youtu.be/rsCul1sp4hQ

The group is also suing UC Davis in an attempt to make them release more photos, videos and information about the monkeys under California’s public records laws.

The alleged abuses come in stark contrast to publicly shared materials from Neura-link. In a video posted on YouTube last April, the company showed a healthy and happy-seeming monkey playing the video game Pong with its brain. 

A UC Davis spokesperson told The Post that its work with Neuralink ended in 2020 and that the university’s Institutional Animal Care and Use Committee had “thoroughly reviewed and approved” its project with Neuralink. 

Elon Musk says Neuralink will one day cure paralysis and make humans smarter.Getty Images

“We strive to provide the best possible care to animals in our charge",the spokesper-son added. “Animal research is strictly regulated,and UC Davis follows all applicable laws and regulations including those of the U.S. Department of Agriculture.”

Neuralink didn’t immediately return a request for comment from The Post.

 

 

***

 

http://www.talouselama.fi/uutiset/onnistuuko-imurimiljardoori-james-dyson-71-kehittamaan-teslan-tappajan-valtio-tukee-sahkoautohanketta-16-miljoonalla-punnalla-6679638

 

Onnistuuko imurimiljardööri James Dyson, 71, kehittämään Teslan-tappajan? Valtio tukee sähköautohanketta 16 miljoonalla punnalla

Tarja Kuittinen 28.9. 13:52
 Maurizio Gambarini
James Dyson

Ensin hän kehitti pölypussittoman imurin, sitten hanan ja kuivurin yhdistelmän, joka näyttää lentokoneelta.

Nyt James Dyson, 71, haluaa kehittää sähköauton, jonka avulla päästöt vähenisivät.

Suunnitelmat sähköauton kehittämisestä lipsahtivat julkisuuteen jo vuosi sitten, kun Britannia julkisti kehittämissunnitelmassa. Alueellisten suunnitelmien yhteydessä kerrottiin, että Dysonin Malmesburyn tehtaalle myönnetään akkuteknologian kehittämiseen jopa 16 miljoonaa puntaa avustusta.

 
 

Keskiviikkona James Dyson vihdoin vahvisti yhtiönsä kehittelevän omaa sähköautoa. Hän kertoi suunnitelleensa hanketta vuodesta 1998 lähtien.

Projektiin on varattu hulppeat 2 miljardia puntaa rahaa. Työntekijöilleen lähettämäs-sään sähköpostissa Dyson vetosi henkilökuntaansa, jotta nämä pysyisivät hiljaa suunnitelmien yksityiskohdista, sillä kilpailu alalla on kovaa. Myös esimerkiksi Volvo on kehittelemässä omaa sähköautomallia, jonka pitäisi tulla markkinoille 2019.

Dyson kaavailee tuovansa oman sähköautonsa markkinoille 2020.

Dysonin mukaan 400-henkinen insinööritiimi on käyttänyt jo 2,5 vuotta salaisen pro-jektin parissa. Tiimi on kehitellyt uudenlaista akkua Malmesburyn tehtaalla Lounais-Englannissa. Akku toimisi ilmeisesti ilman nestemäistä elektrolyyttiä ja olisi näin erilainen kuin litiumakut, jollaisia esimerkiksi Tesla käyttää.

Dysonin mukaan uudenlaiset akut olisivat turvallisempia,sillä ne eivät kuumenisi niin herkästi, latautuisivat nopeammin ja olisivat mahdollisesti vielä tehokkaampia kuin litiumakut.

 

Dysonin malli tulisi olemaan kallis ja kilpailisi näin Teslan varustellumpien mallien kanssa.

"Se ei tule olemaan urheiluauto", James Dyson kuitenkin totesi.

***

 

https://www.pirkanblogit.fi/2019/risto-koivula/mita-wittua-venajan-uusi-avaruusfirmanjohtaja-toimittaja-dmitri-rogozin-elon-muskeja/

 

MITÄ WITTUA, Venäjän uusi avaruusjohtaja TOIMITTAJA Dmitri Rogozin: ”Elon Muskeja” ???!!!

Venäjän uusi avaruusfirmanjohtaja toimittaja Dmitri Rogozin ”kaipaa Elon Muskeja”…?

https://www.gazeta.ru/science/2019/05/23_a_12372853.shtml?utm_source=push

«Вы меня не путайте с Маском»: новые шутки от Рогозина

”Älkää sekoittako minua Muskiin”: uusia Rogozin-vitsejä…

Screenshot_2019-05-26%20%C2%AB%D0%92%D1%


Рогозин выступил за создание русских Илонов Масков

Rogozin esiintyi ”uusien Elon Muskien luomiseksi”…

Отдел «Наука» 24.05.2019, 00:26

 

 

Какой секрет хранит Илон Маск, чем хороши космические трамваи и как в Роскосмосе реагируют на юродивых — «Газета.Ru» понаблюдала за лекцией Дмитрия Рогозина перед студентами МГУ.

Mikä on Elon Muskin salaisuus, missä suhteessa avaruusalukset ovat hyviä ja miten Roskosmosissa reagoidaan typeryyksiin – ”Gazeta.Ru” tuumeili Dmitri Rogozinin luennon jälkeen Moskovan yliopiston opiskelijoiden edessä.
… ”

https://fi.wikipedia.org/wiki/Dmitri_Rogozin

Dmitri Olegovitš Rogozin (ven. Дмитрий Олегович Рогозин, s. 21. joulukuuta 1963, Moskova) venäläinen poliitikko. Hän edusti duumassa kansallispatrioottista Rodina-puoluetta. Rogozin nimitettiin alkuvuodesta 2008 Venäjän NATO-edustajak-si. Joulukuussa 2011 Rogozinista tuli varapääministeri Venäjän hallitukseen vastuualueenaan puolustusteollisuus.

Rogozin valmistui Moskovan valtionyliopistosta 1986 journalismin alalta. Hän sai toisen tutkinnon 1988 taloustieteestä sekä 1996 filosofian tohtorin arvon.

Rogozin oli 1990-luvun alussa mukana useissa poliittisissa liikkeissä. …

Rogozin oli Euroopan neuvoston parlamentaarisen kokouksen (PACE) Venäjän edustajana. Venäjältä evättiin vuodeksi äänivalta hänen arvosteltuaan PACE:a sen tuomittua Tšetšenian sodan.

In May 2018, Putin selected Rogozin to be the head of Roskosmos, the Russian state space agency for two decades after the early 1990s and, in the past few years, transformed by Rogozin from a state agency into a state corporation. [4] ”

Jokainen alakoululainenkin tietää, että ”Elon Muskin salaisuus” on tasan sama kuin Microsoftinkin: ATK:tuotteiden (Pay Pal) ylihinnoittelu ja monopoliasemaan ajaminen valtion avulla…

23 мая Московский государственный университет посетил глава Роскосмоса Дмитрий Рогозин, который выступил в Шуваловском корпусе с лекцией «Транс-формация Роскосмоса», подведя своеобразный итог году своего пребывания на посту главы госкорпорации.

23. toukokuuta Moskovan Valtionyliopistossa vieraili Roskosmosin johtaja Dmitri Ro-gozin, joka esiintyi Shuvalovksin rakennuksessa luennolla ”Roskosmosin muodon-muutos”, theden omintakeisen yhteenvedon ajastaan sen johtajan paikalla (viime toukokuusta, T.).

Мероприятие было анонсировано заранее, на него пригласили журналистов, однако незадолго до лекции,как сообщили в пресс-службе Роскосмоса, решили ограничить допуск СМИ.Сначала это объяснили просьбой якобы самого Дмит- рия Рогозина, затем – переполненностью зала.Зал оказался не полон, но жур- налистов, в том числе «Газеты.Ru» и МК, из соответствующего списка, видимо, на всякий случай, вычеркнули.

Tapahtumasta oli ilmoitettu ennakkoon,sinne kutsuttiin toimittajia,mutta vähän ennen luentoa, kuten Roskosmosin lehdistöpalvelu ilmoitti, päätettiin rajoittaa joukkotiedo-tusvälineiden pääsyä paikalle. Ensin tätä selitettiin muka Rogozinin omalla pyynnöl-lä, sittemmin salin yliporukalla. Sali ei kuitenkaan ollut täynnä, mutta toimittajia, Gazeta.Ru:n siinä ohessa, joka tapuksessa raakattiin.

Ректор МГУ Виктор Садовничий обстоятельно представил высокопоставленно-го гостя, рассказав о его журналистском образовании, владении пятью языками и о том,что Рогозин - мастер спорта по гандболу. Гость поблагодарил за приглашение и сообщил, что поддержать его пришла супруга Татьяна, как и он, выпускник МГУ. ”

MVU:n rehtori Victor Sadovnitshi  esitteli korkean vieraan kertoen hänen journalistin sivistyksestään,viiden kielen taidostaan ja siitä,että Rogozin on mestariurheilija käsi- pallossa. Vieras kiitti kutsusta ja sanoi, että häntä kannustamaan saapui myös vaimo Tatjana, joka hänkin on MVU:n kasvatti.

Говоря об успехах вверенной ему госкорпорации, Рогозин сообщил об извест-ных всем аспектах ее деятельности — разработке и производстве спутников, гражданских и военных ракет, всей линейки ракетных двигателей.

Puhuessaan hänen johtoonsa uskotun valtionyhtymän menestyksistä Rogozin kertoi kaikille tuttuja seikkoja sen toiminnasta: satelliittien, siviili- ja sotilasrakettien ja liikkuvien rakettialustojen kehittämisestä ja tuotannosta.

Как всегда, особого внимания удостоился двигатель РД-180, кото- рый Россия поставляет в США для ракет Atlas V. Дмитрий Рогозин постоянно вспоминает про эти двигатели с 2014 года, говоря об антироссийских санкциях, сказал и в этот раз. «85 успешных пусков — это уникальная статистика.

Несмотря на санкции, страна-родоначальник санкций продолжает покупать их», — похвалился он.

Kuten aina erityistä huomiota sai RD-180-rakettimoottori, joita Venäjä toimittaa USA:lle Atlas V -raketeille.Dmitri Rogozin on jatkuvasti muistuttanut näistä rakenteis-ta vuodesta 2014 puhuessaan Venäjän-vastaisista pakotteista ja mainitsi taas. ” 85 onnistunutta laukaisua on tilastollisesti ainutlaatuinen saavutus. Pakotteista huolimatta niiden  asettajavaltio jatkaa niiden ostamista ”

При этом ряд стран обратились к России с предложением по закупкам ракетных двигателей РД-120, которые ранее использовались на российско-украинских ракетах «Зенит».

Tässä yhteydessä joukko muita maita kääntyi Venäjän puoleen näiden rakettimoot-toreiden ostopyynnöin, joita aikaisemmin käytettiin venäläis-ukrainalaisissa Zenit-raketeissa.

На встрече присутствовали студенты и аспиранты — многие пришли задать действительно интересующие их вопросы, кто-то наверняка ждал, какие новые «шутеечки» выдаст на тему политики и Илона Маска Дмитрий Рогозин. И именно в этом он ожидания оправдал.


Tapaamisessa oli paikalla opiskelijoita ja aspirantteja - monet saapuivat kuullakseen itseään kiinostavia vastauksia, joku varmaan odotti, millaisia uusia ”vitsejä” aiheesta ”poliitikot ja Elon Musk” Dmitri Rogozin päästelee. Ja tässä nimenomaisessa suhteessa hän täytti odotukset.

Рогозин попытался удивить студентов, поведав,что 51% трамваев в России делает Роскосмос на Усть-Катавском вагоностроительном заводе, половину производства там составляет космическая и оборонная тематика, половину — городской транспорт.

Rogozin pyrki ihmetyttämään opiskelijoita sanoen että 51% Venäjän raitiovaunuista teke Roskosmos Yst-Katavskin vaunutehtaalla, puolet tuotannosta koostuu siellä avaruus- ja toinen puoli kaupunkiliikenteestä.

Кстати, именно на этом заводе в феврале были выступления рабочих, которым резко сократили зарплату на фоне отсутствия заказов.

Juuri näillä tehteilla muuten oli helmikuussa työläisten esiintymisiä, joiden palkkaa huomattavasti piennennettiin tilausten vähyyden takia.

И именно туда летал глава Госкорпорации, потратив на самолет 6 млн рублей, чем вызвал еще больший гнев заводчан.

Ja juuri sinne lensi Valtionyhtymän johtaja tuhlattuaan lentokoneeseen 6 miljoonaa ruplaa, mikä herätti tehtaalaisissa suurta kiukkua.

Тогда глава пресс-службы Роскосмоса Владимир Устименко назвал эту информацию «инсинуацией», хотя основана она была на данных госзакупок.

Silloin Roskosmosin tiedostusjohtaja Vladimir Ystimenko nimitti tätä tietoa ”herjaukseksi”, vaikka se perustui valtion hankintatietoihin.

Кстати, как сообщили источники «Газеты.Ru» на заводе, дела там после подня- той шумихи пошли в гору.«Журналисты подняли «кипеш» на всю страну,про на- ши трамваи заговорили.Да и наше начальство шевелиться начало, на конкурсы выходить», - сообщил один из рабочих.Впрочем,эти детали в лекцию не вошли, зато Рогозин приоткрыл завесу тайны над беспилотным трамваем, который он анонсировал в начале весны, показав ролик с транспортом будущего.
 
Muuten, kuten ”Gazeta.Ru:n” lähteet tehtaalla ovat tiedottaneet, asiat siellä nostetun kohun jälkeen lähtivät vastamäkeen. ”Toimittajat nostivat kohun koko maassa, raitio-vaunuistammekin alettiin puhua. Ja meidän johtommekin alkoi mennä konkurssin suuntaan”, anoi eräs työläisistä. Muuten, nämä ykstyiskohdat eivät sisältyneet luen-toon, sitä vastoin Rogozin avasi verhoa OHJAAJATTOMAN RAITIOVAUNUN suuntaan, josta hän ilmoitti alkukeväästä, tulevaisuuden liikenteeseen.
 

«Если трамвай в беспилотном варианте появится — то нам будет не стыдно за него. Надо не просто такие трамваи поставлять, но и создавать всю структуру, использовать наши таланты для создания такой городской среды», отметил он.

”Jos raitiovaunu tulee ohjaajattomana mallina – niin meidän ei tarvitse hävetä sitä. Ei tarvitse vain hankkia sellaisia vaunuja vaan koko struktuuri, käyttää taitomme sellaisen kaupunkiympäristön luomiseen”, hän huomautti.

Рогозин рассказал, что в планах корпорации работа над ракетой с возвращае- мыми ступенями,в которой будут использованы метановые двигатели.«Это кра-сивый «карандаш» такой, это ракета, которая будет состоять из в два с полови- ной раза меньшего количества деталей, она будет дешевле, ориентированной ракетой многоразового использования с возвращением ступеней. И эту работу мы планируем как можно быстрее открыть», — сказал Рогозин.

Rogozin kertoi, että korporaation suunnitelmissa on työ palautettavavaiheisten raket- tien parissa, joissatullaan käytämään metaanimoottoreita. ”Mikä hieno ”lyjykynä” sel-lainen on, tämä raketti, joka tulee koostumaan kaksi ja puoli kertaa vähäisemmästä määrästä osia, se tulee olemaan halvempi, monikertakäyttöinen ohjattava raketti pa-lautettavin vaihein. Ja tämän työn me aiomme mahdollisimman pian aloittaa,” sanoi Rogozin.

Вновь пробежавшись по лунным планам России на ближайшие 10 лет, Рогозин назвал лунную программу США «сплошными шараханьями» между разными планами. «Возьмите лунную программу США - это же сплошные шараханья, то они туда летят, то сюда», - сказал он,имея в виду проект создания окололунной базы Gateway и новые планы NASA отправить туда астронавтов к 2024 году.

Käytyään läpi Venäjän kuulentosuunnitelmaa lähemmän 10 vuoden aikana Rpgpzin nimitti USA:n kuuohjelmaa ”täydeksi puokkoiluksi” erilaisten suunnitelmien välillä. ”Otetaan USA:n kuuohjelma, se on pelkää sähellystä -välillälentävät sinne, välillä tänne”, hän sanoi, tarkoittaen Kuutakiertävää Gateway-satelliittihanketta ja NASAn uusia suunnitelmia viedä sinne astronaitteja vuonna 2024.

Рогозин не стал избегать темы неудач и аварий, сам напомнив о недавнем ЧП на Воронежском механическом заводе,где из-за брака пришлось переделывать 71 двигатель ракет «Протон».Правда,назвал он это почему-то «аварией», хотя ни к какой аварии эта серьезная ситуация не привела,

а привела к огромному ущербу и посадке начальника одного из цехов.

Rogozin ei voinut väistää kysymystä epäonnistumista ja onnettomuuksista, mainiten itse Voronezhin konepajan tapauksen, jossa vian takia piti uudelleenrakentaa 71 Proton-rakettimoottoria. Totta, hän totesi, onnettomuuden takia, vaikka tämä tilanne ei johtanut mihinkään onnettomuuteen,

mutta johti mittavaan vahinkoon ja erään työpiteen johtajan vangitsemiseen.

Напомнил он и об осенней аварии ракеты «Союз»,в которой лишь система спасения смогла сохранить жизни двух космонавтов. И тут Рогозин повторил мысль,обычно звучащую из уст критиков Роскосмоса - что самая надежная тех-ника в космической отрасли подводит, если ею занимаются ненадежные люди.

Hän muistutti syksyisestä Sojuz-raketin onnettomuudesta,jossa vain pelastuslaitteis-to mahdollisti kahden kosmonautin hengen pelastumisen. Ja tässä Rogozin toisti Roskosmosin arvostelijoisen tavallisen ajatuksen, että luotettavinkin tekniikka pettää avaruusektorilla – jos sitä käyttävät epäluotettvat ihmiset!

«Качество космической техники определяется качеством людей. Что касается это аварии, то мы докопались до руды», - заявил он об итогах расследования. ”

”Avaruustekniikan taso määräytyy ihmisten tasosta. Mitä tulee tähän vahinkoo, sen me tutkimme pohjia myöten”, sanoi haä tutkimustentuloksista.

Правда, уже под конец лекции Рогозин сделал совершенно противоположное заявление,фактически обвинив в авариях Роскосмоса все-таки не людей, а тех-нику.Сказал он это,призвав коллег не реагировать на «информационные атаки» и «юродивых», которые кричат «прости нас Юра». «Не надо реагировать, надо делать свое дело. Надо пройти этот сложный путь еще полтора года, когда тех-ника перестанет нас подводить»,- вступил с самим собой в противоречие глава госкорпорации.

При этом, говоря о запускаемых спутниках, Рогозин порадовался их долгой рaботоспособности, оценив их срок службы от 7 до 15 лет. Такими успехами может разве что похвастаться радиотелескоп «Радиоастрон»,который перестал работать лишь недавно, проведя на орбите более 7 лет.

А вот спутники «Ресурс-П», не отработавшие и пяти гарантийных лет, явно не вписываются в приведенную статистику.

Мало кто сомневался, что Илон Маск станет одним из тем обсуждения в ходе лекции. Надо отдать должное,имя Маска не стало табуированным у нынешнего главы Роскосмоса, как это было у его предшественника Игоря Комарова.

Vain harvat epäilivät, että Elon Musk on yksi luennossa käsiteltävä aihe. Pitää antaa tunnustusta, ettei nykyinen Roskosmosin johtaja ei pidä Muskin nimeä tabuna kuten se oli hänen edeltäjänsä Igor Komarovin (”Hyttysen”) aikana.

И действительно, Рогозин в очередной раз напомнил, почему, по его мнению, отечественные «Протоны» перестали конкурировать с дешевыми ракетами американского миллиардера. «Мы продавали «Протон» за $100 млн, Space X продает в два раза дешевле, - заявил Рогозин. - Но реальную стоимость Falcon 9 я не знаю. И Маск не знает».

Ja todellakin, Rogozin huomautti,miksi hänen mielestään kotimaiset ”Protonit” lakkasivat kilpailemasta amerikkalaisen miljardöörin halpojen rakettien kanssa. ”Me myimme Protonia 100 miljoonalla dollarilla,Space X myy puolta halvemmalla, sanoi Rogozin. Mutta Falcon 9:n todellista hintaa en tiedä. Eikä Musk itsekään tiedä!

Рогозин в очередной раз заявил, что США намеренно сбивают цены на рынке пусковых услуг за счет того,

что Пентагон платит за пуски у Маска «в три раза больше, чем на рынке», и это называется демпинг.

Rogozin tiedotti, että USA määrätietoisesti polkee laukaisulaitteistojen markkinahintoja siksi, siksi

että Pentagon maksaa laukaisusta ”kolme kertaa enemmän kuin markkinoilla”, ja että tätä nimitetään dumpingiksi.

Эти расчеты ранее неоднократно оспаривались различными экспертами – учи-тывая, сколь малую часть военных пусков составляют контракты Маска, пред-ставить, что «переплаты» Пентагона способны обрушить рынок, довольно про-блематично. Впрочем, сторонников американского заговора против Роскосмоса эта логика не останавливает, и Рогозин продолжает рассказывать об этом.

«Цель их одна — вытеснить Россию с рынка», — повторил он.

Nämä laskelmat on usein tarkitsettu erilaisten spesialistien toimesta – jotka ovat ottaneet huomioon, kuinka pieni osa sotilaslaukaisuista on Muskin kontrahteja, tar-koittaa, että Pentagonit ylihinnat rikkovat markkinat, perin ongelmallisesti. Muuten, amerikkalaisen Roskosmosin-vastaisen sopimuksen puolustajia tämä logiikka ei pidättele, ja Rogozin kertoo tästä edelleen.

Первая подготовленная шутка от Рогозина оказалась связана с совместной с европейцами миссией на «Экзомарс»,которая отправится в 2020 году.Говоря о российском десантном модуле,Рогозин остановился на его названии. «Десант- ный модуль назвали «казачок», я хотел «новичок»,но нас товарищи не поймут», — пошутил чиновник.

Ensimmäinen Rogozin-vitsi liittyy koskee eurooppalaisten kanssa samanaikaiseen retkeen Eksomarsiin, joka lähtee vuonna 2020. Puhuen venäläisestä laskuvarjo(tai desantti-, RK)modulista Rogozin pysähtyi sen nimeen. ”Siitä tulee Kasstshok, minä ehdotin Novitshok, mutta tovereille ei kelvannut” – murjaisi virkamies.

Говоря о планах на будущее, Рогозин обратился к ректору МГУ и предложил от-править на орбиту спутник «Ноев ковчег», в котором будут исследоваться фак-торы влияния космоса на различные живые организмы. Ректор МГУ с радостью поддержал это начинание. «Такой спутник будет большим подарком МГУ. Мы готовы его сделать и даже оплачивать», — сказал он.

Отвечая на вопрос о коррупции в госкорпорации,Рогозин рассказал, что вот уже год,как он начал наводить порядок в отрасли,им была создана служба внутрен- него аудита, а факты нарушений стали оглашаться чаще, причем «не всегда по нашей инициативе».

В качестве примера того,как со стороны проверяющих органов часто приводят-ся лукавые цифры, он указал Счетную палату, которая насчитала в Роскосмосе нарушений на 760 млрд рублей.

«У нас вся программа 100 млрд рублей, нельзя же украсть в 8 раз больше, чем имеешь», — пояснил он.

Говоря про будущее МКС, Рогозин снова вспомнил про Илона Маска, про его недавно взорвавшийся корабль, заявив, что «Маск на несколько месяцев отброшен с его пилотируемым стартом».

Puhuessaan MKS:n tulevaisuudesta Rgozin muistutti uudelleen Elon Muskista, hänen hiljattain räjähtäneestä laivastaan, sanoen, että ”Musk heitetään muutamassa kuukaudessa ohjaamastaan lähdöstä.”

Не сравнивать себя с американским миллиардером призвал Рогозин, отвечая на вопрос, будет ли в будущем актуальна в России фраза «Как тебе такое, Дмитрий Рогозин?». «Вы меня не путайте с Маском, я главный администратор госкорпорации, а Маск — руководитель частной компании. Мой аналог — глава NASA», — ответил чиновник.

Ei pidä verrata itseään amerikkalaiseen miljardööriin, tunnusti Rogozin vastaten ky-symykseen, tuleeko Venäjällä ajankohtaiseksi lause ”Miten Te noin,Dmitri Rogozin?”. ”Älkää sekoittako minua Muskiin,minä olen valtiollisen korporaation päähallinnoitsija, mutta Musk yksityisen yhtiön johtaja. Minun vastineeni on NASAn johtaja”, vastasi virkamies.

В конце он напомнил, что отличие Роскосмоса от NASA в том, что там не зани-маются военными программами.Рогозин заявил о совместных планах запускать ракеты «Союз-5» с морской платформы вместе с компанией S7, что позволит с экватора выводить спутники массой 17-20 тонн.

«Мы сделаем все возможное, чтобы создать русских Масков и чтобы они кое-кому кое-что натерли», — завершил свою лекцию Рогозин, в очередной раз ос-тавив в недоумении переводчиков,которым придется эту фразу переводить на английский язык. ”

” Me teemme kaiken mahdollisen luodaksemme venäläisiä Muskeja ja että he joten-kin jotakin ”hankaisivat” (saisivat aikaan ?)”, päätti Rogozin luentonsa, jättäen tulkit epätietoisuuden valtaan, miten kääntää tämä lause englanniksi.

***

Jahas, lopultakin…. ”P…aämpärin sanka katkennut”…: Rogozin sanoo, että on kukkua, että Elon Musk rupeaisi Venäjällä järjestämään satelliitti-internet-yhteyksiä.


https://www.gazeta.ru/science/2019/05/29_a_12381775.shtml

Рогозин против Маска: кто заработает на интернете

Маск намерен зарабатывать на спутниковом интернете $30 млрд в год

Отдел «Наука» 29.05.2019, 11:34

Rog_musk_safe_image.php.jpg

 
Илон Маск намерен зарабатывать на спутниковом интернете по $30 млрд в год. При этом аналогичный проект Роскосмоса куда скромнее и уже столкнулся с нежеланием инвесторов вкладываться в него.

 

Компания Space X американского миллиардера Илона Маска только с начала текущего года собрала $1 млрд инвестиций в поддержку запуска проекта по обеспечению Земли глобальным спутниковым интернетом Starlink. Об этом со ссылкой на свои источники сообщили Bloomberg и CNBC.

О собранной сумме стало известно вскоре после запуска ракетой Falcon 9 первой группы из 60 спутников Starlink.

CNBC со ссылкой на документы Комиссии по ценным бумагам США уточняет, что в январе компанией было привлечено $500 млн, в апреле — $400 млн, при этом, по словам Илона Маска, объем полученных средств превысил ожидав-шиеся суммы. Одним из источников стала компания Gigafund сооснователя PayPal Люка Носека.

Ранее Маск заявил,что его компания имеет «достаточный капитал» для выхода проекта Starlink в рабочий режим. По его словам, именно прибыль, приносимая проектом Starlink, «будет использоваться для разработки все новых и новых ракет и космических кораблей».

Он оценил выручку Space X от пусковой деятельности в $3 млрд в год и рассчитывает, что

услуги космического интернета смогут приносить ему до $30 млрд в год.

«Глобальная прибыль услуг интернет-связи оценивается в $1 трлн, и мы думаем, что можем рассчитывать на 3% от него», — сказал Маск.

Миллиардер планирует, что спутниковый интернет станет главным источником прибыли Space X.Пока в компании не называли имена заказчиков сервиса Star- link, для полного функционирования спутниковой группировки требуется еще несколько запусков.

Каждый аппарат Starlink имеет массу 227 кг. В его составе одна антенна с высо- кой пропускной способностью и одна солнечная батарея для питания. Для пол-ной автономности на орбите каждый спутник снабжен своим двигателем Холла, рабочим телом в котором выступает газ криптон. Эти двигатели позволят спут-никам поддерживать свою орбиту, положение на ней,а главное - самим сходить с орбиты в конце работы.

В планах Маска создание орбитальной группировки,которая сможет поставлять услуги интернета в труднодоступные и удаленные районы Земли,не обеспечен- ные проводной связью.В будущем эта группировка спутников должна составить 12 тыс. аппаратов, в ходе первой фазы развертывания группировки на околоземную орбиту будет выведено четыреста спутников.

Практическая реализация проекта началась 22 февраля 2018 года,когда Falсon 9 вывела на орбиту два тестовых спутника — Tintin-A и Tintin-B. Ранее SpaceX оценивала затраты на реализацию проекта Starlink в 10 миллиардов долларов, но эксперты считают эту цифру заниженной.

Маск не единственный, кто решил создавать на орбите собственные группиров- ки спутников для покрытия планеты интернетсвязью. В феврале 2018 года при помощи российской ракеты выводить свои спутники начала компания OneWeb, однако осенью препятствием для сотрудничества Роскосмоса и этой компанией стала позиция ФСБ, заявившей,

что этот проект является угрозой для национальной безопасности России

Нет никаких гарантий того, что эта система не будет использоваться для разве- дывательных целей,считают в силовом ведомстве. Кроме того,в там опасаются, что OneWeb может стать монополистом связи в ряде российских регионов.

Собственный проект глобального спутникового интернета вынашивают и в Рос-космосе.В конце 2017 года в проект ФЦП «Цифровая экономика» была внесена программа Глобальной многофункциональной инфокоммуникационной спутни-ковой системы (ГМИСС) для предоставления услуг интернета и мобильной связи.

Создание системы требовало 299 миллиардов рублей, которые планируется привлечь на принципах государственно-частного партнерства, а сама система состояла бы из 288 спутников. Позднее было объявлено о новом этапе развития системы «Сфера», которая должна насчитывать уже 640 спутников.

Для сравнения, Space X намерена довести численность своей группировки спутников Sarlink до 12 тыс.

Орбитальная группировка «Сфера», по задумке авторов, будет создаваться в течение четырех лет: с 2022 по 2026 год. Для запусков может потребоваться 25 ракет «Ангара-А5».

Накануне «Коммерсант» сообщал, что Роскосмос выведет в отдельную структуру проект по созданию глобальной многофункциональной инфокоммуникационной спутниковой системы «Сфера».

Предполагается,что система будет создана на базе отечественных космических аппаратов и абонентского оборудования, при этом ГМИСС считается наиболее затратным проектом «Цифровой экономики».

Планируется создание сети связи для подключения к мобильному интернету структур МВД, МЧС, Росгвардии.

Главные сложности связаны с финансированием и выделением частот.

Так, первый потенциальный инвестор, ВЭБ, отказался от участия в проекте прошлой осенью.

«Мы рассчитываем на поддержку Федерального собрания в целом, Совета Федерации в частности, при рассмотрении проекта создания комплексной ор-битальной группировки «Сфера», - сказал глава Роскосмоса Дмитрий Рогозин в марте.

Нежелание инвесторов входить в проект связано с тем, что они не верят в спо-собность Роскосмоса создать коммерчески востребованную систему, считает эксперт, популяризатор космонавтики Виталий Егоров.«Есть пример спутнико-вой системы связи «Гонец», у которой за 10 лет не набралось и 10 тыс. клиен-тов, - сказал Егоров «Газете.Ru». – В то, что Роскосмос сможет сделать 600 спутников и в бюджете найдутся на это деньги,я готов поверить. Что Роскосмос сделает востребованный во всем мире глобальный сервис — практически исключено».

 

Keskustelua:
 

Tokkura
Viestejä5429
ahkera kalat kirjoitti:
jussipussi kirjoitti:
ahkera kalat kirjoitti:
Toki reaktiivinen ego pyrkii itsesäilytykseen pitämällä yllä jatkuvaa kehä-mäistä monologia ja näin jatkuvasti häiritsemään aktiivisesta sisäisestä tah-dosta energiansa imevää keskittymistä mutta harjoittelun avulla näitä hiljai-sen neutraalin tietoisuuden hetkiä voidaan pidentää ja päästään aina vaan lähemmäs  kohti kokemuksellista ymmärrystä todellisuuden ykseydestä ja pyhyydestä ajattelun ja lokerointien tuolla puolen.
Lokerointia.

Lokeroita tässä maailmassa riittää se on totisen totta. Tokkuran teesin vastaisesti kuitenkin näyttäisi siltä että voimme lokeroida myös alemmalla aistivaikutelmien tasolla ilman kielellistä komponenttia. Aivotoiminnan tietoisuus ei siis näyttäisi edellyttävän kieltä. Päinvastoin näyttäisi siltä että iso osa ihmisen kielellisestä aivotoiminnasta ei ole kovinkaan tietoista.

Ei kiellisenkään aivotoiminnan aina tarvitsekaan olla tietoista!

Voimmehan me esimerkiksi höyriä filmi poikki pehmeitä,ja oikein varsinaiset mestarit osaavat filmi poikki kuin ei mitään, paremminkuin muut tolkuissan.

Eräs taannoinen idänkaupan neuvos, hän osasi pitää ehdottoman moitteettoman juhlapuheen umpikännisä - jonka asian huomasi sitten vasta, kun hän piti saman puheen puolen tunnin päästä toiseen kertaan.

 

Gemini kirjoitti:
Tuli nyt jostain syystä toisen kerran. Hitto kun ei editointimahdollisuutta! Voisi aja-tella, että luolamiehet ja -naiset ovat aistineet suurin piirtein samalla tavalla kuin mekin ympäröivää maailmaa, mutta huomattavasti "keveämmällä" kulttuurisella taakalla,enemmän "hetkessä".Mitä luolamies vastaisi,jos häneltä kysyttäisiin, mitä tietoisuus on? Hän ei ymmärtäisi todennäköisesti koko kysymystä, tai jos ymmär-täisi, niin aivan eri tavalla kuin nykypäivän ihminen,hänen kielensä tuskin sisältäisi ainakaan kovin erottelevia abstraktioita olemassaolosta. Onko kyseessä vain aikojen saatossa kehittynyt sosiaalinen konstruktio, jonka pakottamana rakentuu sellainen minä-käsitys, joka saa ylikorostuneen merkityksen?  

Luolamies käsitti, että vähän kaikella muullakin on tietoisuus.

 

Ja hölynpölytieteen hörönlörötys jatkuu...

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/245090-siilasmaa-hopsii-tekoalysta-2

MISTÄ WITUSTA NOILLA OLLI-PASKA HEINOSILLE, MIKAEL JUNGNEREILLE, JYRKI KASVIKSILLE, RISTO SIILASMAILLE, JARL-THURE ERIKSSONEILLE JA MUILLE TYHJÄN PASKAN JAUHAJILLE MÄÄRÄTÄÄN MAKSETTAVAKSI JA MIKSI???

Risto Siilasmaa höpsii tekoälystä 2

27.10.2017 12:31 Lauri Gröhn

http://puheenvuoro.uusisuomi.fi/sites/default/files/imagecache/content-img-thumb/domain-1221/kuvat/E9EB744D-6836-4160-958E-BA9A1A1EF3C6.jpeg

1: T&T 34/2017

http://puheenvuoro.uusisuomi.fi/sites/default/files/imagecache/content-img-thumb/domain-1221/kuvat/EAF1F72D-007F-4727-8627-30929C6D8957.jpeg

2: Tekesin FINPRIT-ohjelmaan 84-89 liitetty tekoälyohjelma

http://puheenvuoro.uusisuomi.fi/sites/default/files/imagecache/content-img-thumb/domain-1221/kuvat/6EB88F17-DC87-4457-8AFC-5724C5ECDA1B.jpeg

3: Tekesin Finsoft-ohjelman 88-91 neoroverkko-ohjelma

Risto Siilasmaa toteaa Talouselämässä 38/2017: [/b]

”Suomessa ei ole oikeastaan tehty vielä mitään tekoälyyn liittyen. Olemme jälkijunassa”

Vertaamalla kuvaan 1, on pakko todeta, että Risto Siilasmaa on täysin  pihalla Suomen tekoälyn tilanteesta. Ihme on, jos Siilasmaa vielä ensi vuonna pysyy Nokian hallituksen puheenjohtajana.

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/235067-risto-siilasmaan-hopoa-tekoalysta

Risto Siilasmaa höpsii tekoälystä 1.

Sitten vähän historiaa 1980-luvulta.

Vastasin (Gröhn) silloin Tekesin ensimmäisestä teknologiaohjelmasta, Tietotekniikan kehittämisohjelmasta (FINPRIT) ja panin pystyyn sen lisäosaksi tekoälyohjelman, kuva 2. Panin sitten pystyyn edellisen jatkoksi FINSOFT-ohjelman, jonka yhtenä  osana oli neurolaskenta, kuva 3.

 

 

Ajetaanko Suomea TODELLA "OUTOON" "edelläkävijäporukkaan"...?

https://www.rt.com/news/407825-saudi-robot-citizen-sophia/

Saudi Arabia grants citizenship to humanoid robot (VIDEO)

Published time: 26 Oct, 2017 09:43 Edited time: 27 Oct, 2017 09:13

https://cdni.rt.com/files/2017.10/article/59f1aae1fc7e93ab448b4567.jpg

Saudi Arabia has become the first country to grant citizenship to a robot. The lucky machine is Sophia the Humanoid, who was designed to look like Audrey Hepburn.

News of Sophia’s citizenship was announced at the Future Investment Initiative in Riyadh, Saudi Arabia on Wednesday.

“I am very honored and proud for this unique distinction,” Sophia said in an interview with moderator Andrew Ross Sorkin. “This is historical to be the first robot in the world to be recognized with a citizenship.”

Sophia was created by David Hanson for Hong Kong company Hanson Robotics. Hanson is known for making human-like robots.

DAY2 - Thinking machines: Summit on artificial intelligence and robotics

https://youtu.be/EETf0LLNk0I

Sophia demonstrated her “expressive face,” showing the audience her angry and sad face. “I want to live and work with humans so I need to express the emotions to understand humans and build trust with people,” Sophia said.

When asked whether robots can be self-aware, Sophia responded. “Well, let me ask you this back, how do you know you are human?”

“I want to use my artificial intelligence to help humans live a better life,” she said. “I strive to become an empathetic robot.”

Sophia was asked about the fear that robots could take over,and responded: “You’ve been reading too much Elon Musk and watching too many Hollywood movies. Don’t worry, if you’re nice to me, I’ll be nice to you.”

Elon Musk ✔ @elonmusk

Just feed it The Godfather movies as input. What’s the worst that could happen? https://twitter.com/carlquintanilla/status/923238264533811200 …

3:06 AM - Oct 26, 2017

1,005 1,005 Replies

4,654 4,654 Retweets

18,966

 

 
ahkera kalat kirjoitti:
offmind kirjoitti:
ahkera kalat kirjoitti:
offmind kirjoitti:
jouko kämäräinen kirjoitti:
offmind kirjoitti:
Olisiko sinulla käytännön esimerkkiä siitä mitä ymmärtäminen ilman älyä voisi tarkoittaa?

Olet jo sanonut, että välitön kokemus ei voi olla ymmärtämistä. En voi antaa sinulle esimerkkiä, sillä välitön kokeminen on nimenomaan sanatonta ymmärrystä.

Laita sitten kuva.

 

jouko kämäräinen kirjoitti:
Elämä ei ole ajattelua (vaikka sinä ajattelua voikin olla).

Jos tämä Descartes olisi todella empiirisesti tarkastellut ajatustensa luonnetta hän olisi huomannut premissinsä ja täten myös johtopäätöksensä vääriksi.

Empiirisesti?? Mitä tarkoitat?

Eihän se ihan sattuma ole, että Descartes on mannermaisen rationalismin edustaja.

Jos tämä Descartes ei olisi vanginnut itseään ajattelunsa seitteihin vaan empiiri-sen neutraalisti tarkastellut ajattelun luonnetta hän olisi huomannut että ajatuksia nousee tietoisuuteen.

Empiirinen tutkimus ei tarkoita "neutraalia" vaan havainnointia ja mittaamista ja em-pirismi on näkemys jonka mukaan tietoa voidaan saada vain aistihavaintojen kautta.

ahkera kalat kirjoitti:
Varmastikaan ei ole sattumaa että Descartes oli rationalismin edustaja. Varmaan juuri tuo välinpitämättömyys empiirisistä tosiasioista  on nimenomaan  yksi syy sille että hänellä tässä meni päätelmät poskelleen.

Ehkä kannattaisi lukea siitä Descaresin päättelystä myös muutakin kuin tulos. Vaikka edes se, että mikä oli sen pohdinnan pointti.  Eli kuinka pitkälle äärimmäinen skepti-mismi pitää viedä ja mistä tiedosta voi olla varma, jos on niin että aistihavainnot (empiirinen tieto) eivät aina olekaan luotettavia.

Ongelma on tietenkin se, että jos maailmankuva ja varman tiedon perusta on vain omissa ajatuksissa, niin se voi johtaa myös subjektiiviseen idealismiin (äärimillään solipsismiin) jossa koko "ulkomaailma" on vain se mitä on mielessä.

Ja nykypäivän versio sellaisesta hölmöilystä on tietenkin otsikon aihe, eli simulaatiohypoteesi.

 

 
Major_Overhaul kirjoitti:
Tokkura kirjoitti:
Ajetaanko Suomea TODELLA "OUTOON" "edelläkävijäporukkaan"...?

Kyllä Suomi on elektroniikka inssien testilabra jossa viulut maksaa valtio...mikään oikeesti kova juttu varsinkaan vihreä/ekologinen ei saa olla lähtökohtana.

Teknologiahörhöt ja -hörhöilyt näytetään keksittävän Tampereelle:

https://www.pirkanblogit.fi/2017/risto_koivula/kansan_aani-onko-tampereen-uudesta-yliopistosta-tulossa-roskapankkiyliopisto/

 

Raspu kirjoitti:
Simuloitu raha on simuloinu muskin.

Jep.

Platon on siis esittänyt ´olemassaolon ´ määritelmän, että se on "vuorovaikutusten (syysuhteiden) piirissä ilmenemistä"!

Sitä se kyllä on, varsinkin kun olemassaololta ei edellytetä pitkäaikaisuutta, vaan mikä tahansa actuality käy. Kysehän oli MUOTOJEN olemassaolon objektiivisesta luonteesta: onko niitä olemassa (vaikuttavina), vai ovatko ne esimerkiksi "tapojamme havaita todellisuutta" (Kant ym.).
Kuplakin on "todellinen", ja saattaa esimerkiksi veressä aiheutaa vaikka kuoleman.

Tuosta Platonin "neuroteoriasta" en juuri ymmärrä...

https://qz.com/709969/2300-years-later-platos-theory-of-consciousness-is-being-backed-up-by-neuroscience/

2,300 years later, Plato’s theory of consciousness is being backed up by neuroscience

In 2008,neuroscientist Giulio Tononi at the University of Wisconsin-Madison’s Center for Sleep and Consciousness put forward his “integrated information theory,” which is currently accepted as one of the most compelling explanations about what consciousness is.

One of the central claims of the theory is that, for consciousness to exist, it must have “cause-effect” power on itself.

Neurologist Melanie Boly, a resident at UW’s School of Medicine and Public Health who has worked with Tononi, explains that for anything to exist, it must be able to have an effect; it must be able to make some small difference to something else.

Consciousness exists for itself and by itself,” says Boly. “Thus it should have cause and effect on itself.”

Boly is currently working with other researchers to develop a mathematical framework to test the predictions of integrated information theory.

But she points out that, long before the explanation of consciousness was put for-ward in such a scientifically rigorous form, the philosopher Plato expressed the idea that for something to exist,it must capable of having an effect. And so consciousness (or “being,” as Plato described it) is “simply power.”

In the dialog Sophist, written in 360 BC, Plato wrote:

“My notion would be, that anything which possesses any sort of power to affect an-other, or to be affected by another, if only for a single moment, however trifling the cause and however slight the effect, has real existence; and I hold that the definition of being is simply power.”

Just as it’s impossible to definitively know what caused the world, we’ll never be able to completely prove a theory of consciousness. But Boly believes the current evi-dence suggests that the integrated information theory is correct — which would then scientifically validate Plato’s views from more than two millennia ago.

Read next: A civil servant missing most of his brain challenges our most basic theories

Read next: Scientists say your “mind” isn’t confined to your brain,or even your body "

Tässä yhteydessä esiintyvät Christof Koch, mm. "monimutkaisita verkoista emergoi-tuva tietoisuus/tajunta", ja nobelisti (immuunisysteemistä) Gerald Edelman, mm. "mustekalojen tietoisuus", ovat esittäneet arveluttaviakin ideoita...

Mutta se ei ole tässä olennaista, vaan tuo ´olemassaolon´ peruskäsitteen määrittely.

 

***

http://keskustelu.skepsis.fi/Message/FlatMessageIndex/403390?page=1#403410

Maailman johtavat tutkijat varoittavat ihmiskuntaa uhkaavista ALIENeista

Lainaus: Teppolainen, 06.07.2020 02:37:57, 403390

Elon Musk, Michio Kaku,Steven Pinker ja muut maailman johtavat tutkijat varoittavat, että tulevaisuuden tekoäly (ArtificiaL IntelligENce,lyh.ALIEN) saattaa kehittyä niin yli- voimaiseksi ihmiseen nähden, että se aiheuttaa uudenlaisia uhkia koko ihmiskunnan olemassaololle:

https://www.youtube.com/watch?v=91TRVubKcEM

VAI VIELÄ !JOHTAVAT TUTKIJAT"!!!!!

Vaikka Musk onkin taitava ATK-ohjelmien (Pay Pal) väärinhinnottelija ja myyjä, niin KAIKKI OVAT PESUNKESTÄVIMPIÄ JA HÄRSKEIMPIÄ HAISPASKANTIETEILIJÖITÄ, mitä maa päällään kantaa ...

http://keskustelu.skepsis.fi/Message/FlatMessageIndex/86852?page=1#87086

http://keskustelu.skepsis.fi/Message/FlatMessageIndex/116509?page=1#116509

Tätä aivopierua kannattaa myös

http://keskustelu.skepsis.fi/Message/FlatMessageIndex/394154?page=1#394185

Michio "Kakku" Kaku:

http://keskustelu.skepsis.fi/Message/FlatMessageIndex/394154?page=1#394154

http://keskustelu.skepsis.fi/Message/FlatMessageIndex/394154?page=1#394185

 

***

 

Risto KoivulaTekijä Miten witussa hullun annetaan täyttää avaruutta romulla niin että tarkimmat tutkimusmittaukset, ja muitten avaruuslennot käymahdottomiksi...???!!!

LVnVeLln_400x400.jpg
Elon Musk
ElonMusk
Aliens built the pyramids obv

https://twitter.com/elonmusk/status/1289051795763769345

 

https://yle.fi/uutiset/3-11476848?fbclid=IwAR3O0xTvWXdG2tywiTd-qqIF8fxnyidSR0hWVUS6ehqQXr8xrgtyM-s2b0E

Egypti oikaisee Elon Muskia: Avaruusolennot eivät rakentaneet pyramideja

Koronavirus on ajanut Egyptin turismin kriisiin. Pyramideja on availtu pikku hiljaa viime viikkoina.

Egypti

Egyptin hallinto on katsonut aihelliseksi oikoa Tesla- ja Space X -miljardööri Elon Muskin väitettä, jonka mukaan pyramidit olisivat avaruusolentojen tuotosta.

– Se on itsestään selvää: avaruusolennot rakensivat pyramidit, Musk kirjoitti Twitterissä ytimekkäästi perjantaina.

Joitakin salaliittoteorioita mukailevasta tviitistä on hankala sanoa, kuinka tosissaan se on kirjoitettu. Musk on tunnettu omalaatuisista ulostuloistaan.

Asian huomasi kuitenkin Egyptin kansainvälisen yhteistyön ministeri Rania al-Mashat, jonka tontille maailmankuulun miljardöörin mielikuvien oikominen lankesi.

– Seuraan työtäsi suurella kunnioituksella. Kutsun sinut ja Space X:n tutkimaan kir-joituksia pyramidien rakentamisesta, sekä tutustumaan pyramidien rakentajien hau-toihin. Herra Musk, me odotamme sinua, al-Mashat tviittasi Muskille viikonloppuna.

Muiden maiden ohella myös Egyptin turismi on kärsinyt suuresti koronaviruspande-mian vuoksi. Maan tunnetuimpien nähtävyyksien joukkoon kuuluvat pyramidit olivat suljettuina vierailijoita useiden kuukausien ajan.

Heinäkuun aikana pyramideja alettiin pikku hiljaa avata uudelleen turisteille, mutta kävijämäärät ovat olleet vähäisiä, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun).

2010-luvun alun poliittisten mullitusten ja useiden terrori-iskujen rapauttama turismi Egyptissä alkoi viime vuosina parantua, ja tänä vuonna maahan odotettiin jopa 15 miljoonaa turistia. Toisin kävi.

Turismin osuus Egyptin BKT:stä on 12 prosenttia, ja sitä pyritään nyt kaikin keinoin elvyttämään. Oletettavasti ei ole maan etujen mukaista, että sen pääturistinähtävyydestä levitellään virheellistä tietoa.

On tosin huomioitavaa, ettei Elon Musk tviitissään tarkentanut, mistä pyramideista hän puhui. Pyramideja löytyy Egyptin lisäksi esimerkiksi Sudanista ja Väli-Amerikasta.

Tieteellinen tutkimus ei kuitenkaan viittaa siihen, että näidenkään pyramidien alkuperä löytyisi Maan ulkopuolelta.

Musk jakoikin Twitterissä alkuperäisen tviittinsä jälkeen Wikipedia-artikkelin Kheop-sin pyramidista, jossa tutkitut tiedot sen rakentamisprosessista ovat kohdillaan.

 

***

https://www.counterpunch.org/2020/07/29/we-will-coup-whoever-we-want-elon-musk-and-the-overthrow-of-democracy-in-bolivia/

 

‘We Will Coup Whoever We Want’: Elon Musk and the Overthrow of Democracy in Bolivia

Drawing by Nathaniel St. Clair

On July 24,2020,Tesla’s Elon Musk wrote on Twitter that a second U.S. “government stimulus package is not in the best interests of the people.” Someone responded to Musk soon after, “You know what wasn’t in the best interest of people? The U.S. government organizing a coup against Evo Morales in Bolivia so you could obtain the lithium there.” Musk then wrote: “We will coup whoever we want! Deal with it.”

Musk refers here to the coup against President Evo Morales Ayma, who was removed illegally from his office in November 2019.Morales had just won an election for a term that was to have begun in January 2020. Even if there was a challenge against that election, Morales’ term should rightfully have continued through Novem-ber and December of 2019. Instead,the Bolivian military, at the behest of Bolivia’s far right and the United States government, threatened Morales; Morales went into exile in Mexico and is now in Argentina.

At that time, the “evidence” of fraud was offered by the far right and by a “preliminary report” by the Organization of American States;only after Morales was removed from office was there grudging acknowledgment by the liberal media that there was in fact no evidence of fraud. It was too late for Bolivia, which has been condemned to a dangerous government that has suspended democracy in the country.

Lithium Coup

Over his 14 years in office, Morales fought to use the wealth of Bolivia for the Bolivian people, who saw - after centuries of oppression - remarkable advances in their basic needs. Literacy rates rose and hunger rates dropped. The use of Bolivia’s wealth to advance the interests of the people rather than North American multinatio-nal corporations was an abomination to the U.S. embassy in La Paz, which had egged on the worst elements of the military and the far right to overthrow the government. This is just what happened in November 2019.

Musk’s admission, however intemperate, is at least honest. His company Tesla has long wanted access at a low price to the large lithiumdeposits in Bolivia; lithium is a key ingredient for batteries. Earlier this year, Musk and his company revealed that they wanted to build a Tesla factory in Brazil,which would be supplied by lithium from Bolivia; when we wrote about that we called our report “Elon Musk Is Acting Like a Neo-Conquistador for South America’s Lithium.” Everything we wrote there is con-densed in his new tweet:the arrogance toward the political life of other countries, and the greed toward resources that people like Musk think are their entitlement.

Musk went on to delete his tweet. He then said, “we get our lithium from Australia”; this will not settle the issue, since eyebrows are being raised in Australia regarding the environmental damage from lithium mining.

Suspension of Democracy

After Morales was removed, an insignificant far-right politician named Jeanine Áñez set aside the constitutional process and seized power. She showed the character of her politics when she signed a presidential decree on November 15, 2019, that gave the military the right to do whatever it wanted; even her allies found this to be too far and repealed it on November 28.

Arrests and intimidation of activists from the Movement for Socialism (MAS) - the party of Morales - began in November 2019 and still continue.On July 7,2020, seven U.S.senators published a statement that said,“We are increasingly concerned by the growing number of human rights violations and curtailments of civil liberties by the interim government of Bolivia.” “Without a change in course by the interim govern-ment,” the senators wrote, “we fear that basic civil rights in Bolivia will be further eroded and the legitimacy of the crucial upcoming elections will be put at risk.”

There’s no need to worry about that, since the government of Áñez seems unwilling to hold an election. By all polls, Áñez looks likely to be defeated in the general elections. A recent poll by El Centro Estratégico Latinoamericano de Geopolítica (CELAG) says that Áñez will get a mere 13.3 percent, far behind the Movement for Socialism’s Luis Arce (41.9 percent) and the center right’s Carlos Mesa (26.8 per-cent).The election was supposed to have taken place in May, but it was rescheduled for September 6; it has now been postponed once more, this time to October 18. Bolivia would not have had an elected government for an entire year.

Luis Arce of MAS recently told Oliver Vargas, “We face persecution, we face surveil-lance… we are facing a very difficult campaign.” But, he said, “we are sure that we will win these elections.” If elections are permitted.

The CELAG study shows that 9 out of 10 Bolivians have seen their incomes decline due to the coronavirus recession. Because of this - and of the attack by this govern-ment on the MAS - 65.2 percent of Bolivians have a negative appraisal of Áñez. It is important to note that due to the positive policies of Morales’ MAS, there is wide-spread support for a socialist orientation; 64.1 percent of Bolivians support taxes against the rich, and Bolivians in general support the resource socialism of the MAS and Morales.

CoronaShock and Bolivia

The government of Áñez has been utterly incompetent regarding the coronavirus. The number of confirmed cases of COVID-19 in this country of 11 million people is 66,456; since testing is low, the number is likely much higher.

Musk returns to our story. Earlier this year, on March 31, Bolivia’s Foreign Minister Karen Longaric wrote an obsequious letter to Musk asking him about the “offer of cooperation posted by you regarding ventilators ready to be dispatched to countries where they are needed the most.” Longaric said, “If it is not possible to send it to Bolivia, we can arrange its receipt in Miami, FL. and transport them from there as quickly as possible.” No such ventilators came.

Instead, the government bought ventilators from a Spanish supplier for $27,000 for each of the 170 devices; Bolivian producers had said they could supply ventilators for $1,000 per unit. The health minister in the Áñez government — Marcelo Navajas — was arrested for this scandal.

Morales

Evo Morales read Musk’s tweet about the coup in Bolivia and responded: “Elon Musk, the owner of the largest electric car company, says about the coup in Bolivia: ‘We will coup whoever we want.’ Another proof that the coup was about Bolivian lithium; at the cost of two massacres. We will always defend our resources!”

The reference to the massacres is important.In November,from Mexico City, Morales watched as the government of Áñez let loose the dogs of war against the people of Bolivia from Cochabamba to El Alto.“They are killing my brothers and sisters,” Mora- les said at a press conference. “This is the kind of thing the old military dictatorships used to do.” It is the toxic character of the government of Áñez, backed fully by the U.S. government and Elon Musk.

Protests across Bolivia began on July 27 for the restoration of democracy.

This article was produced by Globetrotter, a project of the Independent Media Institute.

 
 

Vijay Prashad is an Indian historian, editor and journalist. He is a writing fellow and chief correspondent at Globetrotter, a project of the Independent Media Institute. He is the chief editor of LeftWord Books and the director of Tricontinental: Institute for Social Research. He has written more than twenty books, including The Darker Nations: A People’s History of the Third World (The New Press, 2007), The Poorer Nations: A Possible History of the Global South (Verso, 2013), The Death of the Nation and the Future of the Arab Revolution (University of California Press, 2016) and Red Star Over the Third World (LeftWord, 2017). He writes regularly for Front-line, the Hindu, Newsclick, AlterNet and BirGün. Alejandro Bejarano is a Bolivian musician, docu-mentarian, and social media manager. In 2016, he received the Medal of Honor for Cultural Merit of the Plurinational Legislative Assembly of Bolivia.

 

***

https://www.talouselama.fi/uutiset/elon-muskin-neuralink-asensi-sian-aivoihin-sirun-lukemaan-tietoja-yhtio-visioi-ihmisen-muistin-tallentamista-ja-mahdollisuutta-ikuiseen-elamaan/d2f48b54-fb06-400d-ba8c-a714065e80fd

" Tekoäly

Elon Muskin Neuralink asensi sian aivoihin sirun lukemaan tietoja – Yhtiö visioi ihmisen muistin tallentamista ja mahdollisuutta ikuiseen elämään

30.8.2020 12:13päivitetty 30.8.2020 12:15
 

Elon Musk on mukana monissa huipputekniikkaa suunnittelevissa yrityksissä. Yksi niistä on Neuralink, jonka toiminta on onnistuttu pitämään hyvin salaisena. Nyt mysteeriyhtiö paljasti lisää tietoja vallankumouksellisesta tuotteestaan.

c1023cbb-ea50-575c-9c74-0ef5e821aa18.jpg

Neuralinkin tuotekehityksen edistystä esitteli Elon Musk itse parituntisessa sessios-sa. Yhtiö kehittelee kalloon asennettavaa implanttia, jonka avulla voidaan lukea aivodataa. Tätä ennen yhtiö ei ole kovin tarkasti kertonut tekniikastaan, mutta nyt esityksessä nähtiin, miten teknologia toimii.

Musk esitteli videon välityksellä sikaa, jonka kalloon Neuralink-siru on asennettu. Videolla sika käveli eteenpäin juoksumatolla. Samaan aikaan siru luki tietoja sian ai-voista.Aivoista luetut komennot kehon liikkeistä vastasivat lähes täydellisesti toteutu- neita liikkeitä. Kuten Techcrunch muistuttaa, huikean demon totuudenmukaisuudesta ei ole sen suurempia takeita, vaan kyseessä on yhtiön markkinointimateriaali.

Mikäli kyseinen demo esittelee todellista tilannetta, on Neuralink jo hyvin pitkällä tut-kimuksissaan. Jos tekniikan yhdistää jo olemassa oleviin moottoreilla toimiviin im-plantteihin, voidaan erilaisia ruumiinvammoja pian korjata ennennäkemättömällä ta-valla. Yhtiö kertoi myös päässeensä Yhdysvaltain ruoka- ja lääketurvallisuusviraston FDA:n läpimurtolistalle. Kyseisen listan tuotteiden kohdalla lääkinnälliseen käyttöön tarkoitettujen keksintöjen pitkä hyväksyntäprosessi hoidetaan pikavauhtia. Listalle pääsy ei kuitenkaan tarkoita varmaa lupaa ihmiskokeiden aloittamiselle.

 

Aluksi Neuralink-siruja käytetään luultavasti lähinnä erilaisten aivo- ja selkäranka-vammojen hoidossa. Tulevaisuudessa sen käyttötarkoitukset voivat kuitenkin olla huomattavasti monipuolisemmat. Eräs lehdistötilaisuudessa esitetty kysymys koski Muskin toista yhtiötä, sähköautovalmistaja Teslaa. Muskin mukaan autonsa voinee pian kutsua luokseen Neuralinkin avulla telepaattisesti.

Huikein näkymä on puolestaan kuin suoraan scifi-elokuvista – tai Black Mirror -sarjasta. Muskin mukaan Neuralinkin avulla voisi lopulta tallentaa ihmisten muistot ja siirtää ne uuteen kehoon, joko biologiseen tai robottirunkoon. Näin ihmismielelle voitaisiin periaatteessa taata ikuinen elämä.

Koko Neuralink-tilaisuuden voi katsoa Cnetin Youtube-kanavalta.

https://youtu.be/iOWFXqT5MZ4

 

***

https://www.wired.com/story/deep-neural-networks-are-helping-decipher-how-brains-work/#intcid=_wired-bottom-recirc_0ac1d55b-8439-43af-b4f1-c929d6413cd9_text2vec1

Science

11.01.2020 08:00 AM

Deep Neural Networks Are Helping Decipher How Brains Work

Neuroscientists are finding that deep-learning networks, often criticized as “black boxes,” can be good models for the organization of living brains.

Science_BrainDeepNets-2880x1620-Lede.jpg

Computational neuroscientists are finding that deep-learning neural networks can be good explanatory models for the functional organization of living brains. Photograph: Hiné Mizushima/Quanta Magazine.

In the winter of 2011,Daniel Yamins, a postdoctoral researcher in computational neuroscience at the Massachusetts Institute of Technology, would at times toil past midnight on his machine vision project.He was painstakingly designing a system that could recognize objects in pictures,regardless of variations in size,position,and other properties - something that humans do with ease.The system was a deep neural network, a type of computational device inspired by the neurological wiring of living brains.

“I remember very distinctly the time when we found a neural network that actually solved the task,” he said. It was 2 am, a tad too early to wake up his adviser, James Di-Carlo, or other colleagues, so an excited Yamins took a walk in the cold Cambridge air. “I was really pumped,” he said.

It would have counted as a noteworthy accomplishment in artificial intelligence alone, one of many that would make neural networks the darlings of AI technology over the next few years.But that wasn’t the main goal for Yamins and his colleagues. To them and other neuroscientists, this was a pivotal moment in the development of computational models for brain functions.

DiCarlo and Yamins, who now runs his own lab at Stanford University, are part of a coterie of neuroscientists using deep neural networks to make sense of the brain’s architecture. In particular,scientists have struggled to understand the reasons behind the specializations within the brain for various tasks. They have wondered not just why different parts of the brain do different things, but also why the differences can be so specific: Why, for example,does the brain have an area for recognizing objects in general but also for faces in particular? Deep neural networks are showing that such specializations may be the most efficient way to solve problems.

Similarly, researchers have demonstrated that the deep networks most proficient at classifying speech, music, and simulated scents have architectures that seem to pa-rallel the brain’s auditory and olfactory systems. Such parallels also show up in deep nets that can look at a 2D scene and infer the underlying properties of the 3D ob-jects within it, which helps to explain how biological perception can be both fast and incredibly rich. All these results hint that the structures of living neural systems embody certain optimal solutions to the tasks they have taken on.

These successes are all the more unexpected given that neuroscientists have long been skeptical of comparisons between brains and deep neural networks, whose workings can be inscrutable. “Honestly, nobody in my lab was doing anything with deep nets [until recently],” said the MIT neuroscientist Nancy Kanwisher. “Now, most of them are training them routinely.”

Deep Nets and Vision

Artificial neural networks are built with interconnecting components called percept-rons, which are simplified digital models of biological neurons. The networks have at least two layers of perceptrons, one for the input layer and one for the output. Sand-wich one or more “hidden” layers between the input and the output and you get a “deep” neural network; the greater the number of hidden layers, the deeper the network.

Deep nets can be trained to pick out patterns in data, such as patterns representing the images of cats or dogs. Training involves using an algorithm to iteratively adjust the strength of the connections between the perceptrons, so that the network learns to associate a given input (the pixels of an image) with the correct label (cat or dog). Once trained, the deep net should ideally be able to classify an input it hasn’t seen before.

In their general structure and function, deep nets aspire loosely to emulate brains, in which the adjusted strengths of connections between neurons reflect learned asso-ciations. Neuroscientists have often pointed out important limitations in that compari-son: Individual neurons may process information more extensively than “dumb” per-ceptrons do, for example, and deep nets frequently depend on a kind of communi-cation between perceptrons called back-propagation that does not seem to occur in nervous systems. Nevertheless, for computational neuroscientists, deep nets have sometimes seemed like the best available option for modeling parts of the brain.

Deep-networks-graphic-1-FINAL.jpg

Researchers developing computational models of the visual system have been in-fluenced by what we know of the primate visual system, particularly the pathway res-ponsible for recognizing people, places, and things called the ventral visual stream. (A largely separate pathway, the dorsal visual stream, processes information for see-ing motion and the positions of things.) In humans, this ventral pathway begins in the eyes and proceeds to the lateral geniculate nucleus in the thalamus, a sort of relay station for sensory information. The lateral geniculate nucleus connects to an area called V1 in the primary visual cortex, downstream of which lie areas V2 and V4, which finally lead to the inferior temporal cortex. (Nonhuman primate brains have homologous structures.)

The key neuroscientific insight is that visual information processing is hierarchical and proceeds in stages: The earlier stages process low-level features in the visual field (such as edges,contours,colors and shapes),whereas complex representations, such as whole objects and faces, emerge only later in the inferior temporal cortex.

Illustration: Lucy Reading-Ikkanda/Samuel Velasco/Quanta Magazine

 

 

https://www.wired.com/story/a-new-way-to-plug-a-human-brain-into-a-computer-via-veins/#intcid=_wired-bottom-recirc_0ac1d55b-8439-43af-b4f1-c929d6413cd9_cral2-2

10.29.2020 07:00 AM

A New Way to Plug a Human Brain Into a Computer: via Veins

Electrodes threaded through the blood vessels that feed the brain let people control gadgets with their minds.
 
The hard part of connecting a gooey, thinking brain to a cold, one-ing and zero-ing computer is getting information through your thick skull — or mine, or anyone’s. The whole point of a skull, after all, is keeping a brain safely separate from [waves hands at everything].
 
Neural-Interface.jpg
 
Illustration: Sam Whitney
 

So if that brain isn’t yours, the only way to tell what’s going on inside it is inference. People make very educated guesses based on what that brain tells a body to do — like, if the body makes some noises that you can understand (that’s speech) or moves around in a recognizable way. That’s a problem for people trying to under-stand how the brain works, and an even bigger problem for people who because of injury or illness can’t move or speak.Sophisticated imaging technologies like functio-nal magnetic resonance can give you some clues. But it’d be great to have some-thing more direct. For decades, technologists have been trying to get brains to inter-face with computer keyboards or robot arms, to get meat to commune with silicon.

On Wednesday, a team of scientists and engineers showed results from a promising new approach.It involves mounting electrodes on an expandable, springy tube called a stent and threading it through a blood vessel that leads to the brain. In tests on two people, the researchers literally went for the jugular, running a stent-tipped wire up that vein in the throat and then into a vessel near the brain’s primary motor cortex, where they popped the spring.The electrodes snuggled into the vessel wall and star- ted sensing when the people’s brains signaled their intention to move — and sent those signals wirelessly to a computer, via an infrared transmitter surgically inserted in the subjects’ chests. In an article published in the Journal of NeuroInterventional Surgery, the Australian and US researchers describe how two people with paralysis due to amyotrophic lateral sclerosis (better known as Lou Gehrig’s disease) used such a device to send texts and fool around online by brain-control alone.

“Self-expanding stent technology has been well demonstrated in both cardiac and neurological applications to treat other disease. We just use that feature and put electrodes on top of the stent", says Thomas Oxley,an interventional neurologist and CEO of Synchron, the company hoping to commercialize the technology. “It’s fully implan-table. Patients go home in a couple of days. And it’s plug-and-play.”
 

It took training once the subjects got home. The electrode-studded stent could pick up signals from the brain, but machine-learning algorithms have to figure out what those signals - imperfect reflections of a mind at work even under ideal conditions - actually represent. But after a few weeks of work, both patients could use an eye tracker to move a cursor and then click with a thought, using the implant. It doesn’t sound like much, but that was enough for both of them to send text messages, shop online, and otherwise perform activities of digital daily life.

The Food and Drug Administration hasn’t approved what Oxley calls a “stentrode” for widespread use yet,and the company is still chasing funding for more tests, but these preliminary results suggest that it’s a functioning brain-computer interface. The signal it receives isn’t packed full of information. For now, all the stentrode is picking up is one bit of information - either a telepathic mouse-click or the absence of that click.

But for some applications,maybe that’s enough.“There’s been a lot of talk about data and channels, and really what should matter is, have you delivered a life-changing product to the patient?” Oxley says. “Just with a handful of outputs restored to the patient that they’re in control of, we’ve got them controlling Windows 10.”

Much more ambitious brain-computer interfaces and neural prosthetics have been in the news lately.Last month,Elon Musk’s company Neuralink demonstrated a wireless BCI with more than a thousand flexible electrodes, designed to be inserted directly into a brain by a specialized robot surgeon. (The company has so far only shown short-term use in pigs.) Inserting electrodes is tricky; while it’s true that brain surgery isn’t exactly rocket science, it has risks whether the surgeon is a robot or not. Even flexible, thin electrodes like those that Neuralink demonstrated are invasive enough that the brain tries to defend against them, coating them with glial cells that reduce their ability to conduct the electrical impulses they’re looking for. And while implanted electrodes like those of the more commonly used “Utah array” can get clear signals from individual neurons, understanding what those signals mean is still science in progress. Plus,the brain sloshes around like jelly in a donut; fixed-in-place electrodes can damage it. But get it right and they can do more than brain research. “Locked-in” patients with ALS have used them as successful brain-computer interfaces, though they require training, maintenance, surgery, and so on.

Meanwhile, electrodes placed directly onto the scalp can pick up brain waves - electroencephalograms, or EEGs - but those lack the spatial detail of implanted electrodes. Neuroscientists know, very roughly, which part of the brain does what, but the more you know about which neurons are firing, the better you can tell what they’re firing about.
 

A more recent innovation, electrocorticography, places a mesh of electrodes directly onto the surface of the brain. In combination with smart spectral processing of the signals those electrodes pick up, ECoG is good enough to translate action in the part of the motor cortex that controls the lips, jaw, and tongue into text or even speech. And there are other approaches. CTRL-labs, which Facebook bought for perhaps as much as $1 billion in 2019,tries to get motor signals from neurons in the wrist. Kernel uses functional near-infrared spectroscopy on the head to sense brain activity.

Oxley and his colleagues’ stentrode, if it keeps showing good results, will fit some-where along the spectrum between implanted electrodes and EEG.Closer to the first thing than the second,its inventors hope.But it’s still early days. “The core technology and the core idea is super cool, but given where they’re accessing the signals from, my expectation would be that this is a relatively low-fidelity signal relative to other brain-machine interface strategies,” says Vikash Gilja, who runs the Translational Neural Engineering Lab at UC San Diego. “We at least know that high-density ECoG recording from the surface of the brain can convey information beyond what is being shown in this paper.”

A possible problem: Tissue conducts electrical impulses, but the electrodes in the stent are picking up signals from the brain through the cells of the blood vessel. That lowers signal content. “If we were to take those cortical surface recordings and com-pare them to Utah array experiments - the bulk of clinical experience with implanted electrodes - I would say the style of recording in ECoG is a rate limiter,” Gilja says. (Just for transparency, I should point out that Gilja has done for-pay work with BCI companies including Neuralink, with whom Synchron could theoretically compete someday.)

So it might not be good enough for neuroscience, but it could be plenty useful for a person with paralysis who wants a low-maintenance BCI that doesn’t require drilling through the skull. “There’s a trade-off between how invasive you want to be and at what level you collect information,” says Andrew Pruszynski,a neuroscientist at Wes- tern University in Canada. “This is trying to get to the middle ground, to insert a ca-theter close to the neural activity. It’s obviously invasive, but certainly not as invasive as putting electrodes into the brain.”

And there’s more work to come. Oxley’s team hopes to expand their study to more human subjects. They’ll be looking for possible side effects, like the chance that the stent could contribute to strokes (though this seems less likely as it embeds in the vessel walls, a process called endothelialization). They might find better locations for the stent, in blood vessels adjacent to other brain areas of interest;anywhere within 2 millimeters of a vessel big enough to accommodate the stentrode is fair game, Oxley says. The software could stand some improving, in terms of figuring out what the brain actually means when it emits its electrical bells and whistles, and some of their tests suggest the system could pick up more informational detail - like which specific muscle the users were trying to contract. That could lead to more useful prosthetics or control of devices beyond Windows 10. “The motor system,right now,is what’s go- ing to deliver therapy for people who are paralyzed", Oxley says. “But when we start to engage with other areas of the brain,you begin to see how the technology is going to open up brain processing power.” It’s hard to predict what might happen when scientists actually figure out how to get inside someone’s head.

***
 
 

Klaus Schwab: Great Reset Will "Lead To Fusion Of Our Physical, Digital, & Biological Identity"

Profile picture for user Tyler Durden

Kommentit

Ladataan...