torstai, 2. heinäkuu 2020

Hesarin "Putin"...

Voihan perse taas...

KENEN astialla Hesari on...

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006556730.html

 

Kun kerrostalot räjähtivät, alkoi Vladimir Putinin nousu kohti ylintä valtaa – HS käy läpi Putinin kausien merkittävät hetket yli 20 vuoden ajalta

Vladimir Putin on ollut Venäjän johdossa parikymmentä vuotta. Vuosien varrella Venäjä on Putinin johdolla miehittänyt suvereenien valtioiden alueita, osallistunut Lähi-idän selkkauksiin ja pyrkinyt nujertamaan opposition Venäjällä.

Screenshot_2020-07-02%20Ven%C3%A4j%C3%A4

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapa-sivat marraskuussa 2002 Pietarissa. Noihin aikoihin Venäjä ja Yhdysvallat vannoivat uuden keskinäisen luottamuksen ajan koittaneen.

Julkaistu: 30.6. 2:00, Päivitetty 30.6. 6:13
 

2000-luvun kynnyksellä Venäjän johtoon nousi entinen KGB:n virkamies ja tiedustelupalvelu FSB:n siviilijohtaja Vladimir Putin.

Siitä lähtien Putin on hallinnut Venäjää, eikä hänen valtakaudelleen näy loppua. Matkan varrella Venäjän hallinto on hiljentänyt vastustajiaan, valjastanut valtamedian käyttöönsä, miehittänyt suvereenien valtioiden alueita ja kasvattanut vaikutusvaltaansa Lähi-idässä.

Keskiviikkona maassa ajetaan läpi perustuslakimuutos, joka nollaa Putinin edelliset kaudet ja mahdollistaa hänen jatkonsa maan virallisessa johdossa vielä vuosiksi eteenpäin.
 
1999

Elokuussa presidentti Boris Jeltsin nimittää melko tuntemattoman turvallisuuspäällikkö Vladimir Putinin pääministeriksi.

Syyskuussa Venäjän eri osissa räjähtää kerrostaloja. Iskuissa kuolee 300 ihmistä. Putin syyttää iskuista tšetšeeniterroristeja,pommittaa Tšetšeniaa ja lähettää joukkoja valtaamaan Groznyin kaupungin, mistä alkaa toinen Tšetšenian sota.

Kovat otteet Tšetšeniaa vastaan kasvattavat Putinin suosiota. Joulukuun viimeisenä päivänä Jeltsin eroaa ja nimittää Putinin väliaikaiseksi presidentiksi.
 

Putin vuonna 1999.
 

Venäjä ei suoranaisesti loppuviimeksi edes syyttänyt iskuista tshetsheni-islamisteja, vaikka Shamil Bazajev heti ilmoittautuikin tekojen tekijäksi. Syyllinen oli dagestanilai- nen muslimimafia, joka toimi mm.rekkaljetusalalla ja jolla oli yhteys dagestanilaiseen uskonlahkoon (samaa tunnustusta kuin Saudi-Arabian kuningashuone). Liigan käyt-tämä räjähdysaine muistuttaa säkissä erehdyttävästi sokeria,jotka liigan jäsenten re- kat rahtasivat. Iskun taustalla oli mahdollisesti itse al-Qaida. Iskut eivät suoranaisesti välttämättä liittyneet tshtshenian islamistikapinaan, vaikka näillä olikin yhteisiä taus-tavoimia kuten saudiarabialaissyntyinen emiiri Ibn al-Khattab.Tšetšeni-islamistien ta- kapiru oli Talebanit. Parin ensimmäisen iskun jälkeen moskovalaisen harmaan talou-den remonttifirman johtaja karatšai Atšimez Gotšijajev otti yhteyttä FSB:en ja sanoi hankkineensa omistuksia kyseistä taloista kuten parista muustakin ns. "hyvässä luu-lossa",tavallisia hämäräbisneksiä varten ja
 

HS: ... 2000

Maaliskuussa Putin voittaa ensimmäiset presidentinvaalinsa.

Elokuussa ydinsukellusvene Kurskin torpedo-osastot räjähtävät ja alus uppoaa Barentsinmerellä. Aluksen miehistön kaikki 118 jäsentä kuolevat onnettomuudessa.

Venäjän hallitusta syytetään viivyttelystä pelastusyrityksissä ja ulkomaiden, kuten Norjan, avun liian myöhäisestä vastaanottamisesta.

Putin on lomailemassa Sotšissa onnettomuuden sattuessa. Hän reagoi onnettomuu-teen vasta useita päiviä tapahtuneen jälkeen ja silloinkin vastuuta väistellen. Putinin epämääräinen käyttäytyminen ja onneton mediaesiintyminen herättävät ankaraa arvostelua niin kuolleiden omaisissa kuin venäläisissä ja länsimaisissa tiedotusvälineissäkin.

Tapauksen katsotaan antaneen lähtölaukauksen Putinin pyrkimyksille suitsia ja ohjailla venäläistä mediaa.

Putin vuonna 2003.

2004

Maaliskuussa Putin voittaa jälleen presidentinvaalit yli 70 prosentin äänisaaliilla.

Joulukuussa Putin muuttaa paikalliskuvernöörien valintatavan äänestyksistä Kremlin nimityksiksi. Putinin mukaan muutosta tarvitaan, jotta Venäjä pysyisi yhtenäisenä.
 
2005
 

Putin kuvailee Neuvostoliiton hajoamista vuosisadan ”suurimmaksi geopoliittiseksi katastrofiksi”.

2006
 

Lokakuussa Putinin kriitikko, Venäjän ihmisoikeusrikkomuksista raportoinut tutkiva journalisti Anna Politkovskaja, murhataan kotiovelleen Moskovassa Putinin syntymäpäivänä.

Samana vuonna Venäjän hallinnon kriitikko Aleksandr Litvinenko kuolee Lontoossa myrkytykseen. Britannian tiedustelupalvelun tutkinnan mukaan kyseessä oli venäläisten vakoojien tekemä salamurha.
 

Putin vuonna 2009.

2007

Putin pitää Münchenissä turvallisuuspolitiikan konferenssissa puheen, jossa hän kritisoi voimakkaasti Yhdysvaltojen ulkopolitiikkaa. Putin arvostelee kovin sanoin Yhdysvaltojen ”lähes pidäkkeetöntä voimankäyttöä kansainvälisissä suhteissa” ja sanoo supervallan toiminnan johtavan vain asekilpaan ja globaaliin epävakauteen.

Kylmän sodan retoriikkaa lähestyvä puhe johtaa erityisesti Venäjän ja Nato-maiden välien kiristymiseen.

2008

Putin ei voi perustuslaillisista syistä jatkaa presidenttinä yli kahta peräkkäistä kautta, joten hän siirtyy pääministeriksi. Presidentiksi astuu Dmitri Medvedev.

Elokuussa Venäjä ja sen tukemat separatistit käyvät lyhyen sodan Georgian kanssa Etelä-Ossetiasta ja Abhasiasta. Georgiasta irtautuneet alueet julistautuvat itsenäisiksi, mutta vain harva valtio Venäjän lisäksi tunnustaa ne.

Käytännössä alueet ovat Venäjän kontrollissa, ja ne ovat pysyneet välitilassa viisipäiväisestä sodasta lähtien.

2012

Putin palaa presidentiksi. Presidentin valtakautta pidennetään neljästä vuodesta kuudeksi vuodeksi.

Laajoissa Putinin-vastaisissa mielenosoituksissa epäillään vaalivilppiä.

Putin vuonna 2012.

2014

Helmikuun alkupuolella Venäjä järjestää talviolympialaiset Sotšissa.

Heti olympialaisten jälkeen Venäjän joukot miehittävät Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan. Krim liitetään Venäjään länsimaiden tuomitseman kansanäänestyksen seurauksena. Venäjä perustelee liitosta historiallisilla syillä.
Yhdysvallat ja EU asettavat sanktioita Venäjälle.

Huhtikuussa Itä-Ukrainassa puhkeaa Venäjän-mielisten separatistien vallankumous, joka äityy yhä jatkuvaksi sodaksi.

Heinäkuussa Itä-Ukrainassa ammutaan alas malesialaiskone Venäjältä tuodulla ohjuksella. Kaikki koneessa olleet 298 ihmistä kuolevat.
Venäjä kieltää systemaattisesti suoran osallistumisensa Itä-Ukrainan konfliktiin.
2015

Venäjä tekee ilmaiskuja Syyriassa. Venäjän tukemana presidentti Bashar al-Assadin joukot pääsevät niskan päälle maata repivässä sisällissodassa.

Putin vuonna 2012.

Putin vuonna 2018.

2019

Kymmenettuhannet ihmiset osoittavat mieltään Moskovan epäreiluja paikallisvaaleja vastaan, sillä useita oppositiopoliitikkoja estettiin astumasta ehdolle vaaleissa.

Selvästi yli tuhat ihmistä pidätetään kesän yli jatkuneissa mielenosoituksissa.
 
2020
 

Toukokuussa Libyassa havaitaan Venäjän ilmavoimien koneita. Venäjä pyrkii lisää-mään valtaansa Lähi-idässä, mikä on edellisinä vuosina näkynyt Syyrian sodassa. Venäjä tukee Libyan kansainvälisesti tunnustettua hallitusta vastaan taistelevan sotamarsalkka Khalifa Haftarin joukkoja.

Kesällä pidetään äänestys perustuslain muutoksista, joiden tarkoitus on vahvistaa Putinin asemaa ja valtaa Venäjällä entisestään.

Screenshot_2020-07-02%20Ven%C3%A4j%C3%A4

Putin vuonna 2020. 

 

***

Spammiro Botti
Viestejä1558

Hesari tekee kerrankin jornalistisen teon ja julkaiseen Putinin puheen käännöksen sellaisenaan.

Screenshot_2022-02-25%20Ven%C3%A4j%C3%A4

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008640606.html

”Lopulta kyse on elämästä ja kuolemasta” – HS julkaisee Vladimir Putinin sodan­julistus­puheen sanasta sanaan

Kääntäjät Marja-Leena Pengermä ja Anita Mitroshin suomensivat Venäjän presidentin Vladimir Putinin sodanjulistuspuheen HS:lle.

Valitettavasti selaimesi ei tue HTML5-videoita.

24.2. 18:36 | Päivitetty 24.2. 21:14

”Arvoisat Venäjän kansalaiset! Rakkaat ystävät!

Tänään katson taas välttämättömäksi palata Donbassissa käynnissä oleviin traagisiin tapahtumiin ja itse Venäjän turvallisuuden takaamisen avainkysymyksiin.

Aloitan siitä, mistä puhuin puheessani kuluvan vuoden helmikuun 21. päivänä. Kyse on siitä, mikä herättää erityistä huolta ja levottomuutta, niistä perustavanlaatuisista uhista, joita lännen vastuuttomat poliitikot karkeasti ja häikäilemättä vuodesta vuoteen ja askel askeleelta luovat meidän maatamme vastaan. Tarkoitan Nato-liiton laajenemista itään, sen sotilaallisen infrastruktuurin tuloa lähemmäs Venäjän rajoja.

Tiedetään hyvin, että olemme 30 vuoden ajan sitkeästi ja kärsivällisesti yrittäneet so-pia johtavien Nato-maiden kanssa Euroopan yhdenvertaisen ja jakamattoman turval-lisuuden periaatteista. Vastaukseksi ehdotuksiimme olemme jatkuvasti törmänneet joko kyyniseen petokseen ja valehteluun tai painostus- ja kiristysyrityksiin,ja samaan aikaan Pohjois-Atlantin liitto on kaikista vastalauseistamme ja huolestuneisuudes-tamme vääjäämättä laajentunut. Sotakoneisto liikkuu ja, toistan, lähestyy aivan meidän rajoillemme.

Miksi kaikki tämä tapahtuu? Mistä tämä röyhkeä tapa puhua oman erityisyyden, erehtymättömyyden ja kaiken sallittavuuden asemista? Mistä halveksiva, piittaamaton suhtautuminen meidän etuihimme ja täysin laillisiin vaatimuksiimme?

Vastaus on selvä, kaikki on ymmärrettävää ja ilmeistä. Neuvostoliitto heikkeni viime vuosisadan 80-luvun lopussa ja hajosi sitten kokonaan. Koko silloisten tapahtumien kulku on hyvä opetus meille myös tänään: se osoitti vakuuttavasti,että vallan, tahdon lamaantuminen on ensimmäinen askel täydelliseen rappioon ja unohdukseen. Meidän tarvitsi silloin vain joksikin aikaa menettää itsevarmuutemme, ja kaikki – voimatasapaino maailmassa rikkoutui.

Tämä johti siihen, että entiset sopimukset eivät tosiasiassa enää toimi. Suostuttelu ja pyynnöt eivät auta.Kaikki,mikä ei tyydytä hegemoniaa,vallanpitäjiä, julistetaan arkaa- iseksi, vanhentuneeksi, tarpeettomaksi. Ja päinvastoin: kaikkea, mikä tuntuu heistä edulliselta, ylistetään viimeisenä totuutena, tungetaan läpi hinnalla millä hyvänsä, julkeasti, kaikin keinoin. Erimieliset painetaan polvilleen.

Se, mistä puhun nyt,ei koske vain Venäjää eikä herätä huolta vain meillä. Tämä kos-kee koko kansainvälisten suhteiden järjestelmää ja joskus myös itse Yhdysvaltojen liittolaisia. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen alkoi tosiasiallisesti maailman uusjako, ja siihen mennessä muotoutuneet kansainvälisen oikeuden normit – ja keskeisim-mät, perustavanlaatuiset niistä hyväksyttiin toisen maailmansodan seurauksena ja paljolti vahvistivat sen tulokset – alkoivat häiritä niitä, jotka julistautuivat kylmän sodan voittajiksi.

Käytännön elämässä, kansainvälisissä suhteissa, niiden sääntelyn säännöissä piti tietenkin ottaa huomioon myös muutokset maailmantilanteessa ja itse voimatasapai-nossa. Se tuli kuitenkin tehdä ammattimaisesti, sujuvasti, kärsivällisesti, ottaen huo-mioon ja kunnioittaen kaikkien maiden etuja ja ymmärtäen oman vastuunsa. Mutta ei – euforia absoluuttisesta ylivoimasta, eräänlaisesta nykyajan itsevaltiudesta, jonka taustalla kaiken lisäksi oli niiden henkilöiden alhainen yleinen sivistystaso ja pöyh-keys, jotka valmistelivat,hyväksyivät ja tunkivat läpi vain itselleen edullisia ratkaisuja. Tilanne alkoi kehittyä toisen käsikirjoituksen mukaan.

Esimerkkejä ei tarvitse hakea kaukaa. Ensin tehtiin ilman mitään YK:n turvallisuus-neuvoston pakotteita verinen sotilaallinen operaatio Belgradia vastaan, käytettiin il-mavoimia ja ohjuksia aivan keskellä Eurooppaa. Muutama viikko taukoamatonta rau-hallisten kaupunkien ja elintärkeän infrastruktuurin pommittamista. Joudun muistutta-maan näistä tosiasioista, koska eräät läntiset kollegat eivät halua muistella niitä ta-pahtumia, ja kun me puhumme siitä, he viittaavat kansainvälisen oikeuden normien asemesta mieluummin seikkoihin, joita tulkitsevat niin kuin katsovat tarpeelliseksi.

Sitten tuli Irakin, Libyan ja Syyrian vuoro. Laiton sotilaallisen voiman käyttö Libyaa vastaan,kaikkien YK:n turvallisuusneuvoston Libyan kysymyksestä tekemien päätös- ten vääristely johti valtion täydelliseen luhistumiseen, siihen, että syntyi valtava kan-sainvälisen terrorismin pesäke, siihen, että maa suistui humanitaariseen katastrofiin, edelleen päättymättömän monta vuotta jatkuneen sisällissodan syövereihin. Trage-dia, johon tuomittiin sadattuhannet, miljoonat ihmiset ei vain Libyassa vaan koko alueella, synnytti laajan muuttoliikkeen Pohjois-Afrikasta ja Lähi-idästä Eurooppaan.

Samanlainen kohtalo valmistettiin myös Syyrialle. Länsiliittouman taistelutoimet tuon maan alueella ilman Syyrian hallituksen suostumusta ja YK:n turvallisuusneuvoston pakotteita – se ei ole mitään muuta kuin aggressio, interventio.

Erityinen asema tässä joukossa on kuitenkin tietysti tunkeutumisella Irakiin, sekin il-man minkäänlaisia oikeudellisia perusteita. Verukkeeksi valittiin Yhdysvalloilla muka oleva varma tieto siitä, että Irakilla oli joukkotuhoaseita. Todisteeksi siitä Yhdysvalto-jen ulkoministeri heristi julkisesti, koko maailman nähden, jotain koeputkea, jossa oli valkoista jauhetta, vakuuttaen kaikille, että se juuri on Irakissa kehitteillä oleva kemi-allinen ase. Myöhemmin sitten ilmeni,että kaikki se oli huijausta, bluffia: mitään kemi- allista asetta ei Irakilla ole. Uskomatonta, ihmeellistä,mutta tosiasia pysyy tosiasiana. Valehdeltiin korkeimmalla valtiollisella tasolla ja YK:n korkealta tribuunilta. Ja tuloksena oli valtavasti uhreja, tuhoa, uskomaton terrorismin nousu.

Yleisesti syntyy vaikutelma, että käytännössä kaikkialle, monille maailman alueille, joille länsi tulee pystyttämään omaa järjestystään, jää lopputuloksena verisiä, paran-tumattomia haavoja, kansainvälisen terrorismin ja ekstremismin märkiviä haavoja. Kaikki, mistä olen puhunut, on räikeimpiä mutta ei läheskään ainoita esimerkkejä piittaamattomuudesta kansainvälistä oikeutta kohtaan.

Tähän joukkoon kuuluvat myös maallemme annetut lupaukset olla laajentamatta Na-toa tuumaakaan itään.Toistan – petettiin ja kansankielellä ilmaistuna yksinkertaisesti vedettiin nenästä. Niin, usein voi kuulla, että politiikka on likaista peliä. Mahdollisesti, mutta ei sentään tässä määrin, ei sentään tässä mitassa. Eihän sellainen huijarimai-nen käytös ole ristiriidassa vain kansainvälisten suhteiden periaatteiden vaan ennen muuta yleisesti tunnustettujen moraalin ja etiikan normien kanssa. Missä tässä sitten on oikeus ja totuus? Pelkkää jatkuvaa valhetta ja teeskentelyä.

Muuten, amerikkalaiset poliitikot, politiikan tutkijat ja toimittajat kirjoittavat ja puhuvat itse siitä,että Yhdysvaltojen sisälle on viime vuosina luotu oikea ’valheen valtakunta’. Tästä on vaikea olla eri mieltä – juuri niin se on.Mutta ei pidä olla vaatimaton: Yhdys- vallat on sentään suuri maa, järjestelmää muovaava valtio. Kaikki sen satelliitit eivät vain napisematta ja nöyrästi myötäile ja säestä sitä joka asiassa vaan myös matkivat sen käytöstä, omaksuvat ihastuneina sen tarjoamat säännöt. Siksi voi täydellä syyllä ja varmasti sanoa, että koko niin sanottu länsiliittouma, Yhdysvaltojen kuvakseen ja kaltaisekseen luoma, juuri se kokonaisuudessaan on tuo mainittu ’valheen valtakunta’.

Mitä tulee meidän maahamme: Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen, kun uusi moderni Venäjä oli ennennäkemättömän avoin ja valmis tekemään rehellistä yhteistyötä Yhdysvaltojen ja muiden läntisten kumppanien kanssa, tosiasiallisesti yksipuolisen aseistariisunnan vallitessa meidät yritettiin saman tien nujertaa, murskata ja hävittää jo lopullisesti. Juuri niin tapahtui 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa, kun niin sanottu yhtenäinen länsi tuki mitä aktiivisimmin separatismia ja palkkasoturijoukkioita Etelä-Venäjällä. Mitä uhrauksia, mitä menetyksiä se kaikki meille silloin maksoi, millaisten koettelemusten kautta jouduimme kulkemaan, ennen kuin lopullisesti taitoimme kansainvälisen terrorismin selkärangan Kaukasiassa. Me muistamme sen emmekä koskaan unohda.Niin, itse asiassa ovat aivan viime aikoihin asti jatkuneet yritykset käyttää meitä hyväksi omaksi edukseen, tuhota meidän perinteiset arvomme ja pak-kosyöttää meille omia pseudoarvoja, jotka kalvaisivat meitä, kansaamme sisältäpäin, niitä näkemyksiä,joita he ajavat jo aggressiivisesti läpi omissa maissaan ja jotka joh- tavat suoraan degeneraatioon ja rappioon, koska ovat vastoin itse ihmisen luontoa. Niin ei tule tapahtumaan,se ei ole koskaan eikä keneltäkään onnistunut. Eikä onnistu nytkään.

Kaikesta huolimatta joulukuussa 2021 me yritimme kuitenkin taas kerran sopia Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten kanssa Euroopan turvallisuuden takaamisen periaatteista ja Naton laajenemisen estämisestä. Kaikki turhaan.

Yhdysvaltojen asenne ei muutu. Se ei pidä tarpeellisena sopia Venäjän kanssa tästä meille keskeisestä kysymyksestä, ja pyrkiessään omiin tavoitteisiinsa se ei piittaa meidän eduistamme.Ja tässä tilanteessa meillä tietenkin herää kysymys: mitä oikein tehdä jatkossa, mitä odottaa? Me tiedämme hyvin historiasta, miten Neuvostoliitto pyrki vuonna 1940 ja vuoden 1941 alussa kaikin tavoin estämään sodan alun tai edes viivyttämään sitä. Tätä varten Neuvostoliitto muun muassa yritti aivan viimei-seen asti olla provosoimatta potentiaalista hyökkääjää, ei toteuttanut tai lykkäsi kaik-kein tar-peellisimpia, ilmeisiä toimia, joilla valmistautua torjumaan väistämätön hyök-käys. Ja ne toimet, joihin sitten lopulta ryhdyttiin, olivat katastrofaalisesti myöhässä.

Siksi maa ei ollut valmis ottamaan täysissä voimissa vastaan natsi-Saksan hyök-käystä,kun se ilman sodanjulistusta hyökkäsi maahamme 22.kesäkuuta 1941. Vihol- linen onnistuttiin pysäyttämään ja sen jälkeen myös murskaamaan, mutta valtavalla hinnalla. Yritys lepytellä hyökkääjää suuren isänmaallisen sodan kynnyksellä osoit-tautui virheeksi,joka kävi kansallemme kalliiksi. Jo taistelutoimien ensimmäisinä kuu- kausina menetimme valtavia, strategisesti tärkeitä alueita ja miljoonia ihmisiä. Toista kertaa me emme sellaista virhettä tee, meillä ei ole oikeutta.

Ne, jotka havittelevat maailman herruutta,julistavat julkisesti,rankaisematta ja, koros- tan, ilman mitään perusteita, meidät, Venäjän, vihollisekseen. Heillä on tosiaan nyt käytössään suuret rahalliset, tieteellis-tekniset ja sotilaalliset resurssit. Me tiedämme sen ja arvioimme objektiivisesti meille talouden alalla jatkuvasti esitettäviä uhkauksia – samoin kuin omia mahdollisuuksiamme vastustaa tuota röyhkeää ja jatkuvaa kiristystä. Toistan, me arvioimme niitä ilman harhakuvia, äärimmäisen realistisesti.

Mitä tulee sotilasalaan,nykyinen Venäjä on Neuvostoliiton hajoamisen ja sen potenti- aalista merkittävän osan menettämisen jälkeenkin nyt yksi maailman mahtavimmista ydinvalloista, ja sillä on lisäksi tiettyä ylivoimaa eräissä uusimmissa aseistuksen lajeissa. Tämän vuoksi kenelläkään ei pidä olla epäilyksiä sen suhteen, että suora hyökkäys maatamme vastaan johtaa tuhoon ja hirvittäviin seurauksiin mille tahansa potentiaaliselle hyökkääjälle.

Samaan aikaan teknologiat, myös puolustusteknologiat, muuttuvat nopeasti. Johto-asema tällä alalla siirtyy ja tulee siirtymään käsistä käsiin,mutta rajojemme viereisten alueiden ottaminen sotilaalliseen käyttöön,jos me sallimme niin tehtävän, jatkuu vuo- sikymmeniä eteenpäin ja ehkä ikuisesti ja tulee muodostamaan Venäjälle jatkuvasti kasvavan uhkan, jota ei voi missään tapauksessa hyväksyä.

Jo nyt, sitä mukaa kuin Nato laajenee itään, tilanne muuttuu maallemme vuosi vuo-delta pahemmaksi ja vaarallisemmaksi. Naton johto on viime päivinä jopa puhunut suoraan tarpeesta nopeuttaa ja tehostaa liittouman infrastruktuurin etenemistä kohti Venäjän rajoja. Toisin sanoen he tiukentavat asemiaan. Emme voi enää vain edelleen tarkkailla, mitä tapahtuu. Se olisi meidän puoleltamme täysin vastuutonta.

Emme voi hyväksyä Pohjois-Atlantin liiton infrastruktuurin edelleen laajentamista ja alkanutta Ukrainan alueen ottamista sotilaskäyttöön.Kyse ei tietenkään ole itse Nato-järjestöstä:se on vain Yhdysvaltojen ulkopolitiikan väline. Ongelma on siinä,että naa- purialueillemme – huomautan, meidän historiallisille alueillemme – ollaan luomassa meille vihamielistä ’anti-Venäjää’, joka on kokonaan ulkopuolisessa valvonnassa ja jonne tuodaan tarmokkaasti Nato-maiden asevoimia ja runsaasti uudenaikaisimpia aseita.

Yhdysvalloille ja sen liittolaisille tämä niin sanottu Venäjän hillitsemisen politiikka tuottaa ilmeisiä geopoliittisia osinkoja.Meidän maallemme sen sijaan on lopulta kyse elämästä ja kuolemasta, historiallisesta tulevaisuudestamme kansana. Eikä tämä ole liioittelua – juuri niin se on. Se ei ole todellinen uhka vain meidän eduillemme vaan itse valtiomme olemassaololle, sen suvereniteetille. Juuri tämä on se punainen viiva, josta on monesti puhuttu. He ovat ylittäneet sen.

Tähän liittyen myös tilanteesta Donbassissa. Me näemme,että ne voimat,jotka vuon- na 2014 tekivät Ukrainassa vallankaappauksen, ottivat vallan ja pitävät sitä hallus-saan itse asiassa dekoratiivisten vaalimenettelyjen avulla, ovat lopullisesti kieltäyty-neet ratkaisemasta konfliktia rauhanomaisesti. Kahdeksan vuotta, loputtoman pitkät kahdeksan vuotta, me olemme tehneet kaikkemme, jotta tilanne ratkaistaisiin rauhanomaisin, poliittisin keinoin. Kaikki turhaan.

Kuten jo sanoin edellisessä puheessani, ei voi myötätuntoa tuntematta katsoa, mitä siellä tapahtuu. Kaikkea sitä oli enää mahdotonta sietää. Täytyi viipymättä lopettaa se painajainen – kansanmurha siellä asuvia miljoonia ihmisiä kohtaan, jotka panevat toivonsa vain Venäjään, panevat toivonsa vain meihin kaikkiin. Juuri nämä pyrkimyk-set, tunteet, ihmisten tuska, olivat meille tärkein motiivi päätökselle tunnustaa Donbassin kansantasavallat.

Mitä pidän tärkeänä lisäksi korostaa: saavuttaakseen omat tavoitteensa johtavat Na-to-maat tukevat Ukrainassa kaikessa äärinationalisteja ja uusnatseja, jotka puoles-taan eivät koskaan anna Krimin ja Sevastopolin asukkaille anteeksi heidän vapaata valintaansa – liittyä uudelleen Venäjään.

He yrittävät tietenkin tuoda sodan myös Krimille, samalla lailla kuin Donbassiin, tap-paakseen, niin kuin Ukrainan nationalistien, Hitlerin apurien joukkioiden rankaisuret-keläiset tappoivat suojattomia ihmisiä suuren isänmaallisen sodan aikana. He julistavat avoimesti havittelevansa useita muita Venäjän alueita.

Tapahtumien koko kehityskulku ja saapuvan tiedon analyysi osoittavat, että Venäjän yhteenotto noiden voimien kanssa on väistämätön. Se on vain ajan kysymys: he val-mistautuvat, he odottavat sopivaa hetkeä. Nyt he havittelevat vielä ydinaseitakin. Me emme salli niin tehtävän.

Kuten olen sanonut jo aiemmin, Venäjä hyväksyi Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen uudet geopoliittiset realiteetit.Suhtaudumme kunnioittavasti ja tulemme siten suhtau-tumaan kaikkiin Neuvostoliiton jälkeiselle alueelle muodostuneisiin uusiin maihin. Me kunnioitamme ja tulemme kunnioittamaan niiden suvereniteettia, ja esimerkkinä siitä on apu,jota olemme antaneet Kazakstanille,jota koettelivat traagiset tapahtumat, jonka valtiomuoto ja eheys haastettiin. Mutta Venäjä ei voi tuntea olevansa turvassa, kehittyä,olla olemassa nykyisen Ukrainan alueelta lähtevän jatkuvan uhan vallitessa.

Muistutan,että vuosina 2000-2005 me torjuimme sotilaallisesti terroristeja Kaukasi-assa, puolustimme valtiomme eheyttä,säilytimme Venäjän.Vuonna 2014 tuimme Kri-min ja Sevastopolin asukkaita. Vuonna 2015 käytimme asevoimia pystyttääksemme luotettavan esteen terroristien tunkeutumiselle Syyriasta Venäjälle. Muuta keinoa suojella itseämme meillä ei ollut.

Samoin on tapahtumassa nytkin. Meille kaikille ei yksinkertaisesti ole jätetty mitään muuta mahdollisuutta puolustaa Venäjää, ihmisiämme, kuin se, jota joudumme nyt käyttämään. Olosuhteet vaativat meiltä päättäväisiä ja pikaisia toimia. Donbassin kansantasavallat ovat pyytäneet Venäjältä apua.

Tämän vuoksi olen YK:n peruskirjan artiklan 51 kohdan 7 mukaisesti, saatuani hy-väksynnän Venäjän federaation liittoneuvostolta [kääntäjän huomio: parlamentin ylä-huone] ja toteuttaen liittokokouksen [kääntäjän huomio: parlamentti] 22. helmikuuta tänä vuonna ratifioimia Donetskin kansantasavallan ja Luhanskin kansantasavallan kanssa tehtyjä ystävyys- ja avunantosopimuksia, tehnyt päätöksen erityisen sotilaallisen operaation toteuttamisesta.

Sen tavoite on suojella ihmisiä, jotka ovat kahdeksan vuoden ajan olleet Kiovan hallinnon nöyryytysten ja kansanmurhan kohteina. Sitä varten me pyrimme Ukrainan demilitarisointiin ja vapauttamiseen natseista ja saattamaan oikeuden eteen ne, jotka ovat tehneet lukemattomia verisiä rikoksia siviilejä, myös Venäjän federaation kansalaisia, vastaan.

Suunnitelmiimme ei kuitenkaan kuulu Ukrainan alueiden miehitys. Me emme aio pa-kottaa ketään mihinkään voimakeinoin. Samaan aikaan kuulemme silti, että lännes-sä on viime aikoina yhä useammin puhuttu siitä, että Neuvostoliiton totalitaarisen hallinnon allekirjoittamia asiakirjoja, jotka vahvistivat toisen maailmansodan tulokset, ei tulekaan enää noudattaa. No niin, mitä tähän voi vastata?

Toisen maailmansodan tulokset,samoin kuin uhrit, jotka kansamme antoi natsismista saavutetun voiton alttarille, ovat pyhät. Tämä ei kuitenkaan ole ristiriidassa ihmisen oikeuksien ja vapauksien korkeiden arvojen kanssa, kun pidämme lähtökohtana niitä realiteetteja, jotka ovat tähän mennessä syntyneet kaikkien sodanjälkeisten vuosi-kymmenten aikana. Se ei myöskään kumoa YK:n peruskirjan 1. artiklassa vahvistettua kansojen oikeutta itsemääräämiseen.

Muistutan, että enempää Neuvostoliittoa perustettaessa kuin toisen maailmansodan jälkeenkään ei nykyiseen Ukrainaan kuuluvilla niillä tai näillä alueilla asuneilta ihmi-siltä kukaan koskaan kysynyt,miten he itse haluavat järjestää elämänsä.Meidän poli- tiikkamme perustana on vapaus,kaikkien vapaus valita ja päättää itse tulevaisuudes- taan ja lastensa tulevaisuudesta. Ja me pidämme tärkeänä sitä, että tätä oikeutta – valinnan oikeutta – voisivat käyttää kaikki kansat, jotka asuvat nykyisen Ukrainan alueella, kaikki, jotka sitä haluavat.

Tässä yhteydessä vetoan myös Ukrainan kansalaisiin. Vuonna 2014 Venäjän täytyi puolustaa Krimin ja Sevastopolin asukkaita niiltä, joita te itse nimitätte ’natsikeiksi’. Krimin ja Sevastopolin asukkaat tekivät valintansa – olla historiallisen kotimaansa, Venäjän kanssa – ja me kannatimme sitä. Toistan, emme yksinkertaisesti voineet toimia toisin.

Tämänhetkiset tapahtumat eivät liity haluun kaventaa Ukrainan ja sen kansan etuja. Ne liittyvät itse Venäjän puolustamiseen niiltä, jotka ovat ottaneet Ukrainan panttivangiksi ja yrittävät käyttää sitä meidän maatamme ja sen kansaa vastaan.

Toistan,toimemme ovat itsepuolustusta meitä vastaan luotavia uhkia vastaan ja vielä suurempaa onnettomuutta vastaan kuin se, joka on nyt tapahtumassa. Oli se miten vaikeaa tahansa,pyydän ymmärtämään tämän ja kehotan yhteistoimintaan, jotta voitaisiin mahdollisimman pian kääntää tämä traaginen sivu ja mennä yhdessä eteenpäin, antamatta kenenkään puuttua meidän asioihimme, meidän suhteisiimme, ja rakentaa niitä itsenäisesti - siten, että se loisi tarvittavat edellytykset kaikkien ongelmien ratkaisemiselle ja valtionrajojen olemassaolosta huolimatta lujittaisi meitä sisäisesti yhtenäisenä kokonaisuutena.Minä uskon tähän – juuri tällaiseen tulevaisuuteemme.

Joudun vetoamaan myös Ukrainan asevoimien sotilaisiin.

Arvoisat toverit! Teidän isänne, isoisänne ja isoisoisänne eivät yhteistä kotimaatam-me puolustaessaan taistelleet natseja vastaan sitä varten, että nykyiset uusnatsit kaappaisivat vallan Ukrainassa. Te olette vannoneet uskollisuutta Ukrainan kansalle ettekä kansanvastaiselle juntalle, joka ryöstää Ukrainaa ja nöyryyttää sen kansaa.

Älkää täyttäkö sen rikollisia käskyjä. Kehotan teitä laskemaan heti aseet ja mene-mään kotiin. Selvennän: kaikki Ukrainan armeijan sotilaat, jotka täyttävät tämän vaatimuksen, voivat lähteä esteettä sotatoimialueelta ja palata perheensä luo.

Korostan vielä kerran painokkaasti: kaikki vastuu mahdollisesta verenvuodatuksesta tulee olemaan kokonaan ja täydellisesti Ukrainan alueella valtaa pitävän hallinnon omallatunnolla.

Nyt muutama tärkeä, hyvin tärkeä sana niille, joille saattaa syntyä houkutus puuttua sivullisena käynnissä oleviin tapahtumiin.Kuka tahansa,joka yrittää estää meitä, saa-ti uhata maatamme, kansaamme, tietäköön, että Venäjän vastaus tulee olemaan no-pea ja johtaa teidät sellaisiin seurauksiin, joita ette ole historiassanne vielä koskaan kohdanneet. Me olemme valmiit millaiseen tahansa tapahtumien kehitykseen. Kaikki sitä varten tarvittavat päätökset on tehty. Toivon, että minua kuullaan.

Arvoisat Venäjän kansalaiset!

Kokonaisten valtioiden ja kansojen hyvinvointi ja itse olemassaolo, niiden menestys ja elinvoima lähtevät aina oman kulttuurien ja arvojen,esi-isien kokemuksen ja perin- teiden vahvasta juuristosta ja riippuvat tietenkin suoraan kyvystä nopeasti mukautua jatkuvasti muuttuvaan elämään, yhteiskunnan yhtenäisyydestä, sen valmiudesta yhdistää, koota yhteen kaikki voimat, joilla mennä eteenpäin.

Voimia tarvitaan aina – aina – mutta voimaa voi olla erilaatuista.Puheeni alussa mai-nitsemani ’valheen valtakunnan’ politiikka perustuu ennen muuta raakaan, suoravii-vaiseen voimaan. Sellaisissa tapauksissa meillä sanotaan: ’Kun on voimaa, ei tarvita älyä.’

Mutta me kaikki tiedämme, että oikea voima on oikeudessa ja totuudessa, joka on meidän puolellamme. Ja jos on niin, on vaikea olla eri mieltä siitä, että juuri voima ja valmius taisteluun on itsenäisyyden ja suvereniteetin perusta, se välttämätön ainoa perustus, jolle voi rakentaa omaa tulevaisuutta, rakentaa omaa taloa,omaa perhettä, omaa kotimaata.

Arvoisat maanmiehet!

Olen vakuuttunut siitä, että maalleen uskolliset sotilaat ja upseerit täyttävät velvolli-suutensa ammattimaisesti ja urhoollisesti. En epäile sitä, että kaikki vallan tasot, asiantuntijat, jotka vastaavat taloutemme, rahoitusjärjestelmämme ja sosiaalialan vakaudesta, yritystemme johtajat ja koko Venäjän liike-elämä tulevat toimimaan hyvässä järjestyksessä ja tehokkaasti. Luotan kaikkien parlamenttipuolueiden ja yhteiskunnallisten voimien yhtenäiseen, isänmaalliseen asenteeseen.

Viime kädessä,kuten historiassa on aina ollutkin,Venäjän kohtalo on monikansallisen kansamme luotettavissa käsissä. Ja se tarkoittaa, että tehdyt päätökset toteutetaan, asetetut tavoitteet saavutetaan ja kotimaamme turvallisuus taataan luotettavasti.

Uskon teidän tukeenne, siihen voittamattomaan voimaan, jonka meille antaa rakkautemme isänmaahan.”

Suomennos: Marja-Leena Pengermä ja Anita Mitroshin "

 

***

 

https://www.verkkouutiset.fi/venajan-tiedevaki-vetoaa-vladimir-putiniin-lopeta-tama-jarjeton-sota/#48efe2c0

" Venäjän tiedeväki vetoaa Vladimir Putiniin: Lopeta tämä järjetön sota

Matti Lepistö | 25.02.2022 | 13:12- päivitetty 25.02.2022 | 13:13

Sadat tieteilijät ovat allekirjoittaneet avoimen kirjeen.

Venäläiset tieteilijät ja tieteestä kirjoittavat toimittajat vaativat presidentti Vladimir Putinia lopettamaan Ukrainan sodan, jota he kuvailevat järjettömäksi.

– Tämä kohtalokas askel johtaa valtaviin ihmismenetyksiin ja heikentää vakiintuneen kansainvälisen turvallisuusjärjestelmän perustaa. Vastuu uuden sodan käynnistämi-sestä Euroopassa on täysin Venäjällä. Tälle sodalle ei ole mitään järkevää, avoimessa kirjeessä todetaan.

– Yritykset käyttää Donbassin tilannetta tekosyynä sotilasoperaation käynnistämi-seen eivät herätä luottamusta. On selvää, että Ukraina ei uhkaa maamme turvallisuutta. Sota sitä vastaan on epäreilu ja suoraan sanottuna järjetön.

Perjantaina iltapäivään mennessä kirjeen on allekirjoittanut 370 Venäjän tiede-eliittiin kuuluvaa henkilöä. Joukossa on esimerkiksi fysiikan Nobelin palkinnon saanut Konstantin Novoselov.

Hyökkäys Ukrainaan eristää tieteilijöiden mukaan Venäjää entisestään muusta maailmasta.

– Tämä tarkoittaa, että me tiedemiehet emme pysty enää työskentelemään normaa-lista. Tieteellisen tutkimuksen tekeminen on loppujen lopuksi mahdotonta ilman täyt-tä yhteistyötä muiden maiden kollegoiden kanssa. Venäjän eristäminen maailmasta merkitsee maamme kulttuurillista ja teknologista rappeutumisen jatkumista ilman myönteisiä näkymiä.

Tiedeväki kertoo arvostavansa asemaa itsenäisenä valtiona, joka heidän mukaansa perustuu demokraattisiin instituutioihin.

– Vaadimme kaikkien Ukrainaa vastaan suunnattujen sotilaallisten operaatioiden vä-litöntä lopettamista. Vaadimme Ukrainan valtion suvereniteetin ja alueellisen koske-mattomuuden kunnioittamista. Vaadimme rauhaa maillemme, kirjeessä vaaditaan. "

Tämä väki tutkitaan...

https://trv-science.ru/2022/02/we-are-against-war/

Открытое письмо российских ученых и научных журналистов против войны с Украиной

24.02.2022

Мы, российские ученые и научные журналисты,заявляем решительный протест против военных действий, начатых вооружёнными силами нашей страны на территории Украины. Этот фатальный шаг ведёт к огромным человеческим жертвам и подрывает основы сложившейся системы международной безопас-ности. Ответственность за развязывание новой войны в Европе целиком лежит на России. Для этой войны нет никаких разумных оправданий. Попытки исполь-зовать ситуацию в Донбассе как повод для развёртывания военной операции не вызывают никакого доверия. Совершенно очевидно, что Украина не пред-ставляет угрозы для безопасности нашей страны. Война против неё несправед-лива и откровенно бессмысленна. Украина была и остаётся близкой нам страной. У многих из нас в Украине живут родственники, друзья и коллеги по научной работе. Наши отцы, деды и прадеды вместе воевали против нацизма.

Развязывание войны ради геополитических амбиций руководства РФ, движимо-го сомнительными историософскими фантазиями,есть циничное предательство их памяти. Мы уважаем украинскую государственность, которая держится на реально работающих демократических институтах.Мы с пониманием относимс- я к европейскому выбору наших соседей.Мы убеждены в том,что все проблемы в отношениях между нашими странами могут быть решены мирным путём.

Развязав войну, Россия обрекла себя на международную изоляцию, на положе-ние страны-изгоя. Это значит, что мы, учёные, теперь не сможем нормально заниматься своим делом: ведь проведение научных исследований немыслимо без полноценного сотрудничества с коллегами из других стран. Изоляция Рос-сии от мира означает дальнейшую культурную и технологическую деградацию нашей страны при полном отсутствии позитивных перспектив.Война с Украиной — это шаг в никуда. Нам горько сознавать, что наша страна, которая внесла ре-шающий вклад в победу над нацизмом, сейчас стала поджигателем новой вой-ны на европейском континенте. Мы требуем немедленной остановки всех воен-ных действий, направленных против Украины. Мы требуем уважения суверени-тета и территориальной целостности украинского государства. Мы требуем мира для наших стран. Подписи продолжают приходить, добавляем по мере сил (сейчас их более 370):

 • Александр Аникин, лингвист, академик РАН
 • Юрий Апресян, лингвист, академик РАН
 • Бондарь Александр, академик РАН
 • Виктор Васильев, математик, академик РАН
 • Михаил Данилов, физик, академик РАН
 • Юрий Костицын, академик РАН, доктор геол.-мин.наук
 • Александр Молдован, филолог, академик РАН
 • Сергей Николаев, филолог, академик РАН
 • Валерий Рубаков, физик, академик РАН
 • Роальд Сагдеев, физик, академик РАН
 • Александр Соболев, академик РАН, Институт геохимии и аналитической химии им. В.И. Вернадского, РАН
 • Сергей Стишов, физик, академик РАН
 • Светлана Толстая, филолог, академик РАН
 • Ефим Хазанов, физик, академик РАН
 • Александр Чаплик, академик РАН
 • Михаил Гельфанд, биоинформатик, член Европейской академии, докт. биол. наук
 • Александр Кабанов, химик, член Европейской академии
 • Сергей Зенкин, доктор филологических наук, член Европейской академии
 • Евгений Кунин, биолог, член Национальной академии США, иностранный член РАН
 • Леонид Аранович, докт. геол.-мин. наук, член-корреспондент РАН
 • Петр Арсеев, физик, член-корреспондент РАН
 • Елена Березович, филолог, член-корреспондент РАН
 • Елизавета Бонч-Осмоловская, биолог, член-корреспондент РАН
 • Михаил Высоцкий, физик, член-корр. РАН
 • Алексей Гиппиус, филолог, чл.-корр. РАН
 • Михаил Глазов, физик, член-корреспондент РАН
 • Дмитрий Горбунов, физик, член-корреспондент РАН
 • Николай Гринцер, филолог, член-корреспондент РАН
 • Александр Дворкович, докт. техн. наук, член-корреспондент РАН
 • Анна Дыбо, лингвист, чл.-корр. РАН
 • Аскольд Иванчик, историк, член-корреспондент РАН
 • Юрий Ковалев, физик, член-корреспондент РАН
 • Иван Кулаков, член-корреспондент РАН, заместитель директора ИНГГ СО РАН
 • Алексей Масчан, член-корреспондент РАН
 • Олег Мельник, член-корреспондент РАН
 • Роман Мизюк, член-корреспондент РАН, главный научный сотрудник ФИАН
 • Ирма Муллонен, член-корреспондент РАН, докт. филол. наук
 • Стефан Немировский, член-корреспондент РАН
 • Павел Пахлов, докт. физ.-мат. наук, член-корреспондент РАН, г.н.с. ФИАН
 • Анна Пичхадзе, член-корреспондент РАН, докт. филол. наук
 • Николай Розанов, член-корреспондент РАН
 • Ольга Соломина, член-корреспондент РАН
 • Андрей Топорков, докт. филол. наук, профессор, член-корреспондент РАН
 • Фёдор Успенский, филолог, член-корреспондент РАН
 • Илья Шкредов, докт. физ.-мат. наук, член-корреспондент РАН
 • Дмитрий Яковлев, физик, член-корреспондент РАН
 • Алексей Бобровский, доктор химических наук, профессор РАН
 • Светлана Бурлак, профессор РАН
 • Эдуард Гирш, профессор РАН
 • Леонид Голуб, профессор РАН
 • Андрей Десницкий, докт. филол. н., проф. РАН
 • Илья Индрупский, д.т.н., профессор РАН
 • Алексей Иванов, докт. геол.-мин. наук, профессор РАН
 • Александр Марков, докт. биол. наук, профессор РАН, лауреат премии «Просветитель»
 • Ярослав Кудрявцев, профессор РАН
 • Николай Песков, профессор РАН
 • Сергей Попов, профессор РАН
 • Кoнстантин Новосёлов, физик, лауреат Нобелевской премии
 • Евгения Абелюк, филолог, заслуженный учитель РФ
 • Дмитрий Аблов, физик
 • Наталья Абрамсон, ведущий научный сотрудник, канд. биол. наук, биолог ЗИН РАН(СПб)
 • Игорь Абрикосов, физик, Линчёпингский университет, Академик Королевской Шведской Академии Наук,
 • Елена Агадуллина, кандидат психологических наук
 • Константин Агладзе, д.б.н., проф. МФТИ
 • Валерий Аджиев, кандидат технических наук
 • Андрей Яковлевич Айзенберг, к.ф.-м.н., учитель
 • Константин Азадовский, филолог, член Немецкой Академии языка и литературы
 • Игорь Аксельрод, к.т.н, пенсионер
 • Владимир Ананич, кандидат медицинских наук, издатель, редактор
 • Евгений Викторович Анисимов, профессор
 • Мадина Алексеева, филолог, переводчик
 • Сергей Алымов, историк, к.и.н.
 • Екатерина Америк, математик, докт. физ.-мат. наук (Москва)
 • Дмитрий Антипов, биоинформатик, к.ф.-м.н., н.с., Санкт-Петербург
 • Антонина Александрова, доктор биологических наук
 • Марина Андреева, кандидат исторических наук, археолог
 • Елена Арбузова, физик, доктор физ.-мат. наук, Дубна
 • Пётр Аркадьев, докт. филол. наук, Институт славяноведения РАН
 • Ольга Артемьева, канд. филол. наук
 • Анна Архангельская, филолог
 • Тимофей Архангельский, кандидат филологических наук, лингвист, Университет Гамбурга
 • Михаил Архипов, канд. физ.-мат. наук
 • Валентина Юрьевна Апресян, лингвист
 • Наталия Борисовна Аралова, к.ф.н., ст. н. с. Института языкознания РАН
 • Елена Евгеньевна Арманд, канд.филол. наук, доцент,
 • Александр Артамонов, творческая группа «Музейные решения»
 • Ирена Артамонова, биолог, к.б.н., Москва
 • Антонина Алексеевна Архангельская, PhD University of Canterbury
 • Александр Архипов, лингвист, МГУ имени М.В. Ломоносова
 • Мария Ахметова, канд. филол. наук, Москва
 • Денис Ахапкин, филолог
 • Александр Асмолов, доктор психол. наук, профессор, академик РАО
 • Марина Аствацатурян, научный журналист
 • Михаил Андрев, филолог, член-корреспондент РАН
 • Мария Архангельская, переводчик, член СП
 • Елизавета Бабаева, кандидат филологических наук (Москва)
 • Альберт Байбурин, антрополог
 • Елена Байбикова, PhD, переводчик, переводовед, преподаватель русского языка
 • Анатолий Бармин, провизор
 • Евгений Базаров, филолог
 • Екатерина Александровна Бакланова, к.ф.н., ст.науч.сотрудник МГУ имени М.В. Ломоносова
 • Юлия Барская кандидат биологических наук
 • Валентина Батанова, канд. геол-мин. наук
 • Вардан Барсегян, кандидат политических наук, старший научный сотрудник
 • Дмитрий Баюк, историк науки
 • Александра Баженова-Сорокина, филолог, переводчик
 • Леонид Бахнов, писатель
 • Алексей Александрович Бешкарев, доцент кафедры журналистики Сыктывкарского университета им. Питирима Сорокина, кандидат филологических наук
 • Александр Белавин, физик
 • Сергей Белков, химик, научный журналист
 • Елена Михайловна Белова, к.б.н., старший научный сотрудник ФИЦ ХФ им. Н.Н.Семенова РАН
 • Елена Белкина, выпускница физфака МГУ
 • Илья Бер, преподаватель ИОН РАНХиГС, основатель и главный редактор фактчекингового проекта Provereno.Media
 • Антон Владимирович Бирюков, к.ф-м.н., астроном
 • Владимир Братман, докт. физ.-мат. наук., профессор
 • Галина Булидорова, к.х.н. проф. ФГБОУ ВО КНИТУ
 • Пётр Бакланов, канд. физ.-мат. наук, астроном, ИТЭФ (Москва)
 • Елена Богданова, канд. соц. наук, социолог
 • Алексей Болдырев, к.ф.-м.н., научный сотрудник
 • Галина Бондарева, учитель
 • Алексей Боганцев, доцент
 • Николай Михайлович Борисов, доктор технических наук, ведущий научный сотрудник МФТИ
 • Светлана Александровна Боринская, докт.биол.наук, генетик, Москва
 • Максим Бобровский, биолог, д.б.н., ФИЦ ПНЦ РАН
 • Наталия Игоревна Бубнова, ведущий научный сотрудник, кандидат исторических наук, лауреат Премии Тарле
 • Денис Бодров, физик
 • Елена Дмитриевна Бондаренко, кандидат филологических наук, старший преподаватель кафедры русского языка и стилистики УрФУ
 • Дмитри Борисов, к.г -м.н., с.н.с. ИО РАН
 • Александра Борисенко, кандидат филологических наук, доцент филологического факультета МГУ, переводчик
 • Любовь Борусяк, социолог
 • Максим Борисов, научный журналист
 • Елена Букварева, доктор биологических наук
 • Александра Быкова, учитель математики
 • Светлана Быкова, канд. ист. наук, доцент, историк
 • Мария Степановна Булах, доцент ВШЭ
 • Сергей Заир-Бек, эксперт, преподаватель
 • Алина Бодрова, канд. филол. наук, историк литературы
 • Анастасия Бонч-Осмоловская, лингвист
 • Николай Борисов, доктор технических наук, ведущий научный сотрудник МФТИ
 • Елена Брагинская, переводчик
 • Виталий Брагилевский, программист, преподаватель
 • Нина Брагинская филолог-классик, доктор исторических наук
 • Мария Бронникова, ведущий научный сотрудник Института географии РАН
 • Марина Бувайло, врач, писатель
 • Ольга Буйволова, к.филол.н, лингвист
 • Елена Будянская, лингвист, м.н.с. Научного центра по сохранению, возрождению и документации языков России (ИЯз РАН)
 • Андрей Бузин, к.ф.м.н., к.ю.н.
 • Мария Бурас, лингвист, журналист
 • Ольга Буткова, кандидат культурологии
 • Татьяна Бунчук, доцент кафедры русской филологии Сыктывкарского госуниверситета им. П. Сорокина
 • Ян Михайлович Бухаров, кандидат психологических наук, научный сотрудник ИРЯ им. В.В. Виноградова РАН
 • Нина Валиева, к. филол. н., доцент РГГУ
 • Аркадий Вайнштейн, физик
 • Мария Николаевна Варламова, кандидат философских наук
 • Евгения Николаевна Варникова, кандидат филологических наук, преподаватель Вологодского филиала РАНХиГС
 • Наталья Васильева, по образованию провизор, ныне редактор и дизайнер
 • Дмитрий Викторович Возчиков, кандидат исторических наук, Екатеринбург
 • Петр Александрович Волков, н.с., физик
 • Инна Александровна Воробей, кандидат филологических наук, Сургут
 • Тимур Якубович Валетов, к.и.н., доцент исторического ф-та МГУ
 • Кирилл Владимирович Веденев, математик, аспирант ЮФУ
 • Варвара Юрьевна Веденина, докт. биол. наук
 • Андрей Александрович Веденин, Лаборатория структуры и динамики планктонных сообществ
 • Александр Венгер, доктор психологических наук, профессор Государственного университета «Дубна»
 • Анна Винокурова, с. н. с., к. ф. — м. н.
 • Денис Вирен, киновед и переводчик, кандидат философских наук
 • Людмила Вольфцун, историк
 • Ольга Возякова, научный сотрудник ГАИШ МГУ
 • Виктор Воронков, социолог
 • Александр Евгеньевич Войскунский, канд. психол. наук, МГУ
 • Сэм Вольфсон, канд. истор. наук
 • Виталий Воробьев, к.ф.-м.н., с.н.с. ИЯФ СО РАН, и.о. зав. каф. ФФ НГУ
 • Андрей Воронин, д.ф.н., ИФ РАН
 • Александр Николаевич Гагарин, к.х.н., н.с. хим. факультета МГУ им. М. В. Ломоносова
 • Георгий Александрович Гамов, к.х.н., с.н.с. Ивановский государственный химико-технологический университет
 • Екатерина Гандрабура, культуролог
 • Ксения Гилярова, к.ф.н., лингвист
 • Николай Гиппиус, физик, доктор физ.-мат. наук
 • Елена Говорун, доцент, физический факультет М
 • Анатолий Голубовский, историк
 • Ирина Горбунова, к.ф.н., лингвист, доцент РГГУ
 • Алексей Анатольевич Горелов, аспирант МИАН
 • Наталья Громова, писатель
 • Людмила Гуляева, биолог, д.б.н., проф., Новосибирск
 • Олег Александрович Гусев, в.н.с КФУ, к.б.н.
 • Елена Валерьевна Глухова, канд.филол.наук, ИМЛИ РАН
 • Армен Григорян, филолог
 • Илья Гурьянов, к. филос. н., доцент ИОН РАНХиГС
 • Алексей Викторович Гусев, кандидат исторических наук
 • Александр Горелов, кандидат физико-математических наук, кандидат философских наук
 • Елена Гарник, к.б.н., с.н.с. СИФИБР СО РАН, Иркутск
 • Ян Галимов, к.б.н.
 • Ирина Галкова, историк
 • Владимир Гельман, кандидат политических наук
 • Сергей Иванович Годунов, физик, к.ф.-м.н., ФИАН
 • Виктор Горбатов, преподаватель Свободного университета (Москва)
 • Анна Горская, филолог, библиотекарь
 • Екатерина Гранцева, канд. истор. наук
 • Владимир Губанов, Институт теоретической и экспериментальной биофизики РАН
 • Виолетта Гудкова, историк театра
 • Олег Гусев, кандидат биологических наук
 • Алексей Григорьев, к.т.н, ЧувГУ
 • Оксана Герцен, к.б.н., ИИФ УрО РАН
 • Татьяна Глезер, аспирантка
 • Игорь Глушков, канд. биол. наук
 • Екатерина Горбунова, социолог
 • Елена Гордиенко, кандидат филологических наук, исследователь театра
 • Александра Груздева, канд. хим. наук
 • Сергей Гуриев, профессор экономики, Sciences Po, Париж, член Европейской академии наук
 • Михаил Давыдов, доктор исторических наук
 • Михаил Даниэль, к. фил. наук, лингвист
 • Вера Борисовна Дулепова, канд.экон.наук, доцент. СФУ, г. Красноярск
 • Игорь Евгеньевич Деев, к.ф.-м.н., биолог, ИБХ РАН, Москва
 • Михаил Дзюбенко, филолог
 • Даниил Сергеевич Давыдов, магистр биологии, медицинский журналист
 • Герман Михайлович Демидов, PhD, PostDoctoral Researcher
 • Виктор Димитриев, филолог, НИУ ВШЭ, ИРЛИ РАН
 • Наталия Демина, научный журналист
 • Виктор Демидов, д.ф.-м.н., в.н.с. ИРЭим В. А. Котельникова РАН
 • Мария Дмитриева, научный коммуникатор
 • Нина Добрушина, д.ф.н., лингвист
 • Борис Долгин, специалист по научной и экспертной коммуникации, научный редактор
 • Александр Дмитриевич Долгов, доктор физмат наук, профессор НГУ
 • Олег Андреевич Дрожжин, к.х.н., в.н.с., Химический факультет МГУ
 • Ольга Дубовик, канд. ист. наук., доцент Исторического факультета МГУ им.М.В. Ломоносова
 • Алексей Дунцов, аспирант, преподаватель ВШЭ
 • Дмитрий Дубровский, к.и.н., преподаватель
 • Александр Дубынин, эколог, преподаватель
 • Михаил Игоревич Дьякоов, профессор, лауреат Государственной премии СССР
 • Павел Евдокимов, историк, к.и.н., преподаватель
 • Людмила Евдокимова, доктор филологических наук
 • Александра Евдокимова, лингвист, к ф.н, с.н.с.
 • Алексей Евстратов, филолог, доцент кафедры иностранных языков Университета Гренобль Альпы (Франция)
 • Алексей Екайкин, полярник, г.н.с.
 • Владимир Емельянов, востоковед, доктор философских наук
 • Сергей Ерофеев, социолог, Ратгерский университет
 • Виталий Егоров, популяризатор космонавтики
 • Ирина Ершова, д.ф.н., ШАГИ
 • Наталья Зевахина, к.ф.н.
 • Мария Завьялова, кандидат филологических наук, Институт славяноведения РАН
 • Асия Загидуллина, канд. биол. наук (СПб)
 • Игорь Витальевич Загороднев, к.ф.-м.н., с.н.с. ИРЭ им. В.А. Котельникова РАН

  Сергей Владимирович Зайцев-Зотов, д.ф.-м.н., главный научный сотрудник ИРЭ им.В.А. Котельникова РАН

 • Александр Захаров, д. ф.-м. наук, Москва
 • Валерий Сергеевич Запасский, д.ф.-м.н., в.н.с., Санкт-Петербургский государственный университет
 • Любовь Григорьевна Зайцева, к.п.н.
 • Кирилл Владимирович Затримайлов, PhD, Scuola Normale Superiore di Pisa.
 • Андрей Заякин, канд. физ.-мат. наук, сооснователь сообщества Диссернет
 • Екатерина Задирко, аспирантка культурологи, филолог, историк культуры
 • Егор Задереев, канд. биол. наук
 • Галина Зверева, доктор исторических наук, профессор
 • Вера Зверева, историк
 • Алла Августовна Златопольская, кандидат философских наук. Санкт-Петербург
 • Наталья Загрядская, профессор, докт. техн. наук
 • Наталья Зевахина, к.ф.н.
 • Владислав Зобнин, сотрудник ИЯИ РАН, аспирант МГУ
 • Дмитрий Зворыкин, биолог, к.б.н., ст.н.с. ИПЭЭ РАН
 • Дарья Сергеевна Зайцева-Зотова, постдок, Университет Осло (Норвегия)
 • Наталия Витальевна Злыднева, доктор искусствоведения, РАН
 • Евгений Жемчугов, канд. физ.-мат. наук, ФИАН (Москва)
 • Михаил Живлов, к. филол. н., лингвист
 • Нина Живлова, к. ист. н., историк
 • Валентина Жукова, м.н.с. ФИАН РАН
 • Любовь Жолудева, д.ф.н. МГУ им. Ломоносова, филологический ф-т
 • Борис Жуйков, докт. хим. наук, радиохимик
 • Андрей Журавлев, докт. биол. наук, лауреат премии РАН за лучшие работы по популяризации науки
 • Наталья Ивлиева, к.б.н., Москва
 • Николай Иванов, канд искусствоведения
 • Елена Иванова, проф. СПбГУ
 • Наталья Иванова-Гладильщикова, журналист
 • Ольга Михайловна Иваненко, вед. науч. сотрудник ФИАН
 • Алексей Иоселевич, физик
 • Игорь Исаев, кандидат филологических наук, лингвист
 • Александр Итин, физик
 • Евгений Генрихович Кабаков учитель, популяризатор науки
 • Сергей Кавтарадзе, лауреат премии «Просветитель» 2016 г.
 • Илья Сергеевич Кабанов, научный журналист.
 • Алексей Сергеевич Касьян, д.ф.н., в.н.с. ИОН РАНХиГС
 • Марк Кац, ведущий научный сотр ККТЭФ
 • Ася Казанцева, научный журналист, лауреат премии «Просветитель»
 • Александра Калашникова, физик
 • Эльмира Юрьевна Калимулина, с.н,с. ИПУ РАН
 • Максим Калинин, филолог, переводчик, преподаватель НИУ ВШЭ
 • Андрей Калиничев, г.н.с. НИУ ВШЭ, Москва
 • Алексей Каменских, кандидат философских наук, историк философии
 • Вадим Кантор, научный журналист
 • Сергей Карпачев, младший научный сотрудник ФИАН
 • Ирина Каспэ, канд.культурологии; Святослав Каспэ, доктор политических наук
 • Фёдор Катасонов, педиатр, журналист
 • Мария Кассель, переводчик
 • Егор Кашкин, кандидат филологических наук
 • Елена Мировна Каргер, к.б.н., н.с. НИИ ФХБ им. Белозерского МГУ
 • Ольга Карпеева, филолог
 • Константин Григорьевич Катамадзе, кандидат физико-математических наук, старший научный сотрудник физического факультета МГУ имени М. В. Ломоносова и Физико-технологического института им. К. А. Валиева РАН
 • Павел Квартальнов, канд. биол. наук, ст. научн. сотр. МГУ им. М.В. Ломоносова
 • Ксения Киселева, лингвист
 • Татьяна Александровна Китанина, кандидат филологических наук, Санкт-Петербург
 • Елена Клещенко, научный журналист
 • Марина Клещева, актриса, режиссер
 • Борис Владимирович Климович. PhD. Университет Тюбингена
 • Вера Клюева, кандидат исторических наук, историк и антрополог
 • Константин Кноп, математик, Санкт-Петербург
 • Ася Ковригина, д.н., филолог
 • Дмитрий Козлов, к.и.н.
 • Павел Колосницын, археолог, научный сотрудник
 • Владимир Кондратьев, физик, научный редактор
 • Константин Коноплянко, м.н.с. Института славяноведения РАН, историк
 • Виктория Корогодина, кбн, биолог
 • Наталья Королева, к.б.н., Кировск
 • Сергей Корпачев, младший научный сотрудник ФИАН
 • Вероника Костенко, канд.соц. наук, доцент ЕУСПб
 • Татьяна Костина, к.и.н., научный сотрудник
 • Елена Косилова, доцент философского факультета МГУ, д.ф.н.
 • Владимир Костюшев, социолог, к.ф.н., СПб
 • Ольга Сергеевна Козлова, к.б.н., с.н.с. КФУ
 • Кирилл Кожанов, к.филол.наук, лингвист
 • Илья Колмановский, научный обозреватель
 • Татьяна Константиновна Кондратьева, доктор биол.наук, в.н.с. ЦНИИТ РАН
 • Валерия Колосова, лингвист, сотрудник РАН
 • Дмитрий Александрович Компанеец, физик, АКЦ ФИАН
 • Анна Николаевна Коровина, к.б.н.
 • Сергей Коротаев, доктор физико-математических наук, зам. директора ЦГЭМИ ИФЗ РАН
 • Александр Кравецкий, филолог
 • Юлия Красносельская, филолог
 • Юлия Крашенинникова, филолог, к.филол. н.
 • Сергей Кривенко, канд. физ.-мат. наук, правозащитник
 • Александр Краснок, PhD, физика, профессор
 • Евгения Андреевна Кузьмичева, к.б.н., с.н.с. ИПЭЭ РАН
 • Наталия Кубасова, д. ф. — м. н., МГУ
 • Илья Кубланов, к.б.н., микробиолог
 • Ольга Кудрина, архитектор
 • Юрий Кудряшов, канд. физ.-мат. наук, Ph.D., post-doc в университете Торонто
 • Павел Кудюкин, историк и социолог, профессор Свободного университета (Москва)
 • Константин Кузьмин, к.ф.-м.н., ОИЯИ
 • Илья Кукулин, историк культуры
 • Георгий Куракин, ассистент кафедры биохимии МБФ РНИМУ им. Н.И. Пирогова, ассоциированный член Королевского биологического общества (Великобритания), член Межрегионального микробиологического общества (Россия)
 • Анна Курицына, лингвист (Москва)
 • Игорь Курляндский, историк (Москва)
 • Иван Курилла, докт. истор. наук,
 • Ирина Кюршунова, доцент кафедры русского языка как иностранного и прикладной лингвистики Института филологии, Петрозаводский государственный университет, докт. филол. наук
 • Дмитрий Кубрак, математик, PhD, работаю в Max Planck Institute, Bonn
 • Ольга Кузьмина, зав. НТБ, ИТЭФ
 • Георгий Кобзев, д.ф.м.н., физик
 • Ирина Кравцова, филолог
 • Александр Кравченко, д-р филол. наук, проф., Байкальский государственный университет
 • Александр Николаевич Кузнецов, доктор наук, зоолог
 • Антон Владимирович Кухто, аспирант Массачусетского технологического института
 • Майя Лавринович, кандидат исторических наук
 • Юрий Ландер, канд. филол. н., лингвист
 • Олег Ларионов, филолог
 • Михаил Лашкевич, физик, научный сотрудник ИТФ РАН
 • Мария Юрьевна Лебедева, кандидат филологических наук, ведущий научный сотрудник Института Пушкина
 • Ирина Левонтина, лингвист
 • Олег Лекманов, доктор филологических наук
 • Анна Леонтьева, психолог, исследовательница социальной политики
 • Сергей Лёзов, лингвист, профессор НИУ ВШЭ
 • Анна Леонтьева, канд. филол. наук, лингвист
 • Юлия Лидерман, канд. культурологии, доцент
 • Яна Линкова, филолог, кандидат филологических наук
 • Галина Липунова, к.ф.-м.н. с.н.с. ГАИШ МГУ
 • Нина Литвинова, биолог
 • Мария Логачева, биолог, канд. биол. наук (Москва)
 • Евгений Лысенко, к.б.н.
 • Елена Олеговна Лебедева, врач-психиатр
 • Александр Лебединский, к.б.н., с.н.с.
 • Александр Львовский, физик
 • Леонид Левкович-Маслюк, математик, научный журналист
 • Виктор Сергеевич Лемпицкий, доцент Сколтеха, к.ф.-м.н.
 • Ольга Ляшко, физик, канд. физ.-мат. наук, Минск
 • Ксения Валерьевна Лапшина, канд. биол. наук, Санкт-Петербург
 • Феликс Евгеньевич Левин, к.и.н., старший преподаватель, историк
 • Яна Линкова, филолог
 • Наталья Мавлевич, филолог, преподаватель, переводчик
 • Владимир Магун, социолог
 • Мария Майофис, канд. филол. наук, историк культуры
 • Ольга Мазо, кандидат филологических наук
 • Владимир Малахов, докт. полит. наук, профессор
 • Виктория Малкина, канд. филол. наук, преподаватель
 • Кирилл Масленников, к.ф.-м.н., астроном, популяризатор науки, лауреат премии РАН 2020 г.
 • Светлана Маслинская, к.ф.н. ИРЛИ РАН
 • Михаил Маяцкий, философ
 • Игорь Медведев, к.ф.-м.н., рук. Лаборатории цунами, Институт океанологии РАН
 • Алиса Юрьевна Медведева, м. н. с. ИО РАН
 • Александр Мирлин, физик
 • Екатерина Молостова, учитель биологии
 • Александр Морозов, политолог
 • Константин Морозов, доктор исторических наук
 • Елена Морозова, канд. псих. наук, орден «Защитник Отечества» за помощь пострадавшим в Беслане
 • Мария Морозова, канд. филол. наук, старший научный сотрудник Института лингвистических исследований РАН
 • Марат Мусин, Ph.D., CAS, Beijing, Chinа
 • Лариса Миллер, поэт
 • Илья Мирмов, химик-технолог, канд. тех. наук
 • Савва Михеев, историк, Москва
 • Тимур Майсак, лингвист, канд. филол. наук, Москва
 • Маргарита Маркина, канд. физ.-мат. наук, океанолог
 • Сергей Юрьевич Масликов, к.ф-м н., Новосибирск
 • Пётр Махалов, к.ф.-м.н, ИПФ РАН
 • Александр Мещеряков, доктор исторических наук, лауреат премии «Просветитель»
 • Валентин Вахтангович Михайлов, к.ф.-м.н, д.и.н. , freelancer
 • Константин Михайлов, кандидат культурологии
 • Мария Викторовна Михайлова, доктор филологических наук, профессор
 • Анна Михайлова, филолог
 • Вадим Михайлин, д.ф.н., антрополог
 • Кирилл Владимирович Мицен, вед. науч. сотр. ФИАН
 • Савва Михайлович Михеев, историк, Москва
 • Лев Константинович Моисеенко к.э.н Москва Мария Молина, лингвист, канд. филол. наук
 • Андрей Борисович Мороз, доктор филол. наук
 • Алексей Муравьев, д.ист. наук, историк
 • Тимур Анварович Мухаматулин, к.и.н., Ph.D Candidate, университет Ратгерс
 • Кирилл Нагаев, доктор физ.-мат. наук, главный научный сотрудник ИРЭ им. В. А. Котельникова РАН
 • Ирина Насимова, канд. физ.-мат. наук
 • Мария Неклюдова, Ph.D., историк культуры
 • Сергей Нечаев, докт. физ.-мат. наук, вед. н.с. ФИАН
 • Ия Вениаминовна Нечаева, старший научный сотрудник Института русского языка им. В.В. Виноградова РАН, канд. филол. наук
 • Борис Никольский, филолог
 • Мария Новак, ИРЯ РАН, д. филол. н., в.н.с.
 • Дарья Новгородова, кандидат культурологии, историк науки
 • Федор Владимирович Николаи, доктор философских наук
 • Оксана Ивановна Невдобенко, кандидат философских наук (Москва)
 • Алексей Владимирович Нефедьев, докт. физ.-мат. наук., в.н.с. ФИАН
 • Владимир Николаев, к.с.н., социолог
 • Юлия Владимировна Николаева, к.ф.н., н.с. филологического ф-та МГУ им. М.В.Ломоносова
 • Виктор Александрович Новиков, физик, ФИАН
 • Наталья Нусинова, киновед, доктор искусствоведения
 • Александр Овсеевич, математик, докт. физ.-мат. наук
 • Алексей Олейников, кандидат философ. наук
 • Владислав Андреевич Орлов, м.н.с., Институт Языкознания РАН
 • Евгений Николаевич Осин, канд. психол. наук
 • Алексей Оскольский, докт. биол. наук, биолог
 • Марина Оболонкова, кандидат исторических наук
 • Алексей Огнёв, научный журналист, редактор, переводчик
 • Светлана Геннадиевна Озерова, кандидат биологических наук
 • Евгений Онищенко, физик
 • Евгений Николаевич Осин, канд. психол. наук
 • Софья Алексеевна Оскольская, к. филол. н., ст. науч. сотр. ИЛИ РАН, лингвист
 • Галина Орлова, социальный исследователь, в.н.с., доцент
 • Владимир Павлов, д.ф.-м.н., ИФЗ РАН
 • Михаил Павловец, филолог, учитель
 • Александра Андреевна Панютина, биолог, кандидат наук, научный сотрудник
 • Надежда Пантюлина, музейный проектировщик
 • Илья Николаевич Пащенко, к.ф.-м.н., с.н.с. АКЦ ФИАН
 • Владислав Паверман, канд. геол.-мин. наук, ИЗК СО РАН
 • Илья Палагута, доктор исторических наук, СПГХПА им. А.Л. Штиглица
 • Олег Панкратов, к. ф.-м. н., с. н. с., ИЗМИРАН
 • Анна Панова, к.э.н.
 • Галина Пахлова, физик, докт. физ.-мат. наук
 • Леонид Перлов, учитель Высшей категории, почётный работник общего образования РФ
 • Алла Е. Петрова, физик
 • Павел Владимирович Петрухин, кандидат филологических наук, ИРЯ РАН
 • Валентин Петушков, канд.биол.наук, ИБФ СО РАН
 • Ирина Семеновна Пекунова, лингвист. РГГУ (Москва)
 • Николай Викторович Перцов, ведущий научный сотрудник Института русского языка им. В. В. Виноградова РАН, доктор филологических наук
 • Татьяна Евгеньевна Петрова, кандидат филол.наук, лингвист
 • Елена Пивоварова, к.б.н., Новосибирск
 • Александр Пиперски, лингвист, кандидат филологических наук, лауреат премии «Просветитель»
 • Мария Пироговская, кандидат исторических наук, ЕУСПб/ Институт истории науки Общества Макса Планка
 • Данил Питолин, к. филол. н., лингвист
 • Екатерина Померанцева, генетик
 • Иван Андреевич Пономарев, PhD Candidate (Аспирант Технических Наук, РГПУ им. А. И. Герцена)
 • Николай Подосокорский, кандидат филологических наук
 • Вера Полилова, филолог, кандидат филологических наук
 • Леонард Владимирович Полищук, эколог, доктор биол. наук
 • Елена Григорьевна Половинко, УрФУ, ведущий библиотекарь
 • Александр Поляков, физик
 • Виталий Попов, младший научный сотрудник, Физический институт им. П.Н. Лебедева РАН (ФИАН)
 • Ольга Витальевна Попова, к.ф.н., ИВ РАН
 • Елена Викторовна Попова, доцент НИЯУ МИФИ
 • Дарья Портнова, кандидат биологических наук, научный сотрудник Института Океанологии им. П. П. Ширшова РАН
 • Виктор Прасолов, автор книг по математике
 • Ольга Константиновна Присяжненко, мнс, БГУ
 • Антон Прокофьев, к.и.н., шеф-повар
 • Владимир Попов, к.б.н., зав лаб ФФМ МГУ
 • Леонид Посицельский, математик
 • Наталья Похилько, историк
 • Alexander Prishchepov, associate professor, University of Copenhagen
 • Анна Птенцова, к.ф.н., лингвист
 • Мария Падун, кандидат психологических наук
 • Михаил Геннадьевич Пятибратов, к.б.н., ИБ РАН
 • Лев Рассадников, историк архитектуры, Москва
 • Игорь Резник, профессор, Медицинский Университет Варны, Болгария, Associate Professor, Hebrew University of Jerusalem, Israel
 • Ирина Резник, научный журналист
 • Жанна Резникова, докт. биол. наук, профессор, биолог
 • Николай Рекубратский, научный сотрудник
 • Ольга Ровнова, лингвист, ИРЯ РАН
 • Даниил Рогозин, аспирант ИППИ РАН
 • Дмитрий Рогозин, социолог
 • Андрей Родин, философ
 • Ольга Розенблюм, кандидат филологических наук
 • Раиса Розина, лингвист, доктор филол. наук
 • Роман Ронько к. фил. наук, лингвист
 • Андрей Ростовцев, физик, сооснователь сообщества Диссернет
 • Людмила Рыбина, журналист
 • Иван Рыгаев, и. о. научного сотрудника ИППИ РАН
 • Елена Рудницкая, вед.научный сотр. Институт востоковедения РАН
 • Владимир Русинов, с.н.с. ККТЭФ
 • Александр Юрьевич Русаков, доктор филол. н., главный научный сотрудник ИЛИ РАН
 • Николай Юрьевич Решетихин, д.ф-м.н., Университет Цинхуа, Пекин, Китай
 • Михаил Родин, историк, научный журналист
 • Эльвира Рубакова, канд. биол. наук
 • Ирина Русинова, канд. филол. наук
 • Сельвина Рустамбекова, врач психотерапевт (Москва)
 • Елена Рыбина, археолог, доктор ист. наук, МГУ
 • Иван Савченко, археолог, мезоамериканист, кандидат исторических наук
 • Екатерина Самородницкая, кандидат филологических наук, преподаватель
 • Ольга Седакова, канд. филол. наук, академик Амвросианской Академии
 • Алексей Семенов, докт. биол. наук, профессор МГУ (Москва)
 • Алексей Семихатов, докт. физ.-мат. наук, физик
 • Юлия Семченко, художник
 • Вячеслав Сердюк, ЦГЭМИ ИФЗ РАН, с.н.с.
 • Сергей Сибиряков, физик
 • Алексей Сивухин, биолог, руководитель центра «Архэ»
 • Светлана Сидорова, к.и.н., историк
 • Илья Симановский, канд. физ.-мат. наук., с.н.с., лауреат премии «Большая книга»
 • Сергей Скорбун, физик, пенсионер
 • Наталия Слюсарь, док. филол. наук, лингвист
 • Анна Сметина, аспирант, лингвист
 • Ольга Викторовна Смолицкая, филолог, к.ф.н.
 • Никита Соколов, канд.истор. наук
 • Мильда Соколова, канд. тех. наук, переводчик
 • Татьяна Соколова, докт. биол. наук, микробиолог Институт микробиологии им. С.Н. Виноградского,
 • Георгий Сочилин, канд. физмат. наук, пенсионер
 • Антон Сомин, научный сотрудник РГГУ и НИУ ВШЭ
 • Константин Сонин, экономист
 • Наталья Сотникова, доктор физ.-мат. наук
 • Наталия Сперанская, к.ф.н., Российская национальная библиотека
 • Нина Сперанская, лингвист
 • Ирина Стаф, канд. филол. наук
 • Георгий Сергеевич Старостин, канд.филол. наук, доцент
 • Борис Степанов, исследователь культуры
 • Антон Андреевич Степнов, аспирант, NMBU, Норвегия
 • Владимир Сурдин, астроном, лауреат премии «Просветитель» и РАН
 • Любовь Сумм, канд. филол.н., переводчик
 • Антон Владимирович Сабанцев, к.ф.-м.н., биофизик, Университет Уппсалы, Швеция
 • Галина Сергеевна Савельева, с.н.с., Институт языка, литературы и истории Коми научного центра, Сыктывкар
 • Валентина Сафронова, к.б.н., в.н.с., ИБК РАН
 • Евгений Свирин, к.б.н., научный сотрудник НИИОПП
 • Елена Сергушева, археолог, кандидат исторических наук, ИИАЭ ДВО РАН, Владивосток
 • Александр Сизов, к.г.-м.н, палеонтолог. Москва
 • Наталия Евгеньевна Синичкина, д.пед.н., к.филол.н., профессор
 • Виктор Кашмирович Сингх, к.и.н., научный сотрудник МГУ им. М.В. Ломоносова
 • Ольга Викторовна Смолицкая, филолог, к.ф.н.
 • Иван Юрьевич Стариков, научный сотрудник ЗИН РАН
 • Дина Степанова, с.н.с. НИЛ молекулярной фармакологии РНИМУ им. Пирогова
 • Анна Валентиновна Степанова, кандидат биологических наук, Санкт-Петербург
 • Мария Сушинцева, зав. редакцией журнала «Водные ресурсы» РАН
 • Михаил Тамм, физик
 • Виктор Татарский, канд. биол. наук, биолог
 • Анна Темкина, Ph.D, профессор, социолог
 • Оксана Тимофеева, доктор философских наук
 • Светлана Петровна Тимошенко, научный сотрудник лаборатории компьютерной лингвистики ИППИ РАН
 • Елена Титаренко, искусствовед
 • Ольга Тогоева, доктор исторических наук
 • Алексей Токарев, к.ф.-м.н., РУДН
 • Алексей Торгашев, научный журналист
 • Виктор Тумаркин, компьютерный технолог, текстолог
 • Лидия Андреевна Тихонович, кандидат философских наук. Москва
 • Ванда Феликсовна Тиллес, к.т.н., физик
 • Марфа Толстая, филолог
 • Мария Торопыгина, кандидат филологических наук
 • Михаил Семенов-Тян-Шанский, доктор физико-математических наук
 • Светлана Викторовна Уварова, к.ф.м.н.
 • Кирилл Александрович Ульянов, магистрант Сколтеха
 • Филипп Ущев, к.э.н., НИУ ВШЭ СПб
 • Мария Фаликман, доктор психол. наук
 • Рустам Фахретдинов, филолог, Санкт-Петербург
 • Борис Фейгин, математик
 • Андрей Леонидович Фельдман, PhD, старший преподаватель НГУ
 • Феликс Филатов, докт.биол.наук, НИИ Мечникова, НЦ Гамалеи
 • Ганна Филатова, филолог
 • Владлен Моисеевич Финкельберг, к.ф.-м.н.
 • Михаил Финкельберг, математик
 • Людмила Федорова, лингвист
 • Андрей Сергеевич Федотов, канд. филол. наук, PhD, старший преподаватель филологического факультета МГУ имени М. В. Ломоносова
 • Ганна Филатова, филолог
 • Александр Фомин, историк, кандидат наук
 • Татьяна Фомичева, редактор
 • Александра Фрейдзон, к.х.н., химик
 • Марина Владиславовна Фридман, к.б.н., генетик, н.с., Москва
 • Алексей Фролов, младший научный сотрудник ИРЭ им. В.А. Котельникова РАН
 • Ирина Фуфаева, лингвист, кандидат филологических наук
 • Ольга Владимировна Ханина, кандидат филологических наук, старший научный сотрудник Института языкознания РАН
 • Дмитрий Харитонов, филолог, переводчик
 • Игорь Харичев, научный журналист
 • Лилия Ильдусовна Хатмуллина, к.ф.-м.н., океанолог, г. Калининград
 • Борис Харламов, физик
 • Андрей Хитров, программист
 • Николай Хромов-Борисов, кандидат биологических наук, старший научный сотрудник
 • Мария Холодилова, к.ф.н., лингвист
 • Татьяна Хоруженко, канд. филол. наук, доцент кафедры русской и зарубежной литературы УрФУ
 • Ольга Христофорова, д.филол.н., РГГУ
 • Игорь Христофоров, историк
 • Дмитрий Худяков, кандидат филологических наук
 • Андрей Цатурян, биофизик, докт. физ.-мат. наук
 • Наталья Церевитинова, научный редактор
 • Наталия Цилевич, д.ф.-м.н.
 • Антон Циммерлинг, доктор филологических наук.
 • Алексей Цвелик, старший научный сотрудник Брукхейвенской Национальной Лаборатории
 • Андрей Всеволодович Чабовский, д. биол. наук, ИПЭЭ РАН
 • Николай А. Черных, Ст.науч.сотр. ИНМИ им. С.Н.Виноградского РАН
 • Борис Шкурский, к.г.-м.н., МГУ
 • Александр Шатравин, научный сотрудник Института океанологии РАН
 • Карина Иосифовна Шахгельдян, д.т.н.
 • Нурислам Маратович Шайхутдинов, м.н.с, КФУ, Сколтех
 • Светлана Владимировна Шарапова, канд.ист.наук, Институт истории и археологии УрО РАН, УрФУ.
 • Надежда Шахворостова, к.ф.-м.н., н.с. АКЦ ФИАН
 • Марианна Шахнович, профессор, доктор философских наук
 • Евгений Шеваль, биолог
 • Александр Шень, автор книг по математике
 • Наталья Вячеславовна Шемякина, к.б.н, Санкт-Петербург
 • Игорь Шендерович, PhD, физик
 • Евгения Шехтер, канд. психол. наук
 • Лада Шиповалова, доктор философских наук. Санкт-Петербург
 • Михаил Шифман, физик, лауреат премии Дирака и др.
 • Сергей Шишкин, канд. биол. наук
 • Наталья Шляхтер, канд. филол. наук
 • Елена Шмелева, лингвист, канд. филол. наук
 • Роман Шмурак, кандидат филологических наук, associate professor, Zhejiang University, China
 • Сергей Шокарев, к.и.н., доцент
 • Борис Штерн, физик, докт. физ.-мат. наук
 • Ольга Шутова, биолог, научный редактор
 • Илья Штейнберг, социолог
 • Юрий Викторович Шубик, д.м.н., профессор, зав. отделом аритмологии НКиОЦ «Кардиология» СПбГУ
 • Наталья Шульга, с.н.с ИО РАН
 • Ольга Шульман, филолог
 • Екатерина Шульман, кандидат политических наук, доцент Шанинки.
 • Константин Шумов, фольклорист, журналист
 • Иван Шунин, научный журналист
 • Илья Щуров, канд. физ.-мат. наук, математик
 • Ирина Щербакова, историк
 • Марина Чадеева, с.н.с. ФИАН
 • Юлия Черная, научный журналист
 • Ирина Чернышева, доцент, канд. физ.-мат. наук, НИЯУ МИФИ, Институт ядерной физики и технологий
 • Ирина Якутенко, биолог, научный журналист
 • Станислав Сергеевич Юдин, кандидат исторических наук, «Большая Российская энциклопедия»
 • Диляра Юлдашева, канд.филол.н, преподаватель, Москва
 • Елена Юрченко, учитель математики
 • Зинаида Юровская, кандидат искусствоведения
 • Ирина Юрьева, к.филол.наук, ИРЯ РАН
 • Илья Якубович, ведущий научный сотрудник, доктор филологических наук (Институт востоковедения РАН)
 • Татьяна Янко, доктор филологических наук
 • Искэндэр Ясавеев, докт. соц. наук, профессор НИУ ВШЭ
 • Илья Ясный, канд. хим. наук
 • Лидия Борисовна Ясная, кандидат биологических наук (Москва)

***

Pasi Kyllönen
Tekijä
Usein väitettään että Putin haluaa palauttaa Neuvostoliiton takaisin. Mihin väite perustuu ja mistä se on lähtenyt liikkeelle?
 
Oikea vastaus on David Frum, republikaani, neocon ja entinen George W Bushin puheenkirjoittaja.
 
Putinin sanotaan esittäneen että Neuvostoliiton hajoamisen olleen yksi merkittävä geopoliittinen kriisi. Tämä pitää paikkansa. Näin Putin sanoi puheessaan Venäjän edustajainhuoneelle 25.4.2005:
 
"Ennen kaikkea, meidän tulisi myöntää että Neuvostoliiton hajoaminen oli merkittävä geopoliittinen kriisi tällä vuosisadalla. Venäjän kansalle se oli aito murhenäytelmä. Kymmenet miljoonat kansalaisemme löysivät itsensä Venäjän alueen ulkopuolelta. Ennen kaikkea hajoamisen aiheuttama epidemia sairastutti itse Venäjän.
 
Ihmisien säästöt katosivat ja vanhat ajattelutavat tuhoutuivat. Monet instituutiot hajo-sivat tai uudistettiin varomattomasti. Oligarkkien ryhmät ottivat haltuun maamme me-dian, palvelemaan heidän tavoitteitaan. Massaköyhyydestä tuli yleistä. Kaikki tämä tapahtui samaan aikaan laman, epävakaan rahoitusmarkkinan ja sosiaalisen elämän halvaannuksen kanssa. "
 
Puhe siis viittasi hajoamisen olleen kriisi Venäjälle itselleen. Entä sanoiko Putin mitään siitä että tavoite olisi palauttaa Neuvostoliitto takaisin? Ei sanonut. Vaan:
 
"Meidän tulee suojella arvojamme ja löytää oma tiemme kuinka rakennamme demokraattisen, vapaan ja oikeudenmukaisen yhteiskunnan ja valtion. "
 
Missään ei puheessa viitata siihen että Neuvostoliittoa haluttaisiin takaisin. Sen voi tarkistaa englanniksi tästä:
450472146_948797370590947_56239731185595
4 t  ·
 
Посол РФ в Соединенных Штатах Анатолий Антонов заявил, что западные покровители Киева, по всей видимости, хотят использовать утверждения о приписываемом России ударе по больнице в Киеве в качестве обоснования дальнейшей эскалации конфликта на Украине. «Разгоняемая здесь истерия по поводу пострадавшей больницы "Охматдет" в Киеве представляет собой образчик оголтелой антироссийской пропаганды. Американский официоз и местные обозреватели, не разобравшись в фактах, цинично используют случившуюся трагедию против нашей страны», —сказал Антонов. «В США лицемерно умалчивают, что поразивший гражданскую инфраструктуру боезаряд оказался украинской ракетой ПВО. Мы не впервые наблюдаем за тем, как киевский режим внаглую списывает собственные варварские преступления на Россию», - добавил дипломат, отметив, что что инцидент с разрушенной больницей, произошедший накануне саммита НАТО в Вашингтоне, судя по всему, воспринят западными покровителями Киева как «превосходный подарок» для обоснования дальнейшей эскалации конфликта и продолжения войны до последнего украинца.
 
 
Ещё больше новостей - на нашем Telegram-канале:
 
.
***
 
Marko Ala-Riihimäki
Ukrainan ilmatorjunta apui hutilaukauksen Venäjän ohjuksesta. Venäjä tulitti Kiovan lähellä ollutta asetehdasta..
Eli hiukan vastaava tilanne, kuin (muistaakseni) v.2022 kun Ukrainan ilmatorjuntaraketti osui Puolan puolelle..
Valitettavasti nyt tuli siviiliuhreja kaksi. Toinen oli lääkäri ja toinen (ilmeisesti) asiakas.
Face ja tube poisti ko.videot pikavauhdilla, kun ne julkaisin..
Videon oli kuvannut joku random Ukrainalainen kerrostalon ikkunasta..
Ton verran sain kuvakaappaus kuvaa, kun hidastin videota..
Mutta useilla sivuilla asiaa puidaan ja paikanpäälläkin olleet (aksentista päätellen) mm.Jenkki kertoili samansuuntaisia...
Valitettava vahinko.

450482829_10228955445263727_362346973560

 

***

https://www.facebook.com/groups/1509126832663829/posts/3751441441765679/

Screenshot%202024-07-11%20at%2008-47-43%


Screenshot%202024-07-11%20at%2010-49-24%

Screenshot%202024-07-11%20at%2011-17-17%

 

YLE väittää venäjän ampuneen lastensairaalaan Kh-101-ohjuksen, joka on perusfunktioltaan keskimatkan taktinen ristely(-din)ohjus (-102), painaa noi 3 tonnia ja jonka katomatka 3500 km, lentokneesta ammuttuna huomattavasti enemmäkin vielä tukikohdasta laskien. Videoissa esiinrtyvät pötkylät eivät pole näitä, vaan ne ovat torjuntaohjuksia.

https://yle.fi/a/74-20098829


https://fakty.com.ua/ru/ukraine/20240708-mozhut-litaty-na-vidstani-do-55-tys-km-okupanty-obstrilyaly-kyyiv-raketamy-h101/

Что известно о ракетах Х-101, которыми Россия обстреливает Украину


***

https://en.topwar.ru/134469-h-101-nazvana-luchshey-krylatoy-raketoy-v-mire.html

News

X-101 named the best cruise missile in the world

Boris Obnosov, Doctor of Technical Sciences, General Director of Tactical Missile Weapons Corporation, called the Russian X-101 the world's best cruise missile, reports Lenta.ru report.

Screenshot%202024-07-13%20at%2023-44-52%

It has unsurpassed characteristics in range, speed, accuracy. Today no one has weapons equal to this. The X-101 has excellent selectivity in choosing a target,

Obnosov said in an interview with the Military Industrial Courier.

According to him, the rocket "is an original, very complex inertial guidance system that allows you to accurately calculate the location in space in flight, even without seeing the target."

The weapon “multiplies the speed by time and approximately knows how much has flown, in what direction,” and also can do without GPS and GLONASS, Obnosov added.

The strategic subsonic cruise missile X-101 was developed by the Raduga design bureau (part of the Tactical Missile Armament). With a starting mass of two and a small tons, it is capable of delivering warheads weighing about 400 kg to a distance of 5,5 thousand kilometers with an accuracy of hitting the target within 15-20 meters. When creating a rocket also applied technology to reduce radar visibility. "

 

+4
24 January 2018 12: 37
Boris Obnosov, General Director of Tactical Missile Weapons Corporation, named the Russian X-101 the best cruise missile in the world

The director of the corporation called his development the best in the world? I am not surprised.
Are there experts in the comments who are versed in this topic? Can anyone adequately compare the characteristics of Russian missiles with those of others?
 
+12
24 January 2018 12: 52
Quote: The_Lancet
Are there experts in the comments who are versed in this topic? Can anyone adequately compare the characteristics of Russian missiles with those of others?

And what comparison do you want to get? Tomahawk with X-101? So your ax is old as mammoth excrement and on its basis mattresses make “new CDs.” Or do you want to learn about the development of the French or Britons? So their CRs are also analogs of the ax, for nothing that they are called differently, but the essence is the same and the filling is similar. What are you going to compare? Is there a new CD in the West? Is it a new, not an ax reincarnation?
 
+3
24 January 2018 13: 19
Quote: The_Lancet

The director of the corporation called his development the best in the world? I am not surprised.
Are there experts in the comments who are versed in this topic? Can anyone adequately compare the characteristics of Russian missiles with those of others?


It may well be
Another thing is that such a championship is short-lived.

The goal was to surpass the characteristics of Tomogavka, which had not changed for many years - there was no need.

They will set a goal to surpass someone else’s best at the given time,
- it may well turn out

While there was no such goal - a new arms race is just beginning
 
+11
24 January 2018 13: 22
Quote: bulvas
The goal was to surpass the characteristics of Tomogavka.

They were already surpassed by creating Caliber. At the same time, back in the 70s, we had a Grenade rocket torpedo with a nuclear warhead, which was in the arsenal of the SCHUKA-B submarine, and which flew 2500 km.
 
+7
24 January 2018 13: 24
Quote: NEXUS
They were already surpassed by creating Caliber.


Agree

Just, I think, so far no one has exceeded the goal.
They cannot be sold, there is no competition in the market

Enough for their purposes

We would have to come off in space, step on the heels.

Over time, you probably have to translate Shoigu into space


 
 
+1
24 January 2018 20: 49
The weapon "itself multiplies the speed by time and approximately knows how much flew by, in which direction", and is also able to do without GPS and GLONASS

Well, what goes without jeepies is of course already good, it really was worth paying attention to.
 
0
25 January 2018 15: 40
Quote: AnpeL
The weapon "itself multiplies the speed by time and approximately knows how much flew by, in which direction", and is also able to do without GPS and GLONASS

Well, what goes without jeepies is of course already good, it really was worth paying attention to.


Pay attention to this? Are you generally not in the subject?
GPS systems more or less began to work by the end of the 90s, when the satellite orbital group was fully formed ...

And before that there was a bunch of cruise missiles with an inertial guidance system - with almost the same accuracy ...
so the availability of GPS is not a worthy point ...
 
+1
25 January 2018 08: 02
Dreams of separation in space are already a reality. We already came off ... with what apparently in full on a cut budget. Missiles fall as if they cost 5 kopecks per kilo, and a pack also at a discount. Korolev would say to his party comrades-in-arms "Comrades, you all starved to work until you were stupefied, but someone didn’t mix something up and now you’ll have to seem as much again." And the supreme Queen is “Well, it’s full of you, don’t worry about this creative path, we’ll push everything out of insurance. You’re irreplaceable here.” Now in space, we would have to catch up with competitors. Our space is like AvtoVAZ when it reports that their best cars only do not bring income, and therefore give money.
 
 
 1. +21
  24 January 2018 12: 00
  And on its basis, a long-range missile is already being developed ... at the same time, discussions are ongoing about the land and sea basing of this KR.
   
  +12
  24 January 2018 12: 02
  Quote: NEXUS
  at a distance of 5,5 thousand kilometers
   
  And on its basis, they are already developing a long-range missile ...

  Nexus, Where is even further then 5,5 thousand. Km? The carrier does not need to enter the air defense zone. laughing
  But the speed can and should be increased.
   
  +6
  24 January 2018 12: 13
  Quote: Nevsky_ZU
  Where is even further 5,5 thousand km ?! The carrier therefore does not need to enter the air defense zone

  It is being developed for the TU-22 X-50 with a range of up to 2000 km ... and on the basis of the X-101 a new long-range missile is being developed. And a range of 5500 km is for the X-102, with nuclear warhead, with a high-explosive warhead, a range of about 3000 km.
  A project of a promising long-range cruise missile. 23.02.2017/160/2 GosNIIAS scientific adviser Yevgeny Fedorov said in an interview that a long-range long-range cruise missile was included in the project of the modernized Tu-2017M3000 aircraft. Probably, as of 101, work is underway to formulate requirements and determine the appearance of a new rocket. The range of the new missile will significantly exceed XNUMX km - the range of the X-XNUMX
   
  +7
  24 January 2018 20: 41
  It’s good, of course, but now, it’s worth counting the number of “axes” and their carriers, and ours ....
  We will shout "Hurray", further ??
   
 2. +1
  24 January 2018 22: 07
  100 (500) tu 95 and 16 tu 160. Each minimum of 8 missiles. A total of at least 1056 missiles at a time. Not sure if there are so many missiles.
   
 3. +7
  25 January 2018 06: 44
  Hurray, we will scream to Russian weapons, not to the rulers! And at the expense of “hatchets” - this is a weapon for bombing 3 sorted states such as Ukraine, bombing Russia with slow and inaccurate cruise missiles is in principle impractical, since the carriers of “hatchets” are guaranteed to be destroyed - these are the 1st, 2nd carriers still need to break through the launch distance, well, and the third to overcome three, if not four lines of air defense. and 3th EW does not sleep))) to the delight of us and the envy of the mattress. Syria itself clearly showed that hatchets are yesterday.
   
 4. +2
  25 January 2018 07: 44
  For rockets with vigorous filling, the quantity is not so critical. All the same, everything is limited by the contract. For such weapons, the guaranteed delivery of charge to the destination is more important. For example, the United States even has several missiles in North Korea piss. The damage you see is unacceptable. Although the situation with missiles is the same as in our entire defense, it is really desirable to have more, but the fact that it’s not a new weapon is that it’s all “unique” with us, probably because it’s a piece. :)
   
 5. +1
  31 January 2018 05: 51
  Quote: The Siberian Barber
  We will shout "Hurray", further ??

  No, we’ll do hara-kiri for ourselves ...
   
   1. 0
    31 January 2018 18: 24
    We’ll shout “Hurray.”
     
 6. 0
  26 January 2018 08: 44
  No, this is not about that. You just did not understand sarcasm. GPS is an Ameri-can positioning system and the fact that it was used for pointing our missiles at all is kind of to say the least, that we would understand ... well, it’s wrong
   
  1. 0
   1 February 2018 18: 17
   The American positioning system is called NAVSTAR. GPS is the same as all xerox copiers are called. The Russian version will have a satellite navigation system
    
  1. +1
   25 January 2018 23: 54
   Cruise missiles flew when there was no GPS.
    
     1. +1
      25 January 2018 23: 52
      Chinese space, and catch up with the rest.
       
 7. +1
  24 January 2018 20: 30
  Quote: NEXUS
  Are there experts in the comments who are versed in this topic? Can anyone adequately compare the characteristics of Russian missiles with those of others?
   
  Quote: NEXUS
  And what comparison do you want to get? Tomahawk with X-101? So your ax is old as mammoth excrement and on its basis mattresses make “new CDs.” Or do you want to learn about the development of the French or Britons? So their CRs are also analogs of the ax, for nothing that they are called differently, but the essence is the same and the filling is similar. What are you going to compare? Is there a new CD in the West? Is it a new, not an ax reincarnation?


  in order to compare something with something, you need to know the perfor-mance characteristics of the compared ones. plainly the characteristics of the "axes" do not know what to say about the X-101 (102). assumptions, no more. only in battle (God forbid) can you at least somehow compare

  ****

  Andrej Kokov

 8.  
  Amerikkalainen lehti kertoo uutisia: "Venäjän ilmavoimien ainoa viidennen suku-polven Su-57-hävittäjien laivue käyttää lokakuusta 2023 alkaen uuden luokan risteilyohjukset, jotka vastaavat Kh-101/102 -ohjusten arvioitua 3500 kilometrin kantamaa. Tämä edistys mahdollistaa Su-57:nt iskutehtäviä, joita aiemmin pidettiin mahdollisina vain strategisille ilmaikoneille. Uudella ohjuksella on paljon pienempi runko kuin Kh-101/102:lla, mutta uuden turbiinin ansiosta se säilytti alkuperäisen erittäin pitkän kantaman. Vaikka jotkin arviot Kh-101/102:n kanta-masta ovat ylittäneet 5500 km, analyytikot ovat yleisesti hyväksyneet vähintään 3500 km:n kantaman. Su-57:n oman taistelusäteen, joka on reilusti yli kaksinker- tainen amerikkalaisten viidennen sukupolven F-35- ja F-22-hävittäjiin verrattuna, odotetaan kasvavan merkittävästi, kun siihen integroidaan Saturn 30 -moottorit vuosikymmenen jälkipuoliskolla. Yhdistettynä uuteen 3500 km:n kantamaan ohjus voidaan kohdistaa sellaisiin kohteisiin, joihin taktiset ilmailuyksiköt eivät ole ennen kyenneet.
   
  Ensimmäisen operatiivisen Su-57-yksikön sijoittuessa Tyynellemerelle, mikä on ollut Venäjän joukkojen kasvava prioriteetti, keskeinen mahdollinen kohde ovat amerikkalaiset tukikohdat Guamin ja Havaijin saarilla. Nämä ovat saaneet kasva-vaa merkitystä amerikkalaisten Itä-Aasiaan suuntautuvan painostuksen kannalta, ei vain Washingtonin 2010-luvun alussa käynnistämän Pivot to Asia -aloitteen vuoksi, vaan myös siksi, että Aasian mantereelle lähempänä sijaitsevat laitokset, kuten Koreassa ja Japanissa, on nähty ovat yhä haavoittuvaisina Kiinan ja Poh-jois-Korean iskukyvylle. Guamin kasvava haavoittuvuus ja keskeinen merkitys Amerikan kyvylle käydä sotaa alueella on saanut Yhdysvaltain armeijan rakenta-maan alueelle jopa 20 uutta ilmapuolustusasemaa. Tutkia kiertävä risteilyohjus antaisi Venäjälle mahdollisuuden pitää USA:n kohteita suuremmassa vaarassa. Venäjän Kaukoidässä sijaitsevista tukikohdista Su-57 saa operoida yhdellä tankkauksella, pitämällä iskualueella myös Havaijit.
   
  Strategisen risteilyohjuksen liittämisellä Su-57:ään on erityisen merkittäviä seu-rauksia, koska hävittäjäluokkaa käytetään laajalti.Varovaisen arvion mukaan odo- tetaan tulevan palvelukseen yli 250 kappaleen, ja kolme ensimmäistä laivuetta ovat toimintakunnossa vuoden 2027 loppuun mennessä. Kun tuotannon odote-taan ylittävän 12 lentokonetta vuonna 2023, sen uskotaan ylittäneen 20 konetta vuodessa vuoteen 2027 mennessä. Kun koneesta tulee hävittäjälaivaston selkä-ranka, taktiset ilmailuyksiköt Venäjän alueella saavat mahdollisuudet uusiin stra-tegisiin iskurooleihin lähellä mannertenvälistä kantamaa. Tyynenmeren pohjois-osassa Alaskan ilmatilan ulkopuolella lentävät hävittäjät voisivat lentotankkaus-resurssien tuella pitää hallussaan alueita myös Yhdysvaltojen mantereen tärkeimmissä osissa, mukaan lukien tärkeät teollisuuslaitokset Kaliforniassa.
   
  Vaikka venäläiset strategiset pommittajat pystyivät siihen jo nyt, hävittäjiä tullaan käyttämään laajemmin ilman pitkiä kiitoratoja ja paljon pienemmillä huoltotarpeil-la.Su-57:n lyhyen lentokentän suorituskyvyn ja strategisen risteilyohjuksen yhdis- telmä on ennennäkemätön, kun taas sen suunnittelussa on erityisesti korostettu alhaisten huoltotarpeiden ja korkean käytettävyyden merkitystä monien monimut-kaisten ansojen välttämiseksi, jotka ovat vaivanneet amerikkalaisten viidennen sukupolven hävittäjäyksiköt. Su-57:n häiveominaisuudet ovat toinen tärkeä tekijä, joka rajoittaa vakavasti amerikkalaisten laitosten varoituskykyä mahdollisesta ohjushyökkäyksestä.
   
  Alkuperäistä Kh-101 ohjusta on testattu laajasti taisteluissa sekä Syyriassa että Ukrainassa, kun taas Su-57:n omia tarkkuusiskukykyjä näköetäisyyden ulkopuo-lella on myös testattu useiden operaatioiden aikana molemmissa maissa mukaan lukien ilmapuolustuksen hävitys Ukrainassa. Uuden risteilyohjuksen integrointi hävittäjään lisää sen iskuetäisyyttä ilmasta maahan yli kymmenkertaiseksi verrat-tuna aikaisemmissa taisteluissa käytettyyn Kh-59MK2 ohjukseen ja tarjoaa siten Su-57:lle ylivoimaisesti pisimmän toimintamatkan kaikista taktisista taistelulento-koneista. Uuden luokan strategisen iskukyvyn tuomaa haastetta voitaisiin lisätä huomattavasti, jos uusia pienoisristeilyohjuksia tarjotaan vientiin ulkomaisille asiakkaille. Algerian kerrotaan jo tehneen Su-57-tilauksia, ja jos risteilyohjukset hankitaan, maan ilmavoimat voivat iskeä tärkeimpiin kohteisiin suuressa osassa Eurooppaa syvältä Afrikasta. Erittäin pitkän kantaman iskukyvyt, joissa käytetään tutkaa kiertäviä risteilyohjuksia, ovat avainkeino kompensoida joitain Su-57:n muita rajoituksia, erityisesti mitä tulee sen kiinalaisiin ja amerikkalaisiin kilpailijoihin verrattuna heikompiin häiveominaisuuksiin."


  https://militarywatchmagazine.com/article/missile-su57-guam-hawaii-range

  " New Missile Just Made Russia’s Su-57 the First Fighter to Put U.S. Guam and Hawaii Bases in Strike Range

  Eastern Europe and Central Asia , Missile and Space

  Military Watch Magazine Editorial Staff
  November-4th-2023
   
  9175268662488084318.jpg
   
  The Russian Air Force’s sole squadron of Su-57 fifth generation fighters in Octo-ber 2023 integrated a new class of cruise missile which matched the estimated 3500 km range of the the Kh-101/102 missiles carried by Russian strategic bombers. This development has the potential to allow Su-57s to conduct strike missions previously considered possible only for strategic aviation assets. The new missile has a much more compact body than the original Kh-101/102 suited to arming tactical aviation units, but sustained the original’s very long range primarily through use of a new smaller bypass turbojet engine. Although some estimates for the Kh-101/102’s range have exceeded 5500km, a range of at least 3500km has been generally accepted by analysts internationally. The Su-57’s own combat radius, at well over double those of the American F-35 and F-22 fifth generation fighters, is expected to be extended significantly with the integration of Saturn 30 engines in the second half of the decade, which when combined with the new 3500km range missile allows it to engage targets which tactical aviation units have never been able to before. 
   
  article_654207809476e0_72281095.jpg
  Su-57 Fighter Flies Over Water
  With the first operational Su-57 unit set to be based in the Pacific,which has been a growing priority for Russian forces, a key potential target are American military facilities on the islands of Guam and Hawaii. These have gained growing impor-tance for American power projection capabilities into East Asia not only due to Washington’s launching of the Pivot to Asia initiative in the early 2010s, but also because facilities closer to the Asian mainland such as those in Korea and Japan have been seen as increasingly vulnerable to Chinese and North Korean strike capabilities. The growing vulnerability of sites on Guam and their key importance to America’s ability to wage war in the region has led the United States Military to invest in building up to 20 new air defence sites on the territory, although with the primary challenge to these defences coming from ballistic missile strikes a radar evading cruise missile would allow Russia to hold targets at greater risk. Bases in the Russian Far East would place Su-57s within unrefuelled range of striking Guam, while other sites nearer to the Cape Dezhnev could host facilities which would place the aircraft within strike range of facilities on Hawaii as well.
   
  article_65463cfbb86419_28397465.jpg
   
  U.S. Air Force B-52H Nuclear Capable Strategic Bombers on Guam
   

  The integration of a strategic cruise missile onto the Su-57 has particularly signi-ficant implications due to how widely the fighter class will be deployed, with over 250 expected to enter service domestically at a very conservative estimate of which the first three squadrons will be operational by the end of 2027. With pro-duction expected to exceed 12 aircraft in 2023, it is considered likely to have ex-ceeded 20 aircraft per year by 2027. As the aircraft comes to form the backbone of the fighter fleet tactical aviation units across Russian territory will gain the potential to be easily re-equipped for strategic strike roles at near intercontinental ranges. Operating over the Pacific a little beyond Alaskan airspace, the fighters could with support from aerial refuelling assets also hold facilities across key parts of the continental United States within range including vital industrial facili-ties in California. While strategic bombers were already capable of doing so, figh-ters will be deployed in much greater numbers,from a much wider range of bases , without the need for long airfields, and with much lower maintenance needs.

  The Su-57’s combination of a short airfield performance and a strategic cruise missile is particularly unprecedented,while its design has specifically emphasised the importance of low maintenance needs and high availability rates to avoid many of the complexity traps which have kept readiness among American fifth generation fighter units low.The Su-57’s stealth capabilities are another important factor which will seriously limit the warning American facilities will have of a potential missile attack.

  article_65463bda8f56b6_17584255.jpg

  Kh-101/102 Cruise Missile
   
  The original Kh-101/102 has been extensively combat tested against targets in both Syria and Ukraine, while the Su-57’s own beyond visual range precision strike capabilities have also been tested during multiple operations in both count-ries including in air defence suppression missions in Ukraine. The new cruise missile’s integration onto the fighter increases its air to surface strike range more than tenfold compared to the Kh-59MK2 the fighter used in prior engagements, and thus provides the Su-57 with by far the longest engagement range of any tactical combat aircraft in the world with significant implications not only for how it will operate, but also its ability to potentially replace a portion of the Russian bomber force. The challenge posed by the class’ new strategic strike capabilities could be increased considerably should the new miniaturised cruise missiles be offered for export to the aircraft’s foreign clients. Algeria is reported to have already placed orders for Su-57s,with the cruise missiles if acquired allowing the country’s air force to strike key targets across much of Europe from deep within Africa. Very long range strike capabilities using radar evading cruise missiles provide a key means to compensate for some of the Su-57’s other limitations in particular regarding its lower stealth capabilities compared to its Chinese and American rivals,with further beyond visual range air to surface weapons including a ballistic missile reported to be under development for the fighter class.
   

  ***

  https://www.youtube.com/watch?v=lgUdCmY8-Xk

   

  ***
   

   
   
  Här är ett foto på en rysk Kh-101 misil som Harald Linné anser bombat sjukhuset.
  Vingarna är alldeles för breda än den misil som sågs komma från ukrainskt håll, oavsiktligt eller avsiktligt.
  Den norska NASAM misilen som är filmad har kortare vingbredd än den ryska Kh-101 misilen.
  Och det ser man tydligt på videosekvenser.
   
  13547401615298039796.jpg
   
  KH-101/102 – Missile Defense Advocacy AllianceKH-101/102 – Missile Defense Advocacy Alliance
  Bilderna kan vara skyddade enligt upphovsrättslagen. Läs mer
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

  "

  Venäjän media ilkkuu Helsingin tunneleille: ”Tunnelit eivät pelasta: venäläiset bunkkeripommit yltävät suomalaisiin maan alle asti ”

  Wall Street Journalin kohujuttu Helsingin maanalaisesta tunneliverkostosta on innoittanut Venäjän median lukuisiin juttuihin, joissa ”suomalaisten vainoharhaista Venäjän-pelkoa” kommentoidaan värikkääseen sävyyn.

  Screenshot%202024-07-18%20at%2002-40-27%

  Venäläismediassa on ilkuttu Wall Street Journalin artikkelille Suomen puolustuksesta ja tunneleista. Kuva Suomenlinnaan vievästä tunnelista.

  18.7.2017 13:14

  Yhdysvaltalainen Wall Street Journal kertoi vastikään laajaa huomiota herättäneessä jutussaan, kuinka Suomi varautuu Venäjän uhkaan Helsingin alle rakennetun tunnelijärjestelmänsä avulla samaan aikaan, kun Venäjä valmistautuu järjestämään syyskuussa massiiviset Zapad 2017 -sotaharjoituksensa.

  Venäjän mediassa tiedot Helsingin pommisuojista ja tunneliverkostosta on otettu vastaan kahdella tavalla. Osa jutuista on kirjoitettu humoristiseen sävyyn, mutta osa jutuista muistuttaa Venäjän sotavoimasta äärimmäisen suorin sanoin.

  Esimerkiksi radio Sputnikin haastattelema sotilasasiantuntija Viktor Baranets kuvailee Helsingin tunnelisuunnitelmia ”vainoharhaisiksi”.

  – Lännen aktiivinen propaganda Venäjän muodostamasta sotilaallisesta uhasta on synnyttänyt erilaista yhteiskunnallista skitsofreniaa Norjassa, Ruotsissa, ja nyt yhä enenevässä määrin myös Suomessa, Baranets sanoi.

  – Minua huvittaa suomalaisten poliitikkojen ja kenraaleiden vakuuttelu siitä, että Venäjä mukamas aikoo pommittaa Helsinkiä. Minusta tuntuu, että sitä tehdään yhden päämäärän vuoksi: suomalaisissa poliittisissa ja sotilaallisissa piireissä vahvistuu mielipide, jonka mukaan täytyy mennä Naton siipien suojaan ja lakata olemasta neutraali, Baranets kuvaili.
  Baranets sanoo olevansa kuitenkin varma, että Venäjän ystävällismielinen naapurisuhteiden linja on omiaan haihduttamaan moiset järjettömyydet suomalaisten mielestä.
  – Kaivakoot vain luolia seudulta toiselle. He itse tulevat vielä nauramaan poliitikoille, jotka pelottelevat Suomen kansaa.
  Radio Sputnikin toisessa jutussa ihmetellään niin ikään Helsingin tunneleita ja kysellään, ovatko suomalaiset sairastuneet psykoosiin.
  – Tekisi mieli kysyä itsetyytyväisiltä suomalaissotureilta lapsellisen naiivi kysymys, että ystävät rakkaat, mitä vuosisataa nyt eletäänkään? Radio Sputnikin toimittaja Vladimir Bytshkov sanoi.
  – Millaisilta pommituksilta teidän maanalaiset verkostonne suojaavat? Luuletteko te, että jostain venäläisestä museosta teidän rajoillenne raahataan ZIS-3, 76-millimetrinen tykki vuosimallia 1942?

  Bytshkovin mukaan vaikuttaa siltä, että suomalaiset poliitikot ja sotilaat ovat sairastuneet psykoosiin.

   – On tämä venäläisvastainen psykoosi kauhea tauti. Se ei ainoastaan tuhoa viimeisiäkin järjenkäytön rippeitä, vaan se tarttuu helposti poliitikolta poliitikolle ja mantereelta toiselle.
  Bytshkovin mukaan tunneleiden kaivamisesta vaikuttaa tulleen jonkinlainen uusi suomalainen kansanhuvi tai urheiluharrastus.
  – Suomalaisethan keksivät ensimmäisinä, että vaimoa voi käyttää urheiluvälineenä. Ja nykyisin vaimonkantokisoista on tullut jo kansainvälinen ilmiö. Ehkäpä tunnelinkaivuukin saavuttaa maailmanlaajuisen suosion, Bytshkov maalailee.
  Bytshkovin mukaan Suomen sotilaallinen johto ei tunnu tajuavan, että Venäjän nykyiselle aseistukselle Helsingin maanalainen tunneliverkosto ei olisi este eikä mikään.
  – Tekisi mieli neuvoa suomalaisia sotilaita lukemaan Venäjän Iskander-ohjusjärjestelmän kyvyistä. Ne muuten pystyvät tuhoamaan kokonaisen maan, ei vain yhtä kaupunkia. Kovan pommituksen alla kukaan ei jäisi enää eloon, suomalaisten suunnitelmista huolimatta, hän sanoi.
  Venäjän hallituksen lehti Rossiiskaja Gazeta oli otsikoinut Helsingin tunneliverkostosta kertovan juttunsa ”Paniikki iski”. Dni.ru-sivuston otsikon mukaan ”Venäjän pelko ajoi suomalaiset maan alle”.
  Venäjän duuman kansainvälisten asioiden valtiokunnan ensimmäinen varapuheenjohtaja Dmitri Novikov epäili puolestaan Life-uutissivustolle, että kyseessä on jonkinlainen näytös, jossa Suomi halaa esitellä olevansa valmis mahdollisimman suureen yhteistyöhön Naton kanssa.

  Uutissivusto Hakasija Inform puolestaan kuvailee Wall Street Journalin juttua ja Helsingin tunneliverkoston hyödyntämisaikeita yhdeksi esimerkiksi venäläisvastaisen hysterian levittämisestä.

  – Kaikki menee jo idiotismin puolelle. Suomen puolustusministeriöstä ilmoitettiin lehdelle, että kyseiset toimet ovat tarpeen Venäjän ja lännen välien kiristyessä. Jokainen maahan saa tehdä omalla alueellaan mitä haluaa. Mutta kuvitelkaa, kuinka paljon Suomen budjetista menee tähän systeemiin ja miellyttääköhän se kaikkia suomalaisia, uutissivusto ihmettelee.
  Rossiiskij Dialog -nettisivusto puolestaan ilmoittaa, että kaikki suomalaiset tunnelit ovat voimattomia Venäjän ohjuksia vastaan.
  – Venäjän taistelukärjet ovat kykeneviä tunkeutumaan kaikkein vahvimmankin betonirakenteen läpi. Ne kykenevät porautumaan maan sisälle 10-20 metrin syvyyteen ja tuhoamaan kolmen metrin paksuiset betonibunkkerin seinät, Rusdialog muistuttaa.
  Myös Polit Expert -sivusto muistuttaa suomalaisia Venäjän aseistuksen tuhovoimasta. Uutissivusto on otsikoinut artikkelinsa näin: ”Tunnelit eivät pelasta: venäläiset bunkkeripommit yltävät suomalaisiin maan alle asti”. Sivuston haastatteleman sotilasasiantuntijan Aleksei Leonkovin mukaan Venäjällä on myös erikoispommeja, jotka voivat tunkeutua jopa satametrisen teräsbetonirakenteen läpi.
  – Täytyy huomauttaa, että jos Suomen ja Venäjän välille tulisi sotilallinen vastakkainasettelu, jos sellainen ylipäätään olisi mahdollista, niin Venäjän bunkkeripommit saavuttavat helposti suomalaiset maan alta, sivuston toimittaja Grigori Pavlodubov kirjoittaa.

  Samalla sivusto kuitenkin vakuuttaa, ettei Venäjällä ole mitään aikeita ryhtyä mihinkään sotilaallisiin toimiin Suomea vastaan ”ilman syytä”.

  Gosnovosti-sivuston mukaan Helsingin maanalaiset tunnelit ja pommisuojat ovat puolestaan täysin turhat nykyaikana, sillä ”nykyaikaisia sotatoimia käydään aivan muilla metodeilla”.

  Video:Tältä näyttävät Helsingin metron haamuasemat.

  Valitettavasti selaimesi ei tue HTML5-videoita.
  Helsingissä on useita keskeneräisiä, käyttämättömiä metroasemia. Myös Keski-Pasilaan ollaan rakentamassa aihio metroasemalle, jota ei välttämättä koskaan tarvita. Toimittaja Teppo Moisio HS. Kuvaus & leikkaus Terhi Liimu HS.

Kommentit

Ladataan...