perjantai, 11. syyskuu 2015

Sahtivaari valehtelee Syyrian Al-Assadin "tappaneen 200000 kansalaista"!

Martti Ahtisaari: ”Minä olen raivoissani”

YK:n turvaneuvoston pysyvillä jäsenmailla on Syyrian tilanteesta erityisvastuu, presidentti sanoo.

Katri Merikallio
10.9.2015 16:35|Päivitetty 10.9.2015 16:36

Martti Ahtisaari

 

" Martti Oiva Kalevi "MOKA" Ahtisaari (born 23 June 1937) is a former President of Finland (1994 - 2000),

2008 Nobel Peace Prize winner and United Nations diplomat and mediator, noted for his international peace work.

Ahtisaari was a UN Special Envoy at the Kosovo status process negotiations,

aimed at resolving a long-running dispute in Kosovo,

which declared its independence from Serbia in 2008.

In October 2008 he was awarded the Nobel peace Prize "for his important efforts, on several continents and over more than three decades, to resolve international conflicts".  "

 

" LONTOO – ”Minä olen raivoissani siitä saamattomuudesta, jota kansainvälinen yhteisö ja erityisesti YK:n turvallisuusneuvoston viisi pysyvää jäsentä osoittavat Syyrian tilanteessa”, sanoo presidentti Martti Ahtisaari.

”Meidän täytyy vaatia turvallisuusneuvoston pysyviltä jäseniltä aivan toisenlaista päättäväisyyttä konfliktin ratkaisemiseksi kuin mitä me olemme tähän asti nähneet.”

Suomen Kuvalehden haastattelussa Lontoossa Ahtisaari sanoo,että Euroopan pako- laiskriisi ja koko Syyrian tämän hetken tila on itse aiheutettu tragedia. Kaikki voisi olla toisin, jos Euroopan ja Yhdysvaltain johtajat olisivat aikaisemmin pysähtyneet ajattelemaan.

MFA_Paolo_Gentiloni_with_Amb_Vitaly_I._C

Venäjän YK-suurlähettiläs 2006 - 2017 Vitaly Tšurkin
Sahti pistää juttua kuolleen henkilön suuhun.
 

Ratkaisu Syyrian kriisiin oli käsillä jo 2012.

”Venäjän YK-suurlähettiläs Vitaly Churkin sanoi minulle tuolloin selvin sanoin, että jos länsi ei aseista oppositiota, myös Assad voidaan siirtää elegantisti syrjään”, Ahtisaari kertoo.

Venäjä on vuosia ollut Syyrian presidentin Bashar al-Assadin tärkein tukija.

”Minä vielä varmistin, että onko Moskova todella valmis luopumaan Assadista. Ja hän vahvisti että on. ”

”Mutta länsimaat kuvittelivat tuolloin, että oli vain viikkojen kysymys, että Assad kaatuisi joka tapauksessa.”

Länsimaiden johtajat eivät joustaneet. Aloite kaatui, mutta Assad ei. Eikä sota loppunut.

Vuonna 2012 Syyrian sodassa oli kuollut alle 20 000 ihmistä. Nyt kuolleita on liki 300 000.

Sen lisäksi alueella riehuu nyt Isis, jota nyt niin Yhdysvallat, Britannia, Ranska kuin Venäjä – Assadin lisäksi – yrittävät pommittamalla saada aisoihin. Huonolla menestyksellä. "


HM: "Elegantti ratkaisu" olisi tarkoittanut, että TN olisi peruuttanut Al-Assadin aseman valtionpäämiehenä. Venäjä ei sellaista kuitenkaan yksin olisi voinut "luvata", sillä Kiina olisi myös voinut estää erottamisen vetollaan.

Lisäksi erottamiseen olisi pitänyt olla laillinen syy.

Siksi sepitettiin tarinoita kemiallista aseista, joita jo silloin käytti varmasti ISIS, pahimmassa tapauksessa "Lännen" tilauksesta.

On lisäksi edelleen huomattava, että ISISIN OLEMASSAOLO EI OLE ASSADIN SYY. Se olisi josssain muodossa olemassa, vaikka Assad olisi syrjäytettykin.

 

" Ahtisaaren elämäkerta The Mediator julkistettiin englanniksi Lontoossa keskiviik- kona 9. syyskuuta. The Elders -ryhmän ja CMI:n järjestämässä julkistamistilaisuu- dessa Ahtisaari muistutti, että kaikki konfliktit voidaan ratkaista, eikä Syyria ole poikkeus.

”Meillä on kaikki edellytykset löytää siihen ratkaisu.”

Tiekartta tähän on jo olemassa.

”Ensin pitää saada aikaan tulitaukosopimus, ja kaikki ulkopuoliset joukot ulos maasta”, Ahtisaari sanoo.

Sen jälkeen Syyriaan tuodaan merkittävä määrä rauhanturvaajia sekä tarkkailijoita valvomaan, että tulitaukoa ei rikota.

”Myös maan jälleenrakentaminen pitää käynnistää heti,jotta miljoonat maanpaossa olevat syyrialaiset rohkenevat palata takaisin.”

”Ihmisille pitää antaa toivoa.”

Ratkaistavana on vielä se,mitä tehdä yli kaksisataatuhatta oman maansa kansalaista tapattaneelle Assadille. "HM: Nyt tuli vähintäänkin nollavirhe! ISISin uhrit EIVÄT OLE ASSADIN UHREJA!!


" Britannian pääministeri David Cameron on tällä viikolla sanonut, että jos rauha saataisiin aikaan, Assad voisi jatkaa maan presidenttinä puoli vuotta kestävän siirtymäajan. Mutta ilman asevoimiaan. Tämä on selvä linjanmuutos. "

Ahtisaari ei halua ottaa kantaa siihen, mitä Assadille pitäisi tehdä.

”Se riippuu niin monesta tekijästä. Patenttiratkaisua ei ole.” "


HM: Sahtivaari on ilman muuta tarkastanut jutun, ennen kuin se on julkaistu!

JUURI HÄN SIIS VALEHTEELEE taannoisten "kommunismin uhrien malliin", ja SEPITTÄÄ SAMALLA ASSADIN SYRJÄYTTÄMISEN "ALILLISTA SYYTÄ"

Turvallisuusneuvostolle (joka ei hänenhorinoitaan noteeraa, EI INAKAAN SITEN KUIN HÄN ODOTTAA!

 

" Juuri presidentti Assadin asema on jakanut syvästi YK:n turvallisuusneuvostoa.

Venäjä ja Kiina seisovat vankasti Assadin takana. Länsi on yhä laimeammin sanan-kääntein pitänyt kiinni vaatimuksissaan Assadin erosta. Kahdesta pahasta Isisiä pidetään sittenkin suurempana uhkana.

Ahtisaari kuitenkin varoittaa, että jos ja kun rauhansopimus joskus saadaan aikaan, vaalien järjestämisessä ei pidä kiirehtiä.

”Tilanteen pitää ensin antaa rauhoittua ja poliittisten ryhmien organisoitua ainakin kahden vuoden ajan. Ei pidä tehdä samaa virhettä kuin Egyptissä.”

Ahtisaari viittaa Egyptissä arabikevään jälkeen pikaisesti järjestettyihin vaaleihin, jossa muslimiveljeskunta ainoa organisoituna poliittisena liikkeenä sai ylivoimaisen voiton. Maa ajautui kaaokseen ja lopulta sotilasvallankaappaukseen.

Keskeistä hänen mukaansa on se, että Syyrian vähemmistöt saavat uskottavan suojan. Muuten rauhasta ei tule kestävä. "

HM: Sellainen on hoidettavissa, pelkkä tahto kysmys YK_lle ja kysyisille vähemmistöille itselleen, joista kurdit ovatkin hyvin varustautuneita...

 

" Kenen kanssa Ahtisaaren mielestä pitäisi nyt ryhtyä neuvottelemaan? Isisin?

”Ei välttämättä. Olennaisempaa on puhua niiden kanssa, jotka rahoittavat Isisiä. On puhuttava ja myös painostettava. Rahoittajien vastuu on hoitaa Isis pois kuviosta.”

Alueelliset vaikuttajavaltiot – Iran, Saudi-Arabia, Qatar ja Turkki – Ahtisaari sitouttaisi ja vastuuttaisi vahvasti. "

”Saudien ja qatarilaisten pitää osallistua Syyrian jälleenrakentamiseen sen sijaan että ne rahoittavat Isistä.”


HM: Homma ei saa jäädä niiden "hyvästä tahdosta" kiinni.

 

" Britannia on viime päivinä kiihdyttänyt ilmaiskuja Isisiä vastaan Yhdysvaltain rinnalla. Myös Ranska on aloittanut ilmaiskut.

Ahtisaari sanoo, että pommit eivät tätä kriisiä ratkaise.

”Meidän on löydettävä rauhanomainen ratkaisu. YK:n turvaneuvoston pysyviltä jäsenmailta on vaadittava paljon enemmän. Heillä on tässä erityisvastuu.”

Tilanteessa on kuitenkin myös toivonpilkahduksia. Ydinsovun löytyminen Iranin kanssa avaa hänen mukaan mahdollisuuden uudenlaiselle dialogille. Iran on Syyrian presidentin Bashar al-Assadin tärkein tukija alueella.

”Kun Iranin-vastaiset pakotteet saadaan poistettua, tästä yhteistyötä voi aueta uusia avauksia.”

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun maalaamat kauhukuvat Iranin uhasta alueella Ahtisaari sen sijaan laittaisi romukoppaan.

”Ne ovat höpönlöpöä. Hän voisi välillä katsoa itse peiliin.”

Ahtisaari haluaa palauttaa ihmisten muistiin sen, että jopa kaikkein syvimmän kyl- män sodan aikana suurvallat pysyivät löytämään ratkaisuja, kun asioita riittävästi pohjustettiin – ja osapuolia painostettiin.

”Neuvostoliitto ja Yhdysvallat kykenivät 1980-luvun lopulla sopimaan esimerkiksi Kuuban joukkojen vetämisestä Angolasta. Näin luotiin pohja Namibian itsenäisty-miselle ja lopulta myös Etelä-Afrikan apartheid-järjestelmän kaatumiselle. Mikään ei ole mahdotonta.” "


HM: Sahdin pitäisi tietää, että painostettu sopimus ei ole laillinen sopimus.

 

" Entisistä valtionpäämiehistä ja -naisista koostuva Elders-ryhmä on ollut aloitteellinen niin Syyrian tilanteessa kuin YK-uudistusten läpiajamisessakin.

YK:n turvaneuvoston on ollut käytännössä halvaantunut viime vuosina, koska sen pysyvät jäsenet ovat toistuvasti uhanneet käyttää veto-oikeuttaan heille epämieluisien asioiden käsittelyssä.

”Me Elders-ryhmässä olemme tehneet ehdotuksen, että turvallisuusneuvoston pysyviltä jäseniltä poistetaan veto-oikeus tilanteissa, jotka uhkaavat johtaa kansanmurhien kaltaisiin tilanteisiin.”

Nyt yli neljä miljoonaa syyrialaista on paennut sotaa naapurimaihin. Eurooppaan syyrialaisia on tullut 350 000. "


HM: Tämä ehdotus tarkoittaisi veto-oikeuden mitätöimistä,sillä sen perustarkoitus koskee sotilaallisen voiman käyttöä YK:n lipun alla rauhaanpakottamisessa. YK:n omaa sostillaallista väliin menoa ei muissa tulanteissa yleensä edes suunnitella. Sa- moin YK:n Pääsihteeriksi,joka johtaa Sihteeristön päällikkönä mm.YK:n kansianvä- listä oikeusjärjestelmää, pitää valita kaikkien pysyväisjäsenten inakin jonkinmoista luottamusta nauttiva henkilö, eikä mitään yhden ilmanuunnan sahtivaaria!

Veto-oikeuden perutarkoitus on, ettei paikalliset konfliktit eskaloidu globaaleiksi ITSE YK:N KAUTTA, kun TN:n pysyvät jäsenet, jotak hallitsevat n. 90% maailman asevoimasta, ilman muutajoskus tuevat eri osapuolia kriiseissä.

Ensisijainen keino estää asioita jumittumasta veto-oikeuden kautta on YLEISKO- KOUKSEN PAREMPI KÄYTTÖ KRIISINHALLINNASSA. Siellä kenelläkään nimittäin ei ole veto-oikeutta.

Eikä TN voi vetota YLEISKOKOUKSEN PÄÄTÖKSIÄ,vaan pelkästään YK:n lipun pantaessa niitä toimeen sotilaallisesti!

Tähän mennessä YK:n Yleiskokousta ovat tehokkaasti pystyneet käyttämään kriisinhallinnassa lähinnä Hugo Chavez ja mahmud Ahmadinejad.

YK:n kriisinhallintaa haukutaan turhasta, kun sitä ei osata eikä haluta käyttää

 

" Ahtisaari joka itse lapsena joutui pakenemaan Neuvostoliiton hyökkäystä Viipurista 1939, sanoo ymmärtävänsä hyvin turvaa hakevia syyrialaisia.

”Ihmisten on ollut pakko lähteä. Niin minäkin tekisin heidän asemassaan, jos olisin nuori.”

 

Toimittaja Katri Merikallio on toinen Ahtisaaren elämäkerran kirjoittajista. Kirja ilmestyi suomeksi vuonna 2011. "


Suomi ajaa NATOa YK:n TILALLE ei- jäsenyyttä viikunanlehtenä käyttäen (2008)
 

 

Sahtivaarin töräytyskselle the Guardianissa "Al-Assadin syrjättämissopimuksesta" törähti heti täystyrmäys niin Venäjältä kuin lännestäkin. Sahdin valehtelua "200000:sta Assadin uhrista" Suomen kuvalehdessä ei ole noteerattu ulkomailla.

Venäjä kiistää Ahtisaaren Syyria-puheet – ”Emme osallistu vallanvaihtoihin”

" Venäjä kiistää, että se olisi missään vaiheessa ollut valmis syrjäyttämään Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia.

Presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov sanoo, että Venäjä ei ole missään vaiheessa tarjonnut tällaista mahdollisuutta.

Presidentti Martti Ahtisaari kertoi brittiläiselle Guardian-lehdelle Venäjän YK-suurlä-hettilään ehdottaneen suunnitelmaa, jonka yksi osa oli al-Assadin siirtyminen syrjään.

– Toistan vielä kerran, että Venäjä ei osallistu vallanvaihtoihin, Peskov totesi Tassin mukaan toimittajille Moskovassa.

Ahtisaari keskusteli Syyrian kriisistä vuonna 2012 YK:n turvallisuusneuvoston viiden pysyvän jäsenmaan kanssa.
esc_attr( get_the_title( $cat_image ) )

Did the West Really Miss a Chance to End the Syrian War?

On a cold February day in 2012, Western diplomats at the United Nations Security Council believed they were on the cusp of a deal that could bring an end to Syria’s already devastating civil war.

In painstaking negotiations that week, Russia’s envoy, Vitaly Churkin, expressed confidence to his Western counterparts that his country would back a resolution clearing the way for Syrian President Bashar al-Assad’s exit from power as part of a political transition.

But shortly before it came time to vote on the resolution on Feb. 4, Churkin pro- posed a flurry of last-minute amendments that - in the view of Western diplomats - derailed a fragile consensus. Russia and China vetoed the resolution, and the pros- pect of a political settlement to the war dissolved. Three years later, more than 200,000 are dead, and millions of refugees are fleeing the war-ravaged country, desperately seeking shelter in Europe and in neighboring Arab states.

The diplomatic denouement was a crushing disappointment for American and Euro- pean diplomats who had tried to broker an agreement. And they came away con- vinced that Churkin could not necessarily speak for Moscow when it came to high- stakes issues.

That old history resurfaced Tuesday, when Finland’s former president, Martti Ahti- saari,told British newspaper the Guardian that the West had thrown away a Russian olive branch that could have ended the war. The story,which paints Russia as a spur- ned broker of peace, comes just as Moscow is doubling down on its military support for Assad’s embattled regime, including the construction of an airfield and the dispatch of heavy military hardware to Syria on Russian ships and planes.

Ahtisaari apparently took Churkin at his word when the veteran diplomat reported- ly told him the same month that Moscow was ready to support an arrangement in which Assad would quit power once the opposition and the regime began peace talks.

According to Ahtisaari, the Russian envoy said, “We should find an elegant way for Assad to step aside.”

In the interview with the Guardian, Ahtisaari accused the United States, Britain, and France of ignoring the promising proposal because they were convinced at the time that Assad was on the verge of falling.

“It was an opportunity lost in 2012,” said Ahtisaari, who won the Nobel Peace Prize in 2008 for his decades-long dedication to peace negotiations on several continents.

Western officials acknowledged that Churkin may have floated the idea to the Fin- nish diplomat. But they also recounted that Russian President Vladimir Putin and other top leaders in Moscow never made such an offer, including at crucial talks in Geneva four month after the episode cited by Ahtisaari.

A spokesman for Hillary Clinton, who served as U.S. secretary of state at the time, expressed skepticism about any serious offer and noted the limits of Churkin’s power within the Kremlin hierarchy.

“Frankly, there was a lot that the Russians would say, especially Churkin, that Putin would overrule,” Nick Merrill told Foreign Policy.

France’s then-representative to the U.N., Gérard Araud, dismissed the idea of a lost opportunity and noted that Churkin would be an unlikely messenger for a genuine overture.

Answering a question from FP via Twitter about a possible Russian proposal to major powers, Araud said the Russians “never” put an offer on the table for Assad’s departure.

He added: “Anyway, Churkin wouldn’t have been the channel.”

The Russian Embassy in Washington and Churkin’s spokesman in New York did not respond to requests for comment.

“In the end, what counts is how the Russians acted in the Security Council,” recalled Peter Wittig, Germany’s ambassador to the United States, who served as Berlin’s U.N. envoy in February 2012.

“I am sure it was a decision of President Putin himself [to veto the U.N. resolution],” said Wittig.

“If Churkin ever had the thoughts Ahtisaari ascribes to him — ‘an elegant way for Assad to step aside’ — then it did not meet the litmus test in Moscow,” Wittig told FP by email.

Reza Afshar,a former British diplomat who works as the policy director at the Inde- pendent Diplomat, a nonprofit advisory group that counsels the Syrian National Coalition, doubted Churkin was really serious about such a proposal.

“Churkin was continually flying kites to keep everyone thinking that there was a discussion to be had with the Russians. But there never was,” Afshar said.

But “once you got into the detail of any of Churkin’s ‘ideas,’ he was never able to deliver Moscow,” he said.

Four months after Churkin’s alleged offer was made to Ahtisaari, Russia’s Foreign Minister Sergei Lavrov made no reference to such a deal at U.N.-sponsored talks in Geneva, according to Robert Ford, former U.S. ambassador to Damascus.

According to Ford, Lavrov’s delegation consistently hit three points: that Assad was leading a legitimate government,that outside powers should not compel him to exit, and that the Syrian dictator was fighting dangerous terrorists. Similar rhetoric underlies Moscow’s ongoing support for Assad today.

“What Churkin was talking about according to the Finnish president is very diffe- rent than what Foreign Minister Lavrov was saying in Geneva” in June 2012,  Ford told FP.

Ahmad Fawzi, who served as spokesman for U.N. envoys Kofi Annan and Lakhdar Brahimi on Syria talks in 2012, said that in his experience “the Russian position was steadfast and unwavering: Assad was elected by the Syrian people, and only the Syrian people had the right to remove him.”

U.S. officials said Tuesday they had never heard of any Russian proposal on Assad’s departure, but State Department press secretary John Kirby said Moscow’s track record was clear when it came to their stance on the Syrian dictator.

“I think history speaks for itself in terms of who’s supporting Assad and who has historically — before 2012 and after 2012 — supported Assad and who’s doing it today as we speak,” Kirby said.

Ahtisaari’s account, which portrayed Russia in a flattering light as a peacemaker, surfaced just as Moscow is engaged in an unprecedented military buildup in Syria that was widely interpreted as a bid to shore up Assad’s embattled regime.

“Russia is one of the single most significant reasons for the extent and duration of the carnage in Syria and the epic global consequences,” said Afshar, the former British diplomat.

“We should never forget that.”


Johann Bäckman:


 

Friday, September 18, 2015

Suomi on ISIS-terroristien kohde numero 1. Matkaraportti II Syyriasta ja Libanonista
Nobel-rauhanpalkinto EU-ruutitynnysrille peruutettava!

Ahtisaari pönkittää islamistista Hamasia ja nakertaa YK:ta

Venäjän UM: Venäjä ei keskustele Syyrian hallituksen syrjäyttämisestä

© Sputnik/ Anton Denisov
Politiikka
16:53 29.10.2015

Tärkein lokakuun 30. päivänä järjestettävän Syyriaan liittyvän tapaami- sen tehtävä on poliittisen dialogin aloittaminen. Asiasta ilmoitti Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova.

 

"Tapaamisen osanottajien tärkein tehtävä on myötävaikuttaminen pikaiseen poliit- tisen prosessin aloittamiseen Syyriassa maan sisäisen dialogin avulla. Olemme ilok- semme panneet merkille, että Wienin tapaamiseen Turkin ohella osallistuvat myös Syyrian naapurivaltiot sekä muita alueen vaikutusvaltaisia maita, mukaan lukien Egypti ja Iran", huomautti Zaharova.

 

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja ilmoitti lisäksi, ettei Venäjä toimi hallitusten syrjäyttämisen parissa. Näin ei toimita myöskään Syyrian kohdalla, sillä Wienin ta- paamisen tavoitteet ovat muualla. Näin Maria Zaharova kommentoi USA:n ulkomi-nisteriön tiedottajan John Kirbyn ilmoitusta siitä,että Wienin tapaamisessa keskus- tellaan Syyrian hallituksen kokonpanosta: "Nämä ovat USA:n suunnitelmia.

Suvereenina valtiona se voi keskustella mistä haluaa. Me emme kuitenkaan harjoita keskusteluja hallitusten koonpanoista tai syrjäyttämisestä", sanoi Zaharova.

"Meidän tehtävänämme on, olemassa olevin kansainvälisten asiakirjojen pohjalta ja turvata poliittinen prosessi Syyriassa. Tämän toteuttamiselle tapaaminen on omis- tettava, sillä vain siinä tapauksessa siitä muodostuu rakentava", korosti Zaharova.

Lue lisää:
 

FSB on toteuttanut vaativia operaatioita kuten ISISin, erityisesti Al-Nusran (jota Englanti aseisti vielä silloin) soluttaminen, jota johti Ramzan Kadyrov (ja ehkä pisti siinä vähän Al-Haidia ja Storsjö-odjuretiakin hommiin...) Al-Nusra on justiin se, joka käytti niitä Saddamin vanhoja hermokaasujakin provokaatiomielessä. Nusran tarkoitus oli käyttää myös YK:ta.

Nyt kun Irakin kurdit ampuivat alas kaksi Englannin aselähetystä Al-Nusralle, lienee erittäin, että kurdit olivat saaneet juuri venäläisiltä nuo tarpeelliset tiedot.

https://beforeitsnews.com/v3/terrorism/2015/245271...

" CAUGHT RED-HANDED : Two British Planes Shot Down in Iraq Carrying Weapons For ISIS Terrorists

Tuesday, February 24, 2015 12:11

images.jpg

By Fars News Agency

Global Research, February 24, 2015

FARS News

Iraq’s army has shot down two British planes as they were carrying weapons for the ISIL terrorists in Al-Anbar province, a senior lawmaker disclosed on Monday.

“The Iraqi Parliament’s National Security and Defense Committee has access to the photos of both planes that are British and have crashed while they were carrying weapons for the ISIL,” Head of the committee Hakem al-Zameli said, according to a Monday report of the Arabic-language information center of the Islamic Supreme Council of Iraq.

He said the Iraqi parliament has asked London for explanations in this regard.

The senior Iraqi legislator further unveiled that the government in Baghdad is re-ceiving daily reports from people and security forces in al-Anbar province on nume-rous flights by the US-led coalition planes that airdrop weapons and supplies for ISIL in terrorist-held areas.

The Iraqi lawmaker further noted the cause of such western aids to the terrorist group, and explained that the US prefers a chaotic situation in Anbar Province which is near the cities of Karbala and Baghdad as it does not want the ISIL crisis to come to an end.

Earlier today, a senior Iraqi provincial official lashed out at the western countries and their regional allies for supporting Takfiri terrorists in Iraq, revealing that US and Israeli-made weapons have been discovered from the areas purged of ISIL terrorists.

“We have discovered weapons made in the US, European countries and Israel from the areas liberated from ISIL’s control in Al-Baqdadi region,” the Al-Ahad news website quoted Head of Al-Anbar Provincial Council Khalaf Tarmouz as saying.

He noted that the weapons made by the European countries and Israel were discovered from the terrorists in the Eastern parts of the city of Ramadi.

Al-Zameli had also disclosed in January that the anti-ISIL coalition’s planes have dropped weapons and foodstuff for the ISIL in Salahuddin, Al-Anbar and Diyala provinces.

Al-Zameli underlined that  the coalition is the main cause of ISIL’s survival in Iraq.
“There are proofs and evidence for the US-led coalition’s military aid to ISIL terrorists through air(dropped cargoes),” he told FNA in January.

He noted that the members of his committee have already proved that the US planes have dropped advanced weaponry, including anti-aircraft weapons, for the ISIL, and that it has set up an investigation committee to probe into the matter.

“The US drops weapons for the ISIL on the excuse of not knowing about the whereabouts of the ISIL positions and it is trying to distort the reality with its allegations.
He noted that the committee had collected the data and the evidence provided by eyewitnesses, including Iraqi army officers and the popular forces, and said, “These documents are given to the investigation committee … and the necessary measures will be taken to protect the Iraqi airspace.”

Also in January, another senior Iraqi legislator reiterated that the US-led coalition is the main cause of ISIL’s survival in Iraq.

“The international coalition is only an excuse for protecting the ISIL and helping the terrorist group with equipment and weapons,” Jome Divan, who is member of the al-Sadr bloc in the Iraqi parliament, said.

He said the coalition’s support for the ISIL is now evident to everyone, and continued, “The coalition has not targeted ISIL’s main positions in Iraq.”

In late December, Iraqi Parliamentary Security and Defense Commission MP disclosed that a US plane supplied the ISIL terrorist organization with arms and ammunition in Salahuddin province.

MP Majid al-Gharawi stated that the available information pointed out that US planes are supplying ISIL organization, not only in Salahuddin province, but also other provinces, Iraq TradeLink reported.

He added that the US and the international coalition are “not serious in fighting against the ISIL organization, because they have the technological power to determine the presence of ISIL gunmen and destroy them in one month”.'

Gharawi added that “the US is trying to expand the time of the war against the ISIL to get guarantees from the Iraqi government to have its bases in Mosul and Anbar provinces.”

Salahuddin security commission also disclosed that “unknown planes threw arms and ammunition to the ISIL gunmen Southeast of Tikrit city”.

Also in Late December, a senior Iraqi lawmaker raised doubts about the serious-ness of the anti-ISIL coalition led by the US, and said that the terrorist group still received aids dropped by unidentified aircraft.

“The international coalition is not serious about air strikes on ISIL terrorists and is even seeking to take out the popular (voluntary) forces from the battlefield against the Takfiris so that the problem with ISIL remains unsolved in the near future,” Nahlah al-Hababi told FNA.

“The ISIL terrorists are still receiving aids from unidentified fighter jets in Iraq and Syria,” she added.

Hababi said that the coalition’s precise airstrikes are launched only in those areas where the Kurdish Pishmarga forces are present, while military strikes in other regions are not so much precise.

In late December, the US-led coalition dropped aids to the Takfiri militants in an area North of Baghdad.

Field sources in Iraq told al-Manar that the international coalition airplanes dropped aids to the terrorist militants in Balad, an area which lies in Salahuddin province North of Baghdad.

In October, a high-ranking Iranian commander also slammed the US for providing aid supplies to ISIL, adding that the US claims that the weapons were mistakenly airdropped to ISIL were untrue.

“The US and the so-called anti-ISIL coalition claim that they have launched a cam-paign against this terrorist and criminal group – while supplying them with wea-pons, food and medicine in Jalawla region (a town in Diyala Governorate,Iraq). This explicitly displays the falsity of the coalition’s and the US’ claims,” Deputy Chief of Staff of the Iranian Armed Forces Brigadier General Massoud Jazayeri said.

The US claimed that it had airdropped weapons and medical aid to Kurdish fighters confronting the ISIL in Kobani, near the Turkish border in Northern Syria.

The US Defense Department said that it had airdropped 28 bundles of weapons and supplies, but one of them did not make it into the hands of the Kurdish fighters.
Video footage later showed that some of the weapons that the US airdropped were taken by ISIL militants.

The Iranian commander insisted that the US had the necessary intelligence about ISIL’s deployment in the region and that their claims to have mistakenly airdropped weapons to them are as unlikely as they are untrue.

Sitten kohta Venäjä pommitti myös Al-Nusran johdon paratiisiin...

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015030619309951...

Al-Nusran rintaman sotilasjohtaja surmattu Syyriassa – ”Valtava isku”

06.03.2015 klo 18:42

Syyrian kapinallisiin kuuluva jihadistijärjestö on kärsinyt kovan tappion.

Neljä al-Nusran rintaman (Jabhat al-Nusra) johtohenkilöä on saanut surmansa pommituksessa Syyriassa torstaina. Heidän joukossaan oli järjestön sotilasjohtaja Abu Hammam al-Shami.

– Islamilainen maailma vuotaa verta marttyyri Abu Hammamin takia, al-Nusra tviittasi.

Al-Shami oli pitkän linjan taistelija. Noin vuosi sitten julkaistun videon mukaan hän sai koulutusta Afganistanissa 90-luvun lopulla. Hän osallistui myös al-Qaidan koulutusleirille ja vannoi henkilökohtaisesti uskollisuutta Osama bin Ladenille. Afganistanista al-Shami pakeni Talebanien kaaduttua Egyptiin ja liittyi Irakissa paikallisen al-Qaidan perustajan Abu Musab al-Zarqawin joukkoihin. Irakissa hän toimi kouluttajana Al-Zarqawin alaisuudessa, videolla väitetään.

Vuonna 2006 kuollutta Al-Zarqawia seurasi al-Qaidan johdossa Abu Omar al-Bagh-dadi ja tämän kuoltua tilalle nousi nykyinen Isis-johtaja ja kalifiksi julistautunut Abu Bakr al-Baghdadi. Tämän myrskyisän viisivuotiskauden al-Shami kuitenkin vietti vankilassa Libanonissa, jonka jälkeen hän matkusti Syyriaan ja liittyi al-Nusraan.

Al-Nusran rintama onkin ollut osa al-Qaidan terroristiverkostoa. Ääri-islamistinen jihadistijärjestö on yksi Syyrian kapinallisryhmistä. Sen ideologia eroaa kuitenkin Isisistä, joka on järjestön vihollinen siinä missä Syyrian hallintokin.

 

***

Tätä voisi pitää tunnustuksena...:

https://www.sott.net/article/318906-Report-Kerry-promises-Lavrov-that-support-for-Nusra-and-Daesh-is-over-Geneva-negotiations-coming-to-an-end?fbclid=IwAR13ZLqM_FrKEpRYlBytGt6s8MfzJzWlBdezKuyD55mifB0VGyX5OhIMz64

Report: Kerry promises Lavrov that support for Nusra and Daesh is over - Geneva negotiations coming to an end

Washington and Moscow have managed to maintain their agreements on Syria after John Kerry assured his Russian oppposite number that the weapons sent by the Pentagon to Al-Qaïda and Daesh in April had been delivered to honour an old programme which is now abandoned. We are moving towards the end of the Geneva negotiations, and the resumption of intra-Syrian discussions - they will include the Kurds, but not the the pro-Saudi faction.

Vena_01.jpg

Meeting of the International Syria Support Group (Vienna, 17 May 2016).

US implication in Syria is as bewildering as ever. Despite the fact that John Kerry had negotiated a cessation of hostilites on the 22 February 2016, and that Russia had withdrawn its bombers, Turkey - a member of NATO - continued its support for Daesh.

On the 8 March, Russia registered a report with the Security Council accusing Ankara of controlling the traffic of antiques for the benefit of Daesh [1]. On the 18 March, it registered a further report accusing Turkey of delivering arms and munitions to Daesh [2]. In both cases, Turkey «totally refuted» these allegations and accused Russia of organising a diversionary manœuvre to «distract the attention of the international community from the civilian losses, the chaos and the considerable destruction caused by the Syrian régime and Russian military operations in Syria». The Russian Chief of Staff retaliated by revealing that Ankara had just allowed 9,000 new jihadists to enter Syria. However, it is possible to imagine that Turkey had acted alone, without referring to the United States.

On the 7 April, the US Department of Defense delivered 2,000 tonnes of weapons to the «moderate armed groups», of which 500 tonnes were immediately redistributed to Al-Nusra (Al-Qaïda), and 500 more to Daesh [3].

In any case, Turkey's support for Daesh seems to have diminished rapidly over the last few days.

It would seem that Moscow had secretly but violently protested, to the extent that on the 9 May, John Kerry and Sergeï Lavrov published a joint declaration [4]. They called on «all states to implement Security Council Resolution 2253 (2015), which forbids all material or financial assistance to Daesh, the al-Nusra Front or any other group qualified as terrorist by the UN Security Council, and to prevent any of these groups from crossing the frontier into Syria».

Above all, it was agreed that Washington would set a deadline for its allies - the start of July - to arrive at a negotiated agreement in Geneva. Beyond that date, the US would withdraw all their armed forces, while Russia would redirect its aircraft-carrier Admiral Kutznesov to the Syrian coast in order to resume, on a reduced scale, its bombing campaign against the terrorist organisations (who have since been re-armed) [5].

However, the uncertainty has still not been definitively resolved. A heated dispute opposed Russia and the United States at the UN concerning the Army of Islam (Jaysh al-islam) and the Islamic Movement of the Free Men of the Levant (Ahrar al-Sham). Moscow intended to add them to the list of «terrorist organisations», while Washington still wants to consider them as a «moderate armed group».

The Army of Islam is a formation funded by Saudi Arabia and supervised by the British SAS. Originally commanded by Zahran Allouche, it spread terror throughout the suburbs of Damascus and threatened the capital for three years. Its leader, who worshipped Osama Bin Laden, was characterised by his cruelty, ordering the decapitation of a number of local inhabitants, and using others, locked in cages, as human shields. Finally, the 'bunker-buster' bombs of the Russian Air Force destroyed the underground head-quarters specially built to house his Staff. After a period of confusion, one of Allouche's assistants, Issam el-Bouaydani, temporarily assumed his succession. He was rapidly ousted in favour of a Wahabist cleric, Sheikh Abou Abdarrahman Kaake, who recommended the nomination of one of Zahran Allouche's cousins, Mohamed Allouche, to direct the delegation of the Saudi opposition at the intra-Syrian peace negotiations in Geneva. Mohamed Allouche had become celebrated for having thrown Syrians accused of being gay from the rooftops - the Syrian Arab Republic is the only Arab state to respect the private life of its citizens, and does not penalise homosexuals.

The Islamic Movement of the Free Men of the Levant is also supervised by the British. Like the Army of Islam, its communications are handled by InCoStrat [6]. Its «Minister for Foreign Affairs», Labib al-Nahhas, circulates freely in the West. He is in fact also British, and a member of MI6. He published an op-ed in the Washington Post [7], and paid a secret visit to New York last December to present his report to Jeffrey Feltman.

On the 17 May, the International Syria Support Group met in Vienna. In its final declaration [8], it questions the Syrian Arab Army's strategy of encircling the villages controlled by the jihadists of the «moderate opposition». But above all, it once more validates all of the Russo-US decisions of these last months, namely -
 • to form a common organisation for the transition between the Syrian government and the entire range of opposition parties when the moment for transition is reached;
 • to elaborate a new Constitution;
 • then to organise new Presidential and parliamentary elections on that basis.
However, even though Saudi Arabia is a member of the International Syria Support Group, the moderate opposition still refuses to accept these three points. It persists in demanding the departure of President el-Assad and most of the Christian, Chiite and Alawite senior civil servants before the formation of the transition organisation. Furthermore, it does not intend to run against the current leaders in a round of democratic elections.

It is not inconsequential that during the meeting in Vienna, a diplomat declared that his country was ready to fight Al-Qaïda, but that he was concerned as to who would then ocupy the terrain. Sergeï Lavrov noted what he considered to be a «lapsus» - this diplomat was admitting, de facto, that his country preferred the victory of Al-Qaïda to the victory of the Syrian Arab Republic. By doing so, he was distancing himself from the decision of the Security Council to make the fight against terrorism its primary objective.

On the same day, the 17 May, the special representative for the UN Secretary General, Terje Rød-Larsen, presented his final report on the application of Resolution 1559, and announced his resignation. The Resolution had been drawn up in 2004, on the initiative of the United States, France and Saudi Arabia, to demand the disarmement of the Lebanese Hezbollah, the non-renewal of President Emile Lahoud's mandate, and the withdrawal of the Syrian peace force from Lebanon. The Resolution had never been applied, although Syria withdrew its soldiers of its own accord when asked to do so by the Lebanese public during the «Cedar Revolution». Mr. Ban immediately charged his assistant for Political Affaires, Jeffrey Feltman, with taking over Mr. Terje Rød-Larsen's functions as well as his own until the end of the year. However, very many observers consider that Jeffrey Feltman, ex-US Ambassador in Beirut, is the real author of Resolution 1559, and that today, he secretly directs the military coalition against Syria from New York.

On the 19 May, Jeffrey Feltman took part in a ceremony in Paris alongside members of the foreign Syrian opposition, Burhan Ghalioun, Michel Kilo, Bassma Kodmani and Samar Yazbeck.

Still in France, General Benoît Puga announced his resignation as the French President's personal Chief of Staff, in order to join the Chancellory of the Légion d'Honneur. An integrist Christian, nostalgic for the monarchy and colonisation, he was the only military man to occupy his post during the mandates of two successive Presidents, Nicolas Sarkozy and François Hollande. He had personally directed France's secret operations in Syria - sometimes in contradiction to the advice of the Army's Chief of Staff - notably with the assistance of the officers of the French Foreign Legion who worked directly for the Presidency.

We are moving inexorably towards an interruption of the Geneva negotiations. Moreover, if an agreement should be found between the Syrian parties present, it would be invalidated in the light of earlier international decisions, taking into account the exclusion - demanded by Turkey - of the main Kurdish party. This is why the failure of the Geneva talks would probably be followed by the resumption of the intra-Syrian negotiations between those who wish to take part - in other words, without the pro-Saudis, but with the Kurds. Then the formation of a transitional system with new participants. On the military side, the Syrian Arab Army should take back the country's main cities, but combats will probably persist at the Iraqi-Syrian frontier.

Translation: Pete Kimberley
 1. "Russian Intelligence report on Daesh's smuggling of antiquities", Voltaire Network, March 8th, 2016.
 2. "Second Russian intelligence report on Turkey's current assistance to Daesh", Voltaire Network, March 18th, 2016.
 3. « Les États-Unis violent le cessez-le-feu en Syrie et arment Al-Qaïda », « Qui arme les jihadistes durant le cessez-le-feu ? », par Thierry Meyssan, Télévision nationale syrienne, Réseau Voltaire, 25 et 30 avril 2016.
 4. "Joint Statement of the Russian Federation and the United States on Syria", Voltaire Network, May 9th, 2016.
 5. "The imminent return of Russian planes to Syria", by Valentin Vasilescu, Translation Pete Kimberley, Voltaire Network, May 16th, 2016.
 6. « Comment le Royaume-Uni met en scène les jihadistes »,Réseau Voltaire, 13 mai 2016.
 7. "The deadly consequences of mislabeling Syria's revolutionaries", Labib Al Nahhas, Washington Post, July 10th, 2015.
 8. "Statement of the International Syria Support Group", Voltaire Network, May 17th, 2016.

Comment: Even if true, it's unlikely that the U.S.'s allies will agree to either ceasing support for terrorists or abiding by the ceasefire. Saudi Arabia is calling for more weapons and boots on the ground in Syria to remove Assad. Turkey is still stating that it will act unilaterally in Syria. So the U.S. can benefit by pretending to be 'moderate', while allowing Turkey and the Sauds to do their dirty work for them. "

 

***

Obina väittää nyt, että "ei olisi muka ikinä väittänytkään Syyrian Hallituksen käyttäneen taistelukaasuja - ja olisi jopa kieltäytynyt tekemästä maahyökkäystä Syyriaan "kaasujen perusteeella", kun tiesi, että ne olivat muiden kuin hallituksen!

https://www.mideastdiscourse.com/2020/11/22/obama-admits-his-failure-in-syria/

867063259-1536x864.jpg

" Obama admits his failure in Syria

News Room

November 22, 2020

Steven Sahiounie, journalist and political commentator

Former US President Barack Obama has admitted in an interview with German channel NTV on Wednesday, November 18, that his administration failed to deal with Syria during his presidency.

He was asked about the failures in his administration, and he answered, “In the area of foreign policy, the tragedy in Syria is still bothering me. During the Arab Spring, Egypt was in the spotlight, and later Libya, but at the same time, Syria was beginning to fall apart. In any case, I was not in a position to win the international community over to hold Syria together. I can’t stop thinking about the human suffering that followed.”

Obama acknowledged that his legacy has been negatively affected by his refusal to invade Syria with a US occupation force.  However, his successor, President Donald J. Trump has invaded Syria, and the US military is occupying Syria and stealing the oil resources, in a scene reminiscent of Dick Cheney and George W. Bush administration’s history in Iraq.

The Red Line crossed

Seymour M. Hersh wrote in April 2014, “The Red Line and the Rat Line”, concerning Obama, Turkey, and the US-backed terrorists.

In August 2013, after the sarin attack in the Damascus suburb of Ghouta, Obama was ready to launch an airstrike on Syria, for allegedly crossing the ‘red line’ he had set in 2012 on the use of chemical weapons.

Obama changed his mind because of research conducted at Porton Down, the UK defense laboratory. British intelligence had obtained a sample of the sarin used in the attack and analysis demonstrated that the gas didn’t match the Syrian army’s chemical weapons arsenal.

A former senior US intelligence official told Hersh that Prime Minister Recep Erdogan of Turkey had operatives who believed they could force Obama to attack the Syrian government by staging a sarin attack inside Syria.

Erdogan was supporting Jibhat al-Nusra, the Al Qaeda affiliate in Syria, as well as other foreign Radical Islamic terrorist groups. Hersh was assured by a former senior US intelligence official that, ‘Turkey and Saudi-based chemical facilitators were attempting to obtain sarin precursors in bulk, tens of kilograms, likely for the anticipated large scale production effort in Syria.’

The US joint chiefs also knew that the media claims that only the Syrian army had access to sarin were wrong. The US and UK intelligence communities had been aware since the spring of 2013 that some terrorist units in Syria were developing chemical weapons. The US Defense Intelligence Agency (DIA) issued a highly classified report which stated that Jibhat al-Nusra maintained a sarin production cell, and was ‘the most advanced sarin plot since al-Qaida’s pre-9/11 effort’.

Jibhat al-Nusra changed their name to Hayat Tahrir al-Sham to circumvent the US restrictions on support of Al Qaeda terrorist groups, and are today holding the 3 million civilians in Idlib as hostages and human shields. The US-NATO-EU continue to demand protection for the terrorists, by insisting on a ceasefire which seeks to prevent Russian and Syrian military attacks on the terrorists, which contravenes the UN-mandated global war on terror.

A series of chemical weapon attacks in March and April 2013 was investigated by a special UN mission to Syria, there was evidence linking the terrorists to the first gas attack, on March 19, 2013, at Khan Al-Assal. Investigators interviewed the victims and their doctors, and it was clear that the terrorists used the gas.

The Obama target list to attack Syria in 2013 included all the electric grids, oil and gas depots, all weapons depots, and all military buildings. But, Obama put the brakes on the plan after the UK defense findings were sent to the US joint chiefs, effectively telling them they were being set-up by the terrorists.

The US military had already questioned who would benefit from the use of sarin gas attack, and they concluded that from a military standpoint, Syria would not use nerve gas at that stage, because Assad was winning the war against the terrorists.

Obama supported the Al Qaeda affiliate in Syria

David H. Petraeus, who was then CIA director, first proposed a covert program of arming and training terrorists in the summer of 2012. Obama signed a presidential order authorizing the CIA to secretly arm and train terrorists at bases in Jordan in 2013. Obama’s decision came after intense lobbying by US allies, King Abdullah II of Jordan and Prime Minister Benjamin Netanyahu of Israel, who were united in their support of using the Muslim Brotherhood ideology to topple the Assad government.

White House officials also received reports that the CIA-trained terrorists had executed prisoners and committed war crimes and atrocities.

“The Dark Side of the Free Syrian Army” was published in December 2012, and exposed the US government’s support of the Free Syrian Army (FSA), which was being armed by financial and military assistance from NATO, EU, and Arab Gulf nations allied with the US.  The FSA was being used as the boots on the ground for the US and their allies, for regime change.

Western media had portrayed the FSA as ‘the good guys’ and was not reporting details of human rights violations, attacks on civilians, rapes, kidnappings, and torture. Western media was turning a blind eye to the facts, and painting the battle as between a dictator, and the FSA, which was labeled freedom-fighters.

Of the 23 million citizens in Syria, about eight million are minorities such as Christians, Druze, Alawites, and Kurds, who are protected by the government, and the majority of the Syrian people support President Assad. The facts on the ground, were of an armed terrorist group, following Radical Islam, with the intent of establishing an Islamic government in Syria, while being supported by democratic western government, fighting against the majority of the Syrian people and their legitimate government. The FSA acted as a force opposed to the citizens of Syria, and never intended democracy to be the outcome. 

The FSA had instituted Sharia law in a secular country that has never known Sharia Law, and the FSA targeted the infrastructure of the country, as they destroyed power plants, water systems, schools, hospitals, and factories. 

The FSA was being supported by the US, and Jibhat al-Nusra, the Al Qaeda affiliate, was being supported by the Saudis and Qataris. Once the FSA and Jibhat al-Nusra became partners on the battlefield, the US was in the position of supporting Al Qaeda in Syria; something that Americans had thought impossible after 9/11.

The Obama sanctioned war crimes in a Syrian Christian village

‘Timber Sycamore’, the secret CIA program to support the terrorists in Syria was focused on pushing into areas of which were considered to be government strongholds, such as the northern coastal strip. On the morning of March 21, 2014, the US-supported terrorists, along with international terrorist partners, attacked the village of Kassab, which is an Armenian Christian village on the Turkish border. They attacked from the Turkish side, with the help of the Turkish military who used helicopters and canons to break down the defenses.

The US-backed FSA caused the entire village to flee for their lives, as people were shot, homes were ransacked and looted, women raped, and elderly immobile residents kidnapped to Turkey. 

On April 11, the Syrian opposition leader, Ahmad Jarba, visited his troops at Kassab, and congratulated them on their victory, and predicted the Syrian government would soon fall.  The village would remain occupied for three months, during which time all three churches were burned, religious icons and books destroyed, the graveyard dug up and bones desecrated, and virtually every home, farm, and business destroyed. 

Just weeks later in May, President Obama, and Susan Rice met with Ahmad Jarba in the Oval Office and praised the Syrian National Coalition’s role in trying to find a political solution to the crisis in Syria.

The US officially recognized the Syrian National Coalition as the sole representative of the Syrian people, with Ahmad Jarba as its president, and boosted financial assistance to the group.

“President Obama welcomed the coalition’s leadership and constructive approach to dialogue, and encouraged the coalition to further its vision for an inclusive government that represents all of the people of Syria,” the White House said. The statement should have added that only those following the Muslim Brotherhood would be part of the ‘inclusive government’, and Christians need not apply.

History repeats itself

The US ties with Radical Islamic groups were cemented in the 1980s when the Reagan administration used Islam as an ideological tool to use jihad against the Soviet intervention in Afghanistan.

Using Radical Islam for geopolitical aims has come to diminish global security, including the rise of the jihadists, or “holy warriors,” and as a result, the US still props up the Wahhabist monarchs in Saudi Arabia, while secular Arab states, such as Syria, Libya, and Iraq have fallen victim to the US sponsored regime change and sanctions.

Sen. John McCain’s support of Radical Islam 

In 2011, Brahma Chellany wrote in ‘The Japan Times’, recalling President Ronald Reagan in 1985 introducing the Afghan mujahedeen leaders at the White House as, “These gentlemen are the moral equivalent of America’s Founding Fathers.”  Osama bin Laden was later to be found not so moral as Regan espoused.

In 2011, US Senator John McCain had announced after meeting Libyan jihadists that they are “willing to reimburse us and our allies” for the costs of effecting the regime change. By May of 2013, McCain was crossing illegally into Idlib, Syria to meet with his ‘freedom-fighters’ the FSA, but was caught in a photo-op with Mohammad Nour, who was identified as a known international kidnapper.

McCain had denounced Obama’s decision not to put boots on the ground, while aware of the US support for the Radical Islamic terrorists, pretending to be freedom-loving heroes.

Trump cut-off the Obama funding to terrorists in Syria

In 2017, President Trump cut funding for the $1 billion CIA support of the terrorists in Syria. It was well known that the FSA had been selling and giving their US supplies weapons to Jibhat al-Nusra, the Al Qaeda affiliate in Syria, and ISIS. 

The US liked to support Jibhat al-Nusra, despite being Al Qaeda, because they were fierce fighters. The US had used the rationale that the group was focused on battles in Syria, and not on plotting terrorist attacks against the US and Europe. However, the French government recently stated they are at war against Radical Islam, and some of the attacks which occurred on French soil have connections to training in Syria. The US, UK, France, and Germany continued to feed a monster of their creation and now will continue to pay the price with the blood of their citizens.

Steven Sahiounie is an award-winning journalist "

 

***

https://21stcenturywire.com/2016/12/14/tulsi-gabbard-introduces-bill-to-stop-us-government-funding-and-arming-jihadist-terrorists-in-syria/?fbclid=IwAR0q5vLtFZv69MXt6ZdIr1DDbd-84a8dFHkjldyZW_Uy9Ou4s-3Mg0wpKb4

Tulsi Gabbard Introduces Bill to Stop US Government Funding and Arming Jihadist Terrorists in Syria

21st Century Wire says…

Finally, a US government official with character has emerged to condemn Washington’s clandestine support of extremist terrorists overseas. 

https://youtu.be/uKV1sTw8zOc

Previously 21WIRE reported how US Congresswoman Tulsi Gabbard (HI-D) received a somewhat hostile  reception when talking with CNN’s Jake Tapper about her “Stop Funding Terrorism Bill.” Gabbard is the first US legislator since the 1980’s to openly highlight the very real problem of US clandestine services arming and supporting violent internatonal terrorist organizations, particularly those currently operating inside of Syria.

Interestingly, Gabbard’s important move to stop international terrorism comes at the exact same time when the outgoing President Obama has pushed his own executive action to lift all restrictions on US arms exports and support to proxy “rebel” or terrorist fighting groups operating in Syria and elsewhere. In this context, we can see clearly that there is a moral battle being fought in Washington – between those who oppose terrorism – and those like President Obama and Senator John McCain, who have seen it as ‘useful’ in the pursuit of their own geopolitical objectives, particularly by their open support of terrorist factions in Syria.

The following piece of legislation was introduced on in the US Congress on December 8, 2016…

Gabbard House.gov

Washington, DC — Rep. Tulsi Gabbard (HI-02) introduced the Stop Arming Terrorists Act today. The legislation would prohibit the U.S. government from using American taxpayer dollars to provide funding, weapons, training, and intelligence support to groups like the Levant Front, Fursan al Ha and other allies of Jabhat Fateh al-Sham, al-Qaeda and ISIS, or to countries who are providing direct or indirect support to those same groups.

The legislation is cosponsored by Reps. Peter Welch (D-VT-AL), Barbara Lee (D-CA-13), Dana Rohrabacher (R-CA-48), and Thomas Massie (R-KY-04), and supported by the Progressive Democrats of America (PDA) and the U.S. Peace Council.


.
Rep. Tulsi Gabbard said
, “Under U.S. law it is illegal for any American to provide money or assistance to al-Qaeda, ISIS or other terrorist groups. If you or I gave money, weapons or support to al-Qaeda or ISIS, we would be thrown in jail. Yet the U.S. government has been violating this law for years, quietly supporting allies and partners of al-Qaeda, ISIL, Jabhat Fateh al Sham and other terrorist groups with money, weapons, and intelligence support, in their fight to overthrow the Syrian government.[i]

“The CIA has also been funneling weapons and money through Saudi Arabia, Turkey, Qatar and others who provide direct and indirect support to groups like ISIS and al-Qaeda. This support has allowed al-Qaeda and their fellow terrorist organizations to establish strongholds throughout Syria, including in Aleppo.

“A recent New York Times article confirmed that ‘rebel groups’ supported by the U.S. ‘have entered into battlefield alliances with the affiliate of al-Qaeda in Syria, formerly known as al Nusra.’ This alliance has rendered the phrase ‘moderate rebels’ meaningless. Reports confirm that ‘every armed anti-Assad organization unit in those provinces [of Idlib and Aleppo] is engaged in a military structure controlled by [al-Qaeda’s] Nusra militants.’

“A recent Wall Street Journal article reported that many rebel groups are ‘doubling down on their alliance’ with al Nusra. Some rebel groups are renewing their alliance, while others, like Nour al-Din al-Zinki, a former CIA-backed group and one of the largest factions in Aleppo are joining for the first time. “The Syria Conquest Front—formerly known as the al-Qaeda-linked Nusra Front—is deeply intermingled with armed opposition groups of all stripes across Syria’s battlefields.”

“The CIA has long been supporting a group called Fursan al Haqq, providing them with salaries, weapons and support, including surface to air missiles.  This group is cooperating with and fighting alongside an al-Qaeda affiliated group trying to overthrow the Syrian government. The Levant Front is another so-called moderate umbrella group of Syrian opposition fighters. Over the past year, the United States has been working with Turkey to give this group intelligence support and other forms of military assistance. This group has joined forces with al-Qaeda’s offshoot group in Syria.

“This madness must end. We must stop arming terrorists. The Government must end this hypocrisy and abide by the same laws that apply to its’ citizens.”

“That is why I’ve introduced the Stop Arming Terrorists bill—legislation based on congressional action during the Iran-Contra affair to stop the CIA’s illegal arming of rebels in Nicaragua. It will prohibit any Federal agency from using taxpayer dollars to provide weapons, cash, intelligence, or any support to al-Qaeda, ISIS and other terrorist groups, and it will prohibit the government from funneling money and weapons through other countries who are directly or indirectly supporting terrorists,” concluded Rep. Tulsi Gabbard.

Stephen Kinzer, a senior fellow at the Watson Institute for International Studies at Brown University, and award-winning author and journalist said, “The proposal to stop sending weapons to insurgents in Syria is based on the principle that pouring arms into a war zone only intensifies suffering and makes peace more difficult to achieve. Congress made a decision like this about the Nicaraguan contras during the 1980s. Aid to the contras was cut off by the Boland Amendment. The result was a peace process that finally brought an end to wars not only in Nicaragua, but also in El Salvador and Guatemala. This is the example we should be following. Cutting off arms shipments forces belligerents to negotiate. That is what we achieved in Nicaragua. It should be our goal in Syria as well.”

Donna Smith, Executive Director of Progressive Democrats of America said, “Progressive Democrats of America believes that it is fundamentally wrong for the United States to fund those groups or individuals aligned with al-Qaeda, Jabhat Fateh al-Sham, ISIS, or other terrorist/extremist organizations.  The ‘Stop Arming Terrorists’ bill authored by Rep. Tulsi Gabbard, of Hawaii’s 2nd Congressional District, would help bring an end to the human tragedy unfolding in Syria where the haunting eyes of the innocent children of Aleppo call on us all to stop supporting those who threaten and kill them with ferocious intention. War is war, and terrorism is terrorism whether waged by the state or from external forces. PDA supports this measure.”

Alfred Marder, President of the U.S. Peace Council said, “The U.S. Peace Council is honored to endorse and support the ‘Stop Arming Terrorists Bill’ as a major contribution to peace. This legislation will serve to galvanize the anti-war movement and the opposition to regime change policies that characterize our present foreign policy.”

Background: The Stop Arming Terrorists bill prohibits U.S. government funds from being used to support al-Qaeda, ISIS or other terrorist groups. In the same way that Congress passed the Boland Amendment to prohibit the funding and support to CIA backed-Nicaraguan Contras during the 1980’s, this bill would stop CIA or other Federal government activities in places like Syria by ensuring U.S. funds are not used to support al-Qaeda, Jabhat Fateh al-Sham, ISIS, or other terrorist groups working with them. It would also prohibit the Federal government from funding assistance to countries that are directly or indirectly supporting those terrorist groups. The bill achieves this by:

 1. Making it illegal for any U.S. Federal government funds to be used to provide assistance covered in this bill to terrorists. The assistance covered includes weapons, munitions, weapons platforms, intelligence, logistics, training, and cash.
 2. Making it illegal for the U.S. government to provide assistance covered in the bill to any nation that has given or continues to give such assistance to terrorists.
 3. Requiring the Director of National Intelligence (DNI) to determine the individual and groups that should be considered terrorists, for the purposes of this bill, by determining: (a) the individuals and groups that are associated with, affiliated with, adherents to or cooperating with al-Qaeda, Jabhat Fateh al-Sham, or ISIS; (b) the countries that are providing assistance covered in this bill to those individuals or groups.
 4. Requiring the DNI to review and update the list of countries and groups to which assistance is prohibited every six months, in consultation with the House Foreign Affairs and Armed Services Committees, as well as the House Permanent Select Committee on Intelligence.
 5. Requiring the DNI to brief Congress on the determinations.

[i] Levant Front (U.S. backed, via the MOC in Turkey) is working under an Ahrar al Sham led umbrella group: http://www.understandingwar.org/sites/default/files/December%202%20EDITS%20COT_2.pdf ; U.S. support for Levant Front: http://carnegie-mec.org/diwan/57605?lang=en ; CIA groups cooperated with Jayesh al-Fateh http://www.thedailybeast.com/articles/2016/01/19/the-cia-s-syria-program-and-the-perils-of-proxies.html; U.S. weapons arriving in Syria through covert, CIA-led program, via Saudi Arabia and Turkey; CIA can provide support http://www.reuters.com/article/us-usa-syria-obama-order-idUSBRE8701OK20120802

SEE ALSO: CNN’s hostile treatment of Congresswoman Tulsi Gabbard after revealing US are arming, funding Terrorists in Syria

READ MORE SYRIA NEWS AT: 21st Century Wire Syria Files

SUPPORT 21WIRE – SUBSCRIBE & BECOME A MEMBER @ 21WIRE.TV

Kommentit

Ladataan...