https://www.pirkanblogit.fi/2019/risto-koivula/hallituskatasrofi-uhkaa-eduskunnasta-pudonnut-sdpn-haistapaskantiede-torstai-pilvi-opetusministeriksi/

4f735dfe1e554bfd9e2a009d6e3d1c9b.jpg

 

SIIHEN LOPPUI MEIKÄLÄISIN TUKI JA YMMÄRRYS VALEVASEMMISTOHAL-LITUKSELLE KUIN VEITSELLÄ LEIKATEN ENNEN KUIN ALKANUTKAAN, JOS NÄIN TAPAHTUU!!!

Kaltaistensa ”euroaddiktien” kuten vaikka Olli Rehnin ja Matti Viialaisen tapaan ”Torstai-Pilvi” ei ole koskaan ”kunnialla” päässyt Eduskuntaan (eikä Europelleparla- menttiin) puoluejohtonsa mitä kekseliäimmistä vaalivedätyksistä ja ehdokasvi-rityksitä huolimatta. Edellisen kerran tämä ”lumoavan” must-edustajan tieltä nostettiin Nazima Razmayr Helsingin apulaiskaupunginjohtajaksi.

Kiitokset Iltap…sanomille hyvästä uutispainotuksesta jö lööpistä!

https://www.is.fi/politiikka/art-2000006111273.html

Kommentti: Salkkuja mietitään jo – Sdp nostamassa yllätysministeriksi eduskunnasta pudonneen

Julkaistu: 19.5. 16:17

Vaikka hallituksen muodostamisen suurimmat vaikeudet ovat vasta edessä, ministe-rinimiä mietitään jo täyttä häkää, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala. Eduskuntaan Torsti nousi varasijalta 2017,kun Nasima Razmyar (sd) siirtyi Helsingin apulaispormestariksi. Huhtikuun vaaleissa Torsti sai alle 4000 ääntä ja tippui eduskunnasta.

 

IS:n tietojen mukaan myös Krista Kiurulle olisi luvassa varma ministeripaikka, toden-näköisesti sosiaali- ja terveysministeriössä. Viime vaalikaudella Kiuru johti riitaisaa eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokuntaa. Hallitusneuvotteluissa Kiuru johtaa Oikeudenmukainen, yhdenvertainen ja mukaan ottava Suomi -työryhmää.

Myös pääministeri Antti Rinteen valtiosihteeri on selvillä: hän on huoltovarmuuskes-kuksen toimitusjohtaja Raimo Luoma (sd).Luoma on virkamiestason kantakirjadema- ri, ja hän oli Rinteen valtiosihteerinä tämän toimiessa valtiovarainministerinä 2014 - 2015. Luoma toimi jo pääministeri Paavo Lipposen (sd) avustajana ja sen jälkeen mm. TEM:n osastopäällikkönä.

Sdp:ssä varma ministeripesti on tulossa lisäksi ainakin puoluetta Rinteen sairausloman ajan luotsanneelle tamperelaiselle Sanna Marinille (sd). Hän johtaakin hallitusneuvotteluissa Hiilineutraali ja luonnon monimuotoisuuden turvaava Suomi -työryhmää, mikä saattaisi viitata ympäristöministerin paikkaan.

Muina ministeriniminä pyöritellään Antti Lindtmania (sd), Timo Harakkaa (sd), Sirpa Paateroa (sd) ja kahta lahtelaista: Ville Skinnaria (sd) tai Mika Karia (sd).

Sdp:n ministeripaikat ratkaisevat henkilöpelissä paljon. Jos Sdp ottaisi historiallisesti esimerkiksi puolustusministerin paikan,vahvoilla olisi juuri Mika Kari, puolustusvalio- kunnan viime kauden varapuheenjohtaja. Talouspuolen ministerivalinnoissa Skinnari, joka on puolestaan Sdp:n varapuheenjohtaja, olisi vahvempi.

Viimeksi puolustusministerin paikka oli Sdp:llä 1972 Rafael Paasion (1903-1980) vähemmistöhallituksessa,kun pestiä hoiti Sulo Hostila (1920-2002). Sdp:n Emil Skog (1897-1981) on tosin yhä Suomen pitkäaikaisin puolustusministeri.

Oululainen Tytti Tuppurainen (sd) nousee myös joissakin puheenvuoroissa esille, koska hän edustaisi niin sanottua Pohjois-Suomen kiintiötä. Aluepolitiikalla ei tosin ole ministerivalinnoissa entisenlaista merkitystä.

Keskustalle on luvassa viisi ministeripaikkaa.Suurin arvailu liittyy Juha Sipilän (kesk) rooliin. Halutessaan hän voi ottaa valtiovarainministerin pestin ainakin keskustan syyskuussa pidettävään puoluekokoukseen saakka, mutta IS:n tietojen mukaan Sipilä ei hallitukseen lähde.

Yksi kandidaatti valtiovarainministeriksi on puheenjohtajakisan suosikki Antti Kaikko- nen (kesk). Toinen vaihtoehto on, että keskusta istuttaakin valtiovarainministeriksi elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk), joka edustaa keskustaa myös hallitusneuvottelujen talousryhmässä.

Kaikkonen puolestaan johtaa ulkopolitiikan Suomi kokoaan suurempi maailmalla -ulkopolitiikan työryhmää.

Keskustan ministeripörssissä on vahvoilla myös puolueen varapuheenjohtaja, toisen kauden kansanedustaja Katri Kulmuni (kesk). Annika Saarikko (kesk) on itse niin halutessaan varma ministeri, vaikka jääkin syksyllä äitiyslomalle.

Vahvassa nosteessa hallitukseen on myös toisen kauden kansanedustaja Hanna Kosonen (kesk) Savonlinnasta. Hän johtaa hallitusneuvotteluissa Osaamisen, sivis-tyksen ja innovaatioiden Suomi -opetustyöryhmää, joten esimerkiksi kulttuuri- ja ur-heiluministerin paikka saattaa olla sopiva hiihtosuunnistuksen MM-pronssimitalistille.

Myös kansanedustaja, varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk) halunnee hallitukseen. Politiikan irvileuat haaveilevatkin tilanteesta, jossa viime vaalikauden sosiaali- ja terveysvaliokunnan riitapukarit – Heikkinen ja Krista Kiuru – jakaisivat sosiaali- ja terveysministeriön.

Kepun pakkaa sekoittaa, että jos puolue saa maa- ja metsätalousministerin paikan, ykkösehdokas on nykyinen ministeri Jari Leppä (kesk).

Vihreät saa hallitukseen kolme paikkaa. Vihreitä nyt johtava Pekka Haavisto (vihr) saanee haluamansa ulkoministerin pestin. Vihreiden puoluekokouksessa kesäkuus-sa puolueen johtoon nousee kansanedustaja Maria Ohisalo (vihr), joka nousee myös hallitukseen.

Kolmas ministeri on todennäköisimmin viime kauden eduskuntaryhmää johtanut Krista Mikkonen (vihr) Joensuusta.

Vasemmistoliitolle tulee kaksi paikkaa.

Puheenjohtaja Li Anderssonin (vas) paikka hallituksessa on itsestäänselvyys, toista ministeripaikkaa veikkaillaan joko oululaiselle Hanna Sarkkiselle (vas) tai kainuulaiselle Merja Kyllöselle (vas), joka toimi Kataisen hallituksen liikenne- ja viestintäministerinä ja johtaa myös hallitusneuvottelujen liikenneryhmää.

Rkp:lle tulee yksi paikka. Sen saa puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson. Ministeri-paikkaakaan ei tarvitsisi kauan arpoa:oikeusministeri,mikäli Henriksson siihen tyytyy.

Vaikka Antti Rinne on sanonut tavoittelevansa sitä, että hallitus olisi kasassa jo ensi perjantaina, siihen harva uskoo. Yksi hidaste on ensi sunnuntain EU-vaalit, sillä ne työllistävät myös puheenjohtajia koko viikon ajan.

 

https://www.tiede.fi/comment/2659502#comment-2659502

https://www.tiede.fi/comment/2580753#comment-2580753

Esimerkiksi Sdp:ssä ministerien nimilistoja värkätty kulisseissa pitkään, vaikka virallisesti muuta väitetään. Sama koskee muitakin tulevia hallituspuolueita.

Jos Antti Rinne (sd) saa hallituksensa kasaan, siihen tulee 18 ministeriä, joista Sdp ottaa seitsemän.

Demarien nimikaavailussa on yksi suuri yllätys: Sdp on nostamassa IS:n tietojen hal-litukseen eduskunnasta vaaleissa tippuneen helsinkiläisen Pilvi Torstin (sd), toden- näköisesti opetusministeriksi. Torsti on Sdp:n puoluejohdon suosikki hallitukseen.

Opetusministeriö ei olisi Torstille outo paikka. Valtiotieteiden tohtori Torsti oli Krista Kiurun (sd) valtiosihteeri 2013-2015 tämän toimiessa opetusministerinä Jyrki Katai-sen (kok) hallituksessa. Sitä ennen Torsti ehti olla työministeri Lauri Ihalaisen (sd) erityisavustajana 2011-2013.

Tulevaisuuden-korkeakoulutusta-ja-tiedet

 

EI TODELLAKAAN MENE NOSKEILLA HYVIN TAASKAAN!!!

https://sdp.fi/fi/blog/osaamispolku-2030-tulevaisuuden-korkeakoulutusta-ja-tiedetta/

Osaamispolku 2030: Tulevaisuuden korkeakoulutusta ja tiedettä!

Ajankohtaista 18.12.2018 19:03

Suomalainen korkeakoulujärjestelmä on ollut muutoksen kourissa jo kymmenen vuo-den ajan.Viimeisen hallituskauden aikana on supistettu merkittävästi korkeakoulujen rahoitusta ja muutettu rahoitusehtoja. Samanaikaisesti on puhuttu tieteentekijöiden aivovuodosta ulkomaille tai tieteentekijöiden epämääräisistä työoloista. Myös opis-kelijoiden opintotukea on leikattu ja lainaosuutta kasvatettu. Koulutuksen järjestäjien on täytynyt miettiä uudestaan kolmen päätehtävänsä toteuttamista. Mikä on korkeakoulujen tulevaisuus Suomessa?

Tervetuloa keskustelemaan korkeakoulujen ja tieteen tulevaisuudesta Suomessa 9. 1. klo 12-16 Tiedekulmaan (Yliopistonkatu 4, Helsinki). Paikalla ovat korkeakoulujen, ministeriön, tieteentekijöiden ja opiskelijoiden edustajat kertomassa ajatuksiaan tulevaisuudesta.

Keskustelemassa ovat arvoisa Helsingin yliopiston hallituksen puheenjohtaja, presidentti Tarja Halonen, opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Le-hikoinen, Arene ry toiminnanjohtaja Petri Lempinen, Tieteentekijöiden liiton toimin-najohtaja Johanna Moisio sekä SAMOK:n ja SYL:n puheenjohtajat Iiris Hynönen ja Sanni Lehtinen.

Tilaisuuden avaa europarlamentaatikko Miapetra Kumpula-Natri ja tilaisuuden kokoaa kansanedustaja Pilvi Torsti. ”

Vain Marja Makarow ja Raikka Väyrynen (ja tohtori Hirohito itse) puuttuvat!

***

 

TÄNÄ PÄIVÄNÄ
3 vuotta sitten
 
 
16. helmikuu 2020  ·
Jaettu seuraaville: Julkinen
 
Pitäs myäs heittää haistapaskantiede wittuun yliopistoista ja sen kummisedät ja -tädit. Esimerkiksi Tarja Halonen (HY) Lauri Lyly (TY).
 
Screenshot%202023-02-16%20at%2000-53-35%
 
11. helmikuu 2020  ·
Tänään pääministeri Sanna Marin esitteli hallituksen suunnitelmia eduskunnalle valtiopäivien avauskeskustelussa.
Tämä hallitus tuo eduskuntaan useita esityksiä, jotka parantavat tavallisen ihmisen arkea. Tämä työ on jo aloitettu:
✅ aktiivimalli on purettu,
✅ perusturvaa on parannettu,
✅ subjektiivinen oikeus varhaiskasvatukseen on palautettu,
✅ yli 600 000 suomalaisen eläke on parantunut,
✅ lakiesitys sitovasta hoitajamitoituksesta on annettu eduskunnalle ja
✅ tasa-arvoinen perhevapaauudistus toteutetaan.
 
Markku Hangaslahti
Koivula on taas aivan sekaisin
 
Risto Koivula
Miksi nynniä: JOKU sen kumminkin heittää!
 
Markku Hangaslahti
Risto Koivula ei tiedä mitään
 
Risto Koivula
No ainakin tiedän helvetin paljon enemmän kuin haistapaskantieteilijät!
 
Haistapaskantiede  wittuun yliopistoista, "Akatemista", YLEstä, kouluista!
Haistapaskantiede wittuun yliopistoista, "Akatemista", YLEstä, kouluista!

Haistapaskantiede wittuun yliopistoista, "Akatemista", YLEstä, kouluista

 

Markku Hangaslahti
Koivula on vain MV. Siis, ei mitään

 

***

https://yle.fi/uutiset/3-12463035

Screenshot%202022-09-08%20at%2019-47-20%

" Suomalainen koulu kaupan

MOT:n selvitys paljastaa vakavia epäkohtia poliitikko Pilvi Torstin perustaman koulutusvientiyrityksen toiminnassa. Yrityksen rekrytoimat opettajat joutuivat työskentelemään Saudi-Arabiassa ilman työlupia.

Jouni Munukka

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kaisa törmäsi syksyllä 2021 houkuttelevaan työtarjoukseen, kun Saudi-Arabiassa toimivaan kouluun haettiin opettajia. Työpaikkaa tarjonnut yhtiö oli kehuttu ja palkittu suomalainen koulutusvientiyritys Hei Schools, jonka yksi perustaja on Helsingin yliopisto.

Yhtiö lupasi vastata matkan järjestelyistä. Kaisa otti työpaikan vastaan, mutta epäi-lykset heräsivät ensimmäisen kerran, kun hän sai viisuminsa. Viisumissa luki, että se ei oikeuta työntekoon Saudi-Arabiassa. Yllätykset jatkuivat paikan päällä.

– Ensimmäisenä selvisi se, että palkka tulee sitten kirjekuoressa. Suomessa oli sanottu, että palkka tulee tietenkin tilille.

Kaisa ei esiinny jutussa omalla nimellään, koska alan työnantajien piirit ovat pienet, eikä hän halua tulla yhdistetyksi Hei Schoolsiin. Kaisan lisäksi Ylen MOT-toimitus on haastatellut kuutta muuta opettajaa ja nähnyt heidän kertomustaan vahvistavia dokumentteja.

 

Screenshot%202022-09-08%20at%2019-47-47%Screenshot%202022-09-08%20at%2019-46-23%

Koulutusvientiyritys Hei Schoolsin nimeä kantavia päiväkoteja ja kouluja on avattu nopeasti ym-päri maailmaa. Yhtiötä on kutsuttu "koulutuksen Ikeaksi." Kuva: Kuvakaappaukset Hei Schools -esitteestä.

Selvitys paljastaa epäkohtia hyvämaineisen ja valtion tukirahaa saaneen koulutus-vientiyrityksen toiminnassa. MOT:n haastateltavat kertovat vakavista ongelmista sairausvakuutuksissa, palkanmaksussa ja Hei Schoolsin nimellä toimivien koulujen opetuksen laadussa.

Yhden haastateltavan mukaan perustarvikkeista oli niin kova pula, että opettajilta säännösteltiin jopa paperia säilyttämällä sitä lukitussa kaapissa.

Useat suomalaisopettajat pitävät työlupa- ja vakuutusongelmien takia Saudi-Arabian matkaa vaarallisena. Yksi heistä sairastui koronaan, joka yltyi pahaksi. Opettaja pelkäsi jäävänsä ilman sairaalahoitoa puuttuvan vakuutuksen vuoksi.

– Oksensin vettä päivystyksessä. Ketään ei tuntunut kiinnostavan, missä kunnossa olen.

Hei Schools myöntää MOT:lle ongelmat Saudi-Arabiassa toimivissa kouluissa. Yhtiön mukaan vastuussa on kuitenkin saudiarabialainen yrittäjä, joka pyörittää Hei Schoolsin kouluja maassa.

Perustajana näkyvä poliitikko

Opettajat rekrytoineen yhtiön nimi on Helsinki International Schools eli Hei Schools. Sen perustaja on koulutusasioissa profiloitunut SDP:n poliitikko Pilvi Torsti. Torsti on työskennellyt kansanedustajana ja valtiosihteerinä eli korkea-arvoisena virkamiehenä kahdessa eri ministeriössä.

 
Screenshot%202022-09-08%20at%2021-52-22%
 
Pilvi Torsti on Hei Schoolsin perustaja, osaomistaja ja hallituksen jäsen.MOT kysyi häneltä muun muassa sitä, oliko Torsti tietoinen haastateltujen opettajien esiintuomista ongelmista. Torsti ei halunnut vastata kysymyksiin. Kuva: Meeri Koutaniemi

 

Torsti on yhtiön osaomistaja ja hallituksen jäsen. Hän ei halunnut vastata MOT:n kysymyksiin.

Hei Schoolsin perustajatiimin jäsen ja osaomistaja on myös Helsingin yliopisto, jonka nimeä yritys on hyödyntänyt aktiivisesti markkinoinnissaan.

– Luotin tähän, koska Helsingin yliopisto oli mukana, yksi MOT:n haastattelemista opettajista sanoo.

Hei Schools vie suomalaista koulutusta maailmalle lisenssimallilla. Yhtiö antaa eri maihin perustettavien päiväkotien ja koulujen käyttää konseptiaan ja toimia Hei Schoolsin brändin alla korvausta vastaan. Yksiköiden perustajina toimivat paikalliset yrittäjät.

Hei Schools on kertonut olevansa kuin koulutuksen Starbucks ja ottavansa mallia myös Ikeasta. "Suomalainen koulutusmalli maailmalle skaalattavana tuotteena", yhtiö markkinoi.

Hei Schools pyrkii erittäin nopeaan liiketoiminnan kasvuun. Sen on tarkoitus avata päiväkoteja muun muassa useisiin Afrikan maihin.

Päiväkoteja Sambiaan ja Botswanaan

Hei Schools avasi ensimmäisen päiväkotinsa Kiinaan 2017.

Toimintaa nyt kymmenessä eri maassa 20 yksikön voimin. Osassa myös peruskoulun ensimmäisiä luokkia.

Hei Schools haluaa avata kahden vuoden sisällä päiväkoteja mm. Kuwaitiin, Intiaan, Sambiaan ja Botswanaan.

Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna 1,4 miljoonaa euroa, jolla lähes miljoonan tappio.

Hei Schoolsin brändiä käyttävät päiväkodit ja koulut ylpeilevät tarjoavansa nimenomaan suomalaisen malliin perustuvaa opetusta.

Koulutuksesta on haluttu tehdä kansainvälistä kauppatavaraa Suomessa jo pitkään. Opetushallituksen pääjohtajana toiminut Olli-Pekka Heinonen on maalaillut koulutusviennin arvon nostamista miljardiin.

Hei Schoolsia on hehkutettu mediassa ja startup-piireissä. Yhdysvaltalaiskanava CNN kirjoitti (siirryt toiseen palveluun) Hei Schoolsin tehneen vientituotteen onnelli-suudesta. Osaomistaja Helsingin yliopisto markkinoi yhtiön olevan maailman paras (siirryt toiseen palveluun) esiopetuksessa.

 
Screenshot%202022-09-08%20at%2020-42-26%
 
Hei Schoolsin perustajiin kuuluvat Pilvi Torsti ja Milla Kokko kasvuyritystapahtuma Slushissa vuonna 2018. Yhtiö on ennustanut myyntinsä olevan 100 miljoonaa euroa vuonna 2025. Kuva: Kuvakaappaus Pilvi Torstin verkkosivuilta

 

Yhtiö on saanut tuki- ja sijoitusrahaa Suomen valtiolta noin kaksi miljoonaa euroa. Rahoittajia ovat Business Finland ja Suomen teollisuussijoitus.

Viisumi kieltää työnteon

Opettaja Kaisa ja hänen kollegansa lähtivät Saudi-Arabiassa toimivaan Al-Malga-nimiseen kouluun mentoriopettajiksi viime syksynä. Yksikössä toimii myös päiväkoti. Mentoreiden avulla Hei Schools pyrkii juurruttamaan suomalaisia koulutusmetodeja eri kohdemaissa toimiviin kouluihin.

MOT:n haastattelema opettaja kertoo, että Hei Schools ohjeisti häntä merkkaamaan viisumihakemukseen, että kyseessä on training consultant -tehtävä.

– ”Muista, että et saa missään tapauksessa sanoa olevasi töissä.” Tämä hämmensi aivan hirveästi.

 
Screenshot%202022-09-08%20at%2020-42-46%
 
Hei Schools Al-Malgassa toimii sekä päiväkoti että perusopetuksen ensimmäisiä luokkia. Lukuvuosimaksut ovat tuhansia euroja. Kuvat: Suomalaisopettajat

 

Suomalaisopettajat saivat business-viisumin, joka sallii liiketapaamisiin tai konsultointiin liittyvän lyhytaikaisen työn.

Suomalaisten työ oli kuitenkin kokoaikaista palkkatyötä. Tämä kielletään viisumissa erikseen: Not permitted to work – ei oikeuta työntekoon.

MOT on nähnyt opettajien viisumin, heidän työsopimuksensa ja kirjeenvaihtoa Hei Schoolsin kanssa. Selvityksen perusteella suomalaisopettajat näyttävät työskennelleen Saudi-Arabiassa laittomina työntekijöinä.

Laittomasta työnteosta voi Saudi-Arabiassa joutua maksamaan sakkoja ja joutua pidätetyksi.

– Tuli todella ahdistava olo ja paniikki. Me olimme siellä vaarassa, yksi opettajista sanoo.

Kun työlupien puuttuminen selvisi opettajille Saudi-Arabiassa, he ottivat suoraan yh-teyttä Hei Schoolsin toimitusjohtaja Milla Kokkoon.Opettajat myös tapasivat Kokon, kun hän saapui juhlistamaan Al-Malgan koulun avajaisia. Epäkohdat tehtiin Kokolle hyvin selväksi, mutta opettajien mukaan konkreettista muutosta ei tapahtunut.

– Ei sieltä todellakaan tätä asiaa kopattu. Ei otettu vastuuta, yksi opettajista sanoo.

Toimitus pyysi haastattelua Milla Kokolta. Hän ei työskentele Hei Schoolsin toimitus-johtajana tällä hetkellä,mutta on yhtiön hallituksen jäsen. Kysymyksiin vastasi lopulta Hei Schoolsin johtoryhmä sähköpostilla.

Screenshot%202022-09-08%20at%2020-02-09%
 
Brändi- ja markkinointistrategisti Milla Kokko työskenteli pitkään Hei Schoolsin toimitusjohtajana ja on yksi yhtiön perustajista. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

 

MOT kysyi aluksi, oikeuttavatko opettajien saamat viisumit työntekoon Saudi-Arabiassa.

– Paikalliselta Hei Schools -päiväkotiyrittäjältä saadun tiedon mukaan kyllä, yhtiö vastasi.

Kun toimitus kertoi nähneensä muun muassa kuvakaappauksia viisumeista, myönsi Hei Schools sittenkin olevansa tietoinen ongelmasta.

– Saimme tietää huolesta viisumeihin liittyen syksyllä 2021, jolloin aloimme välittömästi selvittää tarkemmin vaadittavaa viisumityyppiä sekä prosessia viisumin saamiseksi ja painostaa paikallista päiväkotiyrittäjää laittamaan asiat kuntoon.

Useat haastateltavat arvioivat, että Hei Schoolsin täytyi tietää puuttuvasta työluvasta jo ennen kuin opettajat lähtivät Saudi-Arabiaan, koska yhtiö ohjeisti tiiviisti opettajia viisuminhaussa.

Hei Schools sanoo olevansa erittäin pahoillaan opettajien kohtaamista haasteista työlupa-asioissa. Se sanoo auttaneensa opettajia viisumiasioissa saudiarabialaisyrittäjältä saamansa ohjeistuksen mukaan.

– Onneksi kenellekään opettajista ei koitunut asiasta ongelmia viranomaisten kanssa, yhtiö vastasi sähköpostissaan.

Opettajat eivät missään vaiheessa saaneet Saudi-Arabiassa asumiseen ja palkka-työhön oikeuttavaa iqamaa eli oleskelulupaa. Kahden haastateltavan mukaan Milla Kokko perusteli tätä sillä, että iqaman hankinta on kallista ja hankalaa.

MOT:n saaman vastauksen mukaan Kokko ei muista tällaista keskustelua.

Palkka annettiin käteisellä kirjekuoressa

Business-viisumi ei oikeuta pankkitilin avaamiseen. Opettajien palkka maksettiin paikallisessa valuutassa rialeina kirjekuoressa. Rahat olivat usein jopa viikkoja myöhässä.

Myöhemmässä vaiheessa palkkoja yritettiin kierrättää paikallisen työnantajan henkilökohtaisen tilin kautta suomalaisten tileille. Välillä rahaa puuttui.

Haastateltavien mukaan laitonta työntekoa pyrittiin eri tavoin piilottelemaan. Yhdessä palkkasiirrossa paikallinen työnantaja oli merkinnyt syyksi ”friends, private purpose – ystävät, yksityinen syy”.

Kaksi haastateltavaa kertoo, että he saivat käskyn piiloutua, mikäli kouluun tehtäisiin viranomaisten tarkastus.

 
Screenshot%202022-09-08%20at%2020-43-10%
 
Suomalaisopettajien ottamia kuvia koulun ympäristöstä.
 

Rahaliikenteen kanssa oli muitakin ongelmia. Opettajat kertovat tilanteesta, jossa he lensivät ulos majapaikastaan, koska paikallinen työnantaja ei ollut maksanut vuokria.

– En päässyt huoneeseeni, jossa oli passi ja kaikki muu, eikä minulla ollut rahaa. Lopulta huoneita tultiin maksamaan kirjekuoren kanssa.

Myös työsopimuksissa oli epäselvyyksiä. Ainakaan osaan sopimuksista ei ollut merkattu lainkaan päättymisaikaa tai sopimus oli vuoden pidempi kuin oli sovittu.

Sairausvakuutukset eivät olleet voimassa

Ennen matkaanlähtöä opettajille esiteltiin vakuutusta, joka korvaisi laajasti mahdolli-set sairaanhoitokulut Saudi-Arabiassa. MOT on nähnyt vakuutuspohjan. Opettajat kertovat, että vakuutuksessa oli vain yksi vika – se ei ollut ainakaan suurimman osan ajasta voimassa.

Asia paljastui opettajille sairastumisien ja työtapaturmien kautta.

Koronaan sairastunut suomalaisopettaja kertoo, että hän ei meinannut aluksi saada tautiin hoitoa. Opettaja myös pelkäsi joutuvansa erittäin kalliiseen sairaalahoitoon ilman vakuutusta.

Screenshot%202022-09-08%20at%2020-05-15%
 
Koronaan sairastuneen opettajan mukaan hän ei tuntunut saavat apua Hei Schoolsilta tai paikalliselta työnantajalta. Opettaja sanoo, että kunnolliseen hoitoon pääsy vaati paikallisen työnantajan painostamista. Opettaja otti kuvan paikallisesta terveyskeskuksesta.

 

– Olin neljä viikkoa sairaana. Minua vietiin paikallisiin terveyskeskuksiin, jossa ei pu-huttu oikein englantia. Annettiin vain antibioottikuureja. Ei ehkä hengenvaarallinen, mutta henkisesti todella rankka kokemus.

Hei Schoolsin johtoryhmä myöntää ongelmat palkanmaksussa ja vakuutuksissa. Yh-tiön mukaan juridisissa seikoissa vastuu on kuitenkin paikallisen työnantajan, johon yhtiö sanoo ”luottaneensa liikaa”.

Hei Schoolsin mukaan sen rooli oli vain tarjota apua rekrytoinnin alkuvaiheessa ja lopullisen valinnan työntekijästä tekee aina paikallinen työnantaja.

Opettajien kokemuksen mukaan Hei Schoolsin rooli ei todellisuudessa ollut vähäpätöinen.

– Paikallinen toimija ei ollut rekrytoinnissa mitenkään mukana. En puhunut englantia rekryn aikana yhtään kertaa, yksi haastateltavista sanoo.

– Koen ensisijaisesti, että Hei Schools huijasi minut siihen työhön.

MOT:n haltuunsa saama dokumentaatio osoittaa, että Hei Schools tiesi ainakin vakuutuksiin liittyvistä ongelmista kauan ennen kuin yhtiö rekrytoi uuden ryhmän suomalaisopettajia Saudi-Arabiaan. Opettajat kritisoivat sitä, että Hei Schools tästä huolimatta lähetti heidät maahan.

Hei Schools on pahoillaan siitä, että osa opettajista on joutunut kohtaamaan ”työnantajavelvoitteisiin liittyviä haasteita”.

Suomalaisten työnantaja Saudi-Arabiassa oli Eduguide-niminen yhtiö. Toimitusjohta- ja Mohammad Al-Zaharanin mukaan palkka maksettiin käteisellä,koska suomalais- opettajat olivat maassa lyhyen aikaa. Hän sanoo, että tarkoitus oli ensin testata opettajien sitoutumista työhön konsulttiroolissa ja siksi heillä oli business-viisumit.

Screenshot%202022-09-08%20at%2020-08-14%
 
Suurlähettiläs Antti Rytövuori juhlisti Al-Malgan koulun avajaisia yhdessä Hei Schoolsin toimi-tusjohtaja Milla Kokon ja Eduguiden toimitusjohtaja Mohammad Al-Zahranin kanssa. Lähde: Kuvakaappaus Youtubesta
 

MOT:n haastattelemat suomalaiset palkattiin kuitenkin todellisuudessa suoraan kokoaikaiseen opettajan työhön useita kuukausia kestävällä työsopimuksella.

Al-Zaharanin mukaan hänen yhtiönsä maksaa kulut, jos työntekijä tarvitsee lääketie-teellistä hoitoa. Hän kertoo yhtiönsä maksaneen Hei Schoolsille suomalaisopettajien rekrytoimisesta.

”Luokkia avattiin ilman opettajia”

Hei Schools markkinoi tarjoavansa kouluissaan modernia ja lapsilähtöistä opetusta, jossa painottuu holistinen, kokonaisvaltainen näkemys oppimisesta. Opiskelu ei ole kirjojen pänttäämistä, vaan lapsi on aktiviinen toimija ja oppii leikin ja tutkimisen kautta. Musiikki, liikunta ja käsillä tekeminen korostuvat.

Brittiläinen opettaja Jennifer Green työskenteli Hei Schoolsin koulussa Saudi-Arabi- assa kuluvana keväänä,mutta eri yksikössä kuin suomalaiset. Green kertoo MOT:lle, että hän ei saanut minkäänlaista perehdytystä suomalaiseen pedagogiikkaan ennen töiden aloittamista.

Hei Schoolsin mukaan sillä ei ole tietoa tapauksesta, ja perehdytys on paikallisen työnantajan vastuulla.

Green koki, että kaikkea koulun toimintaa leimasi voitontavoittelu, mikä teki opettamisesta lähes mahdotonta.

– Paperia säilytettiin lukitussa kaapissa. Aamuisin kokoonnuimme jonottamaan ja saimme kymmenisen sivua viikossa. Se oli naurettavaa, Green sanoo.

Greenin mukaan käsityö-, musiikki-, ja kuvataidetunteja ei todellisuudessa ollut. Lapset eivät hänen mukaansa päässeet edes leikkimään ulkona.

Screenshot%202022-09-08%20at%2020-13-47%

Screenshot%202022-09-08%20at%2020-14-15%
 
Katosta putosi levy kouluruokalan lattialle, mutta se ei osunut oppilaisiin. Kuva: Jennifer Green.

 

Suomalaisopettajien mielestä Hei Schoolsin puheet suomalaistyylisistä kouluista ovat käytännössä valetta.

– Fakta oli se, että siellä avattiin uusia luokkia, joissa ei ollut opettajia tai kalusteita. Lapset vain tulivat sinne. Hei Schoolsin opetussuunnitelmaa ei voi edes sanoa opetussuunnitelmaksi, opettaja Kaisa sanoo.

Kaisan mukaan huippuluokan suomalaista koulutusta odottaneet oppilaiden vanhemmat olivat todella tyytymättömiä ja kyselivät, onko tämä sitä suomalaista pedagogiikkaa.

– Mitä muuta siihen voi vastata, kuin että ei ole.

Lukuvuosimaksut Saudi-Arabiassa ovat paikallisen koulun sivujen mukaan 6000 – 10000 euroa.

– Paketti on aivan levällään ja vanhemmille markkinoidaan sitä ja tätä. Eivät he tee sitä, mitä lupaavat ja mistä ottavat rahat, toinen suomalaisopettaja kuvailee.

Hei Schoolsin mukaan pula opettajista ja oppimateriaalista on johtunut valtavan kiinnostuksen mukanaan tuomasta oppilasmäärästä.

– Opettaminen ja oppiminen on onneksi mahdollista suomalaisen luovan, toiminnalli- sen ja joustavan, leikkiin perustuvan lähestymistavan kautta monenlaisissa olosuhteissa, yhtiö kommentoi.

Eduguiden toimitusjohtaja Al-Zaharani ei ota suoraan kantaa opetuksen laatuun. Toimitusjohtaja kuitenkin sanoo, että kaikki ongelmat on korjattava, sillä hän haluaa perustaa lähivuosina neljä uutta suomalaistyylistä koulua.

”Hölmöiltä viedään rahat pois”

Ennen Saudi-Arabiaa Hei Schools oli lähettänyt mentoriopettajia useisiin maihin. Kaksi opettajaa kertoo MOT:lle samanlaisista ongelmista opetuksen laadussa kuin Saudi-Arabiassa työskennelleet. Lähteiden suojelemiseksi MOT ei kerro heidän kohdemaataan.

Haastateltavat painottavat sitä, että heidän kokemuksensa mukaan muutaman kuu-kauden kestävä mentorointi ei mitenkään riitä tekemään eri kulttuureissa toimivista kouluista suomalaisen mallin mukaisia. Opettajien koulutustaso ja ryhmäkoot vaihtelevat paljon.

– Oli yksi opettaja ja 30 lasta.Miten pystyt myymään suomalaista tapaa, että tehdään pienryhmissä, opettaja kysyy.

Hänen kokemuksensa mukaan suomalaisopettajien poistuttua koulut jätetään pulaan.

– Hölmöiltä viedään rahat pois. Myydään suomalainen kaunis ajatus maailman parhaasta koulutusjärjestelmästä ja jätetään sisustus ja kuvakortit.

Hei Schoolsin mukaan yksi sen tavoite kuluvalle vuodelle on kehittää laadunvarmis-tusta. Yhtiö sanoo tukevansa päiväkoteja muun muassa vierailuilla 1–2 kertaa vuodessa.

MOT:n tiedossa ei ole, onko muissa Hei Schoolsin yksiköissä artikkelissa kuvattuja ongelmia.

Haastatellut opettajat kuitenkin kokevat, että yhtiön mentaliteetissa puupaneloidut seinät ja bisneksen nopea laajentaminen ovat tärkeämpiä kuin opetuksen laatu ja työolosuhteet.

– Todella huonoa mainosta Suomelle, yksi opettajista sanoo.

Tiedätkö jotakin kiinnostavaa Hei Schoolsista tai muusta koulutukseen liittyvästä aiheesta? Voit lähettää sähköpostia osoitteeseen [email protected]

***

SUAMALAINEN KOULUTUS TUNNETAAN SAATANA JOKA PAIKASSA PELKÄSTÄ HAISTAPASKASTA!!!

https://twitter.com/heino1olli/status/981055918535258112

 
Suomalainen koulutus on niin hyvin tunnettu maailmalla, että meidän olisi luonteva ottaa vahvempi rooli kansainvälisillä koulutusmarkkinoilla.
 
 
 

9.28 ap. · 3. huhtik. 2018EfY6MoX4.jpg

 

***

Kuka tämä on? (Voisi periaatteessa tietysti olla hyväkin...)

Opetushallituksen pääjohtajaksi Minna Kelhä

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 27.5.2021 11.03
Tiedote

7899abfc-c780-52c1-db6b-640be7fe9765.jpg

Valtioneuvosto nimitti Opetushallituksen pääjohtajaksi filosofian tohtori Minna Kelhän. Virka täytetään ajalle 7.6.2021 - 6.6.2026.

Kelhä on työskennellyt opetusministerin valtiosihteerinä vuodesta 2019 lähtien. Aiemmin hän on työskennellyt mm. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän pääsihteerinä 2016 - 2019 ja eduskuntasihteerinä 2015 - 2016, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa kehittämispäällikkönä 2014 - 2015, kulttuuri- ja urheiluministerin erityisavustajana 2011 - 2014, kansanedustajan avustajana 2009 - 2011. Kelhän kasvatustieteen alaan kuuluva väitöstutkimus valmistui vuonna 2009.

Opetusministerin valtiosihteerinä Kelhä on johtanut hallitusohjelman keskeisten koulutuspoliittisten uudistusten lainsäädäntöhankkeita sekä ohjelmien sisällöllistä valmistelua.

Kelhä on mm. vastannut oppivelvollisuuden laajentamisen, jatkuvan oppimisen uudistuksen sekä varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen Oikeus oppia- sekä ammatillisen koulutuksen Oikeus osata -hankkeiden valmistelusta.

Opetushallitus kehittää koulutusta, varhaiskasvatusta ja elinikäistä oppimista sekä edistää kansainvälisyyttä. Pääjohtaja johtaa viraston toimintaa ja vastaa viraston toiminnan tuloksellisuudesta. Pääjohtajan virkaa haki 17 henkilöä.

Lisätietoja: kansliapäällikkö Anita Lehikoinen, puh. 029 533 0182, opetus- ja kulttuuriministeriö "


https://yle.fi/a/74-20019127

Satoja kenialaisopiskelijoita uhkaa opiskeluoikeuden menetys Suomessa – tästä tragediassa on kyse

Opiskeluoikeuden päättymisen lisäksi opiskelijoita uhkaavat asuntojen menetys ja lähtö Suomesta. He ovat joutuneet kärsijöiksi kenialaismaakunnan aiheuttamassa sotkussa.

Screenshot%202023-02-23%20at%2021-36-05%

Laurea on yksi tutkintokoulutuksen tehneistä suomalaisista ammattikorkeakouluista. Samoja ongelmia on myös muissa kouluissa. Kuva: Kalle Suomi / Yle

Otso Karhu

19:13

Satojen kenialaisopiskelijoiden opiskeluoikeus sekä maassaolo-oikeus Suomessa saattaa päättyä, jos heidän lukukausimaksujaan ei makseta määräaikaan mennessä.

Laureassa näin on käymässä maaliskuun lopussa lähes kolmellesadalle kenialaisopiskelijalle. Ongelmia on myös Tampereella ja Saimaalla.

Tässä artikkelissa avataan, mistä tilauskoulutussotkussa on kyse.

Kenialaisten tilanteesta uutisoi aiemmin Suomen kuvalehti.

Screenshot%202023-02-23%20at%2021-58-26%

Tästä on kyse

Ainakin yksitoista suomalaista ammatti- ja ammattikorkeakoulua on sopinut useiden miljoonien eurojen tilauskoulutussopimuksista, jotka toisivat lähes 800 opiskelijaa Suomeen sosiaali- ja terveys-, hoito-, siivous- ja insinöörialoille.

Metropolian, Haaga-Helian ja Laurean ammattikorkeakoulut tekivät omistamansa koulutusvientiyritys EduExcellencen kautta sopimuksia kenialaisten maakuntien kanssa.

Suomalainen tilauskoulutus

 

Lakimuutos salli tilauskoulutusten järjestämisen ammattikorkeakouluille vuonna 2019 ja ammattikouluille vuonna 2022. Taustalla on tavoite kolminkertaistaa kansainvälisten opiskelijoiden määrä Suomessa vuoteen 2030 mennessä.

Koulutusviennissä ulkomainen valtio tai maakunta, kansainvälinen säätiö, yritys tai järjestö tilaa suomalaiselta oppilaitokselta tutkintokoulutuksen kokonaiselle opiskelijaryhmälle.

Koulutuksesta saatava tulo on oppilaitoksille ja Suomelle vientituloa.

Koulutuksen tilaaja valitsee opiskelijat. He eivät osallistu Suomen yhteishakuun vaan heille pidetään omat pääsykokeet.

Tilauskoulutukseen osallistuvista opiskelijoista maksetaan lukuvuosimaksu, kuten kaikista EU:n ulkopuolisista maista Suomeen opiskelemaan tulevilta. Koulutus on Suomessa ilmaista vain EU-kansalaisille.

Koulutusvientiä säätelevien lakien mukaan tutkintoja voidaan myydä vain ryhmille, ja maksajana pitää olla esimerkiksi toinen valtio, kansainvälinen järjestö tai säätiö.

Ajatuksena on, että tutkintokoulutusta tilaava taho on vakaa yhteistyökumppani, joka pystyy takaamaan lukukausimaksut monenkin vuoden ajaksi. Tulkinnan mukaan esimerkiksi yksittäiset perheet eivät voi tällaista takausta antaa.

Lisäksi tällä yritetään välttää, että tilauskoulutuksella ei kierretä suomalaista yhteishakujärjestelmää.

Tilauskoulutuksella pyritään myös vähentämään Suomessa vallitsevaa työvoimapulaa.

Sopimusten mukaan maakunnat maksavat kaikki kenialaisopiskelijoiden lukuvuosimaksut suomalaisissa korkeakouluissa, sekä asumisen ja elämisen Suomessa.

Kenialainen Uashin Gishun maakunta ei ole noudattanut sopimusta.

Maakunta peri maksut suoraan opiskelijoiden vanhemmilta. Kenialaisten vanhemmat kertoivat, että heiltä on peritty sovittua enemmän rahaa. Osa perityistä rahoista ei koskaan päätynyt Suomeen asti.

Nyt monien kenialaisopiskelijoiden lukukausimaksut puuttuvat kokonaan, esimerkiksi Laurean ammattikorkeakoulun opiskelijoilta koko kevään osalta.

Jos maksuja saada maaliskuun loppuun mennessä, yhteensä 139:n Laurean kenialaisopiskelijan koulu päättyy. Samalla 96 opiskelijaa suorittavat Keniassa valmistavia siltaopintoja. Ilman maksuja myös heidän koulunsa lakkaa.

Alkuperäinen määräaika oli 28. helmikuuta mennessä, mutta Laurean hallitus antoi kuukauden lisäaikaa. Opiskelu kuitenkin keskeytetään helmikuun lopussa, jos maksuja ei kuulu.

Elinkustannukset uupuvat myös

Lisäksi Uasin Gishun maakunta ei ole maksanut opiskelijoiden asumis- ja elinkustannusrahoja lainkaan tai summat ovat olleet vaihtelevia. Opiskelijoita uhkaa nyt asunnon menetys.

Myös maassaolo-oikeus voi päättyä. Yli vuoden oleskelulupaa varten EU:n ulkopuolisten opiskelijoiden pitää osoittaa, että heillä on tilillään yli 6 700 euroa itsensä elättämiseen.

Suomen kuvalehden mukaan Uasin Gishun korkeimpien virkamiesten kuukausipalkka on noin 1 300 euroa. Maakunnan koko koulutusbudjetti on noin 8,2 miljoonaa euroa vuodessa.

Vuosittaiset lukukausimaksut ovat 7 000 ja 10 000 euron välillä. Kenian Suomen-suurlähetystössä ihmeteltiin jo viime vuonna, miten maakunnalla voi olla varaa maksuihin.

Uasin Gishun aiempi hallinto vakuutti, että maakunnan rahat riittävät. Maksullisten pääsykokeiden jälkeen hallinto ilmoitti opiskelijoille, että avustusta ei tulekaan, ja valtavat summat revitään opiskelijoilta tai heidän vanhemmiltaan.

Työllistymisestä epärealistinen kuva

Opiskelijat ohjeistettiin myös etsimään pikaisesti töitä Suomesta maksujen hoitamiseksi. Suomen Kuvalehden mukaan työllistymisestä Suomessa annettiin utopistisia arvioita.

Uasin Gishussa luultiin, että maksujen periminen opiskelijoilta on Suomen lain vastaista, joten opiskelijoita kiellettiin kertomasta Suomessa rahan perinnästä.

Lain näkökulmasta tilanne on epäselvä. Maakunta saa periä maksuja opiskelijoilta, mutta tilauskoulutuksella ei saisi kiertää normaalia yhteishakua. Säädöstö on tilannekohtainen ja tulkinnanvarainen.

– Emme voineet antaa tämän ohjelman päästä käsistämme, vaikka meillä ei ollut rahaa, sanoi hankkeen rahastosta Uasin Gishussa vastannut Joseph Maritim tammikuussa Suomen-vierailun jälkeen.

Laurean lisäksi tilanne on sama myös Tampereen ammattikorkeakoulussa. Tammikuussa pidetyssä kokouksessa Uasin Gishun maakunnan nykyinen varakuvernööri John Barorot myönsi, että kaikki rahat tulevat opiskelijoiden vanhemmilta.

– Maakunta ei maksa mitään, me olemme vain takaajia, Barorot sanoi.

Barorot myönsi tämän myös Laurealle 17. helmikuuta.

Saimaan ammattiopisto irtisanoi jo sopimuksen Uasin Gishun maakunnan kanssa ennen kuin opiskelijat ehtivät Suomeen, sillä senttiäkään puolen miljoonan euron etumaksusta ei saatu.

Maakuntaa ei voi ohittaa maksuissa

Osa kenialaisopiskelijoiden vanhemmista kertoi Tampereen kokouksessa, että heillä olisivat rahat valmiina, mutta he eivät halua lähettää niitä Uashin Gishun maakunnalle väärinkäytön pelossa.

Vanhemmat haluaisivat maksaa rahat suoraan korkeakoululle, mutta tämä on lain vastaista. Tutkintokoulutusta voi myydä vain ryhmille, ja maksajana pitää olla esimerkiksi toinen valtio, kansainvälinen järjestö tai säätiö.

Eniten tilanteesta kärsivät opiskelijat. He kertovat etsivänsä kuumeisesti töitä, joilla voisivat maksaa lukukausimaksut ja elämisen Suomessa. Opiskelijat eivät uskalla antaa asiasta haastatteluja, koska heitä on Uasin Gishun päästä uhkailtu oikeustoimilla.

Ongelmista huolimatta ainakin Laurea on jo suunnittelemassa uusia tilauskoulutussopimuksia kenialaisten maakuntien kanssa. Neuvotteluja käydään myös muiden Afrikan maiden ja Intian kanssa.

Aiheesta enemmän

Suuri joukko kenialaisia tuli Suomeen hoitajaopintojen perässä – nyt maksut ovat rästissä ja opiskelijoita uhkaa ”inhimillinen tragedia”

Kenialaisia tuli Tampereelle opiskelemaan sairaanhoitajiksi – Kenian piti maksaa kulut, mutta kaikkia rahoja ei ole kuulunut

Kenialaisopiskelijoiden lukukausimaksut on maksettu sovitusti Laureassa – Tampereen ongelmien laajuus hämmästytti, kertoo toimitusjohtaja

Ennennäkemätön sotku koulutusviennissä: Kenialaisopiskelijat ovat pulassa Suomessa, mutta uusia tilauskoulutuksia neuvotellaan jo lisää "