Iltasanomat

" Ulkomaat

Trump sepittää tietään presidentiksi – 14 tunnetuinta valhetta

Jatkuvasti valehtelevalle Donald Trumpille satelee pitkänenäisiä Pinokkio-merkkejä faktantarkistajilta. Asiantuntijoiden mukaan kyseessä on tarkkaan mietitty taktiikka.

Mistä tietää milloin Donald Trump valehtelee?

Vastaus: Hänen suunsa liikkuu. "


 

Alla lista Trumpin tunnetuimmista valheista.

1. Tuhannet juhlivat muslimit?

Trumpin kuuluisimpiin kuuluva väite viime marraskuulta on, että New Jerseyssä tuhannet muslimit juhlivat samaan aikaan, kun World Trade Centerin tornit sortuivat syyskuun 2001 terrori-iskuissa. Väite on Trumpin muslimivastaisen politiikan ytimessä ja hän on toistanut useita kertoja ”nähneensä sen itse”.

Väite ei ole alun perin Trumpin keksintö, sillä huhut kyseisestä tapauksesta kumottiin jo pian iskujen jälkeen. Trump ei ole koskaan esittänyt ensimmäistäkään todistetta väitteen puolesta, eikä niitä ole löytänyt kukaan muukaan.Videonpätkät, joita toisinaan näytetään, esittävät juhlivia muslimeja Lähi-idässä.

HM: Kirjaimellisesti väite on aika lailla varmasti tosi, kunhan ei edellytetä, että nämä kaikki olisivat yhdessä paikassa yhteisin menoin juhlineen, mitä kai ei kukaan ole väittänytkään.

Trump sai ankaran iskun WTC-iskussa, jossa satoja hänen liikekumppaneitaan kuoli ja heidän bisneksensä joutuivat perikatoon.

Tuo joidenkuiden muslimien juhliminen on Ö-luokan asia politiikan kannalta.

 

2. Obama ei syntynyt Yhdysvalloissa?

Trumpin pitkäaikaisimpiin kuuluva päähänpinttymä, jonka avulla hän nousi politiikan parrasvaloihin vuonna 2011.Trumpin mukaan presidentti Barack Obama ei ole synty- nyt Havaijilla vaan Keniassa, eikä tämä siis ole laillisesti oikeutettu toimimaan presi-denttinä. Trumpin inttäminen sai Obaman julkaisemaan syntymätodistuksensa pitkän version, mutta Trump jatkoi senkin kyseenalaistamista vuosikausia.

Viime viikon perjantaina Trump keikautti asian päälaelleen ja ilmoitti mahtipontisesti uskovansa presidentin syntyneen Havaijilla. Hän syytti Hillary Clintonia birtherisminä tunnetun väitteen alkuunpanijaksi,mikä oli jälleen uusi valhe. Trump kehtasi jopa julistaa itsensä birtheristien valheen paljastajaksi, ilmeisesti koska hän oli saanut Obaman julkistamaan syntymätodistuksensa.

HM: Sillä ei ole mitään merkitystä kansainvälisoikeudellisesti, minkä maan alueella joku on fyysisesti syntynyt, vaan olennaista on, minkä maan kansalainen äiti on ollut syntymähetkellä. Obaman äiti oli ikänsä USA:n kansalainen/alaine,ja muuten uskon- noltaan unutaaripresbyteeri. Ulkomaan kansalaisenkin naisen lapsi voidaan kuitenkin merkitä esimerkiksi Suomessa heti suomalaiseksi, jos isä on suomalainen.

On Ö-luokan asia politiikan kannalta, missä paikassa Obama tarkasti ottaen on syntynyt.

 

3. Suku Ruotsista?

Valehtelu vaikuttaa olevan Trumpilla verissä. Hänen Saksasta kotoisin oleva sukun-sa keksi toisen maailmansodan jälkeen väittää olevansa lähtöisin Ruotsista, koska Saksa ei ollut kovin suosittu Yhdysvalloissa. Valhe päätyi Trumpin kirjoittamaan kirjaankin. Hän oikaisi sen vasta vuonna 1990.


RJK: Trumpin isän Fred Trumpin vanhemmat Frederick Trump, ja Elizabeth Christ Trump, olivat syntyisin luterilaisesta Kallstadtin viininviljelijäkylästä, jossa oli muuten syntynyt myös Johann Heinrich Heinz, jonka poika säilyketehtailija Henry John Heinz oli liukuhihnan käyttöönottaja eikä Henry Ford, joka toi sen koneteollisuuteen; firman nykyisiin omistajiin kuuluu John Kerry. Nimi on jo tällöin väännetty tai englan-ninnettu muodosta Trumpf = valtti (saks, holl.) muotoon Trump (engl.) = valtti, ruot-siksi trumf, jotka tulevat latinan sanasta Triumfus = voitonparaati. Sana ei liene tässä korttipelin valtti -merkityksessä kovin vanha. Nimi Trumpf voi olla väännös myös ruot-salaisesta sotilasnimestä Trumm- = rumpu. Toisekseen Trump kuulostaa saksalai-sen korvaan ruotsalaiselta, sillä yksinkertainen -p ja varsinkin -mp menee sanan lopussa muotoon (m)pf.

Kallstadt on luterilainen maalaiskylä katolisten ja kalvinististen alueiden keskellä. Sellaisissa tapauksissa Ruotsi usein esitetään oman opin "ihmemaana" eikä Preussi tai Pommeri, jotka eivät ole "suvereenisesti" luterilaisia. Noin ollen ruotsalaisspekulaatio ei välttämättä ole Donaldin omaa keksintöä, eikä sitä ole esitetty ehdottomana totuutena.

Ö-luokan asia politiikan kannalta.

 

4. Suurin viinintuottaja?

Trump pröystäilee mielellään omaisuudellaan, joka toki on huomattava. Hän inttää Trump Wineryn olevan itärannikon suurin viinintuottaja, mutta PolitiFactin mukaan totuus ei ole lähelläkään sitä.

Trump korostaa liikemiehen kykyjään sanomalla koko omaisuutensa arvoksi on noin 10 miljardia dollaria, mutta talouslehti Forbesin asiantuntijat eivät ole päässeet las-kelmissaan lähellekään vaan arvioivat Trumpin korkeintaan 4,5 miljardin mieheksi. Trumpin arvellaan pimittävän verotietojaan sen vuoksi, että niistä paljastuisi totuus.

Trumpin pilvenpiirtäjissä ilmoitetaan usein olevan enemmän kerroksia kuin kuka tahansa voi laskea.HM: New Yorkin isommissa rakennuksissa on ainakin viisi kellarikerrosta (kuten WTC:ssä oli), koska kallioperä löytyy vasta sieltä.

Siinäkään ei ole mitään uutta, että potentiaaliset ostavat arvioivat rakennukset 50% halvemmiksi kuin potentiaalinen myyjä.

Trump tietää joka tapauksessa itse parhaiten tuotantolukunsa. Myös arvostelijoilla on syynsä valehdella.

Ö-luokan asia poltiikan kannalta.


 

5. Jättilahjoitus veteraaneille?

 

Trump esiintyy suurena hyväntekijänä. Amerikkalaismedia on useaan otteeseen yrit-tänyt korjata hänen väitteitään, että hän on tehnyt suuria rahalahjoituksia eri tahoille. Pääasiassa lahjoitukset ovat tulleet Trumpin hyväntekeväisyyssäätiön muilta keräämistä varoista, ei hänen omistaan.

Viime tammikuussa Trump kehuskeli keränneensä 6 miljoonaa dollaria amerikka-laisveteraaneille ja lahjoittaneensa miljoonan omasta taskustaan. Neljä kuukautta myöhemmin Washington Post keksi kysyä, kuka rahoja oli saanut. Samana päivänä kun lehti julkaisi juttunsa, että ei juuri kukaan, Trumpin nimissä alkoi ilmestyä lahjoituksia eri järjestöjen tileille. Trump itse syytti mediaa ajojahdista.

HM: Trump käyttää siellä säätiössä päätösvaltaa, ja tarkoittaa sitä.


 

6. Työttömyysprosentti 42 tai 23?

Vale, emävale, tilasto. Neljänneksi kohdaksi tunnettuun hokemaan voisi lisätä Trumpin tilastot.

Hän on esimerkiksi sanonut Yhdysvaltain todellisen työttömyysprosentin olevan täh-titieteelliset 42. Vaikka viralliseen työttömyysprosenttiin,joka on noin 5, ynnättäisiin minkälaisia arvioita piilotyöttömyydestä, luku nousee faktantarkistajien mukaan korkeintaan 10:een. Trumpin työttömyysprosentti on elänyt viimeisen vuoden aikana, kun hän on toisessa yhteydessä sanonut sen olevan 23.

Trumpin mukaan nuorten mustien työttömyysprosentti on 58. Todellinen luku on 19.

HM: Trump lienee laskenut 100% - työllisyysprosentti. Työttömyys tarkoittaa aktiivista työnhakijoista.

 

7. A-luokan Trump-yliopisto?

Yhdestä valheesta Trumpin bisnesimperiumi saattaa vielä jäädä pahan kerran kiinni.

Bisneskouluksi mainostetun Trump-yliopiston, joka ei ole yliopisto, entiset opiskeli-jat ovat nostaneet joukkokanteen katteettomista lupauksista, joita kymmenientuhan-sien dollarien kurssimaksujen vastineeksi annettiin.

Trump kiistää ja on sanonut julkisesti opinahjonsa saaneen A-luokituksen. Tosiasiassa luokitus oli D ennen kuin opinahjo suljettiin kokonaan.

 

HM: Miten poikkeaa ns. maan tavasta ja yleisestä linjasta a) USA:ssa tai b) Suomessa?


 

8. Clinton osallinen murhaan?

Presidentti Bill Clintonin avustaja ja pitkäaikainen ystävä Vince Foster teki itsemur-han Washingtonissa 1993. Viisi riippumatonta, yhteensä vuosia kestänyttä tutkintaa on todennut, että tapauksessa ei ole mitään hämärää, toisin kuin Donald Trump sanoo. Foster oli Clintonien uskottu mies, joten salaliittoteorioiden mukaan hänet piti vaientaa.

HM: Hillaryn ympäriltä on kuollut kymmeniä ihmisiä, entisiä yhteistyökumppaneita ja muita, enemmän tai vähemmän epämääräisissä olosuhteissa. Kaikki tietävät tämän, ja tämä on varmasti vaikuttanut myös vaalitulokseen. Hyvä, että joku uskaltaa avata suunsa, oli hän sitten oikeassa tai väärässä!


 

9. Vastusti Irakin sotaa alusta asti?

Irakin sota 2003 on jälkikäteen tuomittu myös Yhdysvalloissa pahaksi virheeksi. Siksi Donald Trumpkin ilmoittaa vastustaneensa sitä alusta alkaen. Tosiasiassa hän tuki sotaan lähtöä ja ilmaisi selkeällä lausunnolla tukensa sodalle vielä 2004.

Vaalien pahimpiin mediakömmähdyksiin kuuluu se, että Trump pääsi toistamaan valheensa suorassa TV-lähetyksessä toissa viikolla, eikä häntä haastatellut NBC:n toimittaja Matt Lauer kyseenalaistanut sitä.

HM: Trump oli siihen aikaan dukakislainen, Clintonin-vastainen demokraatti, kun Irakin sota alkoi. Useimmat sellaiset vastustivat Irakin sotaa.

 

 

10. Obama ottaa 200000 syyrialaista?

Vaikka viranomaiset ja faktantarkistajat kuinka todistaisivat toisin, Donald Trump väittää presidentti Obaman hallinnon ottavan vastaan 200000 Syyrian pakolaista ja altistavan maan näin terrorismille. Obaman hallinto on ilmoittanut pysyvänsä suunni-telmassa vastaanottaa tänä vuonna 10000 pakolaista Syyriasta. Kokonaisuudes-saan Yhdysvaltoihin tulee tänä ja ensi vuonna 180000 pakolaista useista eri maista.

 

HM: Spekulaatiota, joka on luvallista. Sitä paitsi: OBAMAN PITÄISI OTTAA VÄHINTÄÄN TUON VERRAN!


 

11. Siirtolaiset elävät sosiaalituilla?

Trumpin siirtolaisvastaisen politiikan ytimessä on väite, että Meksikosta tulevien lait-tomien maahanmuuttajien enemmistö on raiskaajia ja murhaajia.Mikään tilasto ei tue väitettä, että siirtolaiset syyllistyisivät Yhdysvalloissa kantaväestöä enemmän rikok-siin. Ne jotka syyllistyvät, istuvat tuomiota keskimäärin lievemmistä rikoksista. Trum-pin mukaan laittomat siirtolaiset kahmivat myös sosiaalitukia.Sellainen on mahdoton- ta, koska ihmisen pitää tukia saadakseen rekisteröityä viranomaisille, mitä laittomasti maahan tulleet nimenomaan välttelevät. He eivät näin olleen voi myöskään viedä veteraanien rahoja, kuten Trump syyttää.

HM: Huulenheittoa. Paperittomat siirtolaiset tekevät pimeää.

 

12. Tavannut Putinin?

Trump käy julkista kuhertelua Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa, kun kum-pikin kehuu verhotusti toisiaan. Trumpin väite, että Putin on kutsunut häntä neroksi, on kuitenkin väärä. Trump väitti alun perin myös tavanneensa Putinin, mutta myönsi myöhemmin, ettei ole edes puhunut tämän kanssa. Myös Kreml on vahvistanut, että miehet eivät ole olleet tekemisissä keskenään.

Trump on kiistänyt bisneksillään olevan yhteyksiä Venäjälle. Tätä väitettä ei ole tois-taiseksi onnistuttu todistamaan vääräksi. Mutta sekä Trump itse että hänen poikansa ovat lukuisia kertoja sanoneet Trumpin imperiumin pyrkivän levittäytymään Venäjälle.

HM: Putinin perskohtainen tapaaminen on Ö-luokan kysymys. Olen minäkin tavannut Putinin, paljon ennen kuin hänestä tiedettiin mitään politiikassa.Hän toimi Suomessa KGB-miehenä. (Eräs "idänkaipanneuvos" jopa sanoi minua "meidän SUPOksi", kun minä en ottanut viinaa kuten ei Putinkaan.)

 

13. Riippumaton vaalirahoittajista?

Donald Trumpin väite, että hän rahoittaa itse vaalikampanjansa, piti paikkansa vain esivaalien aikaan. Nyt hänen kampanjansa on kerännyt jo satoja miljoonia lahjoitta-jilta, mutta Trump sanoo silti edelleen olevansa riippumaton ja syyttää Clintonia ostetuksi ehdokkaaksi.

HM: Missä määrin ja missä suhteissa hän olisi RIIPPUVAINEN vieraista rahoittajista? Linjaltaan, kuten Hillary?

 

14. Muuri maksuun ja velka sileäksi?

Liikemieheksi Donald Trump ei ole kovin vahva numeroissa.Hän sanoo rakentavan-sa muurin Meksikon rajalle patoamaan laitonta maahanmuuttoa ja Meksikon maksa-van muurin kustannukset, noin 8 miljardia dollaria. Ensinnäkään Meksiko ei aio maksaa mitään, ja toisekseen muurirakennelman kustannukset olisivat Washington Postin mukaan arviolta 25 miljardia. "

HM: Kyllä hän aina paremmin osaa laskea kuin Washinton Post.

Tämä on Ö-luokan kysymys, koska USA:n ja Meksikon raja on erittäin tarkoin vartioitu, aidoitettu tavallinen vieraiden valtioiden raja, lähes kuin Suomen ja Venäjän raja. SE EI ole mikään "Shemgen-raja"!


" Donald Trump on luvannut hankkiutua eroon Yhdysvaltain liittovaltion 19 biljoonan dollarin valtionvelasta kahdeksan vuoden kuluessa neuvottelemalla maan kauppa-sopimukset uusiksi. Vaikka hän sulkisi kaikki ministeriöt ja valtion virastot, jäljelle jäisi vielä 16 biljoonaa velkaa.HM: Siitä hän pääsee eroon setelipainokonetta pyörittämällä. Sitä pelkää erityisesti Kiina, sillä sekin saisi silloin ison loven biljoonien dollarivaroihinsa.

Tuo on siis paeriaatteessa totta.

Jari Alenius

https://www.stara.fi/2017/07/01/lehti-listasi-donald-trumpin-valheet-viidelta-kuukaudelta/


 

Nämä ovat pientä harmitonta isottelua verrattuna Suomen täivaltioon ja sen johtajien valehteluteoollisuuteen:

http://hameemmias.vuodatus.net/lue/2011/08/miten-halosen-ja-hautalan-tilastokeskus-sepitti-eu-lle-70-miljoona-tapettua-maon-uhria

https://www.pirkanblogit.fi/2018/risto_koivula/al-haidi-hautahourulalla-ilmoitti-taas-pyrkivns-eurokomissaariksi/

 

https://mvlehti.net/2016/11/15/clinton-lahjoittajat-900-miljoonaa-dollaria-panostettiin-vaaralle-hevoselle/

 

Clinton-lahjoittajat: 900 miljoonaa dollaria panostettiin väärälle hevoselle

Lahjoittajat tekivät lahjoituksia siinä toivossa, että heillä olisi myöhemmin ollut pääsy presidentti Clintonin puheille.

Hommaforumin jäsen Akez on kääntänyt saksasta suomeksi Deutsche Wirtschafts Nachrichtenin jutun:

Hillary Clintonin tappio merkitsee sijoitusten täydellistä menetystä suurlahjoittajille, kuten George Soros, asevarusteluteollisuus ja Saudi-Arabia, kirjoittaa Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

soros-hillary-1-600x333.jpg

George Soros ja Hillary Clinton.

 

Hillary Clintonin tappio merkitsee suurlahjoittajille sijoitusten täydellistä menettämistä.

Reuters kertoo, että Clinton mainitsi tärkeimpien lahjoittajien kanssa käydyssä puhelinkonferenssissa 900 miljoonan dollarin yhteissumman, jonka hänen kampanjansa oli kerännyt 3 miljoonalta lahjoittajalta.

Clintonin suurlahjoittajiin kuuluvat käytännössä kaikki Wall Streetin pankit, suuret kansainväliset konsernit, yhdeksän kymmenestä USA:n asevarusteluyhtiöstä, poliittiset toimijat kuten George Soros, sekä myös ulkomaiset valtiot, kuten Saudi-Arabia, Qatar ja Marokko.

Clinton ilmoitti lahjoittajille, että syyllinen hänen vaalitappioonsa on FBI-johtaja James Comey. Ilmoittamalla tutkimusten uudelleen aloittamisesta ja niiden relativisoinnista hän oli suoraan hyödyksi Donald Trumpille, joka saattoi käyttää kumpaakin lausuntoa hyväkseen.

Ensimmäisen lausunnon jälkeen Trump hyökkäsi Clintonia vastaan. Toista lausuntoa hän hyödynsi sanomalla, että USA:n järjestelmää on manipuloitu. Siten FBI on pääsyyllinen aiheutuneeseen tappioon.

FBI-johtaja Comeyn syyttäminen on ensisijaisesti nähtävä sitä taustaa vasten, että lahjoittajat joutuvat nyt toteamaan, että heidän investointinsa hävisivät taivaan tuuliin.

He eivät tule saamaan mitään vastapalvelusta Clinton-kampanjan tukemisesta.

Lahjoittajat tekivät lahjoituksia siinä toivossa, että heillä olisi myöhemmin ollut pääsy presidentti Clintonin puheille.

Oliko kyse ”pay for play” -maksuista – ennen puhuttiin korruptiosta – ei ole vielä nyt selvillä.

Käännös: Akez / Hommaforum
Alkuperäinen lähde: Deutsche Wirtschafts Nachrichten