Niin saatanan huonoa  ja fasistista on ainakin Saision touhu ollut viime aikoina, että paljon mielummin kuuntelen vaikka persuja...


Kulttuuriväki: Taidamme elää kuplassa – keitä ne perussuomalaiset ovat?

Moni kulttuurin ja taiteen edustaja sanoo vaalituloksen osoittavan, että Suomi on jakautunut kahtia

Kulttuuri 21.4.2015 9:00
Helsingin Sanomat


Pirkko Saisio (vas.), Krista Kosonen, Anssi Kela, Jörn Donner, Jaakko Kuusisto, Vuokko Hovatta ja Antti Nylén.
Pirkko Saisio (vas.), Krista Kosonen, Anssi Kela, Jörn Donner, Jaakko Kuusisto, Vuokko Hovatta ja Antti Nylén.


Perussuomalaisten rynnistys toiseksi suurimmaksi puolueeksi keskustan ja kokoo-muksen väliin osoittaa Suomen jakaantuneen kahtia, sanoo kirjailija-ohjaaja Pirkko Saisio.

"Minusta tuntuu, että vihreät ja vasemmisto jakavat keskenään älymystön, kulttuuriväen, tutkijat ja yliopistoväen", hän sanoo.

Saisiosta tuntuu, ettei vasemmistopuolueissa edes ole enää kovin paljon duunariehdokkaita, vaan niistä on tulossa selvästi älymystöpuolueita.

Artikkeli

"Se vain kiihdyttää kahtiajakoa."

Saisio liputtaa monen muun taiteentekijän tapaan punavihreiden arvojen puolesta. Hän toivoo tutkijoiden selvittävän perussuomalaisten nousua.

"Keitä ovat nämä lähes joka kuudes tai seitsemäs suomalainen? En usko, että kaikki perussuomalaisten äänestäjät ovat rasisteja tai kauniisti sanottuna maahanmuutto-kriittisiä – joka on usein sama asia käytännössä. Mutta ehkä minä yritän olla tässä tarpeettoman positiivinen", hän sanoo.

Myös näyttelijä Krista Kosonen toteaa, ettei tunne ketään perussuomalaisia äänestänyttä.

"Ehkä sitä elää itse sellaisessa helsinkiläisessä kulttuurikuplassa", hän sanoo. Vaalituloksen piirtämä kuva tuntuu hänestä vieraalta.

"Tulos ei edusta minun Suomeani. Minun Suomeeni kuuluvat tasa-arvoiset ihmisoi-keudet ja kaikille hyvinvointivaltio ja kaikenlainen rasismi pois. Minusta se on vain rikkaus, että tänne tulee ihmisiä, eikä vain suljeta ovia."

Kosonen kuitenkin toteaa, ettei aio masentua vaali-illan tuloksesta. ”Ehkä se oli pelkoa, sillä tänään on pakko olla toiveikas."

Kapellimestari-säveltäjä Jaakko Kuusiston mielestä vaalitulos osoittaa kahtiajakau-tumista erityisesti maantieteellisesti. "Helsingin äänet olivat radikaalisti muuta mitä muualla Suomessa."

Kuusiston mielessä suurin kysymys on se, tuleeko hallitukseen erillistä kulttuurimi-nisteriä. Ministerin puoluekannalla ei ole hänelle väliä, kunhan hän tekisi hartiavoimin töitä.

"Siinä pelataan pienillä rahoilla, ja paineita on varmasti monesta suunnasta. Kentän odotukset ovat erittäin kovat."

Kirjailija Antti Nylénin mielestä koko vaalienalusaikaa sävytti "masennuksen henki".

"Lattea fraasi, että politiikka on rikki, tuntuu pitävän paikkansa. Jäljellä on vain oikeis- to. Vasemmisto on kutistunut pelkäksi alaviitteeksi. Mitään ideologista kamppailua ei ole", hän sanoo.

Saision kanssa hän on eri mieltä: "Ei ole tapahtumassa kahtiajakoa vaan täydellinen yhdenmukaistuminen. Yhtäkkiä politiikka on vain yksi iso porvari." Hän viittaa filosofi Francis Fukuyaman tunnettuun ajatukseen "historian lopusta".

"Politiikan loppu on seuraavana vuorossa. Viimeistä vasemmistolaista etsitään jo kiivaasti."

Laulaja-näyttelijä Vuokko Hovatta on huolestunut siitä, että taiteen arvosta ei vaalien alla puhuttu.

"Keskustan vaaliohjelmassa oli kulttuuripalvelut mainittu ainoastaan tällaisina hyvin- vointia ja terveyttä edistävinä. Taiteen merkitys on paljon monisyisempi, ja taiteella on ihan oma kieli, jota taide puhuu. Sen tehtävä on avartaa ihmistä eikä toimia hyvinvoinnin kauppatavarana."

Hovatta ei halua kuitenkaan luovuttaa, vaikka politiikka tuntuu nyt taantumukselliselta. Taiteilijoilla on hänestä tässä tilanteessa suuri vastuu.

"Sitä suuremmalla syyllä taiteilijoiden täytyy olla yhteiskunnallisestikin aktiivisia."

Kirjailija Jörn Donnerin mukaan Suomen henkistä tilaa leimaa epävarmuus ja epätietoisuus. "Suomi on poikkeuksellinen länsieurooppalainen maa,jossa – jos saa kohteliaasti sanoa – maalaisarvot jylläävät." Osa kansasta on Donnerin mielestä "äärimmäisen konservatiivista".

Muusikko Anssi Kela tunnistaa Kososen tavoin elävänsä kuplassa. "Nämä vaalit neljän vuoden välein ovat tervetullut muistutus siitä, että meidän oman kuplan ulkopuolella on elämää."

"Perussuomalaiset lanseerasivat muutama vuosi sitten kulttuuripoliittisen manifestin- sa, mikä kuitattiin myöhemmin läpällä. Nyt on se tilanne,että puskista huutelu ei enää riitä, vaan pitää ottaa vastuuta. Kyllä heidänkin täytyy alkaa ottaa hieman erilaisia ää- nenpainoja.Jos ylipäätään tulee kulttuuriministeriä ja miettii siihen hahmoja,en näkisi ollenkaan negatiivisena asiana, jos tuleva kulttuuriministeri olisi Mikko Alatalo." 

>> Oletko vanhoillisempi kuin muut suomalaiset? Kokeile HS:n testillä

Työryhmä: Mari Koppinen HS, Veli-Pekka Lehtonen HS, Hanna Mahlamäki HS, Antti Majander HS



Pirkko Saisio: Suomalaiset ovat sinisilmäisiä Venäjän suhteen — ”Historia tulee tuomitsemaan kaikki, jotka puristavat kättä Vladimir Putinin kanssa”

Kuva: Jari Soini
Pirkko Saisio löysi lapsuudessaan kirjastosta ensimmäisenä Anni Polvan Tiina-kirjat.
  • Virpi Kirves-Torvinen
  • [email protected]

    Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Demokraatin avustaja

    Kirjailija, ohjaaja ja näyttelijä Pirkko Saision tulevaisuudenkuva on huomatta- vasti synkempi kuin ennen. Mieleen on hiipinyt pelko siitä, mihin maailma on menossa. Huoli on syventynyt erityisesti kahden lapsenlapsen myötä. Aleppon tilanne on mennyt jo yli sietorajan.

    — Olemme menossa kauhean monessa asiassa vastakkainasetteluun, Saisio sanoo.

    Jokin aika sitten vielä naiset olivat maamme politiikassa johtoasemissa.Nyt poliit- tinen ilmapiiri on aivan toinen. Miehet ja kovat päätökset ovat ottaneet vahvan jalansijan. Viha, aggressiivisuus ja joustamattomuus ovat lipuneet suomalaisten keskusteluihin ja asenteisiin.

    — Sen kokee tyrmäävänä, kun tulee keväällä Madeiralta takaisin Suomeen, talvensa etelän lämmössä viettävä Saisio kertoo.

    Saisio ihmettelee, tuleeko hänen sukupolvensa olemaan se ainoa, joka ei ole nähnyt sotaa. Ajatus sodasta tulevaisuudessa tuntuu historian valossa enemmän toden- kuin epätodennäköiseltä. Ihmiset unohtavat, koska meiltä puuttuu suusta suuhun kertomus sodasta.

    Putin liikkuukin kuin katukoira.

    Venäjän kieltäkin opiskelleena Saisio seuraa tiiviisti maan toimia.Hän käy vuosit- tain Pietarissa. Tuntuu oudolta, että siellä vaikuttaa siistiltä ja kauniilta. Kaikki kauhea tapahtuu poissa turistien silmistä.

    — Historia tulee tuomitsemaan kaikki, jotka puristavat kättä Vladimir Putinin kanssa. Putin liikkuukin kuin katukoira. Tulee kylki edellä, Saisio laukoo.

    Saisio ei voi ymmärtää suomalaisten sinisilmäisyyttä venäläisten suhteen. Se raivostuttaa.

    — Kuka valopää on keksinyt, että venäläiset voivat ostaa kiinteistöjä Suomesta?

    Venäläinen yhteiskunta on rapautunut selvästi. Saisiosta venäläiset ovat propagandan uhreja. Siksi moni ei uskalla toimia.

    — Ajattelin aikoinaan, että Anna Politkovskajan henkivakuutus on julkisuus Euroopassa, Saisio huokaa.

    Niin ei ollut vuonna 2006. Eikä vuonna 2015, jolloin Boris Nemtsov surmattiin keskeisellä paikalla. Siitä huolimatta ihmiset vähättelevät Venäjän toimia. Ihmiset ovat tuudittautuneet siihen, ettei mitään pahaa satu.

    Lue koko Pirkko Saision haastattelu torstain 15.12. Demokraatista.