Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä


perjantai, 11. syyskuu 2015

Sahtivaari valehtelee Syyrian Al-Assadin "tappaneen 200000 kansalaista"!

Martti Ahtisaari: ”Minä olen raivoissani”

YK:n turvaneuvoston pysyvillä jäsenmailla on Syyrian tilanteesta erityisvastuu, presidentti sanoo.

Katri Merikallio
10.9.2015 16:35|Päivitetty 10.9.2015 16:36

Martti Ahtisaari

 

" Martti Oiva Kalevi "MOKA" Ahtisaari (born 23 June 1937) is a former President of Finland (1994 - 2000),

2008 Nobel Peace Prize winner and United Nations diplomat and mediator, noted for his international peace work.

Ahtisaari was a UN Special Envoy at the Kosovo status process negotiations,

aimed at resolving a long-running dispute in Kosovo,

which declared its independence from Serbia in 2008.

In October 2008 he was awarded the Nobel peace Prize "for his important efforts, on several continents and over more than three decades, to resolve international conflicts".  "

 

" LONTOO – ”Minä olen raivoissani siitä saamattomuudesta, jota kansainvälinen yhteisö ja erityisesti YK:n turvallisuusneuvoston viisi pysyvää jäsentä osoittavat Syyrian tilanteessa”, sanoo presidentti Martti Ahtisaari.

”Meidän täytyy vaatia turvallisuusneuvoston pysyviltä jäseniltä aivan toisenlaista päättäväisyyttä konfliktin ratkaisemiseksi kuin mitä me olemme tähän asti nähneet.”

Suomen Kuvalehden haastattelussa Lontoossa Ahtisaari sanoo,että Euroopan pako- laiskriisi ja koko Syyrian tämän hetken tila on itse aiheutettu tragedia. Kaikki voisi olla toisin, jos Euroopan ja Yhdysvaltain johtajat olisivat aikaisemmin pysähtyneet ajattelemaan.

MFA_Paolo_Gentiloni_with_Amb_Vitaly_I._C

Venäjän YK-suurlähettiläs 2006 - 2017 Vitaly Tšurkin
Sahti pistää juttua kuolleen henkilön suuhun.
 

Ratkaisu Syyrian kriisiin oli käsillä jo 2012.

”Venäjän YK-suurlähettiläs Vitaly Churkin sanoi minulle tuolloin selvin sanoin, että jos länsi ei aseista oppositiota, myös Assad voidaan siirtää elegantisti syrjään”, Ahtisaari kertoo.

Venäjä on vuosia ollut Syyrian presidentin Bashar al-Assadin tärkein tukija.

”Minä vielä varmistin, että onko Moskova todella valmis luopumaan Assadista. Ja hän vahvisti että on. ”

”Mutta länsimaat kuvittelivat tuolloin, että oli vain viikkojen kysymys, että Assad kaatuisi joka tapauksessa.”

Länsimaiden johtajat eivät joustaneet. Aloite kaatui, mutta Assad ei. Eikä sota loppunut.

Vuonna 2012 Syyrian sodassa oli kuollut alle 20 000 ihmistä. Nyt kuolleita on liki 300 000.

Sen lisäksi alueella riehuu nyt Isis, jota nyt niin Yhdysvallat, Britannia, Ranska kuin Venäjä – Assadin lisäksi – yrittävät pommittamalla saada aisoihin. Huonolla menestyksellä. "


HM: "Elegantti ratkaisu" olisi tarkoittanut, että TN olisi peruuttanut Al-Assadin aseman valtionpäämiehenä. Venäjä ei sellaista kuitenkaan yksin olisi voinut "luvata", sillä Kiina olisi myös voinut estää erottamisen vetollaan.

Lisäksi erottamiseen olisi pitänyt olla laillinen syy.

Siksi sepitettiin tarinoita kemiallista aseista, joita jo silloin käytti varmasti ISIS, pahimmassa tapauksessa "Lännen" tilauksesta.

On lisäksi edelleen huomattava, että ISISIN OLEMASSAOLO EI OLE ASSADIN SYY. Se olisi josssain muodossa olemassa, vaikka Assad olisi syrjäytettykin.

 

" Ahtisaaren elämäkerta The Mediator julkistettiin englanniksi Lontoossa keskiviik- kona 9. syyskuuta. The Elders -ryhmän ja CMI:n järjestämässä julkistamistilaisuu- dessa Ahtisaari muistutti, että kaikki konfliktit voidaan ratkaista, eikä Syyria ole poikkeus.

”Meillä on kaikki edellytykset löytää siihen ratkaisu.”

Tiekartta tähän on jo olemassa.

”Ensin pitää saada aikaan tulitaukosopimus, ja kaikki ulkopuoliset joukot ulos maasta”, Ahtisaari sanoo.

Sen jälkeen Syyriaan tuodaan merkittävä määrä rauhanturvaajia sekä tarkkailijoita valvomaan, että tulitaukoa ei rikota.

”Myös maan jälleenrakentaminen pitää käynnistää heti,jotta miljoonat maanpaossa olevat syyrialaiset rohkenevat palata takaisin.”

”Ihmisille pitää antaa toivoa.”

Ratkaistavana on vielä se,mitä tehdä yli kaksisataatuhatta oman maansa kansalaista tapattaneelle Assadille. "HM: Nyt tuli vähintäänkin nollavirhe! ISISin uhrit EIVÄT OLE ASSADIN UHREJA!!


" Britannian pääministeri David Cameron on tällä viikolla sanonut, että jos rauha saataisiin aikaan, Assad voisi jatkaa maan presidenttinä puoli vuotta kestävän siirtymäajan. Mutta ilman asevoimiaan. Tämä on selvä linjanmuutos. "

Ahtisaari ei halua ottaa kantaa siihen, mitä Assadille pitäisi tehdä.

”Se riippuu niin monesta tekijästä. Patenttiratkaisua ei ole.” "


HM: Sahtivaari on ilman muuta tarkastanut jutun, ennen kuin se on julkaistu!

JUURI HÄN SIIS VALEHTEELEE taannoisten "kommunismin uhrien malliin", ja SEPITTÄÄ SAMALLA ASSADIN SYRJÄYTTÄMISEN "ALILLISTA SYYTÄ"

Turvallisuusneuvostolle (joka ei hänenhorinoitaan noteeraa, EI INAKAAN SITEN KUIN HÄN ODOTTAA!

 

" Juuri presidentti Assadin asema on jakanut syvästi YK:n turvallisuusneuvostoa.

Venäjä ja Kiina seisovat vankasti Assadin takana. Länsi on yhä laimeammin sanan-kääntein pitänyt kiinni vaatimuksissaan Assadin erosta. Kahdesta pahasta Isisiä pidetään sittenkin suurempana uhkana.

Ahtisaari kuitenkin varoittaa, että jos ja kun rauhansopimus joskus saadaan aikaan, vaalien järjestämisessä ei pidä kiirehtiä.

”Tilanteen pitää ensin antaa rauhoittua ja poliittisten ryhmien organisoitua ainakin kahden vuoden ajan. Ei pidä tehdä samaa virhettä kuin Egyptissä.”

Ahtisaari viittaa Egyptissä arabikevään jälkeen pikaisesti järjestettyihin vaaleihin, jossa muslimiveljeskunta ainoa organisoituna poliittisena liikkeenä sai ylivoimaisen voiton. Maa ajautui kaaokseen ja lopulta sotilasvallankaappaukseen.

Keskeistä hänen mukaansa on se, että Syyrian vähemmistöt saavat uskottavan suojan. Muuten rauhasta ei tule kestävä. "

HM: Sellainen on hoidettavissa, pelkkä tahto kysmys YK_lle ja kysyisille vähemmistöille itselleen, joista kurdit ovatkin hyvin varustautuneita...

 

" Kenen kanssa Ahtisaaren mielestä pitäisi nyt ryhtyä neuvottelemaan? Isisin?

”Ei välttämättä. Olennaisempaa on puhua niiden kanssa, jotka rahoittavat Isisiä. On puhuttava ja myös painostettava. Rahoittajien vastuu on hoitaa Isis pois kuviosta.”

Alueelliset vaikuttajavaltiot – Iran, Saudi-Arabia, Qatar ja Turkki – Ahtisaari sitouttaisi ja vastuuttaisi vahvasti. "

”Saudien ja qatarilaisten pitää osallistua Syyrian jälleenrakentamiseen sen sijaan että ne rahoittavat Isistä.”


HM: Homma ei saa jäädä niiden "hyvästä tahdosta" kiinni.

 

" Britannia on viime päivinä kiihdyttänyt ilmaiskuja Isisiä vastaan Yhdysvaltain rinnalla. Myös Ranska on aloittanut ilmaiskut.

Ahtisaari sanoo, että pommit eivät tätä kriisiä ratkaise.

”Meidän on löydettävä rauhanomainen ratkaisu. YK:n turvaneuvoston pysyviltä jäsenmailta on vaadittava paljon enemmän. Heillä on tässä erityisvastuu.”

Tilanteessa on kuitenkin myös toivonpilkahduksia. Ydinsovun löytyminen Iranin kanssa avaa hänen mukaan mahdollisuuden uudenlaiselle dialogille. Iran on Syyrian presidentin Bashar al-Assadin tärkein tukija alueella.

”Kun Iranin-vastaiset pakotteet saadaan poistettua, tästä yhteistyötä voi aueta uusia avauksia.”

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun maalaamat kauhukuvat Iranin uhasta alueella Ahtisaari sen sijaan laittaisi romukoppaan.

”Ne ovat höpönlöpöä. Hän voisi välillä katsoa itse peiliin.”

Ahtisaari haluaa palauttaa ihmisten muistiin sen, että jopa kaikkein syvimmän kyl- män sodan aikana suurvallat pysyivät löytämään ratkaisuja, kun asioita riittävästi pohjustettiin – ja osapuolia painostettiin.

”Neuvostoliitto ja Yhdysvallat kykenivät 1980-luvun lopulla sopimaan esimerkiksi Kuuban joukkojen vetämisestä Angolasta. Näin luotiin pohja Namibian itsenäisty-miselle ja lopulta myös Etelä-Afrikan apartheid-järjestelmän kaatumiselle. Mikään ei ole mahdotonta.” "


HM: Sahdin pitäisi tietää, että painostettu sopimus ei ole laillinen sopimus.

 

" Entisistä valtionpäämiehistä ja -naisista koostuva Elders-ryhmä on ollut aloitteellinen niin Syyrian tilanteessa kuin YK-uudistusten läpiajamisessakin.

YK:n turvaneuvoston on ollut käytännössä halvaantunut viime vuosina, koska sen pysyvät jäsenet ovat toistuvasti uhanneet käyttää veto-oikeuttaan heille epämieluisien asioiden käsittelyssä.

”Me Elders-ryhmässä olemme tehneet ehdotuksen, että turvallisuusneuvoston pysyviltä jäseniltä poistetaan veto-oikeus tilanteissa, jotka uhkaavat johtaa kansanmurhien kaltaisiin tilanteisiin.”

Nyt yli neljä miljoonaa syyrialaista on paennut sotaa naapurimaihin. Eurooppaan syyrialaisia on tullut 350 000. "


HM: Tämä ehdotus tarkoittaisi veto-oikeuden mitätöimistä,sillä sen perustarkoitus koskee sotilaallisen voiman käyttöä YK:n lipun alla rauhaanpakottamisessa. YK:n omaa sostillaallista väliin menoa ei muissa tulanteissa yleensä edes suunnitella. Sa- moin YK:n Pääsihteeriksi,joka johtaa Sihteeristön päällikkönä mm.YK:n kansianvä- listä oikeusjärjestelmää, pitää valita kaikkien pysyväisjäsenten inakin jonkinmoista luottamusta nauttiva henkilö, eikä mitään yhden ilmanuunnan sahtivaaria!

Veto-oikeuden perutarkoitus on, ettei paikalliset konfliktit eskaloidu globaaleiksi ITSE YK:N KAUTTA, kun TN:n pysyvät jäsenet, jotak hallitsevat n. 90% maailman asevoimasta, ilman muutajoskus tuevat eri osapuolia kriiseissä.

Ensisijainen keino estää asioita jumittumasta veto-oikeuden kautta on YLEISKO- KOUKSEN PAREMPI KÄYTTÖ KRIISINHALLINNASSA. Siellä kenelläkään nimittäin ei ole veto-oikeutta.

Eikä TN voi vetota YLEISKOKOUKSEN PÄÄTÖKSIÄ,vaan pelkästään YK:n lipun pantaessa niitä toimeen sotilaallisesti!

Tähän mennessä YK:n Yleiskokousta ovat tehokkaasti pystyneet käyttämään kriisinhallinnassa lähinnä Hugo Chavez ja mahmud Ahmadinejad.

YK:n kriisinhallintaa haukutaan turhasta, kun sitä ei osata eikä haluta käyttää

 

" Ahtisaari joka itse lapsena joutui pakenemaan Neuvostoliiton hyökkäystä Viipurista 1939, sanoo ymmärtävänsä hyvin turvaa hakevia syyrialaisia.

”Ihmisten on ollut pakko lähteä. Niin minäkin tekisin heidän asemassaan, jos olisin nuori.”

 

Toimittaja Katri Merikallio on toinen Ahtisaaren elämäkerran kirjoittajista. Kirja ilmestyi suomeksi vuonna 2011. "


Suomi ajaa NATOa YK:n TILALLE ei- jäsenyyttä viikunanlehtenä käyttäen (2008)
 

 

Sahtivaarin töräytyskselle the Guardianissa "Al-Assadin syrjättämissopimuksesta" törähti heti täystyrmäys niin Venäjältä kuin lännestäkin. Sahdin valehtelua "200000:sta Assadin uhrista" Suomen kuvalehdessä ei ole noteerattu ulkomailla.

Venäjä kiistää Ahtisaaren Syyria-puheet – ”Emme osallistu vallanvaihtoihin”

" Venäjä kiistää, että se olisi missään vaiheessa ollut valmis syrjäyttämään Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia.

Presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov sanoo, että Venäjä ei ole missään vaiheessa tarjonnut tällaista mahdollisuutta.

Presidentti Martti Ahtisaari kertoi brittiläiselle Guardian-lehdelle Venäjän YK-suurlä-hettilään ehdottaneen suunnitelmaa, jonka yksi osa oli al-Assadin siirtyminen syrjään.

– Toistan vielä kerran, että Venäjä ei osallistu vallanvaihtoihin, Peskov totesi Tassin mukaan toimittajille Moskovassa.

Ahtisaari keskusteli Syyrian kriisistä vuonna 2012 YK:n turvallisuusneuvoston viiden pysyvän jäsenmaan kanssa.
esc_attr( get_the_title( $cat_image ) )

Did the West Really Miss a Chance to End the Syrian War?

On a cold February day in 2012, Western diplomats at the United Nations Security Council believed they were on the cusp of a deal that could bring an end to Syria’s already devastating civil war.

In painstaking negotiations that week, Russia’s envoy, Vitaly Churkin, expressed confidence to his Western counterparts that his country would back a resolution clearing the way for Syrian President Bashar al-Assad’s exit from power as part of a political transition.

But shortly before it came time to vote on the resolution on Feb. 4, Churkin pro- posed a flurry of last-minute amendments that - in the view of Western diplomats - derailed a fragile consensus. Russia and China vetoed the resolution, and the pros- pect of a political settlement to the war dissolved. Three years later, more than 200,000 are dead, and millions of refugees are fleeing the war-ravaged country, desperately seeking shelter in Europe and in neighboring Arab states.

The diplomatic denouement was a crushing disappointment for American and Euro- pean diplomats who had tried to broker an agreement. And they came away con- vinced that Churkin could not necessarily speak for Moscow when it came to high- stakes issues.

That old history resurfaced Tuesday, when Finland’s former president, Martti Ahti- saari,told British newspaper the Guardian that the West had thrown away a Russian olive branch that could have ended the war. The story,which paints Russia as a spur- ned broker of peace, comes just as Moscow is doubling down on its military support for Assad’s embattled regime, including the construction of an airfield and the dispatch of heavy military hardware to Syria on Russian ships and planes.

Ahtisaari apparently took Churkin at his word when the veteran diplomat reported- ly told him the same month that Moscow was ready to support an arrangement in which Assad would quit power once the opposition and the regime began peace talks.

According to Ahtisaari, the Russian envoy said, “We should find an elegant way for Assad to step aside.”

In the interview with the Guardian, Ahtisaari accused the United States, Britain, and France of ignoring the promising proposal because they were convinced at the time that Assad was on the verge of falling.

“It was an opportunity lost in 2012,” said Ahtisaari, who won the Nobel Peace Prize in 2008 for his decades-long dedication to peace negotiations on several continents.

Western officials acknowledged that Churkin may have floated the idea to the Fin- nish diplomat. But they also recounted that Russian President Vladimir Putin and other top leaders in Moscow never made such an offer, including at crucial talks in Geneva four month after the episode cited by Ahtisaari.

A spokesman for Hillary Clinton, who served as U.S. secretary of state at the time, expressed skepticism about any serious offer and noted the limits of Churkin’s power within the Kremlin hierarchy.

“Frankly, there was a lot that the Russians would say, especially Churkin, that Putin would overrule,” Nick Merrill told Foreign Policy.

France’s then-representative to the U.N., Gérard Araud, dismissed the idea of a lost opportunity and noted that Churkin would be an unlikely messenger for a genuine overture.

Answering a question from FP via Twitter about a possible Russian proposal to major powers, Araud said the Russians “never” put an offer on the table for Assad’s departure.

He added: “Anyway, Churkin wouldn’t have been the channel.”

The Russian Embassy in Washington and Churkin’s spokesman in New York did not respond to requests for comment.

“In the end, what counts is how the Russians acted in the Security Council,” recalled Peter Wittig, Germany’s ambassador to the United States, who served as Berlin’s U.N. envoy in February 2012.

“I am sure it was a decision of President Putin himself [to veto the U.N. resolution],” said Wittig.

“If Churkin ever had the thoughts Ahtisaari ascribes to him — ‘an elegant way for Assad to step aside’ — then it did not meet the litmus test in Moscow,” Wittig told FP by email.

Reza Afshar,a former British diplomat who works as the policy director at the Inde- pendent Diplomat, a nonprofit advisory group that counsels the Syrian National Coalition, doubted Churkin was really serious about such a proposal.

“Churkin was continually flying kites to keep everyone thinking that there was a discussion to be had with the Russians. But there never was,” Afshar said.

But “once you got into the detail of any of Churkin’s ‘ideas,’ he was never able to deliver Moscow,” he said.

Four months after Churkin’s alleged offer was made to Ahtisaari, Russia’s Foreign Minister Sergei Lavrov made no reference to such a deal at U.N.-sponsored talks in Geneva, according to Robert Ford, former U.S. ambassador to Damascus.

According to Ford, Lavrov’s delegation consistently hit three points: that Assad was leading a legitimate government,that outside powers should not compel him to exit, and that the Syrian dictator was fighting dangerous terrorists. Similar rhetoric underlies Moscow’s ongoing support for Assad today.

“What Churkin was talking about according to the Finnish president is very diffe- rent than what Foreign Minister Lavrov was saying in Geneva” in June 2012,  Ford told FP.

Ahmad Fawzi, who served as spokesman for U.N. envoys Kofi Annan and Lakhdar Brahimi on Syria talks in 2012, said that in his experience “the Russian position was steadfast and unwavering: Assad was elected by the Syrian people, and only the Syrian people had the right to remove him.”

U.S. officials said Tuesday they had never heard of any Russian proposal on Assad’s departure, but State Department press secretary John Kirby said Moscow’s track record was clear when it came to their stance on the Syrian dictator.

“I think history speaks for itself in terms of who’s supporting Assad and who has historically — before 2012 and after 2012 — supported Assad and who’s doing it today as we speak,” Kirby said.

Ahtisaari’s account, which portrayed Russia in a flattering light as a peacemaker, surfaced just as Moscow is engaged in an unprecedented military buildup in Syria that was widely interpreted as a bid to shore up Assad’s embattled regime.

“Russia is one of the single most significant reasons for the extent and duration of the carnage in Syria and the epic global consequences,” said Afshar, the former British diplomat.

“We should never forget that.”


Johann Bäckman:


 

Friday, September 18, 2015

Suomi on ISIS-terroristien kohde numero 1. Matkaraportti II Syyriasta ja Libanonista
Nobel-rauhanpalkinto EU-ruutitynnysrille peruutettava!

Ahtisaari pönkittää islamistista Hamasia ja nakertaa YK:ta

Venäjän UM: Venäjä ei keskustele Syyrian hallituksen syrjäyttämisestä

© Sputnik/ Anton Denisov
Politiikka
16:53 29.10.2015

Tärkein lokakuun 30. päivänä järjestettävän Syyriaan liittyvän tapaami- sen tehtävä on poliittisen dialogin aloittaminen. Asiasta ilmoitti Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova.

 

"Tapaamisen osanottajien tärkein tehtävä on myötävaikuttaminen pikaiseen poliit- tisen prosessin aloittamiseen Syyriassa maan sisäisen dialogin avulla. Olemme ilok- semme panneet merkille, että Wienin tapaamiseen Turkin ohella osallistuvat myös Syyrian naapurivaltiot sekä muita alueen vaikutusvaltaisia maita, mukaan lukien Egypti ja Iran", huomautti Zaharova.

 

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja ilmoitti lisäksi, ettei Venäjä toimi hallitusten syrjäyttämisen parissa. Näin ei toimita myöskään Syyrian kohdalla, sillä Wienin ta- paamisen tavoitteet ovat muualla. Näin Maria Zaharova kommentoi USA:n ulkomi-nisteriön tiedottajan John Kirbyn ilmoitusta siitä,että Wienin tapaamisessa keskus- tellaan Syyrian hallituksen kokonpanosta: "Nämä ovat USA:n suunnitelmia.

Suvereenina valtiona se voi keskustella mistä haluaa. Me emme kuitenkaan harjoita keskusteluja hallitusten koonpanoista tai syrjäyttämisestä", sanoi Zaharova.

"Meidän tehtävänämme on, olemassa olevin kansainvälisten asiakirjojen pohjalta ja turvata poliittinen prosessi Syyriassa. Tämän toteuttamiselle tapaaminen on omis- tettava, sillä vain siinä tapauksessa siitä muodostuu rakentava", korosti Zaharova.

Lue lisää:
 

FSB on toteuttanut vaativia operaatioita kuten ISISin, erityisesti Al-Nusran (jota Englanti aseisti vielä silloin) soluttaminen, jota johti Ramzan Kadyrov (ja ehkä pisti siinä vähän Al-Haidia ja Storsjö-odjuretiakin hommiin...) Al-Nusra on justiin se, joka käytti niitä Saddamin vanhoja hermokaasujakin provokaatiomielessä. Nusran tarkoitus oli käyttää myös YK:ta.

Nyt kun Irakin kurdit ampuivat alas kaksi Englannin aselähetystä Al-Nusralle, lienee erittäin, että kurdit olivat saaneet juuri venäläisiltä nuo tarpeelliset tiedot.

https://beforeitsnews.com/v3/terrorism/2015/245271...

" CAUGHT RED-HANDED : Two British Planes Shot Down in Iraq Carrying Weapons For ISIS Terrorists

Tuesday, February 24, 2015 12:11

images.jpg

By Fars News Agency

Global Research, February 24, 2015

FARS News

Iraq’s army has shot down two British planes as they were carrying weapons for the ISIL terrorists in Al-Anbar province, a senior lawmaker disclosed on Monday.

“The Iraqi Parliament’s National Security and Defense Committee has access to the photos of both planes that are British and have crashed while they were carrying weapons for the ISIL,” Head of the committee Hakem al-Zameli said, according to a Monday report of the Arabic-language information center of the Islamic Supreme Council of Iraq.

He said the Iraqi parliament has asked London for explanations in this regard.

The senior Iraqi legislator further unveiled that the government in Baghdad is re-ceiving daily reports from people and security forces in al-Anbar province on nume-rous flights by the US-led coalition planes that airdrop weapons and supplies for ISIL in terrorist-held areas.

The Iraqi lawmaker further noted the cause of such western aids to the terrorist group, and explained that the US prefers a chaotic situation in Anbar Province which is near the cities of Karbala and Baghdad as it does not want the ISIL crisis to come to an end.

Earlier today, a senior Iraqi provincial official lashed out at the western countries and their regional allies for supporting Takfiri terrorists in Iraq, revealing that US and Israeli-made weapons have been discovered from the areas purged of ISIL terrorists.

“We have discovered weapons made in the US, European countries and Israel from the areas liberated from ISIL’s control in Al-Baqdadi region,” the Al-Ahad news website quoted Head of Al-Anbar Provincial Council Khalaf Tarmouz as saying.

He noted that the weapons made by the European countries and Israel were discovered from the terrorists in the Eastern parts of the city of Ramadi.

Al-Zameli had also disclosed in January that the anti-ISIL coalition’s planes have dropped weapons and foodstuff for the ISIL in Salahuddin, Al-Anbar and Diyala provinces.

Al-Zameli underlined that  the coalition is the main cause of ISIL’s survival in Iraq.
“There are proofs and evidence for the US-led coalition’s military aid to ISIL terrorists through air(dropped cargoes),” he told FNA in January.

He noted that the members of his committee have already proved that the US planes have dropped advanced weaponry, including anti-aircraft weapons, for the ISIL, and that it has set up an investigation committee to probe into the matter.

“The US drops weapons for the ISIL on the excuse of not knowing about the whereabouts of the ISIL positions and it is trying to distort the reality with its allegations.
He noted that the committee had collected the data and the evidence provided by eyewitnesses, including Iraqi army officers and the popular forces, and said, “These documents are given to the investigation committee … and the necessary measures will be taken to protect the Iraqi airspace.”

Also in January, another senior Iraqi legislator reiterated that the US-led coalition is the main cause of ISIL’s survival in Iraq.

“The international coalition is only an excuse for protecting the ISIL and helping the terrorist group with equipment and weapons,” Jome Divan, who is member of the al-Sadr bloc in the Iraqi parliament, said.

He said the coalition’s support for the ISIL is now evident to everyone, and continued, “The coalition has not targeted ISIL’s main positions in Iraq.”

In late December, Iraqi Parliamentary Security and Defense Commission MP disclosed that a US plane supplied the ISIL terrorist organization with arms and ammunition in Salahuddin province.

MP Majid al-Gharawi stated that the available information pointed out that US planes are supplying ISIL organization, not only in Salahuddin province, but also other provinces, Iraq TradeLink reported.

He added that the US and the international coalition are “not serious in fighting against the ISIL organization, because they have the technological power to determine the presence of ISIL gunmen and destroy them in one month”.'

Gharawi added that “the US is trying to expand the time of the war against the ISIL to get guarantees from the Iraqi government to have its bases in Mosul and Anbar provinces.”

Salahuddin security commission also disclosed that “unknown planes threw arms and ammunition to the ISIL gunmen Southeast of Tikrit city”.

Also in Late December, a senior Iraqi lawmaker raised doubts about the serious-ness of the anti-ISIL coalition led by the US, and said that the terrorist group still received aids dropped by unidentified aircraft.

“The international coalition is not serious about air strikes on ISIL terrorists and is even seeking to take out the popular (voluntary) forces from the battlefield against the Takfiris so that the problem with ISIL remains unsolved in the near future,” Nahlah al-Hababi told FNA.

“The ISIL terrorists are still receiving aids from unidentified fighter jets in Iraq and Syria,” she added.

Hababi said that the coalition’s precise airstrikes are launched only in those areas where the Kurdish Pishmarga forces are present, while military strikes in other regions are not so much precise.

In late December, the US-led coalition dropped aids to the Takfiri militants in an area North of Baghdad.

Field sources in Iraq told al-Manar that the international coalition airplanes dropped aids to the terrorist militants in Balad, an area which lies in Salahuddin province North of Baghdad.

In October, a high-ranking Iranian commander also slammed the US for providing aid supplies to ISIL, adding that the US claims that the weapons were mistakenly airdropped to ISIL were untrue.

“The US and the so-called anti-ISIL coalition claim that they have launched a cam-paign against this terrorist and criminal group – while supplying them with wea-pons, food and medicine in Jalawla region (a town in Diyala Governorate,Iraq). This explicitly displays the falsity of the coalition’s and the US’ claims,” Deputy Chief of Staff of the Iranian Armed Forces Brigadier General Massoud Jazayeri said.

The US claimed that it had airdropped weapons and medical aid to Kurdish fighters confronting the ISIL in Kobani, near the Turkish border in Northern Syria.

The US Defense Department said that it had airdropped 28 bundles of weapons and supplies, but one of them did not make it into the hands of the Kurdish fighters.
Video footage later showed that some of the weapons that the US airdropped were taken by ISIL militants.

The Iranian commander insisted that the US had the necessary intelligence about ISIL’s deployment in the region and that their claims to have mistakenly airdropped weapons to them are as unlikely as they are untrue.

Sitten kohta Venäjä pommitti myös Al-Nusran johdon paratiisiin...

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015030619309951...

Al-Nusran rintaman sotilasjohtaja surmattu Syyriassa – ”Valtava isku”

06.03.2015 klo 18:42

Syyrian kapinallisiin kuuluva jihadistijärjestö on kärsinyt kovan tappion.

Neljä al-Nusran rintaman (Jabhat al-Nusra) johtohenkilöä on saanut surmansa pommituksessa Syyriassa torstaina. Heidän joukossaan oli järjestön sotilasjohtaja Abu Hammam al-Shami.

– Islamilainen maailma vuotaa verta marttyyri Abu Hammamin takia, al-Nusra tviittasi.

Al-Shami oli pitkän linjan taistelija. Noin vuosi sitten julkaistun videon mukaan hän sai koulutusta Afganistanissa 90-luvun lopulla. Hän osallistui myös al-Qaidan koulutusleirille ja vannoi henkilökohtaisesti uskollisuutta Osama bin Ladenille. Afganistanista al-Shami pakeni Talebanien kaaduttua Egyptiin ja liittyi Irakissa paikallisen al-Qaidan perustajan Abu Musab al-Zarqawin joukkoihin. Irakissa hän toimi kouluttajana Al-Zarqawin alaisuudessa, videolla väitetään.

Vuonna 2006 kuollutta Al-Zarqawia seurasi al-Qaidan johdossa Abu Omar al-Bagh-dadi ja tämän kuoltua tilalle nousi nykyinen Isis-johtaja ja kalifiksi julistautunut Abu Bakr al-Baghdadi. Tämän myrskyisän viisivuotiskauden al-Shami kuitenkin vietti vankilassa Libanonissa, jonka jälkeen hän matkusti Syyriaan ja liittyi al-Nusraan.

Al-Nusran rintama onkin ollut osa al-Qaidan terroristiverkostoa. Ääri-islamistinen jihadistijärjestö on yksi Syyrian kapinallisryhmistä. Sen ideologia eroaa kuitenkin Isisistä, joka on järjestön vihollinen siinä missä Syyrian hallintokin.

 

***

Tätä voisi pitää tunnustuksena...:

https://www.sott.net/article/318906-Report-Kerry-promises-Lavrov-that-support-for-Nusra-and-Daesh-is-over-Geneva-negotiations-coming-to-an-end?fbclid=IwAR13ZLqM_FrKEpRYlBytGt6s8MfzJzWlBdezKuyD55mifB0VGyX5OhIMz64

Report: Kerry promises Lavrov that support for Nusra and Daesh is over - Geneva negotiations coming to an end

Washington and Moscow have managed to maintain their agreements on Syria after John Kerry assured his Russian oppposite number that the weapons sent by the Pentagon to Al-Qaïda and Daesh in April had been delivered to honour an old programme which is now abandoned. We are moving towards the end of the Geneva negotiations, and the resumption of intra-Syrian discussions - they will include the Kurds, but not the the pro-Saudi faction.

Vena_01.jpg

Meeting of the International Syria Support Group (Vienna, 17 May 2016).

US implication in Syria is as bewildering as ever. Despite the fact that John Kerry had negotiated a cessation of hostilites on the 22 February 2016, and that Russia had withdrawn its bombers, Turkey - a member of NATO - continued its support for Daesh.

On the 8 March, Russia registered a report with the Security Council accusing Ankara of controlling the traffic of antiques for the benefit of Daesh [1]. On the 18 March, it registered a further report accusing Turkey of delivering arms and munitions to Daesh [2]. In both cases, Turkey «totally refuted» these allegations and accused Russia of organising a diversionary manœuvre to «distract the attention of the international community from the civilian losses, the chaos and the considerable destruction caused by the Syrian régime and Russian military operations in Syria». The Russian Chief of Staff retaliated by revealing that Ankara had just allowed 9,000 new jihadists to enter Syria. However, it is possible to imagine that Turkey had acted alone, without referring to the United States.

On the 7 April, the US Department of Defense delivered 2,000 tonnes of weapons to the «moderate armed groups», of which 500 tonnes were immediately redistributed to Al-Nusra (Al-Qaïda), and 500 more to Daesh [3].

In any case, Turkey's support for Daesh seems to have diminished rapidly over the last few days.

It would seem that Moscow had secretly but violently protested, to the extent that on the 9 May, John Kerry and Sergeï Lavrov published a joint declaration [4]. They called on «all states to implement Security Council Resolution 2253 (2015), which forbids all material or financial assistance to Daesh, the al-Nusra Front or any other group qualified as terrorist by the UN Security Council, and to prevent any of these groups from crossing the frontier into Syria».

Above all, it was agreed that Washington would set a deadline for its allies - the start of July - to arrive at a negotiated agreement in Geneva. Beyond that date, the US would withdraw all their armed forces, while Russia would redirect its aircraft-carrier Admiral Kutznesov to the Syrian coast in order to resume, on a reduced scale, its bombing campaign against the terrorist organisations (who have since been re-armed) [5].

However, the uncertainty has still not been definitively resolved. A heated dispute opposed Russia and the United States at the UN concerning the Army of Islam (Jaysh al-islam) and the Islamic Movement of the Free Men of the Levant (Ahrar al-Sham). Moscow intended to add them to the list of «terrorist organisations», while Washington still wants to consider them as a «moderate armed group».

The Army of Islam is a formation funded by Saudi Arabia and supervised by the British SAS. Originally commanded by Zahran Allouche, it spread terror throughout the suburbs of Damascus and threatened the capital for three years. Its leader, who worshipped Osama Bin Laden, was characterised by his cruelty, ordering the decapitation of a number of local inhabitants, and using others, locked in cages, as human shields. Finally, the 'bunker-buster' bombs of the Russian Air Force destroyed the underground head-quarters specially built to house his Staff. After a period of confusion, one of Allouche's assistants, Issam el-Bouaydani, temporarily assumed his succession. He was rapidly ousted in favour of a Wahabist cleric, Sheikh Abou Abdarrahman Kaake, who recommended the nomination of one of Zahran Allouche's cousins, Mohamed Allouche, to direct the delegation of the Saudi opposition at the intra-Syrian peace negotiations in Geneva. Mohamed Allouche had become celebrated for having thrown Syrians accused of being gay from the rooftops - the Syrian Arab Republic is the only Arab state to respect the private life of its citizens, and does not penalise homosexuals.

The Islamic Movement of the Free Men of the Levant is also supervised by the British. Like the Army of Islam, its communications are handled by InCoStrat [6]. Its «Minister for Foreign Affairs», Labib al-Nahhas, circulates freely in the West. He is in fact also British, and a member of MI6. He published an op-ed in the Washington Post [7], and paid a secret visit to New York last December to present his report to Jeffrey Feltman.

On the 17 May, the International Syria Support Group met in Vienna. In its final declaration [8], it questions the Syrian Arab Army's strategy of encircling the villages controlled by the jihadists of the «moderate opposition». But above all, it once more validates all of the Russo-US decisions of these last months, namely -
 • to form a common organisation for the transition between the Syrian government and the entire range of opposition parties when the moment for transition is reached;
 • to elaborate a new Constitution;
 • then to organise new Presidential and parliamentary elections on that basis.
However, even though Saudi Arabia is a member of the International Syria Support Group, the moderate opposition still refuses to accept these three points. It persists in demanding the departure of President el-Assad and most of the Christian, Chiite and Alawite senior civil servants before the formation of the transition organisation. Furthermore, it does not intend to run against the current leaders in a round of democratic elections.

It is not inconsequential that during the meeting in Vienna, a diplomat declared that his country was ready to fight Al-Qaïda, but that he was concerned as to who would then ocupy the terrain. Sergeï Lavrov noted what he considered to be a «lapsus» - this diplomat was admitting, de facto, that his country preferred the victory of Al-Qaïda to the victory of the Syrian Arab Republic. By doing so, he was distancing himself from the decision of the Security Council to make the fight against terrorism its primary objective.

On the same day, the 17 May, the special representative for the UN Secretary General, Terje Rød-Larsen, presented his final report on the application of Resolution 1559, and announced his resignation. The Resolution had been drawn up in 2004, on the initiative of the United States, France and Saudi Arabia, to demand the disarmement of the Lebanese Hezbollah, the non-renewal of President Emile Lahoud's mandate, and the withdrawal of the Syrian peace force from Lebanon. The Resolution had never been applied, although Syria withdrew its soldiers of its own accord when asked to do so by the Lebanese public during the «Cedar Revolution». Mr. Ban immediately charged his assistant for Political Affaires, Jeffrey Feltman, with taking over Mr. Terje Rød-Larsen's functions as well as his own until the end of the year. However, very many observers consider that Jeffrey Feltman, ex-US Ambassador in Beirut, is the real author of Resolution 1559, and that today, he secretly directs the military coalition against Syria from New York.

On the 19 May, Jeffrey Feltman took part in a ceremony in Paris alongside members of the foreign Syrian opposition, Burhan Ghalioun, Michel Kilo, Bassma Kodmani and Samar Yazbeck.

Still in France, General Benoît Puga announced his resignation as the French President's personal Chief of Staff, in order to join the Chancellory of the Légion d'Honneur. An integrist Christian, nostalgic for the monarchy and colonisation, he was the only military man to occupy his post during the mandates of two successive Presidents, Nicolas Sarkozy and François Hollande. He had personally directed France's secret operations in Syria - sometimes in contradiction to the advice of the Army's Chief of Staff - notably with the assistance of the officers of the French Foreign Legion who worked directly for the Presidency.

We are moving inexorably towards an interruption of the Geneva negotiations. Moreover, if an agreement should be found between the Syrian parties present, it would be invalidated in the light of earlier international decisions, taking into account the exclusion - demanded by Turkey - of the main Kurdish party. This is why the failure of the Geneva talks would probably be followed by the resumption of the intra-Syrian negotiations between those who wish to take part - in other words, without the pro-Saudis, but with the Kurds. Then the formation of a transitional system with new participants. On the military side, the Syrian Arab Army should take back the country's main cities, but combats will probably persist at the Iraqi-Syrian frontier.

Translation: Pete Kimberley
 1. "Russian Intelligence report on Daesh's smuggling of antiquities", Voltaire Network, March 8th, 2016.
 2. "Second Russian intelligence report on Turkey's current assistance to Daesh", Voltaire Network, March 18th, 2016.
 3. « Les États-Unis violent le cessez-le-feu en Syrie et arment Al-Qaïda », « Qui arme les jihadistes durant le cessez-le-feu ? », par Thierry Meyssan, Télévision nationale syrienne, Réseau Voltaire, 25 et 30 avril 2016.
 4. "Joint Statement of the Russian Federation and the United States on Syria", Voltaire Network, May 9th, 2016.
 5. "The imminent return of Russian planes to Syria", by Valentin Vasilescu, Translation Pete Kimberley, Voltaire Network, May 16th, 2016.
 6. « Comment le Royaume-Uni met en scène les jihadistes »,Réseau Voltaire, 13 mai 2016.
 7. "The deadly consequences of mislabeling Syria's revolutionaries", Labib Al Nahhas, Washington Post, July 10th, 2015.
 8. "Statement of the International Syria Support Group", Voltaire Network, May 17th, 2016.


Comment: Even if true, it's unlikely that the U.S.'s allies will agree to either ceasing support for terrorists or abiding by the ceasefire. Saudi Arabia is calling for more weapons and boots on the ground in Syria to remove Assad. Turkey is still stating that it will act unilaterally in Syria. So the U.S. can benefit by pretending to be 'moderate', while allowing Turkey and the Sauds to do their dirty work for them. "

Kommentit

Ladataan...