Yliopistosäätiö/säätiöyliopisto on kuolemaksi Tampereen tieteelle, ja koko kaupungille

 

http://www.aamulehti.fi/kotimaa/tampereen-jattiyliopistohanke-etene...

Tampereen jättiyliopistohanke etenee – yliopistosäätiö perustetaan huhtikuussa

Jukka Ritola

 
 
Tampereen jättiyliopistohanke etenee – yliopistosäätiö perustetaan huhtikuussa
 

Yliopistohankkeen strategisen ohjausryhmän puheenjohtaja Kari Neilimo.

.
Noista perustajista Suomen valtio sekä Erkon ja Tannerin säätiöt ovat entuudestaan hyvin tunnettuja tieteen tuholaisia, hölynpölytieteen rahoittajia. "Rotumurhapeilineu- ronia" pukkaa. Kosmopolitismia ja kansallista nihilismiä edustava Koneen säätiö näyttää (sentään) puuttuvan. Myös EK puuttuu, lienee edustettuna jäsentensä kautta. EK:n kilpailija Metsäteollisuusliitto ei ole mukana.Hatunnosto. SAK touhuaa asiassa, josta se ei ymmärrä: tieteen saattamisesta kansaa palvelemaan 70-luvun iskulauseella ei nyt ole kysymys, vaan päinvastaisesta.
.
Ongelma ei ole korkeakoulukompleksi sellaisenaan, jossa mm. niin opiskelijat kuin henkilökuntakin ja jopa oppialat pääsisivät joustavasti siirtyilemään ammattikuva- pohjaisen ammmattikorkealoulun ja tieteenalapohjaisen tiedeyliopiston välillä: sellaista kyllä nimenomaan tarvittaisiin, ja joku siihen aivan varmasti vielä keksiin toimivankin mallin, joku muu kuin Tampere.
.
Ongelma on nimenomaan bisneselämästä lainattu yksityinen SÄÄTIÖHALLINTO-MALLI, joka ydistää julkishallinenn ja liike-elämän HUONOIMMAT PUOLET, ja heit- tää hyvät puolet kaivoon. (Joillekuille PUOLUEILLE tämä on tietysti selkäytimestä tuttua ja kotoista...) Ne hyvät puolet taas olisivat ELINVÄLTTÄMÄTTÖMYYKSIÄ ainakin TIETEELLE.
.
Säätiön ongelma tässä asiassa on, että sen perufunktio EI OLE TIEDE, vaan bisnes. Osa kolutuksesta voidaan käsitellä hallinollisesti "bisneksenä" (mitä se ei kuitenkaan todellisuudessa ole), mutta ITSE TIEDETTÄ EI: Tieteessä ei voida tehdä bisnediiliä jonkin sellaisen ongelman ratkasemisesta, jota kukaan ei tähän mennessä ole onnis- tunut ratkaisemaan, "Tietyssä ajassa ja tietyllä rahasummalla". Jos sellaisia valedii- lejä tehdään, niin varmasti kusetetaan, kaikkia! Tiedän kyllä kokemuksestakin että sellaisiin yritetään jopa pakottaa.
.
koska tieteessä ongelman ratkaisua ei tiedetä ennakkoon (ja itse ongelmakin "elää"), ei tiedetä myöskään siitä koituvista hyödyistä ("HYÖTY-YLIOPISTO", jota pöyhkeää ääliömäisyyttä TTY:n Säätiö viljelee...) muuta, kuin että OIKEAN ETENEVÄN TIE-- TEEN TAPAUKSESSA NIITÄ AINA VARMASTI ON, ja ne voivat olla vaikka kuinka suuria ottaenhuomioon, että kaikki uusi etenvä paikkansapitävä tiede rakentuu aina EDELLISELLE OIKEALLE TIETEELLE, eikä hölynpölytiteelle rakeenu koskaan muuta kuin huijausta!
.
.
" Vitsi on siinä,että menestyksellistä perustutkimusta voivat johtaa vain henkilöt, jotka ovat sellaista joskus itsekin tehneet. Tämä on ollut periaate kautta tieteen historian: tieteelliset asemat on jaettu tieteellisten ansioiden perustella, ja jos näin ei olisi tehty, ei olisi koskaan saatu kunnon tuloksia. Sama kuin olisi kapellimestareiksi valittu henkilöitä, jotka eivät osaa soittaa, eivätkä myöskään tunnistaa, meneekö oikein vai väärin.
.
Muiden johdolla syntyy jotakin muuta kuin tiedettä,esimerkiksi "yliammattikorkeakou- lua", joka ei kuitenkaan sen paremmin oikea ammattikorkeakoulu (mutta syö näiden resursseja ja "kilpailee" näiden kanssa) kuin tirdeyliopistokaan, jonka pitäisi tuottaa ja testata ammattikorkeakouluillekin perustutkimustietoa ja ratkoa sen tason ongelmia.
.
Kansainvälisen todellisen etenevän tieteen kärki, missä se sitten kulloinkin lieneekin (mutta ei ole Suomessa) tunnistaa varmasti oikean tieteen ja erottaa muusta, jonka "muun" kanssa se sitten voi olla esimerkiksi TEKNISESSÄ mutta ei tieteellisessä yhteistyössä.
.
Tiedeyliopiston pitäisi olla virkavastuullinen valtion virasto perimmäisenä tehtävä- nään  erottaa oikea tietoa väärästä, josta tehtävästä se EI SELVIÄ ellei se itse tuota tieteellisin menetelmin uutta paikkansapitävää objektiivista tiedettä.
.
JOS SUOMESSA OLISI SELLAINEN AITO TIEDEAKATEMIA, JOKA TÄYTTÄSI NUO MAINITUT EHDOT, TUO VASTUU VOISI SIIRTYÄ SILLE, ja tiedeyliopistoilla voisi olla pitempi liekanaru.
.
http://hameemmias.vuodatus.net/lue/2012/10/kukaan-ei-ole-suomessa-virkavastuussa-valtion-kayttaman-tieteellisen-tiedon-todenperaisyydesta
.
http://ristokoivula1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/176194-toivotan-menestysta-ammattikorkeakoul-uralla-ttylta-ptkituille-profiille
.
http://hameemmias.vuodatus.net/lue/2016/01/tampere3-yliopisto-olisi-perustuslain-vastaista-alistaa-esimerkiksi-keskussairaala-tays-yliopistosaation-bisneksille